2016-01-24 10:16:26
Φωτογραφία για Σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου από την Άγκυρα! - Τελικά, τους πονάει ο Πάνος...
ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ: "ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ - ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ" 

του Λ. Λιγουριώτη

Με την τακτική  του ''Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'' και με 5 ημέρες καθυστέρηση επιχειρεί σήμερα η Αγκυρα να απαντήσει στις ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Άμυνας κ Πάνου Καμμένου που στις 18 Ιανουαρίου είχε μιλήσει, μεταξύ πολλών άλλων, για  ''εισβολή και κατοχή '' στην Κύπρο, είχε χαρακτηρίσει ''θεοκρατικό '' το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία και υποστηρίζοντας την ανάγκη να πάψουν να υπάρχουν εγγυήτριες δυναμεις στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης , είχε πει για τον παρουσία κατοχικό στρατό στο νησί ότι είναι σαν να προσλαμβανεις σε νηπιαγωγείο, έναν παιδεραστή.

Και φυσικά είχε συμφωνήσει με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Π Παυλοπουλου ότι η Αγκυρα στηρίζει τους διακινητές μεταναστών προς την Ελλάδα, ενώ μίλησε για τις γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων και για επικείμενη ίδρυση Κουρδικού κράτους...


Το τι ακριβώς ενόχλησε την Αγκυρα από όλες τις παραπάνω - και άλλες - αναφορές  του Υπουργού Άμυνας, δεν αναφερεται στην σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία επιτίθεται στο κ Καμμένο για  ''αήθεις εκφράσεις, σχετικά με τη χώρα μας και το κυπριακό ζήτημα, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης'' όπως αναφέρει..

Ολόκληρο το κείμενο της Ανακοίνωσης Νο 26 της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως αυτή αναρτήθηκε στις 23.01.2016 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ειναι το εξής :

.

Οι δηλώσεις του κ Καμμένου έγιναν μετά την συνάντησή του  και τις συνομιλίες που είχε με τον  Κύπριο ομόλογό του κ Φωκαΐδη. Ο κ Καμμενος μεταξύ πολλών άλλων για το Κυπριακό και  την ευρυτερη περιοχή είχε πει και τα εξής, επί λεξει:

-.

- .

-..Και παρακάτω: .

-.

- .

-.

- .

Δημοσιεύουμε εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ τις δηλώσεις του κ Καμμενου στις 18 Ιανουαρίου μετά την συνάντησή του  και τις συνομιλίες που είχε με τον  Κύπριο ομόλογό του κ Φωκαΐδη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή σήμερα, για εμένα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη, παρότι είχαμε τη δυνατότητα σε όλη τη διάρκεια αυτού του έτους να συναντηθούμε πολλές φορές και στην Αθήνα και στην Κύπρο.

Θέλω να καλωσορίσω τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου και θέλω να σας πω ότι αυτός ο χρόνος που πέρασε ήταν ένας χρόνος όπου είχαμε την ευκαιρία να κλείσουμε αρκετά κεφάλαια και εκκρεμότητες. Ιδίως στον τομέα της Άμυνας, είχαμε τη δυνατότητα να χτίσουμε στενές σχέσεις με τη δημιουργία μιας απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ μας, η οποία εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά και με την τοποθέτηση συνδέσμου από την Εθνική Φρουρά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, είχαμε τη δυνατότητα να αγγίξουμε ευαίσθητα θέματα, τα οποία από το 1974 - από την εισβολή και την κατοχή - μέχρι τώρα, δεν είχαν θιχθεί. 

Η από κοινού παρουσία της Εθνικής Φρουράς και των Αγωνιστών της ΕΛΔΥΚ στις παρελάσεις μας στην Κύπρο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα σημαντικό μήνυμα ότι δεν ξεχνούμε, ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Οι κοινές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις φίλες χώρες της περιοχής μας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η δημιουργία της επέκτασης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, της κοινής πολιτικής Ελλάδας - Κύπρου σε Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος έδειξε την απόφασή μας να εργαστούμε σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μηχανισμούς σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και της ΕΛΔΥΚ στα θέματα των κοινών ασκήσεων και της οργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όπως επίσης και η αναγνώριση εκείνων που αγωνίστηκαν το 1974, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της εισβολής  και της κατοχής, οδηγεί σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν να κλείσουν οι παλιές πληγές και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Ήδη, όπως γνωρίζετε, παρασημοφορήθηκε μετά θάνατον ο Κυβερνήτης του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ Ελευθέριος Χανδρινός, ως ελάχιστη αναγνώριση σε έναν Αξιωματικό ο οποίος αποφάσισε να δώσει τη δική του μάχη, μαζί με τους Καταδρομείς που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο, όταν κάποιοι πίστευαν και εφάρμοζαν το ότι η Κύπρος είναι μακριά.

Η κοινή εκδήλωση αύριο για τον Κυβερνήτη της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, όπως επίσης και η έναρξη όλων των διαδικασιών προκειμένου να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους Ελλαδίτες και Κυπρίους Αγωνιστές του ’74 θα οδηγήσει μέσα σε αυτό το χρόνο στην αποκατάσταση εκείνων των αδικιών για τις οποίες ζήτησα συγγνώμη με την παραλαβή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πέρυσι τον Ιανουάριο. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έγινε μία πολύ μεγάλη εκδήλωση για την Πολεμική Αεροπορία, για να τιμηθούν οι συμμετέχοντες στην Επιχείρηση «Νίκη» και ήδη προχωρούν οι διαδικασίες αποδόσεως του οφειλόμενου παρασήμου.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού προχωρούν στη διερεύνηση όλων εκείνων των περιπτώσεων Ελλαδιτών που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής, που αντιστάθηκαν, είτε έπεσαν ηρωικώς είτε επέζησαν, προκειμένου να τους αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά πλέον και η ανάγκη καθορισμού οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα, σε σχέση με την πολιτική την οποία εφαρμόζουμε, δημιουργεί καινούριες απαιτήσεις για την αμυντική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε αυτή την κατεύθυνση, με τον Υπουργό, τον κ. Φωκαΐδη, με τον φίλο Χριστόφορο, συνεργαζόμαστε στενά και ελπίζω εντός των επομένων μηνών όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του επανασχεδιασμού στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να αποδώσουν τα προσδοκώμενα. Τον καλωσορίζω για μια ακόμα φορά και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το χρόνο και τον βεβαιώνω ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες που έρχονται».

Χ. ΦΩΚΑΪΔΗΣ: «Είχα την ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκα με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, τους Επιτελείς και τους συνεργάτες. Θέλω, κατ’ αρχάς, να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η δική μας πλευρά, με πνεύμα καλής θέλησης και ειλικρίνειας, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο, ο οποίος βεβαίως δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του μεγαλύτερου πολιτικού και ιστορικού αναχρονισμού που εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα στην Ευρώπη με τη διαίρεση και την κατοχή ενός κράτους - μέλους. Έχουμε, επίσης, επαναλάβει, σε σχέση πάντοτε με το Κυπριακό, την κοινή θέση σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων. Έχουμε επαναλάβει, δηλαδή, το προφανές, ότι θα αποτελούσε παραλογισμό εάν επιχειρείτο να υιοθετηθεί σε ένα σύγχρονο κράτος, σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα καθεστώς κηδεμονίας μέσα από την αναπαραγωγή μηχανισμών εγγυήσεων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Είχαμε, επίσης, τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε βάθος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας και που άπτονται της διεθνούς, αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας. Σε μία εποχή νέων ασύμμετρων απειλών, αλλά και σε μια περιοχή έξαρσης της ένοπλης βίας, της τρομοκρατίας, του φονταμενταλισμού, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν να διαδραματίσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο ως βασικοί πυλώνες ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή. Η αντιμετώπιση των νέων απειλών και των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας προϋποθέτουν βεβαίως τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων όσοι παραμένουν δεσμευμένοι στην προοπτική της ειρήνης και της δημιουργίας συνθηκών περιφερειακής σταθερότητας.

Οι νέες ενεργειακές προοπτικές στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να πω, αναμφίβολα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προοπτική αυτής της συνεργασίας, αλλά και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων και παραδοσιακών διαιρέσεων. Κύπρος και Ελλάδα, μέσα από τις σχέσεις συνεργασίας που προωθούν με χώρες της περιοχής, με φίλες γειτονικές χώρες, ενθαρρύνουν αυτή την προοπτική. Και ενθαρρύνουν αυτή την προοπτική όχι μόνο προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, αλλά και της γενικότερης προοπτικής και του συμφέροντος της ευρύτερης προοπτικής. Εργαζόμαστε με σχέδιο, όραμα, αλλά και μέσα από συγκεκριμένα απτά βήματα που παράγουν αποτελέσματα. Πεποίθησή μου είναι πως μπορούμε βήμα-βήμα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε σταδιακά, μακροπρόθεσμα, η ανατολική Μεσόγειος να μετατραπεί από μία περιοχή συγκρούσεων και εντάσεων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Τέλος, να πω ότι σήμερα είχαμε τη δυνατότητα, όπως ανέφερε και ο φίλος Υπουργός, να ανασκοπήσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες πάντοτε μέσα σε κλίμα αγαστής και αρμονικής συνεργασίας, ενισχύονται σταθερά μέσα και από το νέο πλαίσιο που προδιαγράφει το κοινό μνημόνιο χειρισμού κρίσεων που υπογράψαμε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Αγαπητέ φίλε Υπουργέ, θέλω κλείνοντας για άλλη μία φορά εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης να επαναλάβω τις θερμές μας ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική και αφειδώλευτη στήριξη προς την Κύπρο και στον αγώνα που διεξάγουμε. Η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυρίων ή δυσχερειών, παραμένει ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

Θέλω, για άλλη μια φορά, να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εξαιρετικά θερμή φιλοξενία, αλλά και για τις πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα.

Ευχαριστώ πολύ».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ. Επιτρέψτε μου μόνο να πω πριν δεχτούμε τις ερωτήσεις ότι είναι και συμβολική η ημέρα της επισκέψεως του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου. Αύριο, με μεσίστιες τις σημαίες στο Πεντάγωνο, θα αποδοθούν οι οφειλόμενες στρατιωτικές τιμές στους ήρωες που συνοδεύονται από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τα οστά των ηρώων που θα υποδεχθούμε εδώ για να αποδώσουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια τις οφειλόμενες στρατιωτικές και θρησκευτικές τιμές.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η ερώτηση απευθύνεται και στους δύο Υπουργούς. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μέλος και στα δύο. Με αυτή τη θερμότατη συνεργασία που υπάρχει, βλέπετε να κάνουμε κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε γερμανική εφημερίδα περί Τουρκίας; Μεταξύ άλλων αναφερόταν στο ότι υπάρχουν οι αποδείξεις πως από την Τουρκία ξεκινούν όλα τα προβλήματα με το προσφυγικό κτλ..

Χ. ΦΩΚΑΪΔΗΣ: Πρέπει να σας πως ότι, όπως ίσως γνωρίζετε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδηλώσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, την πρόθεσή της για ένταξη της Κύπρου στο συνεταιρισμό για την ειρήνη. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι η Τουρκία η οποία οπωσδήποτε διαθέτει το δικαίωμα της αρνησικυρίας δεν συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η δική μας θέση είναι γνωστή και είναι οπωσδήποτε ενδεικτική και των προθέσεών μας να διευκολύνουμε την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην επόμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως γνωρίζετε ήδη, αρχίζει μία άτυπη συνάντηση στο Άμστερνταμ με πρωτοβουλία της κ. Μογκερίνι - ξεκινάει η χάραξη του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας. Εδώ, πλέον, πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μιλάει για ευρωπαϊκά σύνορα, εννοεί ή όχι και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα διασφαλίζοντας τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο; Γιατί όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρώτο που πρέπει να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν μπορεί, λοιπόν, ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος να παραβιάζεται από τουρκικά αεροσκάφη και την ίδια ώρα να παραπλέουν ευρωπαϊκά σκάφη τα οποία παρακολουθούν απλώς τις παραβιάσεις των ελληνικού εναερίου χώρου ή τις παραβιάσεις των εθνικών ή των ευρωπαϊκών υδάτων. Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα αν δεν υπάρχει σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και εφαρμογή εκείνων των διαδικασιών προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό, λοιπόν, και μόνο δείχνει ότι πράγματι στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό που έρχεται έχουμε να κάνουμε προτάσεις, με πρώτη πρόταση το αυταπόδεικτο. Αν, δηλαδή, θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται την έννοια της Ευρωπαϊκής Άμυνας, θα πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί η Τουρκία για παράδειγμα να αρνείται να αποδεχτεί την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος. Δεν μπορεί να συνεχίζει να επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας του εθνικού εναερίου χώρου που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και των εθνικών υδάτων. Όπως δε μπορεί να αναφέρεται σε casus belli προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό το casus belli να θεωρείται και casus belli προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη, λοιπόν, θα αποφασίσει για το μέλλον της στην άμυνα και πρέπει να τα λάβει αυτά υπόψη της. Εμείς, βέβαια, είμαστε και οι δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, θέλω να πω, ότι πλέον το θέμα ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, από την μεριά των ισλαμοφασιστών του ISIS, δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ ή τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρομοκρατία απλώνεται και σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτείται συνεργασία και με αυτές τις χώρες. Ο Πρόεδρος Σίσι και η κυβέρνηση της Αιγύπτου δίνουν ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Βόρειος Αφρική. Η Αίγυπτος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, συνεργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε μαζί της στενά για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Το Ισραήλ δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, με το Ισραήλ έχουμε στενές σχέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει με την Ιορδανία, με το Λίβανο και άλλες χώρες, τα Εμιράτα, moderate χώρες της Μέσης Ανατολής όπου πρέπει να υπάρχει συνεργασία.

Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. Εδώ, θέλω να πω, ότι χρειάζεται συνεργασία και με τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να το αντιληφθούμε. Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, όμως, Τσετσένοι τρομοκράτες χτύπησαν στο Μαραθώνιο στη Βοστόνη. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία συνεργασία στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, με χώρες όπως είναι η Ρωσία ή με χώρες όπως είναι η Ινδία και αναφέρομαι ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που έρχονται από το Πακιστάν και πιθανώς συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν και η Κύπρος αποτελούν, μαζί με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, χώρες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας. Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγώ θέλω να πω ότι αισθάνομαι περήφανος που ο ανώτατος άρχων της χώρας δεν μιλά με γρίφους αλλά ξεκαθαρίζει τις εθνικές θέσεις. Πιστεύω ότι οι αναφορές του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Γερμανία απηχούν τις εθνικές θέσεις και τις θέσεις όλων των Ελλήνων που βεβαίως και στηρίζουμε.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ερώτηση και προς τους δύο και αφορά στην επικείμενη - εάν υπάρξει- λύση του Κυπριακού και ιδιαίτερα της εγγύησης, το θέμα των εγγυήσεων που άπτεται και της στρατιωτικής παρουσίας κυρίως της Τουρκίας στην Κύπρο. Επέστρεψα από μια δημοσιογραφική αποστολή στο νησί και εκείνο που εισέπραξα από τον απλό κόσμο με τον οποίο συζητούσα στις ελεύθερες περιοχές ήταν η ανησυχία του, ο φόβος μήπως εξακολουθήσει και παραμένει εκεί ο τουρκικός στρατός. Δηλαδή, δεν πρόκειται να δεχτούμε, μου έλεγαν, λύση του Κυπριακού εφόσον θα παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα εκεί. Τα υπόλοιπα ίσως θα μπορούσαν να τα δουν. Η ερώτηση είναι, πρώτον, αν πιστεύετε ότι μπορεί η Τουρκία να αποδεχτεί να πάψει να είναι εγγυήτρια δύναμη και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και δεύτερον, εάν συμβεί αυτό και υπάρξει λύση του Κυπριακού, ο ρόλος  της Ελλάδος ποιός θα είναι όσον αφορά στον στρατιωτικό τομέα; Θα είναι έξω από την Κύπρο, θα είναι μακριά, θα παρακολουθούμε, θα επιτηρούμε, θα δίνουμε άλλου είδους ασφάλεια;

Χ.ΦΩΚΑΪΔΗΣ: Μου επιτρέπετε να προσθέσω κάτι στην προηγούμενη ερώτηση; Δεν έχω ακούσει βεβαίως τις δηλώσεις του κ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά εν πάση περιπτώσει, η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο κράτος και ως ένα κράτος το οποίο, εν πάση περιπτώσει επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, πρέπει να λειτουργεί με όρους προβλέψιμους και με όρους που διέπουν τις σχέσεις καλή γειτονίας αλλά και της συμμόρφωσης στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες τις οποίες υπογράφει. Συνεπώς, η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που αποτελεί βεβαίως στόχο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με μεγάλη προσήλωση, δεν μπορεί παρά να διαλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αλλά και δεν μπορεί παρά να αίρει το σύστημα εγγυήσεων το οποίο μας έχει καταλείπει το Σύνταγμα του ’60, δηλαδή ένα σύστημα αναχρονιστικό που προέβλεπε δυνατότητες ή δικαιώματα παρέμβασης. Όπως έχω πει και πριν αποτελεί έναν αναχρονισμό. Δεν μπορεί να υπάρχουν κηδεμόνες ή εγγυητές σε ένα σύγχρονο κράτος και ειδικότερα σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα ήθελα να σας πω κ. Φωκαϊδη ότι είναι η πρώτη φορά που ελπίζω ότι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Και το λέω αυτό, γιατί ξέρετε ότι είμαι από εκείνους που έδωσαν μάχη κατά του σχεδίου Ανάν, εδώ στην Ελλάδα, ακόμα και όταν, τότε, το κόμμα μου συμφωνούσε. Ήμουν από εκείνους που έδωσαν μάχη κατά του σχεδίου Ανάν γιατί θεωρούσα ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που δε μπορούσε ούτε να εφαρμοστεί και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Κυπριακός Ελληνισμός το καταψήφισε. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθεί μία πραγματική λύση. Είναι η πρώτη φορά που και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν ότι μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτούς είναι το ίδιο το θεοκρατικό κράτος που προσπαθεί να χτίσει ο Ερντογάν.

Η διεθνής κοινότητα βλέπει πλέον ξεκάθαρα - και αυτό το λένε σε όλες τις χώρες των φίλων και συμμάχων μας - ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία ή κάποιοι στην Τουρκία βρίσκονται πίσω από το παράνομο λαθρεμπόριο, από τους τρομοκράτες τους ISIS, σε πετρέλαιο, σε ναρκωτικά, σε ανθρώπους. Είναι η ώρα, που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμόζονται και εκεί που υπάρχουν ακροπόλεις και μόνο εκεί που υπάρχουν πετρέλαια και πετρελαιοπηγές.

Θεωρώ ότι η Κύπρος δικαιούται να μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους της, που μπορούν και έχουν αποδείξει στη διάρκεια των αιώνων ότι μπορούν να ζουν μαζί. Κάτω από συνθήκες, όμως, εφαρμογής των διεθνών κανόνων δικαίου. Ο τουρκικός στρατός και δυνάμεις κατοχής είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τέτοια λύση. Είναι σαν να διορίζεις παιδεραστή σε νηπιαγωγείο, το να λες ότι μπορεί να συμφωνήσεις να παραμείνουν οι δυνάμεις κατοχής σε μία χώρα στην οποία έκαναν εισβολή, δολοφονίες, παιδομαζώματα, ακόμα έχουμε αγνοούμενους και να θεωρείς ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Το πρώτο που απαιτείται είναι η άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Από εκεί πέρα, πιστεύω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο και μπορεί να έχουμε αυτή τη χρονιά, εάν το θελήσει αυτή τη φορά ο διεθνής παράγων, μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό και την επανένωση του νησιού.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω και του δύο Υπουργούς τι είναι αυτό το οποίο πιστεύετε ότι θα κάνει τη διεθνή κοινότητα, αυτή τη φορά, να πιέσει ιδιαίτερα την Τουρκία; Και μία πολιτική ερώτηση, εάν θέλετε απαντάτε κ. Υπουργέ, σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στον εκλογικό νόμο;

Χ. ΦΩΚΑΪΔΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες ή κίνητρα που διαμορφώνονται, ως αποτέλεσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων που ορθολογικά, αν τα αναλύσει κανείς, μπορούν να οδηγήσουν το διεθνή παράγοντα προς την κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων ή ενθάρρυνσης προς την Άγκυρα, προκειμένου να συνηγορήσει ή να επιτρέψει τα πράγματα να οδηγηθούν σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος και βεβαίως είναι και το νέο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πάρα πολλές αβεβαιότητες και αστάθειες, που οπωσδήποτε συνηγορούν προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης ή της επίλυσης των προβλημάτων που μπορούν να ενισχύσουν ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των νέων ασύμμετρων απειλών και βεβαίως, την ίδια ώρα, είναι και η προοπτική που οπωσδήποτε θα διευκολυνθεί, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την οποία, νομίζω, εξακολουθεί η Άγκυρα να έχει ανάγκη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι νομίζω ξεκάθαρο, κατ’ αρχήν, τι θέλει ο Κυπριακός λαός. Δεν μιλώ μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους. Η μετατροπή της Τουρκίας σε ένα θεοκρατικό κράτος δεν ταιριάζει στον πολιτισμό των Τουρκοκύπριων. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν μία πολιτική που αυτή τη στιγμή χαράσσει η Τουρκία. Επίσης, βλέπουν πλέον ότι η Κύπρος έχοντας προχωρήσει ιδιαίτερα στην ενεργειακή της πολιτική μπορεί να ζήσει αυτόνομα χωρίς να έχει την ανάγκη, ούτε εγγυητών, ούτε προστατών, ούτε δανειστών. Θεωρώ δε, ότι με τις αλλαγές που επέρχονται και τη δημιουργία ιδιαίτερα του κουρδικού κράτους, η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει σφάζοντας λαούς. Εκατόν πενήντα χρόνια από τη σφαγή των Αρμενίων και τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου, που θα συνεορτάσουμε μαζί με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, η πολιτική της «χαντζάρας» πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος για να της επιτρέψουν να έχει μία πορεία και να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ελπίζω ότι αυτό θα το καταλάβει.

Όσον αναφορά τα εκλογικά συστήματα, θεωρώ ότι όλα αυτά αποτελούν σφαίρα μίας μικροπολιτικής. Τώρα συζητάμε για τα εθνικά θέματα, θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω κάποια άλλη φορά, σε μια άλλη συνέντευξη. Για μας και για μένα τα εθνικά θέματα είναι πολύ πιο σοβαρά από οποιαδήποτε πολιτικά θέματα και αυτό που θέλω να πω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι η ενότητα των Ελλήνων, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα. Έχουμε τόσα πολλά να μας χωρίζουν, που τουλάχιστον το Κυπριακό, τα θέματα της Θράκης, το όνομα της Μακεδονίας, θα πρέπει να μας ενώνουν και να έχουμε μία φωνή.

PRONEWS

ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/portal/20160123/defencenet/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%83%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B5%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1http://www.pronews.gr/portal/20160123/defencenet/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%83%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B5%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ