2015-12-15 02:19:05
Φωτογραφία για Μπορεί το άγχος να μας κάνει...καλό;
Σε κάποια πράγματα λίγο άγχος κι ένας ελαφρύς δικαιολογημένος πανικός της τελευταίας στιγμής μπορεί να μας κάνει καλό. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται νέα έρευνα των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε βάθος δεκαετιών σε 720.000 άτομα συνολικά, αρχής γενομένης από το 1996. Όλα αυτά τα χρόνια οι επιστήμονες μελετούσαν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, και η έρευνα κατέδειξε ότι οι 30.000 θάνατοι που σημειώθηκαν στο πληθυσμιακό δείγμα της μελέτης δεν συνδέονται καθόλου με τον παράγοντα του άγχους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία βρετανική ιατρική εφημερίδα The Lancet και απέδειξε ότι παρά τα όσα μέχρι σήμερα νομίζαμε, ούτε το άγχος, ούτε η δυστυχία σκοτώνουν. Μάλιστα έχει 5 βασικά οφέλη στην υγεία μας Βοηθά την μνήμη μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ορμόνες του άγχους έχουν άμεση σχέση με την ικανότητα μάθησης και την διατήρηση των πληροφοριών που λαμβάνουμε
. Πειράματα σε ποντίκια, που έγιναν το 2013 στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια έδειξαν ότι μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός η μνήμη τους βελτιώθηκε δύο εβδομάδες μετά το γεγονός, αλλά όχι δύο ημέρες μετά. Κάνει… τη γρίπη πέρα. Όταν ανησυχείτε πολύ για κάτι το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενισχύεται και σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του Στάνφορντ για την Ανοσία, την Μεταμόσχευση και την Μόλυνση, έχει αποδείξει ότι τα άτομα που έχουν άγχος πριν από έναν εμβολιασμό επιτυγχάνουν καλύτερη ενίσχυση του οργανισμού τους.

Μας κάνει δημιουργικούς. Σε περιόδους άγχους είμαστε πιο αποτελεσματικοί ισχυρίζεται η ψυχολόγος Kerry McGonigal του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο: «The Upside of Stress».

Κάνει τα παιδιά μας πιο έξυπνα. Μελέτη του Bloomberg School of Public Health το 2006, κατέδειξε ότι τα παιδιά των γυναικών, που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν άγχος, σε ηλικία δύο ετών ανέπτυξαν περισσότερο τις ικανότητές τους από εκείνα των οποίων οι μητέρες ήταν ήρεμες στην εγκυμοσύνη τους.

Μας κάνει πιο δυνατούς (ό,τι δε μας σκοτώνει…). Αυτό έδειξε μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο το 2012 σε δείγμα 2.400 ατόμων. Σύμφωνα με την μελέτη τα άτομα που έχουν άγχος κατά την πρώτη ημέρα στη δουλειά, αγχώνονται να γνωρίσουν τους συναδέλφους τους, να κάνουν νέους φίλους, τελικά αυτό λειτουργεί προς όφελός τους. Τα άτομα αυτά απέφυγαν να κάνουν λάθη και δεν πήραν παράτολμες και επικίνδυνες αποφάσεις.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ