2015-12-26 01:59:19
Φωτογραφία για Διορία έξι εβδομάδων στην κυβέρνηση από τους δανειστές
Διορία έξι εβδομάδων έδωσαν στην κυβέρνηση οι δανειστές για να κλείσει οριστικά το θέμα της ανακοστολόγησης τιμών σε εξετάσεις που γίνονται από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

http://www.tribune.gr

Μετά από ένα διαπραγματευτικό «θρίλερ» τεσσάρων ημερών το κουαρτέτο έκανε μισό βήμα πίσω και δέχθηκε προσωρινά την πρόταση της κυβέρνησης για μεσοσταθμική μείωση τιμών σε ποσοστό 43% στις περισσότερες εξετάσεις που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα υπό την προϋπόθεση ότι σε ενάμιση μήνα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι με το συγκεκριμένο ποσοστό ή και μικρότερο είναι εφικτός ο στόχος για συγκράτηση δαπανών του ΕΟΠΥΥ στα 302 εκτ, ευρώ ετησίως, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Και μπορεί οι δανειστές να άναψαν το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόση του ενός δισ. ευρώ η οποία είχε μπλοκάρει από το συγκεκριμένο -13ο προαπαιτούμενο- αλλά δεν παραιτήθηκαν από τις αρχικές τους αξιώσεις καθώς ζητούν η ελληνική πρόταση να περάσει από stress test.


Αν οι δανειστές δεν πεισθούν από τα αποτελέσματα της έκθεσης που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ειδικούς έχουν προειδοποιήσει ότι στο τραπέζι επανέρχεται η δική τους αρχική πρόταση για μείωση των τιμών στα διαγνωστικά κέντρα σε ύψος 70%.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ενόχληση όχι μόνο για την επιμονή των δανειστών αλλά και για τους χειρισμούς που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει εγκαίρως την αναλογιστική μελέτη που θα συνόδευε την ελληνική αντιπρόταση η οποία ωστόσο δεν ήταν έτοιμη με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνοι η εκταμίευση της υποδόσης.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «καυτό θέμα» με «υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο» με δεδομένο ότι ακόμα και αν πεισθούν οι δανειστές για μειώσεις στην κοστολόγηση των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στο 35% με 40% τα περισσότερα από αυτά και κυρίως τα μικρά και μεσαία θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ουρές και την ταλαιπωρία καθώς με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ το 90% των ασφαλισμένων του πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Και αυτό γιατί τα δημόσια διαγνωστικά κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας και οι μονάδες Ε.Σ.Υ. δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στον όγκο των εξετάσεων αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα διεξαγωγής εξιδανικευμένων εξετάσεων.

Το πρόβλημα μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία.

Την ίδια ώρα η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έκδηλη και για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν αν οι πιστωτές παραμείνουν αμετακίνητοι στις αξιώσεις τους.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα είναι η «ταφόπλακα» για πολλές ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες του κλάδου.

Συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν περί τα 3.600 διαγνωστικά κέντα τα οποία απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους.

Ήδη του τελευταίους μήνες οδηγήθηκαν σε λουκέτο 15 διαγνωστικά κέντρα και τέσσερις κλινικές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ