2016-01-11 08:41:13
Φωτογραφία για Προσοχή: Τι συμβαίνει με τις αντικειμενικές αξίες; Σε ποιες περιοχές θα μείνουν αμετάβλητες;
Τελικά το... ξανασκέφτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, το είδαν πιο ψύχραιμα και θα κρατήσουν- εκτός απροόπτου- κλειδωμένο στο συρτάρι το σχέδιο για αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.

Μετά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος προανήγγειλε και αυξήσεις τιμών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο διευθυντής του γραφείο του έκανε λόγο για μειώσεις αντικειμενικών ή διατήρηση τους κατά περίπτωση στα σημερινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Π. Μελαχροινός προσπάθησε να καθησυχάσει ειδικά τα νοικοκυριά που ζουν σε περιοχές "υψηλού κινδύνου", δηλαδή σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές παραμένουν σε έστω οριακά υψηλότερα επίπεδα των Τιμών Ζώνης του 2007 και οι οποίες είναι οι αποκαλούμενες "λαϊκές" συνοικίες.

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν αμετάβλητες οι αντικειμενικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντικειμενικές αξίες θα μείνουν αμετάβλητες σε πολύ φτηνές περιοχές, όπως


το Πέραμα,

οι Ερυθρές,

το Ζεφύρι,

τα Μέγαρα,

τα Α. Λιόσια,

το Αγρίνιο,

το Μεσολόγγι,

η Ορεστιάδα,

δηλαδή εκεί όπου οι σημερινές Τιμές Ζώνης δεν ξεπερνούν τα 600 με 650 ευρώ το τετραγωνικό.

Ωστόσο, για να μη γράψει το ταμείο... μείον, το υπουργείο Οικονομικών θα κρατήσει αμετάβλητες τις αντικειμενικές και σε πολύ ακριβές περιοχές, παρά τη μεγάλη μείωση των εμπορικών αξιών εκεί. Τέτοιες περιοχές είναι

το Κολωνάκι,

η Διονυσίου Αεροπαγίτου,

η Γλυφάδα,

η Βουλιαγμένη,

η Εκάλη,

η Φιλοθέη,

το Ψυχικό,

Ύδρα και

Σπέτσες,

ο οικισμός της Μυκόνου,

η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, για να μην βρεθεί εκτεθειμένο απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποφάσισε την αναδρομική προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει... λελογισμένες μειώσεις περίπου 5% σε περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 1.500 ευρώ/τ.μ., 15 με 20% εκεί όπου οι Τιμές Ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 3.000 ευρώ/τ.μ. και το πολύ 10% στις περιοχές όπου οι Τιμές Ζώνης αγγίζουν τις 4.000 ευρώ/τ.μ.

Ακόμα κι έτσι μεσίτες, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να παρακάμπτει το ΣτΕ, καθώς η διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών επιβάλλει την κατά περιοχή και Ζώνη παρέμβαση και όχι την οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο δικηγόρος Α. Αβραντίνης, που προκάλεσε την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μιλώντας σε ειδική ημερίδα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας σημείωσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση νέων προσφυγών από τους φορολογούμενους η δικαίωση θα είναι άμεση.

Η επικείμενη ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών έρχεται με φόντο τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού που δείχνουν ότι η κρίση και η υπερφορολόγηση των ακινήτων, έχουν βυθίσει στα τάρταρα τα έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης. Το 2010 είχαν μπει στα κρατικά ταμεία 563,5 εκατ. ευρώ, το 2011 τα έσοδα από μεταβιβάσεις οικοδομών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων έπεσαν στα 377 εκατ. ευρώ, το 2012 στα 292 εκατ. ευρώ, το 2013 στα 246 εκατ. ευρώ, το 2014- οπότε είχε μεσολαβήσει και η μείωση του συντελεστή στο 3%- στα 134 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 132 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 77%!
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ