2016-01-18 01:40:12
Φωτογραφία για Τρόμος σε όλη την Ευρώπη για το επόμενο χτύπημα των Τζιχαντιστών...
Μέρες τρόμου ζει ο πλανήτης καθώς σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες, τρεις σοβαρές επιθέσεις τζιχαντιστών συγκλόνισαν τρεις διαφορετικές ηπείρους Ο νέος κύκλος αίματος που ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους (13/11/2015) με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Πόλης του Φωτός, το Παρίσι, απλώνεται λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μεταθέτει την προσοχή από το ερώτημα «αν η Γηραιά Ήπειρος θα πληγεί από νέα συντονισμένη τζιχαντιστική επίθεση» στο «πότε και ποια ευρωπαϊκή πόλη θα εισέλθει στο στόχαστρο των ισλαμιστών εξτρεμιστών».

Στις 12 Ιανουαρίου τρομοκράτης του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) ανατινάζει τα εκρηκτικά που μεταφέρει πάνω του και σκοτώνει 11 τουρίστες, 10 Γερμανούς κι 1 Περουβιανό, στην τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Στις 14 Ιανουαρίου, πολλαπλές βόμβες εκρήγνυνται κοντά στο εμπορικό κέντρο Sarinah στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άτομα, εκ των οποίων 1 Καναδός. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.


Στις 15 Ιανουαρίου, μέλη της Αλ Κάιντα εισβάλλουν στο ξενοδοχείο Splendid και στο Cappuccino Cafe στην πόλη Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, στη βορειοδυτική Αφρική, κρατούν 149 ομήρους και πριν την επέμβαση τοπικών αστυνομικών δυνάμεων με τη βοήθεια του γαλλικού και βορειοαμερικανικού στρατού, προλαβαίνουν να εκτελέσουν 29 εξ αυτών.

Ενδεχομένως για πολλούς Ευρωπαίους η Ινδονησία, η Μπουρκίνα Φάσο, ακόμη και η Τουρκία να θεωρούνται τοποθεσίες «στην άλλη άκρη του κόσμου», όμως είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις συγχρονισμένες επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών στο Παρίσι πριν δύο μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων.

Κάθε φορά που έκτακτα δελτία διακόπτουν τη ροή του τηλεοπτικού προγράμματος για να μεταδώσουν ειδήσεις για κάποια τρομοκρατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κάποια μακρινή χώρα, τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι θυμίζουν στους Ευρωπαίους ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πιο κοντά από τις χιλιομετρικές αποστάσεις που τους χωρίζουν από πόλεις που ίσως και να μη γνωρίζουν που εντοπίζονται στον παγκόσμιο χάρτη. Το θέμα είναι «πόσο κοντά».

Πιθανή απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει ένας διαδραστικός χάρτης που συνέταξε η βρετανική Telegraph βάσει πληροφοριών και Οδηγιών που εκδίδει καθημερινά το βρετανικό Foreign Office. Το σκούρο κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί σε σημεία του πλανήτη που ο βαθμός απειλής για τρομοκρατική επίθεση κρίνεται ως «πολύ υψηλός», το κόκκινο«υψηλός», το πορτοκαλί «μέτριος» και το κίτρινο «χαμηλός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός επικινδυνότητας κρίνεται «πολύ υψηλός» για περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο και συμπεριλαμβάνει κράτη που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Βρετανία, που φέρουν την ίδια σήμανση με τη Λιβύη, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Ως εκ τούτου και όπως καθίσταται αντιληπτό και από τον ανωτέρω χάρτη, η τζιχαντιστική τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οργανώσεις που κάνουν χρήση διαφορετικών μεθόδων, όμως ο στόχος είναι ίδιος: να επιφέρουν όσο το δυνατό περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της πρόσφατης έκθεσης του αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών Stratfor για το 2016, η αναβαθμισμένη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του ISIS (γνωστό και ως Ισλαμικό Χαλιφάτο ή Ισλαμικό Κράτος) σε Συρία και Ιράκ θα πλήξει σημαντικά τον πυρήνα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ωστόσο, δεν προβλέπεται να εξαλειφθεί στο τρέχον έτος.

Η έλλειψη «αξιόπιστων» χερσαίων δυνάμεων πρόκειται να δυσχεράνει την αντιτρομοκρατική εκστρατεία και καθώς οι συμβατικές δυνατότητες του ISIS θα αποδυναμώνονται, τόσο πιο έντονα η εξτρεμιστική οργάνωση θα εστιάσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός Μέσης Ανατολής για να διατηρήσει την ισχύ της. Παράλληλα, το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε οξύτερο ανταγωνισμό εντός του τζιχαντιστικού τοπίου, καθώς οι φατρίες της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, το Μαγκρέμπ, τη Δυτική Αφρική και τη Νότια Ασία θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν το ρυθμό των εξελίξεων, όπως άλλωστε έγινε αντιληπτό και από την επίθεση στη Μπουρκίνα Φάσο, η οποία εκτελέστηκε από πυρήνα της Αλ Κάιντα στη χώρα.

«Προς μία ευρωπαϊκή 9/11»

«Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δική της 9/11 με συντονισμένες ταυτόχρονες επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις της ηπείρου», σύμφωνα με εκτιμήσεις Γάλλου ειδικού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις οποίες δημοσίευσε πρόσφατα η βρετανική Daily Mail.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι και 352 τραυματίστηκαν από τζιχαντιστές του ISIS, ενδεχομένως να αποτελούν την αρχή μιας καλά υπολογισμένης εκστρατείας που είχε ως βαθύτερο στόχο να τεστάρει τις αντιδράσεις και αντιστάσεις της Ευρώπης», επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο.

«Γνωρίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει Ευρωπαίους με στόχο την επιστροφή τους στις πόλεις διαμονής τους, προκειμένου να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Διαθέτουν τα απαραίτητα πλαστά έγγραφα και τον οπλισμό, γνωρίζουν τη γλώσσα και τις τοποθεσίες.

Έχουμε καταφέρει να σταματήσουμε πολλούς από αυτούς αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι πάρα πολλοί. Κάποιοι θα καταφέρουν να περάσουν το 'δίχτυ ασφαλείας' χωρίς να εντοπιστούν - ορισμένοι μάλιστα το έχουν καταφέρει ήδη. Οι πρόσφατες συλλήψεις τζιχαντιστών που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία έχει θορυβήσεις τις Αρχές ασφαλείας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», δηλώνει ο ειδικός στη βρετανική εφημερίδα.

«Παλιότερα ερχόμασταν αντιμέτωποι -ως επί το πλείστον- με περιπτώσεις νέων ανθρώπων που επέστρεφαν στην Ευρώπη μετανιωμένοι, έχοντας κάνει λάθος επιλογές, καθώς δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι τόσο επώδυνος και ψυχοφθόρος. Πλέον όμως αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων που επιστρέφουν εμμένοντας στις αρχικές επιλογές τους», συμπλήρωσε.

Αντιμέτωποι με έναν εχθρό που επιλέγει να πεθάνει ο ίδιος προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, η πρόκληση για τις δυνάμεις ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών είναι να επιταχύνει τους χρόνους απόκρισης σε περιπτώσεις επιθέσεων.

«Πάντα θα υπάρχει μια καθυστέρηση στην επέμβαση των δυνάμεων, την οποία πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», δηλώνει ο Συνταγματάρχης Hubert Bonneau, επικεφαλής της επίλεκτης γαλλικής ομάδας άμεσης επέμβασης “GIGN”.

«Στο συναυλιακό χώρο Bataclan οι τζιχαντιστές χρειάσθηκαν περίπου 20 λεπτά για να σκοτώσουν 90 ανθρώπους. Οι δολοφονίες σταμάτησαν αμέσως μετά την επέμβαση των των δυνάμεων ασφαλείας. Η κράτηση ομήρων χρησιμοποιείται από τους τρομοκράτες ως μέσο επιβράδυνσης της επέμβασης της αστυνομίας. Αν δεν παρέμβουμε σχετικά γρήγορα θα υπάρχουν περισσότερα θύματα. Αυτό είναι το μάθημα που λάβαμε από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και μας προέτρεψε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Είναι πλέον απαραίτητο να επεμβαίνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δυναμικά και με χειρουργική ακρίβεια», συμπλήρωσε.

Αστυνομικές, στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες προσαρμόζονται διαρκώς στις εξελισσόμενες μορφές απειλών, το ίδιο όμως και η άλλη πλευρά και συχνά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το βασικό μάθημα που οι τζιχαντιστές πήραν ήταν να αποφεύγουν τη χρήση τηλεφώνων, που αποτελούν το βασικό μέσο παρακολούθησης υπόπτων.

«Μελετούν και διδάσκονται από τις έρευνες που δημοσιεύει ο Τύπος, διαβάζουν τα πάντα σχετικά με το θέμα. Παρατήρησαν ότι χρειάσθηκε να περάσουν σχεδόν τρεις ώρες για να ξεκινήσει η επιδρομή της αστυνομίας στο Bataclan. Είδαν επίσης ότι τα εκρηκτικά δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό μέσο επίθεσης, καθώς αφήνουν πάρα πολλά ίχνη. Μαθαίνουν γρήγορα», γράφει η εφημερίδα.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με το δεξί... (1-2)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με το δεξί... (1-2)
Ναυάγιο για ΑΡΗ (80-59)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ναυάγιο για ΑΡΗ (80-59)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ