2015-12-30 10:02:02
Φωτογραφία για Εύλογο μεταβατικό διάστημα ζητούν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας
Του Βασίλη Βενιζέλου - liberal.gr

Ένα εύλογο, μεταβατικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να ενταχθούν με αξιοπρέπεια στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ζητεί από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΠΕΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας έχει διαμηνύσει ότι το νομοσχέδιο για την ανάταξη της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα δοθεί στις αρχές του 2016 σε δημόσια διαβούλευση και όλες οι διαρροές από το υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο πράγματι για χορήγηση μεταβατικού χρονικού διαστήματος στους γιατρούς οι οποίοι έχουν μείνει εκτός ΠΕΔΥ, αλλά οι πρώτες σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το μεταβατικό χρονικό διάστημα να διαρκέσει μόλις έξι μήνες, έναντι τριών ετών, που ζητεί η ΠΟΣΕΥΠ – ΠΕΔΥ Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ολομέλειας της ΠΟΣΕΥΠ – ΠΕΔΥ, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ΠΕΔΥ και ετέθησαν οι στόχοι της Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον, καθώς και οι προτάσεις της εν όψει του νομοσχεδίου για την ανάταξη της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Η Ομοσπονδία κατέθεσε τις θέσεις της την ίδια ημέρα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη:

- Ενίσχυση των Μονάδων ΠΕΔΥ με προσωπικό. Ενίσχυση και οργάνωση των εργαστηρίων, με στόχο την εξυπηρέτηση των χρηστών υγείας μέσα στις δημόσιες δομές. Άμεση οργάνωση και χρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ ώστε να είναι θετική η επικείμενη (προβλεπόμενη ρητά ως προαπαιτούμενο του νόμου 4336/15 - 3ου Μνημονίου) αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2016.

- Πλήρης Βαθμολογική και Μισθολογική Εξομοίωση των γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης-ΠΑΑ με αυτήν του ΕΣΥ,, με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Για τη θέση Διευθυντή θα απαιτούνται πλέον 15 έτη προϋπηρεσίας. Η δε μισθολογική αναγνώριση θα είναι από τον Σεπτέμβρη του 1993. Εδώ η Ομοσπονδία θα παρέμβει και στη δημόσια διαβούλευση για διορθωτικές αλλαγές.

- Ενιαία κρίση ιατρικού προσωπικού από τον Δεκέμβρη του 2014 σε όλες τις ΥΠΕ με αναδρομική ισχύ δεδομένου ότι αρκετές Υγειονομικές Περιφέρειες καθυστέρησαν να εκδώσουν ΦΕΚ κατάταξης των γιατρών.

- Ρύθμιση μέσω μεταβατικότητας των εργασιακών σχέσεων πριν την τελική έκδοση δικαστικών αποφάσεων, για τις ομάδες των γιατρών που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Συζητήθηκε η μεταβατικότητα και των απολυμένων συναδέλφων και των με σύμβαση έργου που είναι πάγια θέση μας. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι πολιτική λύση θα υπάρξει στο 2ο Σχέδιο Νόμου, που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Η απαίτηση της Ομοσπονδίας είναι να τεθεί στο παρόν Ν/Σ.

- Παρουσία ειδικευμένων γιατρών στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που θα κατατεθεί σε δεύτερο νομοσχέδιο για την υγεία. Δυνατότητα κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων να μετατάσσονται σε νοσοκομειακές μονάδες εφ’ όσον το επιθυμούν.

- Ρύθμιση ώστε οι γιατροί ΠΕΔΥ που εφημερεύουν σε κέντρα υγείας και σε μονάδες να αποζημιώνονται έγκαιρα. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Μυτιλήνης που λόγω ιδιαίτερων και επειγουσών συνθηκών (προσφυγικό) η μονάδα τέθηκε σε 24ωρη λειτουργία.

- Δυνατότητα ένταξης των γιατρών με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής στο κλάδο γιατρών ΕΣΥ με αναγνώριση των μισθολογικών και βαθμολογικών τους δικαιωμάτων. Δεν αναφέρεται ρύθμιση στο Ν/Σ. Υπάρχει και κοινοτική οδηγία το 2005, που ενισχύει τα επιχειρήματά μας.

- Έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ στην διαχείριση των τηλεφωνικών ραντεβού στις μονάδες ΠΕΔΥ για την ομαλή λειτουργία τους.

Στην σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΕΥΠ – ΠΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και χρειάζεται άμεση δράση. Χρειάζεται ένα ισχυρό ανάχωμα, ώστε τα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα να σταματήσουν επιτέλους το ξέφρενο ρυθμό τους σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Οι συνέπειες στην περίπτωση που καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα θα είναι ανυπολόγιστες και για την δημόσια υγεία και για το εργασιακό μας μέλλον».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ