2015-12-10 15:19:59
Φωτογραφία για Πόρτα από το υπουργείο Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα
Κλειστές τις πόρτες του υπουργείου Υγείας βρίσκουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη, με την μείωση του κόστους των εξετάσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις να κάνουν πλέον λόγο για κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που παρέχεται ιδιωτικά, αφού το ύψος των χρεών του δημοσίου προς τα διαγνωστικά αγγίζει πλέον τα 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών κέντρων, οι επανειλημμένες προσπάθειες συνάντησης με τον αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη έχουν πέσει στο κενό, ο οποίος, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Βουγιούκας, αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις των κέντρων για τον έλεγχο των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη 

[email protected]

Τι συζητείται με τους θεσμούς: Αφενός για την επόμενη τριετία (μέχρι το 2018 πιο συγκεκριμένα) θα υπάρξει αυστηρό πλαφόν στον προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 302 εκατ
. ευρώ. Αφετέρου, στη δέσμη των επόμενων προαπαιτούμενων θα ζητηθεί η ανακοστολόγηση μιας σειράς εξετάσεων, που σύμφωνα με τα κέντρα, θα οδηγήσουν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα παραπάνω, όπως τονίζουν, η πλειονότητα των διαγνωστικών κέντρων δεν θα καταφέρει να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας. 

Ειδικότερα, εκκρεμούν περίπου 140 εκατ. παλιές οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία (πριν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ), τα οποία κινδυνεύουν να παραγραφούν, 40 εκατ. ευρώ από το 2012 και άλλα 440 εκατ. για το 2013 και το 2014. Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, τα κέντρα έχουν πληρωθεί μόλις έξι μήνες, σημειώνοντας πως αν ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλήσει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη, τότε αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους για την καταβολή του 14ου μισθού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διαγνωστικών κέντρων, μεσοσταθμικά οι επιχειρήσεις καταγράφουν τον τελευταίο χρόνο ζημιές 15%, ενώ λόγω των μηχανισμών επιστροφών της υπερβάλλουσας δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ (claw back και rebate), οι απώλειες επί τους τζίρου τους θα ξεπεράσουν φέτος το 40%. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις καλούνται να εφοδιάζονται κανονικά με αναλώσιμα υλικά, τα οποία φθάνουν το 35% των κερδών τους. 

Όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, που προς το παρόν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμο τον προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις οποίες όμως το υπουργείο Υγείας αρνείται να δεχθεί. Μεταξύ αυτών η πλήρης εφαρμογή συνταγογραφικών οδηγιών και του ανώτατου αριθμού συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα (κόφτες), ο ορισμός κλιμακωτών εκπτώσεων σε κάθε παραγόμενο παραπεμπτικό, είτε επί της αξίας του παραπεμπτικού, είτε επί του αριθμού των εξετάσεων, με εξαίρεση τους καρκινοπαθείς, και την παραπομπή των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ