2016-01-03 18:22:15
Φωτογραφία για 10 στόχοι που κάθε γονιός πρέπει να βάλει για το 2016
Κάθε νέα χρονιά μοιάζει με τον ερχομό της Δευτέρας, που όλο λέμε ότι θα ξεκινήσουμε δίαιτα. Ε, λοιπόν, μπορούμε να ξεκινήσουμε δίαιτα. Και επίσης, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες μικρές αλλά θαυματουργές αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τα παιδιά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Κάποιος σοφός έχει πει ότι η ευτυχία είναι ένας δρόμος που ο καθένας στρώνει μόνος του για τον εαυτό του. Και όχι, δεν χρειάζεται δραματικές αλλαγές. Αυτές είναι κάποιες από τις αποφάσεις που πρέπει κάθε μαμά να πάρει για να είναι το 2016 καλύτερο από τη χρονιά που μας πέρασε.

Λιγότερο κινητό, περισσότερη επικοινωνία. Το ευτυχές νέο έτος 2016, ας σηκώσουμε το κεφάλι μας από το smart phone μας, ας περιορίσουμε το χρόνο που χαζεύουμε στο facebook, ας ανεβάσουμε λιγότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας κι ας μιλήσουμε, αγγίξουμε, φιλήσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που αγαπάμε.


Ας μορφωθούμε λίγο. Καμία γυναίκα δεν γεννήθηκε με ενσωματωμένο εγχειρίδιο για το πώς να μεγαλώσει τα παιδιά που έχει φέρει στον κόσμο. Τη χρονιά που έρχεται ας προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα και να οξύνουμε το νου μας, τόσο για χάρη των παιδιών των οποίων την ευθύνη έχουμε, όσο και γιατί το χρωστάμε στον εαυτό μας. Χιλιάδες βιβλία και εκατομμύρια ενδιαφέροντα άρθρα περιμένουν να τα διαβάσουμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και γονείς.

Μισή ώρα άσκησης την ημέρα αρκεί για να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Όσο είσαι ακόμη μικρός, τείνεις να αμελείς ότι το σώμα σου είναι ένα σπιτάκι που αν δεν φροντίσεις θα αρχίσει να καταρρέει. Μεγαλώνοντας και κάνοντας παιδιά αρχίζεις να παίρνεις πιο σοβαρά την υγεία σου. Και, το να «παίρνεις στα σοβαρά την υγεία σου», δεν σημαίνει μόνο να κάνεις μαστογραφία μια φορά το χρόνο και να παίρνεις με συνέπεια την αντιβίωση που σου έδωσε ο γιατρός. Μισή ώρα περπάτημα/ γυμναστήριο/ αερόβια ή δυναμική άσκηση την ημέρα αρκεί για να ανανεώσει σώμα και πνεύμα. Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την αυτοπεποίθηση και την ευεξία που σου δίνει η στοιχειώδης άσκηση. Τι, καλύτεροι είναι οι Ευρωπαίοι που μέχρι τα 70 τους παίρνουν τους δρόμους καθημερινά για περπάτημα και τρέξιμο;

Το 2016, ας κάνουμε περισσότερες χαζομάρες με τα παιδιά μας, ας χορέψουμε, ας τραγουδήσουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε, ας φάμε μπισκότα μέχρι να σκάσουμε κι ας γαργαληθούμε μέχρι εξάντλησης. Ο χρόνος περνάει και δεν μας ρωτάει αν θέλουμε να σταματήσει. Aς επιστρατεύσουμε το χιούμορ μας, όταν τα παιδιά μάς βγάζουν εκτός εαυτού. Ας θυμηθούμε ότι κι εμείς υπήρξαμε παιδιά. Ας παίξουμε κι εμείς μπουγέλο μαζί τους αντί να τα μαλώσουμε. Η παιδική ηλικία είναι όπως η ζωή: αγχωτικά μικρή!

Μερικά μικρά δώρα στον εαυτό μας, θα κάνουν τη διαφορά στη δύσκολη καθημερινότητα. Λίγοι μπορούν να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο ή να ανακαινίσουν το σπίτι τους. Ένα ζευγάρι μπότες, ένα καινούριο παλτό, μια μεγάλη, στιλάτη τσάντα, μια καλή κρέμα προσώπου ή δυο ζευγάρια καινούριες πιτζάμες (για να πάψουμε να ντρεπόμαστε να ανοίξουμε την πόρτα στο παιδί που φέρνει τα σουβλάκια), μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

Φέτος, ας δοκιμάσουμε να είμαστε λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό μας. Όταν γίνεσαι γονιός οι λόγοι να κατηγορείς καθημερινά τον εαυτό σου αυξάνονται δραματικά -ιδιαίτερα αν έχεις ούτως ή άλλως την τάση για... αυτομαστίγωμα. Το 2016 ας μαλακώσουμε κάπως την αυτοκριτική μας. Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε με τα παιδιά μας καθημερινά, βάλαμε άδικα τις φωνές και τα ταΐσαμε βλακείες γιατί δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε. Τη χρονιά που έρχεται, ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε όλα αυτά που κάναμε σωστά, αντί να μετράμε αυτιστικά τα λάθη μας. 

Φέτος, ας προσπαθήσουμε να παίρνουμε πιο συχνά τηλέφωνο τους γονείς μας. Ή τους θείους ή τ' αδέρφια ή τους φίλους που απομακρύνθηκαν. Γενικά, οι περισσότεροι από εμάς όταν κάνουν τον απολογισμό τους (στο τέλος της χρονιάς ή στο τέλος της μέρας) βρίσκουμε τον εαυτό μας ελλιπή ως προς τις συναισθηματικές «υποχρεώσεις» του απέναντι σ' αυτούς που αγαπάμε. Ναι, το «να παίρνουμε τηλέφωνο» είναι σχηματικό. Αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι να βάλουμε φέτος τα δυνατά μας για να φανούμε αντάξιοι της αγάπης των κοντινών μας προσώπων. Όση δουλειά κι αν έχουμε, πάντα μπορούμε να βρούμε 10 λεπτά ή ένα απόγευμα για να ανταλλάξουμε δυο νέα.

Είθε το 2016 να σταματήσουμε να τσακωνόμαστε μ' αυτούς που θα έπρεπε να είναι σύμμαχοί μας. Πόσο θήλασες και πόσο όχι; Πόσα λεφτά βγάζεις και γιατί δουλεύεις λιγότερο από εμένα; Είσαι κακός γονιός αν αφήνεις τα παιδιά σου να κοιμούνται μετά τις 9. Είμαι καλύτερη από σένα γιατί και δουλεύω και μεγαλώνω μόνη μου τα παιδιά. Φέτος, ας προσπαθήσουμε να κηρύξουμε ειρήνη με τον εαυτό μας και με όλους αυτούς που, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, είναι στο ίδιο στρατόπεδο με εμάς.

Πιο πολλά βιβλία, πιο πολύ θέατρο, πιο πολλές χειροτεχνίες και επιτραπέζια, περισσότερο δημιουργικό χρόνο! Καλές οι αγκαλιές, κάλλιστα τα χαδάκια στον καναπέ με ταινία και απαραίτητη η χαλάρωση. Είναι όμως δουλειά των γονιών να διευρύνουν τους ορίζοντες, να οξύνουν τον νου, να δώσουν μερικές σπρωξιές στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Γι' αυτό, ας βάλουμε φέτος στόχο να κλείσουμε την τηλεόραση και να φτιάξουμε καραβάκι από χαρτόνι, να δούμε τρεις παιδικές παραστάσεις, να ακούσουμε καινούριες μουσικές, να περάσουμε χρόνο δημιουργικό με τα μικρά μας!

Να θυμηθώ να: λέω περισσότερα συγγνώμη, ευχαριστώ και σ' αγαπάω. Πόσες φορές νιώσατε τύψεις για κάτι που κάνατε ή είπατε στα παιδιά ή τον καλό ή την μαμά σας και από εγωισμό δεν είπατε ποτέ συγγνώμη; Πόσα σ' αγαπάω θάφτηκαν εξαιτίας της ρουτίνας και πόσα ευχαριστώ θεωρήθηκαν δεδομένα. Φέτος, ας το υποσχεθούμε, θα είμαστε καλύτεροι!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ