2012-05-11 12:15:04
Φωτογραφία για Le Monde: Δοκιμασία για τον Ολάντ η ελληνική κρίση
«Δεν είναι έξυπνο να απειλεί κανείς με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»  «Ελληνική καταιγίδα στην Ευρώπη» τιτλοφορείται τετρασέλιδο αφιέρωμα στις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα που δημοσιεύει η «Le Monde». Η γαλλική εφημερίδα διαπιστώνει ότι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα βυθίζει εκ νέου την ΕΕ στην κρίση και προσθέτει ότι προς το παρόν τα περιθώρια χειρισμού του Φρανσουά Ολάντ στο ελληνικό ζήτημα είναι πολύ περιορισμένα. 

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εξέγερση των ελλήνων ψηφοφόρων κατά της λιτότητας υποθηκεύει το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας και ότι «το ερώτημα μιας εξόδου των Αθηνών από τη νομισματική ένωση επιστρέφει στο προσκήνιο». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Φιλίπ Ρικάρ, ωστόσο, καταγράφει δήλωση στενού συμβούλου αξιωματούχου της ΕΕ (ονόματα δεν αναφέρονται) ότι «δεν υπάρχει καμία οικονομική βιασύνη» στην ελληνική υπόθεση. 

«Δεν είναι διόλου έξυπνο να απειλεί κανείς με την προοπτική εξόδου από το ευρώ, διότι έτσι τροφοδοτεί φήμες που έχουν πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στο ψυχολογικό επίπεδο», εξηγεί ο συνεργάτης του αξιωματούχου των Βρυξελλών
. Στα εκτενή ρεπορτάζ αναφέρεται εξάλλου προτροπή του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «πρέπει να αποφύγουμε τις παρεμβάσεις στο δημοκρατικό παιχνίδι στην Ελλάδα». 

Προβληματισμός για τον Ολάντ

«Η ελληνική κρίση περιπλέκει την είσοδο του Φρανσουά Ολάντ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», αναφέρει ένα από τα ρεπορτάζ του αφιερώματος. Οι συντάκτες του ρεπορτάζΑρνό Λεπαρμαντιέ, Φιλίπ Ρικάρ και Τομάς Βιντέρ, εξηγούν ότι το μπλέξιμο έγκειται στις θέσεις που θα εκφράσει στην κρίσιμη πρώτη συνάντηση που θα έχει ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. 

Ως γνωστόν, ο Φρανσουά Ολάντ προωθεί την τροποποίηση του γερμανικής εμπνεύσεως και καθοδηγήσεως Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ με την προσθήκη παραρτήματος που θα περιλαμβάνει και μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη. 

Η νέα όξυνση της ελληνικής κρίσης και τα στοιχήματα των αγορών υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ που «θα έφερνε κλυδωνισμούς στην Ευρώπη εξ αιτίας του πανικού που θα προκαλούσε στα τραπεζικά συστήματα ευάλωτων κρατών μελών, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, γιατί όχι και η Ισπανία», όπως σημειώνει στην εφημερίδα ο οικονομικός αναλυτής της UBS Πολ Ντόνοβαν στο Λονδίνο, απαιτεί τον αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων του Ολάντ για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που προκύπτουν. 

Ηδη ο Ολάντ έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Γιουνκέρ και πιθανότατα θα χρειαστεί να έχει το πρώτο «τετ-α-τετ» με την Ανγκελα Μέρκελ πριν από την πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του, στις 23 Μαΐου για ανεπίσημο δείπνο στις Βρυξέλλες. Σημειωτέον ότι ο Ολάντ ορκίζεται πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την προσεχή Τρίτη, 15 Μαΐου. 

«Να μην παρασυρθεί από τη Μέρκελ»!

Έκκληση «να μην αφεθεί να παρασυρθεί από τη Μέρκελ», αλλά να προσεγγίσει, προτού τη συναντήσει, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, απευθύνει στον Ολάντ με συνέντευξή του στο τετρασέλιδο αφιέρωμα του «Monde» ο πρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. 

Ο γνωστός από το Μάη του '68 ως «Κόκκινος Ντάνι», θεωρεί ότι η Γερμανία γνωρίζει ήδη ότι θα πρέπει να εντάξει αναπτυξιακές ρήτρες στο Σύμφωνο, όπως και ο Ολάντ και οι άλλοι Ευρωπαίοι που αντιτίθενται στη λιτότητα γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή σύγκλιση χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές αλλαγές στις υπερχρεωμένες χώρες. 

Ο Κον Μπεντίτ θεωρεί επίσης ότι «είναι ηλίθιο να απειλεί κανείς του Ελληνες και να τους λέει ότι δεν θα υπάρχει εναλλακτική λύση αν δεν ψηφίσουν σωστά». Ως ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, άλλωστε, ο Κον Μπεντίτ αναφέρει το παράδειγμα της γερμανικής ενοποίησης για να υποστηρίξει ότι μεταρρυθμίσεις χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνονται. 

«Τα νέα κρατίδια άρχισαν να εφαρμόζουν πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, αλλά η Δυτική Γερμανία ανέλαβε στο ακέραιο το βάρος των συντάξεων και ένα μεγάλο μέρος από τις κοινωνικές δαπάνες», είπε ο γαλλο-γερμανός ευρωβουλευτής. 

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ