2015-12-30 18:01:31
Φωτογραφία για Από τα έσοδα των νοσοκομείων η πληρωμή των εφημεριών
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

 - Virus.com.gr

Στα «ψιλά» των μέσων ενημέρωσης πέρασε προ μηνός μια σημαντική τροπολογία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των δεδουλευμένων των ιατρών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ο λόγος για την τροπολογία με αριθμό 78/21 30.11.2015 (επισυνάπτεται η προσθήκη στην αιτιολογική έκθεση 9403673), η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο νομοσχεδίου με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» (επισυνάπτεται το ψηφισθέν ΝΣΧ b-gaies-pap). Σύμφωνα με αυτήν, οι εφημερίες και οι υπερωρίες, καθώς επίσης τα νυχτερινά, οι αργίες και οι Κυριακές δύνανται να πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για τις πρόσθετες αμοιβές. Αξίζει να σημειωθεί δε, πως η ρύθμιση αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015, ώστε να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο και χρωστούμενες εφημερίες στους ιατρούς του ΕΣΥ.


Η τροπολογία στο νόμο που ψηφίστηκε (§ 7, άρ. 34 Ν.4351/2015 [ΦΕΚ 164 Α’]) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έσοδα από νοσήλια νοσοκομείων, από εργαστηριακές εξετάσεις των Μονάδων Υγείας των ΔΥΠΕ – ΠΕΔΥ καθώς και έσοδα του ΕΚΑΒ, τα οποία καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ , δύναται να διατίθενται συμπληρωματικά και πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των τακτικών εφημεριών, υπερωριών, εξαιρέσιμων και νυχτερινών».

Η σχετική ρύθμιση δικαιολογήθηκε στη βάση των έκτακτων οικονομικών συνθηκών της χώρας οι οποίες έχουν υπαγορεύσει την κατάρτιση νοσοκομειακών προϋπολογισμών που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να πληρώνονται με περικοπές και καθυστερήσεις τα δεδουλευμένα τους. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο επιχειρείται να αιτιολογηθεί επικοινωνιακά η σχετική ρύθμιση (4/12/15 συνάντηση με ΠΟΕΔΗΝ, ΣΕΝΕ, κ.ά. και 14/12/15 συνάντηση με Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ). Στην προσθήκη της αιτιολογικής έκθεσης επισημαίνεται, άλλωστε, πως «Με την προτεινόμενη τροπολογία θα δοθεί η δυνατότητα στους Διοικητές εκάστη ΔΥΠε να κατανέμουν και να ανακατανέμουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις μεταξύ των Νοσοκομείων της εποπτείας τους, βάσει των αναγκών τους…».

Η κριτική, ωστόσο, που ασκείται στην Αριστοτέλους από διαφορετικές πολιτικά και ιδεολογικά αφετηρίες είναι σφοδρή και συντείνει στο δια ταύτα: πως το βάρος αντί για τον κρατικό προϋπολογισμό θα σηκώσουν τα νοσήλια, δηλαδή οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Πρόκειται για τροπολογία-δούρειο ίππο, που άλλο λέει ότι κάνει και άλλο κάνει στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά, φέρνει πλασματικές εφημερίες από την πίσω πόρτα. Εισάγει τη δυνατότητα του ξεχειλώματος των εφημεριών, φορτώνοντας το κόστος στα νοσήλια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. «Στην Ελλάδα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του ΕΣΥ, οι εφημερίες χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο και τους συνδικαλιστές ως μέσο χορήγησης αυξήσεων – οι περίφημες πλασματικές εφημερίες-, για να εξελιχθούν σε ένα ακόμη εργαλείο χειραγώγησης στα χέρια του εκάστοτε υπουργού, Υ.ΠΕαρχη, Διοικητή Νοσοκομείου, Διευθυντή κλινικής ή συνδικαλιστή. Ο αριθμός των εφημεριών, η κατανομή τους ανάμεσα στις υγειονομικές μονάδες, ανάμεσα στις κλινικές και όχι και πολύ σπάνια μεταξύ των γιατρών της ίδιας κλινικής, ήταν και είναι αδιαφανής»προσθέτει.

Ο κ. Μπαργιώτας σημειώνει ότι η υγεία χρειάζεται τεκτονικές αλλαγές, αλλά πως αυτές πρέπει να γίνουν σχεδιασμένα και κοστολογημένα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης του πελατειακού κράτους. «Ας ελπίσουμε ότι άμεσα θα ενηλικιωθεί πολιτικά, θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα και θα αντιληφθεί ότι ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές και τακτοποιήσεις “ημετέρων”» καταλήγει.

«Θέλουν, με τον κίνδυνο να μην πληρωνόμαστε αν η μονάδα υγείας δεν έχει επαρκή έσοδα, να μας μετατρέψουν σε συνένοχους της πολιτικής τους, να πρωτοστατούμε στο χαράτσωμα των ασθενών, στο κυνήγι των ανασφάλιστων και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων» τονίζει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας (πρόσκειται στο ΚΚΕ), το οποίο εκτιμά ότι δεν αποκλείεται η ρύθμιση να επεκταθεί αργότερα και στην τακτική μισθοδοσία. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ασκούν, μάλιστα, δριμεία κριτική στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ για τη στάση τους αναφορικά με το ζήτημα, αλλά και στους συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στις πρόσφατες επισχέσεις για τις απλήρωτες εφημερίες είχαν ζητήσει να πληρωθούν οι εφημερίες από τα έσοδα των νοσοκομείων.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας είναι στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η εφαρμογή της στην Ελλάδα (π.χ. τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία) ξεκίνησε πολύ πριν την κρίση, αποδεικνύοντας, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία και γενικότερα αποτελούν χρόνια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες» σημειώνει περαιτέρω, ενώ καλεί σε αγώνα για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας & Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες υγείας και θα εξασφαλίζει πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους υγειονομικούς.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ