2016-01-21 15:12:12
Φωτογραφία για «ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΕ» ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΣΟΪΜΠΛΕ ΤΟ ΔΝΤ
«Σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί» θα ήταν εάν κάποιος ζητούσε από την γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συμμετοχής των δύο αντρών σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε. Ο Σόιμπλε δεν έκανε συγκεκριμένα σχόλια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά είπε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.


Επίσης, τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η Ε.Ε. να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της. «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δρουν ανενόχλητοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Είναι αδιανόητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισ. σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και έχουν τεράστια συστήματα πολεμικά για να μπορεί να ελέγχει ο ένας τον άλλον, για να κάνουνε παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο, να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα» συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση του προβλήματος: «Τη λογική τού ''ο καθένας ας λύσει το πρόβλημά του μόνος του;''. Τη λογική ''όταν το πρόβλημα δεν είναι στη αυλή μου δεν με νοιάζει. Ας το λύσει αυτός που έχει το πρόβλημα;'' Ή ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση πανευρωπαϊκή; Σε ένα διεθνές πρόβλημα, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο; Σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας αφορά όλους;»

Επανέλαβε ότι χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία και από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες. «Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και προς την Τουρκία, αλλά και ταυτόχρονα ένας αξιόπιστος μηχανσμός relocation από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει περιθώριο 6-8 εβδομάδων για να θέσει υπό έλεγχο την εισροή προσφύγων από ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού. «Η Σένγκεν θα μπορούσε να διασωθεί, όμως η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το αποτυχημένο σύστημα του Δουβλίνου, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία εισέρχονται» υποστήριξε.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, όπως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΑΜΠΕ, Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ