2016-01-25 19:02:40
Φωτογραφία για Συνεντεύξεις του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στους Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» και «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ 1»
1. Ακολουθούν αποσπάσματα συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016, στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Για το τί σηματοδότησε ο ένας χρόνος παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τόνισε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το χρόνο σηματοδότησε μια μεταβατική κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό εκφράζεται και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες, αλλαγές δηλαδή σε όλη την Ευρώπη. Μια πορεία με επιτυχίες αλλά και με αδυναμίες και αποτυχίες, όμως με πείσμα αλλά και πάντοτε με προσανατολισμό τα συμφέροντα της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Και συνεχίζουμε, παρά το γεγονός ότι σε μια μεταβατική κατάσταση, η σύγκρουση συμφερόντων, αντικειμενικά, θα είναι πάρα πολύ έντονη, καθώς θα διαμορφώνονται οι συνθήκες μιας καινούριας κατάστασης και βεβαίως θα αντιστέκεται η παλιά εξουσία».


Σε ερώτηση εάν έγιναν λάθη, απάντησε:

«Δεν λέω ότι υπήρχε λάθος στρατηγική αλλά μέσα στις διαδικασίες μιας στρατηγικής υπάρχουν  και τακτικές κινήσεις, οι οποίες επιμέρους επιτυγχάνουν και επιμέρους δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όμως, θυμίζω τρεις πολύ σημαντικές ημερομηνίες κατά την γνώμη μου, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία, 25 του Γενάρη, 5 του Ιούλη και 20 του Σεπτέμβρη 2015. Είναι οι τρεις φορές, που με μία έννοια αντέδρασε ο Ελληνικός λαός αλλά και ο Ευρωπαϊκός λαός. Θα έλεγε κανένας, σε μια προσπάθεια - γιατί πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια διαδικασία - όπου μια κυβέρνηση αριστερού κόμματος εκλέγεται και επανεκλέγεται με εκλογική διαδικασία θέλοντας να εκφράσει τα συμφέροντά του και λέγοντας, ότι τα συμφέροντα της κοινωνίας είναι διαφορετικά από τα συμφέροντα της ελίτ που έχει εγκαθιδρυθεί και στην Ευρώπη αλλά και των εξουσιαστικών δομών που είχαν εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πολιτική πόλωση, επισήμανε:

«Εμείς δεν πολώσαμε το σκηνικό. Εμείς επεμβαίνουμε στην κοινωνική ζωή με τις απόψεις μας, με τις προτάσεις μας και με τα προγράμματά μας. Από την άλλη δεν πρέπει να μας ξεφύγει ότι είναι μια μάχη συμφερόντων, πολιτικών, επικοινωνιακών και οικονομικών, η οποία πολώνεται από την αντίθετη πλευρά που μιλάει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία χρόνια αλλά και τον τελευταίο χρόνο, αναιρεί τις δικές της ευθύνες, που είναι τεράστιες, και δεν προτείνει τίποτα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις κινητοποιήσεις και τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της κοινωνίας σημείωσε:

«Υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις, υπάρχουν και υπερβολές. Ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί όταν πας στο βασικό, το κεντρικό, δηλαδή τι πας να δομήσεις. Αυτή τη στιγμή, έχουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία ανάγκη να ανοίξουμε τη διαδικασία της κοινωνικής οικονομίας, τη διαδικασία της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, να λύσουμε το ζήτημα της ανάπτυξης και με κοινωνικό πρόσημο; Το έχουμε. Έχουμε για το ασφαλιστικό των αγροτών, σαν χώρα, την ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα μητρώο αγροτών, για να ξέρουμε πόσοι είναι οι αγρότες και αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις, αυτοί να βοηθιούνται και με αυτή την έννοια να ανεβάζουν το εισόδημά τους και με αυτό τον τρόπο ν πληρώνουν και το ασφαλιστικό; Το έχουμε σαν ανάγκη. Έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες και άρα να αξιοποιήσουμε τα ΕΣΠΑ, τα κοινοτικά προγράμματα αλλά και τα ελληνικά προγράμματα; Το έχουμε. Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πόσο πληρώνεις. Γιατί εγώ σε αυτό το ασφαλιστικό βρίσκω ένα βασικό στοιχείο, πάνω στο οποίο θα πρέπει να οικοδομήσουμε και εν μέρει να διορθώσουμε τα άλλα, το γεγονός, δηλαδή, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό το οποίο ξεκινάει από το ποσοστό των εργατών και των υπαλλήλων, αυτών που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, για όλο τον πληθυσμό. Ξεκινάει από αυτό και πάνω σε αυτό δομείται είτε η αναπλήρωση είτε η επιπλέον εισφορά. Αυτό είναι το βασικό, το κεντρικό, πάνω σε αυτό θα οικοδομήσεις και θα δεις δυσκολίες, αδικίες που πρέπει να διορθώσεις».

2. Ακολουθούν αποσπάσματα συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ 1» και στον δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις ανέφερε:

«Στον αγώνα που κάνουν εκείνα τα κομμάτια του πληθυσμού, των ανθρώπων οι οποίοι θίχτηκαν περισσότερο από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια και στη λογική ότι η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσει,  δεν μπορεί παρά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι και συμμέτοχος και συμπαραστάτης. Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα αλλά και η ίδια η κυβέρνηση είναι, και μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία άνοιξε δρόμους στην Ευρώπη και δημιούργησε ρωγμές στην νεοφιλελεύθερης αντίληψης πολιτική, η οποία έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτές τις αλλαγές τις βλέπουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά με εκκίνηση την Ελλάδα μιλάμε για πολιτικές αλλαγές και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και στην Ιταλία και αλλαγές πλεύσης και στην ίδια την Γαλλία. Η Ευρώπη αλλάζει όπως αλλάζει και ο κόσμος και είναι λογικό ο παλιός κόσμος να προσπαθεί να μην χάσει τις εξουσιαστικές δομές τις οποίες έχει και αυτό το λέω κατά κύριο λόγο για την αντιπολίτευση».

Και συνέχισε:

«Υπάρχει εκπροσώπηση η οποία, ιδιαίτερα σε μια σειρά φορείς, είναι η ίδια με την εκπροσώπηση του ΝΑΙ τον Ιούλη. Υπάρχουν όμως και οι νέοι επιστήμονες, οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες που διεκδικούν μια αναδιανομή, που εγώ θα συμφωνήσω να είναι υπέρ τους. Υπάρχει και η δομή που πρέπει να φτιάξεις ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα το ποίο προτείνει η κυβέρνηση και που είναι στο τραπέζι - δυστυχώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και με τους ξένους, γιατί δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας μόνο - έχει μια σωστή βασική λογική, η οποία λέει είναι ίδιες οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους και ως αρχή παίρνεται αυτά που πληρώνει για την ασφάλισή του, εκείνος που έχει εξαρτημένη εργασία, δηλαδή ο μισθωτός, ο εργάτης, ο υπάλληλος. Αυτό σηματοδοτεί και ποιά τμήματα της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο επιθυμεί να εκφράσει».

Αναφορικά με το θόρυβο που η αντιπολίτευση προκάλεσε γύρω από το θέμα της στελέχωσης των επιτελείων των υπουργών, επισήμανε:

«Η πραγματικότητα είναι πως όταν ένας υπάλληλος είναι μετακλητός παίζει το ρόλο του συμβούλου ή του υπεύθυνου για μια δουλειά που έχει πάρα πολύ πολιτική και ακολουθεί την πορεία και την τύχη της ίδιας της κυβέρνησης. Στο τέλος θα ακούσω ότι θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας αλλά δεν είχε το δικαίωμα να βάλει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπουργούς. Θα φθάσουμε μέχρι σε αυτό το σημείο. Άλλωστε ο μετακλητοί υπάλληλοι ήταν 1.530 στο τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και τώρα είναι λιγότεροι από 700. Δεν κάνω συμψηφισμούς και να πω τι έκανε η οικογενειοκρατία και κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Εκείνο που θα πρέπει κανείς να μετρήσει είναι η αξιοσύνη του ανθρώπου ο οποίος καλείται να κάνει κάποια δουλειά πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν και άθλια δημοσιεύματα».

Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις που εμφανίζονται στην κοινωνία, τόνισε:

«Θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Υπάρχουν συγκρούσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να αμβλυνθούν, αντίθετα εγώ λέω ότι η συζήτηση που γίνεται και αφορά το κράτος τους μετακλητούς υπαλλήλους κλπ δεν έχουν στόχο του μετακλητούς. Έχουν στόχο τον νόμο Βερναρδάκη, δηλαδή έναν νόμο ο οποίος έρχεται να βάλει μια νέα λογική και μια νέα δομή στη Δημόσια Διοίκηση, με αυτή την έννοια ενώ θα είναι πολιτική θα είναι συγχρόνως και αποπολιτικοποιημένη, θα έχει τη θεσμική μνήμη του κάθε υπουργείου και του κάθε τομέα. Με μια ορθή, δημοκρατική αλλά και υπηρεσιακή διαδικασία θα λύνει προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία δεν θα είναι λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης. Συγχρόνως η ίδια βαβούρα που γίνεται έχει σαν στόχο τις τηλεοπτικές άδειες. Κάποτε οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν. Εδώ δεν υπάρχει άμβλυνση.

Να συζητήσουμε στη βάση ότι πρέπει όλοι να πληρώνουμε τους φόρους και τα ασφαλιστικά μας. Ότι πρέπει να διορθώσουμε ή να δημιουργήσουμε μεταβατικές καταστάσεις για τα ζητήματα του ασφαλιστικού και της φορολογίας για τους πιο φτωχούς, για τους πιο ταλαιπωρημένους, αυτούς που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να φοροδιαφύγουν; Ναι να συζητήσουμε. Να κάτσουμε να συζητήσουμε για τα δικαιώματα αυτών που εξουσιάζουν την κοινωνία, είτε πολιτικά είτε επικοινωνιακά είτε οικονομικά, εκεί δηλαδή που έχουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τις διάφορες λίστες; Τί να συζητήσουμε. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτα. Εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που πρέπει».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε:

«Στη χώρα διεξάγεται για ένα χρόνο μια πολύ μεγάλη μάχη. Μια μάχη με το νεοφιλελευθερισμό για όλη την Ευρώπη. Η μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με επιτυχίες και αποτυχίες δημιούργησε τα κοινωνικά αντανακλαστικά και στο επίπεδο της πολιτικής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, και με δεδομένες τις δυσκολίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επέτυχε να μην έρθουν μέτρα ύψους 20 δισ. που ήταν έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση και που είχαν να κάνουν με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων. Πέτυχε να γίνει απορρόφηση 98% του ΕΣΠΑ και η Ελλάδα να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα. Πέτυχε ένα επίπεδο, δεν θα έλεγα ικανοποιητικό, αλλά έγινε ένα πρώτο βήμα για την προστασία των πιο αδυνάτων. Αυτό, όμως, δεν είναι μια διαδικασία μια μέρας. Είναι μια πραγματική μάχη, η οποία δεν διεξάγεται, βέβαια, με όπλα αλλά διεξάγεται με οικονομικούς και επικοινωνιακούς, δυστυχώς, όρους».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ