2016-01-13 08:52:56
Φωτογραφία για ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ GREXIT
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» παρατήρησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τα capital control. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον η κυβέρνηση έχει κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και «έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια». Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Τρίτης, ο Γιάννης Στουράρας τόνισε ότι η έκταση του ζητήματος δεν είχε γίνει αντιληπτή επειδή «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έρχονταν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη, γινόταν μάχες, δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου
. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια».

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι: «Εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Έτσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου, όπως είπε. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ίσως έχουμε άρση των capital controls εντός του έτους εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση, μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το 2018. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει το Σχέδιο Κατρούγκαλου έως το 2018. Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας: «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. «Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω» σημείωσε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ