2016-01-26 14:08:14
Φωτογραφία για Economist Intelligence: Παρατεταμένη συμπίεση στην υγεία το 2016
Άννα Παπαδομαρκάκη - Ηealthmag

Έκθεση του Economist Intelligence Unit προβλέπει πιέσεις στη φαρμακοβιομηχανία από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές

Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερο έλεγχο του κόστους στις περισσότερες χώρες το 2016 και μετά, με τα φάρμακα να φέρουν το κύριο βάρος μιας "παρατεταμένη συμπίεσης", εξαιτίας εν μέρει από τη σφιχτή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και από πολύ γενναιόδωρα παγκόσμια συστήματα υγείας, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit. Η έκθεση του EIU για τις "Βιομηχανίες το 2016", προβλέπει ότι οι πιέσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για μείωση του κόστους και μεγιστοποίηση της φοροδοτικής τους ικανότητας, θα ενισχυθεί υπό το φώς της προαναγγελθείσας περιστολής από τις κυβερνήσεις για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας.

Λιγότερες συγχωνεύσεις

Μετά τις μεγάλες συμφωνίες του περασμένου έτους (με κυρίαρχη την εξαγορά της Allergan από την Pfizer), οι συγχωνεύσεις θα μειωθούν καθώς το χρήμα γίνεται ακριβότερο, αναγκάζοντας τις εταιρείες να βρουν άλλους τρόπους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
. Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει την ελκυστικότητα των αγορών νέων υποψηφίων φαρμάκων, μέσω εξαγορών με φθηνό χρήμα. Το EIU αναμένει επίσης υποχώρηση και σε φορολογικές συμφωνίες. Όμως αυτό δεν θα έρθει τόσο μέσω της νομοθεσίας, όσο από τις κυβερνήσεις που θα δείξουν την ισχύ τους, ως κύριοι αγοραστές προϊόντων έρευνας και υποστηρικτές των συστημάτων προστασίας πατέντας και δικαιωμάτων διεθνούς εμπορίου, όπου η μεγάλες φαρμακευτικές στηρίζονται. "Η συμφωνία Pfizer-Allergan θα ωθήσει περισσότερα εκκλήσεις για μείωση στις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, εάν η χώρα δεν επωφελείται πλέον από την παρουσία μιας ισχυρής και καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας", λέει ο EIU.

Αυστηρότερες προσδοκίες αποδοτικότητας στην Ευρώπη

Οι δαπάνες υγείας στη Δυτική Ευρώπη θα μειωθούν ελαφρά το 2016, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση, η γήρανση του πληθυσμού και οι μισθολογικές πιέσεις, αναφέρει η έκθεση. Προβλέπει "δραματικές μεταρρυθμίσεις ξεκινώντας από το 2016" στα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα, καθώς αγωνίζονται να αξιοποιήσουν περισσότερο τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάνοντας ταυτόχρονα τα συστήματά τους πιο δίκαια.

Δυνατότητες ανάπτυξης

Η διεύρυνση παροχών δημόσιας υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα ανοίξει νέες αγορές για τα φάρμακα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, και οι αυξανόμενες πιέσεις για δαπάνες υγείας θα συνεχιστούν στις περισσότερες περιοχές, λόγω της αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού, την εξάπλωση νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, καθώς και τις προσπάθειες για επέκταση της πρόσβασης στην υγεία. Στις ΗΠΑ, το Obamacare θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας κατά περίπου 4,5%, προβλέπει το EIU. Στη Μέση Ανατολή, η έκθεση βλέπει ανάπτυξη από το σχεδιασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας για διεύρυνση της περίθαλψης, καθώς και από τους στόχους του Ιράν να επεκτείνει την κάλυψη του πληθυσμού του. Το EIU βλέπει ευκαιρίες στο γεγονός ότι η Κίνα στοχεύει να παρέχει ασφαλή, αποτελεσματική, εύκολη και προσιτή υγειονομική περίθαλψη για όλους μέχρι το 2020, ενώ η Ινδονησία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από το 2019, και η Ινδία αναμένεται να διπλασιάσει τις δαπάνες υγείας μέσα σε πέντε χρόνια. Και ορισμένοι τομείς καινοτομίας φαίνονται ελπιδοφόροι, αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας ότι το 2016 θα δούμε νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας Αλτσχάιμερ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, χάρη στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τα ερευνητικά προγράμματα της Eli Lilly (με το solanezumab), της Biogen (με το aducanumab) και της Anavex Life Sciences.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ