2012-05-11 08:17:50
Φωτογραφία για Κυβέρνηση Κουβέλη ή πρόωρες εκλογές
Μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες ανάμεσα στο σενάριο των επαναληπτικών εκλογών και το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., μετά το χθεσινό ραντεβού ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη και λίγο πριν από την κρίσιμη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο.

Η χθεσινή σύγκρουση ανάμεσα στη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε με την υψηλών τόνων ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. και συνεχίστηκε με την επίσης υψηλών τόνων απάντηση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε με εμφατικό τρόπο το σενάριο συνεργασίας Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ εκτιμήθηκαν:

Πρώτον, ως προσέγγιση στις προτάσεις που έχουν κάνει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση με χρονοδιάγραμμα δύο ετών (ως το 2014) και σκοπό την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την απαγκίστρωσή της από το Μνημόνιο, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης.


Δεύτερον, ως αύξηση της απόστασης της ΔΗΜ.ΑΡ. από τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης δεν αναφέρθηκε στο κόμμα του κ. Τσίπρα στη δήλωσή του, αν και είναι σαφές ότι με τον όρο οικουμενική κυβέρνηση εννοούσε με σαφήνεια και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύσκεψη αρχηγών

Όπως όλα δείχνουν, όλα πλέον θα κριθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, δεδομένου ότι οι όποιες πιθανότητες συμφωνίας για συγκρότηση κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, σκοπός της Ν.Δ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι να εξαντληθούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής του τρίτου κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Συγγρού και την Ιπποκράτους αφήνουν να φανεί ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης ως την τελευταία στιγμή για κυβέρνηση που δε θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία της στρατηγικής του προς τις επαναληπτικές εκλογές και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Από τη Συγγρού έλεγαν ότι η πρόταση Κουβέλη είναι στη σωστή κατεύθυνση και κοντά στην πρόταση Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ο κ. Βενιζέλος με τη σειρά του είπε δημοσίως ότι η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. προσεγγίζει τη δική του πρόταση.

Το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης ουσιαστικά είπε ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος να είναι επικεφαλής στην οικουμενική κυβέρνηση που πρότεινε, έδωσε και πάλι τροφή σε σενάρια για άλλα πρόσωπα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. θα έχει πέραν της δέσμευσης των κομμάτων για στήριξη και μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 168 εδρών.

 Οι θέσεις των κομμάτων στο συμβούλιο αρχηγών

 Η συζήτηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εκ των πραγμάτων βρίσκεται προς το τέλος της, δεν γίνεται πλέον μόνο στη σκιά του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου και τις πίεσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αλλά και στο τοπίο που δημιουργούν οι νέες δημοσκοπήσεις. Στην πρώτη δημοσκόπηση της εταιρίας MARC που παρουσίασε χθες ο ALPHA, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ενισχύει το ποσοστό του κατά πολύ, ενίσχυση υπάρχει και για τη Νέα Δημοκρατία, κάμψη γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Αριστερά, η Χρυσή Αυγή. Στο τοπίο αυτό:

Ν.Δ.: Εξαντλεί τα περιθώρια

Στη Ν.Δ. τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη σημερινή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου θα έχει προηγηθεί το ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου. Πρέπει να σημειωθεί ότι με το χαρτί της επανένωσης της Κεντροδεξιάς στη Ν.Δ. προβλέπουν σημαντική ενίσχυση στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, παράλληλα όμως υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει εκλογές

Στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν δεδομένο ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα τους ενισχύσουν, ενώ κάποιοι μέσα στην Κουμουνδούρου μιλούν ήδη και για πρωτιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε οικουμενική είτε εθνικής σωτηρίας, έχουν όμως το άγχος να απαντήσουν στην κριτική που δέχονται ότι χρησιμοποίησαν τη διερευνητική εντολή κάνοντας προεκλογικό σόου, αλλά και σε μία άλλη κριτική που προέκυψε από την προσεκτική ανάγνωση της επιστολής Τσίπρα προς την Ε.Ε. και τους θεσμικούς εταίρους. Οτι δηλαδή άλλη γλώσσα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω (στην επιτολή δεν αναφέρεται η φράση καταγγελία της δανειακής σύμβασης) και άλλη προς το εσωτερικό της χώρας.

ΠΑΣΟΚ: Τρέμει νέες κάλπες

Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν αγώνα για να αποφύγουν όπως και να έχει τις επαναληπτικές εκλογές, προβλέποντας ότι θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η εκλογική τους δύναμη στις μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν δε ότι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή ενότητας με ή χωρίς τη συμμετοχή στελεχών τους θα δώσει τη δυνατότητα στον Ευ. Βενιζέλο να ξεκινήσει ένα σχέδιο ριζικών αλλαγών, όπως ο ίδιος είπε χθες, χωρίς ταμπού ως απόδειξη ότι εισέπραξαν το μήνυμα των εκλογών. Υπάρχει ισχυρή η πεποίθηση στην Ιπποκράτους ότι αν προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές, τότε όποια προσπάθεια αλλαγών και να γίνει μέσα σε δεύτερη προεκλογική περίοδο, ακόμα και αν αλλάξουν όνομα και σύμβολα όπως συζητείται, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα προλάβει να ανακάμψει, αλλά θα βρεθεί ενώπιον του κινδύνου περαιτέρω συρρίκνωσής του.

Γιάννης Καμπουράκης στον “Ελεύθερο Τύπο”
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ