2015-12-30 14:11:29
Φωτογραφία για Σε άθλια κατάσταση το σύστημα Υγείας στα νησιά...
Οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του προσφυγικού όξυναν περαιτέρω το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στη Λέσβο, όπου το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση. Μία απάντηση επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας 141 προσλήψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Τήλο και Σύμη.

«Και πριν από την έλευση των προσφύγων, το σύστημα υγείας στη Λέσβο ήταν υπό κατάρρευση. Οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν όξυναν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα» λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Στρατής Παυλής, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών της Λέσβου. Σύμφωνα με τον κ. Παυλή, οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης κυμαίνονται στο 30%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό, στα παραϊατρικά επαγγέλματα, στους οδηγούς ασθενοφόρων κ.λπ. Επιπλέον, απουσιάζει ένας στους τρεις περίπου από τους αγροτικούς ιατρούς για τα περίπου 40 αγροτικά ιατρεία του νησιού. Με τέτοια αδύναμη υποδομή, είναι φανερό πως το φορτίο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διάβηκαν από τη Λέσβο δημιούργησε επιπλέον δυσκολίες.


«Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός, το οποίο έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί με έκτακτο τρόπο, με έκτακτα μέτρα. Εμείς προτείναμε να βρίσκονται στα σημεία που αποβιβάζονται μετανάστες και πρόσφυγες γιατρός με γνώση της επείγουσας ιατρικής, νοσοκόμοι και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να καλύπτουν τις ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί και η όποια πίεση στο νοσοκομείο. Μιλάμε κυρίως για δημόσιες δομές, με προσλήψεις προσωπικού, που θα αξιοποιούν και την εθελοντική προσφορά και όχι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, που η περίθαλψη των προσφύγων έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στα χέρια των ΜΚΟ» λέει στην «Κ» ο κ. Παυλής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς (ΕΜΕΙΣ), που δημιούργησαν το καλοκαίρι ιατροί από το νοσοκομείο Πάτρας και στη συνέχεια «κατελήφθη» από ΜΚΟ! Ο κ. Παυλής σημειώνει και την περίπτωση ενός τετράχρονου κοριτσιού που πέθανε από μηνιγγίτιδα. «Ηρθε ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο. Κρίσιμο ρόλο, εκτός από την περίθαλψη, έχουν η σωστή στέγαση και σίτιση».

Μερική και κυρίως ορισμένου χρόνου απάντηση στις αυξημένες ανάγκες δίνει το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ του Ανατολικού Αιγαίου. Χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη 141 θέσεων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Τήλο και Σύμη. Οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, τουλάχιστον οκτάμηνης διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης. Ειδικότερα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά σε 33 θέσεις γιατρών, 25 θέσεις νοσηλευτών, μία θέση μαίας, 8 θέσεις ραδιολόγων-ακτινολόγων και χειριστών-εμφανιστών, 9 εργαστηριακών, 11 διαπολιτισμικών μεσολαβητών και 4 θέσεις διοικητικού προσωπικού. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και 50 θέσεις διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων που θα ενισχύσουν τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η μισθοδοσία των συμβασιούχων θα καλυφθεί από κονδύλι που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκτακτης Χρηματοδότησης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Συνολικά έως σήμερα το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 3.270.000 ευρώ, που εκτός από την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των δομών υγείας περιοχών με αυξημένες προσφυγικές ροές, θα διατεθούν και για την προμήθεια εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ