2016-01-20 13:53:58
Φωτογραφία για Ακριβές οι χρεώσεις των τραπεζών για τα μηχανήματα καρτών
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με προμήθειες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 3% επί κάθε συναλλαγής επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις όταν οι καταναλωτές πληρώνουν με κάρτες, χρεωστικές και πιστωτικές. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με συνδρομή για τη χρήση των τερματικών POS, ενώ σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις υφίσταται και άλλες χρεώσεις, όπως αυτές που επιβάλλονται για να μεταφερθούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) στις επιχειρήσεις-μέλη του σχετικά με τις χρεώσεις για τη χρήση των POS.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από χθες ενεργοποιήθηκε ο κοινοτικός κανονισμός ΕΕ 2015/751 για τη μείωση του κόστους των διατραπεζικών συναλλαγών, ο οποίος αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις προμήθειες των τραπεζών για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος. Ο εν λόγω κανονισμός ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.


Από την έρευνα του ΕΕΑ προέκυψε ότι στην περίπτωση που ο πελάτης της επιχείρησης χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα, οι προμήθειες με τις οποίες επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις έχουν ως εξής:

• Το 25,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.

• Το 64,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 27,2%, 2,0% το 25,4% και 2,5% το 12,1%).

• Το 9,8% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.

Στην περίπτωση χρήσης χρεωστικής κάρτας, οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας, επιβαρύνονται ως εξής:

• Το 34,8% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.

• Το 60,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 25,4%, 2,0% το 25,0% και 2,5% το 10,3%).

• Το 4,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.

Οι προμήθειες αυτές υπολογίζονται στις συναλλαγές με τον ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για την επιχείρηση. Για παράδειγμα, σε μια συναλλαγή που ο ΦΠΑ είναι 23%, αν η τράπεζα χρεώσει προμήθεια 2,5% επί του συνολικού ποσού, η τελική επιβάρυνση της επιχείρησης θα είναι 3,07%.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 27,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι χρεώνεται ένα επιπλέον ποσό για κάθε συναλλαγή, πέραν της προμήθειας, ενώ το 21,4% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με άλλη χρέωση για να μεταφερθούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Μεγάλο μέρος δε των επιχειρήσεων χρεώνεται και με ετήσια συνδρομή για τη χρήση του POS.

Το 40% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προμηθεύθηκε τα μηχανάκια POS το 2015, προφανώς εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της χρήσης των καρτών μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Το 88% των επιχειρήσεων έχει προμηθευθεί το POS από τράπεζες και το υπόλοιπο 12% από ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον τραπεζικό τομέα.

Οι παραπάνω χρεώσεις οδηγούν το ΕΕΑ στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Για παράδειγμα, εξετάζει ακόμη και τη συνεργασία με ξένα πιστωτικά ιδρύματα για την παροχή POS προς τις επιχειρήσεις-μέλη του σε περίπτωση που αυτά εφαρμόζουν σημαντικά χαμηλές χρεώσεις.

Την υλοποίηση των κατάλληλων ρυθμίσεων έτσι ώστε οι χρεώσεις των τραπεζών να προσαρμοσθούν στον κοινοτικό κανονισμό σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες ζητεί και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Καθυστερήσεις στη χορήγηση δικαιολογητικών

Μετ’ εμποδίων γίνεται η χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις τράπεζες στους δανειολήπτες που σπεύδουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε θα ισχύσουν οι νέες αυστηρότερες διατάξεις. Αν και βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος 4336/2015, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, η χορήγηση των δικαιολογητικών πρέπει να γίνεται εντός δέκα ημερών από την υποβολή του αιτήματος, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μεγάλων καθυστερήσεων, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ήδη τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Χθες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντ. Παπαδεράκης, απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη συνδρομής των τραπεζών στη διευκόλυνση των καταναλωτών-δανειοληπτών με την άμεση και χωρίς κόστος χορήγηση των σχετικών δικαιολογητικών.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ