2015-12-17 16:19:19
Φωτογραφία για Παραδόθηκε η μελέτη αξιοποίησης του σπηλαίου «Τραπέζας» (Κρόνιο) στο δήμαρχο Οροπεδίου Γ. Στεφανάκη-Στόχος να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ
Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του... Σπηλαίου "Τραπέζας" (ΚΡΟΝΙΟ) του Τζερμιάδων στον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη από την αρχαιολόγο Όλγα Τσούρτη.

Την μελέτη είχε ζητήσει ο δήμαρχος και μάλιστα με απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου που θα αναδείξει το σπήλαιο, καθώς επίσης να ενταχθεί προς χρηματοδότηση τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020. Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης που ευχαρίστησε την κα. Τσούρτη για την συνεργασία που υπήρξε προκειμένου να ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή μελέτη για το δήμο που θα αναδείξει τουριστικά, αρχαιολογικά ακόμα περισσότερο την περιοχή. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι η αρχαιολόγος Όλγα Τσούρτη έκανε την μελέτη δωρεάν στο δήμο όπου έχει πεντάμηνη απασχόληση μέσω προγράμματος στήριξης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Το σπήλαιο


Το σπήλαιο της Τραπέζας βρίσκεται στο λόφο Κάστελο ανάμεσα στο χωριό Τζερμιάδο και στο χωριό Μαρμακέτο σε υψόμετρο 860 μέτρων και είναι καταχωρημένο στον κατάλογο μνημείων της εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος. Το σπήλαιο ανασκάφηκε συστηματικά το 1936, από τον Άγγλο αρχαιολόγο John Pendlebury οπότε και αποκαλύφθηκε η χρήση του από τη Νεολιθική έως και τη βυζαντινή περίοδο.

Αν ο επισκέπτης ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί από το χωριό Τζερμιάδο προς Μαρμακέτο θα βρει σήμανση που θα του επιτρέψει να εισέλθει με προσοχή αριστερά σε περιφερειακό δρόμο του χωριού Τζερμιάδο που οδηγεί στο σπήλαιο της Τραπέζας.

Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν λαξευμένα πέτρινα σκαλοπάτια στο έδαφος και ξύλινα κάγκελα ασφαλείας που διευκολύνουν την ανάβαση προς το σπήλαιο. Τα λαξευμένα σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο του σπηλαίου ακολουθώντας τις φυσικές ανωμαλίες του εδάφους σε μια διαδρομή ανηφορική, πλούσια σε βλάστηση και μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

Ανεβαίνοντας στη είσοδο του σπηλαίου υπάρχει μικρό πλάτωμα ως χώρος αναψυχής με παγκάκια οπού μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη θέα. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι ελεύθερη στον επισκέπτη παρόλο που η είσοδος και η εξερεύνηση του είναι επικίνδυνη χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας.

Το σπήλαιο αποτελείται από δύο αίθουσες με ανάπτυξη σε κόγχες. Η είσοδος είναι στενή και ένας διάδρομος με πρασινωπές πλευρές από την υγρασία, οδηγεί σε μια μικρή αίθουσα, όπου υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και μικρές κόγχες.

Το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά ως τόπος κατοικίας ήδη από την Νεολιθική εποχή.Αργότερα, όταν άρχισε να κατοικείται συστηματικά ο λόφος Κάστελος, και έως το τέλος της πρωτομινωικής περιόδου, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας και ταφής των νεκρών. Η αρχαιολογική ανασκαφή του 1936 έφερε στην επιφάνεια ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας νεολιθικής, πρωτομινωικής, μεσομινωικής, ελληνιστικής και βυζαντινής εποχής. Τα πιο σημαντικά είναι οι σκαραβαίοι της 11ης Φαραωνικής δυναστείας, φύλλα χρυσού καθώς και ένα ειδώλιο από ελεφαντόδοντο και άλλα που δείχνουν ότι είχαν αναπτυχθεί σχέσεις με τις χώρες της Εγγύς Ανατολής και ειδικότερα με την Αίγυπτο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ