2015-12-07 11:11:06
Φωτογραφία για SOS! 2 στα 3 σολάριουμ κάνουν τρομερό κακό στην υγεία
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ), καθώς διαπιστώθηκε πως δύο στα τρία μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ακραία υπεριώδη ακτινοβολία, πάνω από τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε από κλιμάκια της ΕΕΑΕ σε γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος έδειξε πως η συντριπτική πλειονότητα των μηχανημάτων εξέπεμπε ακτινοβολία, η οποία υπερέβαινε τα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας τα μεσημέρια του Ιουλίου και του Αυγούστου στην Αθήνα, πολύ πιο πάνω από το ισχύον όριο της ΕΕ.

Τα όρια ασφαλείας για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία στα σολάριουμ ?και γενικότερα για κάθε συσκευή που εκθέτει το δέρμα στην υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία? τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα 0,3 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, που αντιστοιχούν σε δείκτη UV 12 και ισοδυναμούν με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στους τροπικούς.


Το όριο αυτό έχει τεθεί και στην Ελλάδα με βάση σχετικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ από το 2010. Οταν ο δείκτης UV υπερβαίνει το 11, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται «ακραία», με μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο δέρμα και τα μάτια.

Όμως στην Ελλάδα στα δύο τρίτα (65%) των μηχανημάτων που μετρήθηκαν η ακτινοβολία υπερέβαινε τη σύσταση ασφαλείας των 0,3 βατ ανά τ.μ. Η μέση εκπεμπόμενη ακτινοβολία άγγιζε τα 0,5 βατ ανά τ.μ. (από 0,09 βατ έως σχεδόν 1 βατ).

Τα 20 από τα 26 μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ισχυρότερη υπεριώδη ακτινοβολία απ’ ό,τι ο ήλιος του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα, ο οποίος σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι περίπου 10 (δείκτης UV).

Ο ρόλος της ΕΕΑΕ

Η ΕΕΑΕ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος από άποψη ακτινοπροστασίας τόσο των καταναλωτών-πελατών όσο και των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Πρίσμα», που καταγράφει τη συνολική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από ακτινοβολίες.

Έτσι, για πρώτη φορά, κατέγραψε την κατάσταση των σολάριουμ, κάνοντας δειγματοληπτικές επιτόπιες μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, στα μηχανήματα αλλά και στο προσωπικό που τα χειρίζεται.

«Σε αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα, πολλοί επαγγελματίες, αλλά και οι πολίτες, δεν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτή γίνεται με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ δρ Χρήστος Χουσιάδας.

«Από την πιλοτική διερεύνηση που έγινε στη χώρα μας διαπιστώθηκε πως υπάρχει κενό ασφαλείας σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος. Κενό που πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του κλάδου των σολάριουμ, να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να ενημερωθεί το κοινό για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εκτεταμένη χρήση τους».

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί

Το τεχνητό μαύρισμα για λόγους αισθητικής εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές παγκοσμίως, παρά τις συστάσεις διεθνών και εθνικών Οργανισμών. Στη Βόρεια Ευρώπη πάνω από το 60% των γυναικών και το 50% των ανδρών ηλικίας 18-50 ετών έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά μηχάνημα τεχνητού μαυρίσματος, ενώ εκτιμάται πως πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, το 70% των οποίων λευκές γυναίκες ηλικίας 16-45 ετών, χρησιμοποιούν καθημερινά σολάριουμ στις ΗΠΑ.

Ωστόσο το τεχνητό μαύρισμα έχει συσχετιστεί με επιβλαβείς για τον οργανισμό συνέπειες, άμεσες και μακροχρόνιες. Στις άμεσες συνέπειες εντάσσονται το ηλιακό έγκαυμα, φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές αντιδράσεις καθώς και βλάβες στα μάτια, ενώ μακροχρόνια το μαύρισμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος αλλά και μελανώματος.

ΕΡΕΥΝΑ

Εντός των ορίων ασφαλείας οι κεραίες

Η έρευνα ΠΡΙΣΜΑ (τριετούς διάρκειας) έχει τρία επίπεδα στόχου: την έκθεση του πληθυσμού και των εργαζομένων σε ακτινοβολίες από ιατρικές πρακτικές, την έκθεση του πληθυσμού σε φυσικές πηγές ακτινοβολίας και τέλος την έκθεση του πληθυσμού σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία-σολάριουμ.

Για τις δύο πρώτες κατηγορίες η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους κοινούς ευρωπαϊκούς όρους.

Σε ό,τι αφορά την ακτινική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από τις κεραίες (κινητής τηλεφωνίας, τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σταθμών, ραντάρ κ.λπ.), μπορεί να μην εμπίπτει στους τομείς της συγκεκριμένης έρευνας, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΑΕ είναι κοντά στον μέσο όρο διεθνώς και στα αντίστοιχα δεδομένα άλλων προηγμένων κρατών.

«Οι έλεγχοι ακτινοβολίας είναι χιλιάδες και οι υπερβάσεις ελάχιστες» αναφέρει ο κ. Χουσιάδας, τονίζοντας πως «στη χώρα μας το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί ένα πολύ μεγάλο πλήθος ελέγχων, εξαιτίας της αυξημένης δημόσιας ανησυχίας που υπάρχει για το θέμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως στον δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ λειτουργεί Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για τις κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ