2016-01-20 09:09:33
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στον Ρ/Σ REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε καλημέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με την εκδήλωση που έχετε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Νομίζω ότι είναι μία σημαντική και συγκινητική στιγμή και νομίζω ότι είναι και μία καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε προς τα πίσω και να συνειδητοποιήσουμε λάθη και καταστάσεις που οδήγησαν στην απώλεια της μισής Κύπρου.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με μεσίστια τη σημαία στο Πεντάγωνο, σε λίγη ώρα, με τη συνοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βίτσα και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, έρχονται από την Κύπρο τα λείψανα των ηρώων που πολέμησαν στην Κύπρο και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου, τους Εφέδρους Ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη, Νικόλαο Καβροχωριανό, Νικόλαο Τσιγγαρόπουλο και Μάριο Βολακάκη και τους Στρατιώτες Δημήτρη Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, στους οποίους θα αποδοθούν οι οφειλόμενες στρατιωτικές και θρησκευτικές τιμές, μετά το 1974 που έπεσαν για την πατρίδα μας, για την ελληνική σημαία, στην Κύπρο, χαρίζοντας το αίμα τους και μπαίνοντας πλέον στη γειτονιά των ηρώων.


Θα τους υποδεχτούμε ως οφείλεται να τους υποδεχτούμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και για τους υπόλοιπους 72 ακόμα αγνοούμενους Ελλαδίτες που έπεσαν στην Κύπρο και μέχρι τώρα, με τα μέσα που διέθετε η πολιτεία, δεν είχαν αναγνωριστεί.

Θέλω να σας πω κ. Χατζηνικολάου ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας υπόσχεσης που έδωσα από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο ότι θα κλείσουμε ορισμένους παλιούς λογαριασμούς. Λογαριασμούς που οφείλει η πατρίδα να κλείσει, αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές σε ανθρώπους οι οποίοι είτε πολέμησαν και έπεσαν για την πατρίδα αλλά αγνοήθηκαν είτε κάποιοι τους ξέχασαν. Αναφέρομαι στην παρασημοφόρηση που κάναμε στον Αρχιπλοίαρχο Λευτέρη Χανδρινό του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ που το καλοκαίρι του 1974, ενώ είχε πάρει καταδρομείς και επέστρεφε από την Κύπρο, μετά την επίθεση, με δική του πρωτοβουλία, γύρισε πίσω. Έδωσαν μάχη και κατάφεραν να απελευθερώσουν και να κρατήσουν την Πάφο ελεύθερη. Μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν είχαν αποδοθεί οι οφειλόμενες τιμές, αλλά ουσιαστικά ο Χανδρινός είχε κυνηγηθεί για να μην μιλήσει.

Σήμερα το απόγευμα, μαζί με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη, έχουμε μία ειδική τελετή προκειμένου να τιμήσουμε τον εν ζωή Κυβερνήτη της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, ο οποίος τον Αύγουστο του 1964, ως στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, έφυγε με την Ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ για να πάει στην Κύπρο και να πολεμήσει μαζί με δύο Έλληνες Υπαξιωματικούς και ναύτες. Βομβαρδίστηκε με βόμβες ναπάλμ, σκοτώθηκαν οι δύο Υπαξιωματικοί και μεγάλο μέρος του πληρώματος. Επειδή δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ήταν Έλληνας αξιωματικός που πολέμησε στην Κύπρο το 1964, με κομμένο χέρι, του ζητούσαν να μην μιλήσει ποτέ για τη ηρωική του παρουσία στο ΦΑΕΘΩΝ. Φανταστείτε ότι έφτασε στιγμή να του πουν, όπως ο ίδιος λέει, ότι «δεν μπορούμε με ένα χέρι να σε πηγαίνουμε στις δεξιώσεις και να είσαι κυβερνήτης πλοίου». Αυτός ο άνθρωπος είχε αγνοηθεί μέχρι τώρα από την ελληνική πολιτεία. Ο φάκελός του είχε μόνο την κατάταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό και την απόλυσή του.

Όλες αυτές οι ιστορίες θα κλείσουν όπως οφείλουμε να κλείσουμε. Θέλω να σας πω ότι και τα πληρώματα της Επιχείρησης «Νίκη» που πήγαν στην Κύπρο την ημέρα της εισβολής τιμήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και έχω δώσει ήδη διαταγή να προχωρήσει η παρασημοφόρησή τους ως οφείλεται, όπως επίσης και στα Γενικά Επιτελεία Στρατού και Ναυτικού, όλων εκείνων που πολέμησαν και κάποιοι μέχρι σήμερα στην εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο την περιέγραφαν ως «exercise under permission».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να θέσω και ένα πολιτικό ερώτημα που αφορά την διαπραγμάτευση στο ασφαλιστικό. Το ερώτημα είναι αν θα ξαναζήσουμε κ. Πρόεδρε τη διαπραγμάτευση του 2015, τη «δημιουργική ασάφεια» και την ανακυκλούμενη αισιοδοξία που δεν θα επιβεβαιώνεται και το ρωτώ γιατί ενώ από τα αρμόδια υπουργεία υπήρχαν διαρροές ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, τα μηνύματα που έρχονται από χθες, από τους δανειστές, είναι τα αντίθετα και υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία ότι θα έχουμε και πάλι μια πολύμηνη διαπραγμάτευση με πολύ άσχημες συνέπειες για την οικονομία μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, πιστεύω ότι για ακόμη μία φορά θα διαψευστούν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να υπάρχει δημιουργική ασάφεια. Είμαστε απόλυτα σαφείς πλέον, κάθε πρόταση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι μετρημένη με αριθμούς και ο σκοπός μας δεν είναι να καλύψουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, αλλά να υπάρξει μια λύση η οποία από την μία πλευρά θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και από την άλλη προτεραιότητά μας είναι να μην μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Η συνδρομή των εργοδοτών θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική στο να αποδεχθούν την αύξηση κατά 1% της εργοδοτικής εισφοράς, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Πιστεύω ότι εντός των επομένων ημερών θα υπάρχει λύση στην κατεύθυνση που η Κυβέρνηση έχει ορίσει, δηλαδή να υπάρξει μια επιβάρυνση όσο αφορά την εργοδοτική εισφορά προς τους εργοδότες και μια μικρότερη επιβάρυνση όσον αφορά τους εργαζόμενους. Κύριος στόχος μας είναι να υπάρξει αυτή η εθνική σύνταξη, η οποία θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού λαού.

Μακάρι να μπορούσαμε να πετύχουμε όλα αυτά τα οποία θα θέλαμε, αλλά αυτά τα οποία έχουμε βάλει ως προτεραιότητες είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν απόλυτα αντιληπτά από τους δανειστές, διότι έχουμε καταθέσει προτάσεις συγκεκριμένες και μετρημένες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα τελειώσει έγκαιρα η αξιολόγηση ή θα τρέχουμε πάλι το καλοκαίρι κ. Υπουργέ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τελειώσει η αξιολόγηση και θα τελειώσει γιατί όλοι πλέον στη διεθνή σκηνή αντιλαμβάνονται ότι η σταθερότητα της Ελλάδος, η ευημερία της Ελλάδος, η βιωσιμότητα της Ελλάδος, η ύπαρξη της ως μια ισχυρή χώρα στην ευρύτερη περιοχή που έχει αναφλεγεί είναι η μόνη λύση για τη δημιουργία συμμαχιών με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και το Ισραήλ, για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ειρήνη και να μπορέσουμε να βρούμε λύση και στο μεταναστευτικό.

Αν η Ελλάδα, ως ισχυρή και σταθερή χώρα, μπορέσει μαζί με χώρες όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα να πάρουν πρωτοβουλίες τέτοιες στη Μέση Ανατολή, ώστε να υπάρξει λύση στη Συρία και επαναφορά των προσφύγων στις κατοικίες τους, θα λυθεί το θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί και την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω ένα σχόλιό σας για τους διορισμούς συγγενών, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που απασχολούν την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες, όπως για παράδειγμα αυτή η υπόθεση με το διορισμό συγγενών και φίλων του Γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και τις απαντήσεις που έδωσε στην συνέχεια, παραπέμποντας στους ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες και τις εξορίες των προγόνων του για να δικαιολογήσει τους διορισμούς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας κρύβω ότι δεν παρακολούθησα αυτήν την εξέλιξη, γιατί εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα πράγματα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά θέλω να σας πω ότι εάν διορισμούς εννοούν τους μετακλητούς υπαλλήλους, οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν είναι διορισμένοι, ούτε παραμένουν στο δημόσιο. Οι μετακλητοί υπάλληλοι είναι υπάλληλοι οι οποίοι βοηθούν στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου όσο παραμένει ο υπουργός ο οποίος τους κάλεσε ως μετακλητούς. Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε παραμένουν στο δημόσιο, ούτε έχουν τα προνόμια που είχαν οι παλαιότεροι μετακλητοί που κατά συρροή διορίζονταν στη Βουλή.

Θα σας πω κάτι κ. Χατζηνικολάου. Είμαι 23 χρόνια βουλευτής. Εκλέγομαι από το 1993. Δεν έχω διορίσει ούτε έναν στη Βουλή, ούτε έναν. Εκείνοι, λοιπόν, οι οποίοι διόριζαν κατά χιλιάδες, δεν έχουν το δικαίωμα αυτή τη στιγμή να μιλούν για τους μετακλητούς που δεν είναι διορισμένοι υπάλληλοι, αλλά προσωρινοί υπάλληλοι, που αύριο δεν θα έχουν δουλειά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει κ. Πρόεδρε το ηθικό πλεονέκτημα, όπως ο ίδιος το έλεγε, όταν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονταν και οι προηγούμενοι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν διόριζε, ναι. Αν διόριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ βεβαίως Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, σας θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε προεκλογικά ότι θα αποφύγει αυτή την τακτική των μετακλητών υπαλλήλων που έρχονται από το κόμμα και ότι θα εμπιστευτεί τους δημόσιους υπαλλήλους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε να δείτε. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει διοριστεί μόνιμα. Ούτε ένας. Ο νέος νόμος που έρχεται αυτή τη στιγμή και που συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ένας νόμος που πράγματι δίνει ουσιαστικά την εξουσία στους δημοσίους υπαλλήλους και δεν υπάρχει εκεί η εξουσία κανενός μετακλητού. Το δικαίωμα δε, να διορίζει η Κυβέρνηση Γενικούς Γραμματείς, το απεμπολεί η ίδια η Κυβέρνηση, δίνοντας τις αρμοδιότητες στους Γενικούς Διευθυντές, οι οποίοι θα είναι εκ των μονίμων υπαλλήλων του δημοσίου και όχι μετακλητοί και κομματικοί.

Θα σας πω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο - εγώ του είπα την ομιλία του αυτή να τη βγάλει στη δημοσιότητα, δεν την έβγαλε στη δημοσιότητα, ελπίζω να την επαναλάβει στη Βουλή να την ακούσει ο ελληνικός λαός- ξεκαθάρισε ότι δε θέλουμε να διορίσουμε δικούς μας ανθρώπους, γιατί δε ξέρουμε και κατά πόσο οι δικοί μας άνθρωποι θα είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους, με κριτήριο τα προσόντα τους και όχι τα κομματικά προσόντα να διοικήσουν τη δημόσια διοίκηση. Δεν κάνει αυτή η Κυβέρνηση το ίδιο με εκείνο που έκαναν οι προηγούμενοι και σας βεβαιώνω προσωπικά γι αυτό. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει διοριστεί ως μόνιμος, ούτε ένας. Το παλιό σύστημα «μείνε δύο χρόνια μετακλητός και μετά θα γίνεις μόνιμος» δεν ισχύει πλέον.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλημέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ