2016-01-06 05:24:11
Φωτογραφία για Συντάξεις: Πλαφόν για κλάματα ...
Νέα πλαφόν έρχονται για τους υψηλοσυνταξιούχους και όσους εισπράττουν συντάξεις από πολλαπλές πηγές Η τελική ελληνική πρόταση για το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία αποστέλλεται σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών, προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.300 ευρώ, ενώ ανώτατο όριο 3.000 ευρώ προβλέπεται για το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο δικαιούχος από πολλαπλές πηγές (κύρια, επικουρική, μέρισμα κ.λπ.).

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης συνδέει τα νέα πλαφόν με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος και με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στα 384 ευρώ. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το καινούργιο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο 6πλάσιο της εθνικής σύνταξης (2.304 ευρώ), ενώ για το άθροισμα των συντάξεων στο 8πλάσιο αυτής (3.072 ευρώ). Τα νέα όρια που καθορίζουν το «ταβάνι» σε κύρια σύνταξη και εισόδημα συνταξιούχων αφορούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθαρά - καταβαλλόμενα ποσά. Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν πως το μέτρο δεν έχει μεγάλη οικονομική απόδοση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Σήμερα το πλαφόν για μια σύνταξη ανέρχεται στα 2.773 ευρώ (μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα), αλλά πρόκειται για μεικτό ποσό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Για το άθροισμα των συντάξεων το ισχύον όριο βρίσκεται στα 3.680 ευρώ καθαρό - καταβαλλόμενο ποσό. Κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ εισπράττουν 3.850 συνταξιούχοι, ενώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μέρισμα κ.λπ.) άνω των 3.000 ευρώ έχουν 2.500 συνταξιούχοι.

Από 4 έως 10 συντάξεις

Σημειώνεται πως 81.000 συνταξιούχοι εισπράττουν από τέσσερις μέχρι και δέκα συντάξεις, ενώ η μεγάλη πλειονότητα -δηλαδή 2,24 εκατομμύρια- παίρνουν μία ή δύο συντάξεις. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως τα νέα πλαφόν αφορούν κυρίως πολυσυνταξιούχους (εισπράττουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, σύνταξη χηρείας κ.ά.), δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς ή μηχανικούς του Δημοσίου κ.ά.

Το νομοσχέδιο που αποστέλλεται στο κουαρτέτο ακουμπά, όπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης και εισάγει ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Ειδικότερα προβλέπει:

• Νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης για όλους με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης» που συνδέονται με τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές. Οσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης. Ρόλο-κλειδί θα παίζει η εθνική σύνταξη, που θα λειτουργεί και με τρόπο αναδιανεμητικό για τα χαμηλά εισοδήματα.

• «Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος. Στο σχέδιο υπάρχει ρητή κατοχύρωση ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

• Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σήμερα στα 384 ευρώ που θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με συνολικά 40 έτη δουλειάς. Θα ανέρχεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με υπουργική απόφαση.

• Τελικό ποσό σύνταξης μετά το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Αύξηση εισφορών

• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Σε περίπτωση που τελικά η διαπραγμάτευση «δείξει» μικρότερη αύξηση, τότε πιθανότατα η αναπροσαρμογή θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθούν μειώσεις στις επικουρικές, με την κυβέρνηση να έχει ως «κόκκινη γραμμή» να μην επηρεαστούν καθόλου ποσά κάτω των 170 ευρώ.

• Νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, θα τρέξουν από το 2017 και θα υλοποιηθούν σε δόσεις. Θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (ίδιο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες). Ερχεται «μοντέλο» ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς και για όσους υπάρχουν παρεκκλίσεις προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι 31/12/2018. Για ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η εισφορά θα υπολογίζεται επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος αρχής γενομένης από το 2017. Για τους αγρότες προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι το 2019, ώστε οι εισφορές τους να εξισωθούν με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

• Εθνικός Φορέας Ασφάλισης για όλους, με συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης και Πρόνοιας (εφάπαξ). Ενιαίοι κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης. ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα μόνο για τις προνοιακές παροχές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

«Ορισμένοι δανειστές έχουν εμμονή με τις μειώσεις»

«Η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή. Ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» λίγο πριν κορυφωθεί η «μητέρα των μαχών» για τις συντάξεις.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα ψηφίσουν το προωθούμενο νομοσχέδιο, ενώ δεν έκρυψε την ελπίδα του και βουλευτές από άλλα κόμματα να «αρθούν υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» -όπως είπε- «και να υποστηρίξουν τομές που εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, θα έπρεπε να έχουν γίνει».

Ο υπ. Εργασίας αποκάλυψε πως οι αποκλίσεις στα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών είναι σημαντικές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς. Το νομοσχέδιο, εξήγησε, έρχεται στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση της πρώτης αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους. «Επιδίωξή μας είναι η προστασία και των επικουρικών συντάξεων στο μέγιστο βαθμό», διεμήνυσε, ενώ υποστήριξε πως είναι «ιδιαίτερα αβέβαιο» αν μια μικρή αύξηση των εισφορών θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, είπε, η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα επέφερε ένα νέο υφεσιακό σοκ στην οικονομία.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα σχεδόν ανύπαρκτα, σήμερα, αποθεματικά των Ταμείων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ