2012-05-11 07:43:03
Φωτογραφία για Πότε έγινε γνωστός του ιός του AIDS
Οι πρώτες πέντε περιπτώσεις της ασθένειας του AIDS είδαν το φως της δημοσιότητας στις 5 Ιουνίου του 1981. Επρόκειτο για πέντε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Άντζελες, καθένας από τους οποίους διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή πνευμονίας, η οποία προανήγγειλε την αρχή μιας επιδημίας.

Στα τριάντα ένα χρόνια που πέρασαν, όπως δημοσιεύει η κυριακάτικη «Espresso» είκοσι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό ενώ μέχρι σήμερα, όπως δείχνουν οι στατιστικές, τριάντα τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV.

Παρότι σήμερα μετράμε πάνω από τριάντα διαφορετικά αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα για την καταπολέμηση του HIV, τα οποία βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν μια σχετικά υγιή και χωρίς πόνο ζωή, το AIDS υπάρχει ανάμεσά μας.

Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του ακολούθησε την πορεία που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Ο ιός επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, με προεξέχουσα αυτή των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.


Το πρώτο δεκάμηνο όμως του 2011, η επιδημιολογική εικόνα του HIV παρουσιάζει μια σημαντική μεταβολή. Συνολικά 190 περιστατικά HIV λοίμωξης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 κατεγράφησαν σε άτομα που χρησιμοποιούν ενδοφλεβίως ναρκωτικές ουσίες, αριθμός ο οποίος είναι υπερδεκαπλάσιος του αριθμού των δηλώσεων σε αυτή την ομάδα για την αντίστοιχη περίοδο του 2010, βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σήμερα, εκτός από την Αθήνα, έχει… τρομάξει ολόκληρη η Ελλάδα μετά τα απανωτά κρούσματα. Το AIDS είναι μία νόσος που επεκτείνεται και για την οποία δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μία από τις πιο φονικές επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 25 -44 ετών, ενώ οι νέες διαγνώσεις αφορούν άνδρες 30 – 34 ετών και γυναίκες 25 – 29 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών με AIDS χάρη στα νεότερα αντιικά φάρμακα. Αυτό όμως, λένε οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για όσους πιστεύουν λανθασμένα ότι η νόσος νικήθηκε. Το AIDS αφορά όλους και γι’ αυτό θα έπρεπε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις προφυλάξεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ