2016-01-27 06:12:11
Φωτογραφία για Καμμένος: Η Κυβέρνηση αυτή θα το λύσει το ασφαλιστικό, οι άλλοι απλώς έκαναν ανακοινώσεις
Συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»: Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να καλημερίσουμε τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το μνημόνιο αδυνάτισε όλους τους Έλληνες, αλλά εσείς τώρα, ως Κυβέρνηση, γιατί στρέφεστε εναντίον όλων όσοι αντιδρούν σε αυτό το αδυνάτισμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω γιατί. Διότι αντιδρούν εκείνοι οι οποίοι έχουν ουσιαστικά βάλει τις προϋποθέσεις, προκειμένου οι δανειστές να ζητούν αυτά που ζητούν. Να σας θυμίσω, ότι εμείς παλεύουμε αυτή τη στιγμή να προστατεύσουμε τον κόσμο από τις ομαδικές απολύσεις και οι προτάσεις, τότε, του σημερινού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη, ήταν να επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις. Υπήρχαν, μάλιστα, τότε υπουργοί, οι οποίοι το διαφήμιζαν, να σας θυμίσω τη μάχη που γινόταν μεταξύ των υπουργείων.


Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή με την Κυβέρνηση, έχουν ως στόχο αυτό το οποίο είπαμε και προεκλογικά, δηλαδή προστασία των κύριων συντάξεων, προστασία των αδυνάτων, ιδίως των νέων επιστημόνων, οι οποίοι βγαίνουν τώρα στη ζωή, των παιδιών που δουλεύουν με μπλοκάκια και χτύπημα εκεί που υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στις λίστες που πλέον έρχονται και είναι στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και των διωκτικών αρχών υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα. Ξέρετε, όλοι αυτοί οι γιατροί, οι οποίοι δεν έκοβαν τα 50άρια ή τα 100άρια της επίσκεψης, τα χρήματα αυτά δεν τα έχουν στην Ελλάδα, τα έχουν στο εξωτερικό. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτοί δεν πρέπει να φορολογηθούν; Εμείς τα πληρώσαμε και αν θέλετε με τη δική μας ανοχή δεν έκοβαν αποδείξεις. Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η μάχη κατά των φοροφυγάδων μας βρίσκει όλους κοντά σας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως, υπάρχουν και άλλα θέματα. Υπάρχουν οι συντάξεις που απειλούνται, διότι απαιτούν οι τροικανοί να κοπούν, υπάρχουν οι αγρότες οι οποίοι έχουν τα δίκια τους, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να τα δούμε ένα - ένα. Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις δίνουμε μάχη και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Πιστεύω, δηλαδή, ότι με την εργοδοτική εισφορά και με τη μικρή συνεισφορά των εργαζόμενων, με ένα μικρό ποσοστό, θα καλύψουμε το κενό το οποίο υπάρχει στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί και αυτή η Κυβέρνηση είναι μια ισχυρή Κυβέρνηση, με νωπή εντολή τεσσάρων μηνών, για να κυβερνήσει τέσσερα χρόνια. Η Κυβέρνηση αυτή θα το λύσει το ασφαλιστικό, οι άλλοι απλώς έκαναν ανακοινώσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω επ' αυτού. Μας λέτε ότι οι δανειστές, στις πρώτες κουβέντες που έχετε κάνει, δέχονται την αύξηση των εισφορών; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ήταν αρνητικοί. Υπάρχει συζήτηση ότι δέχονται έστω όχι 1,5%, αλλά τουλάχιστον 1% αύξηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η πρότασή τους ήταν να κόψουμε συντάξεις και η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν ότι «εμείς δεν θα κόψουμε συντάξεις, γιατί δεν αντέχει πλέον ο συνταξιούχος». Και βρήκαμε αυτή την πρόταση για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι συμφωνούν οι εργοδότες και με μία μικρή συνεισφορά, ένα μικρό ποσοστό και από τον εργαζόμενο, θα βρεθεί αυτό το ενάμισι δις που είναι το κενό, για να κλείσει το ασφαλιστικό και να ψηφιστεί άμεσα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παρότι δεν κάνετε εσείς τις διαπραγματεύσεις, εάν, παρόλα αυτά η Τρόικα, η οποία έρχεται μεθαύριο από ότι μαθαίνουμε, επιμείνει να μειωθεί αυτό το ποσοστό του ΑΕΠ από το 17 στο 11%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης - αυτό λένε αυτοί - τι θα γίνει από εκεί και πέρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ΔΝΤ κυρίως. Να σας πω κάτι, εάν θέλουν να δούμε τον μέσο όρο της Ευρώπης και ποιες είναι οι συντάξεις στην Ευρώπη, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να εξισωθούμε με την Ευρώπη. Αλλά ποιες είναι οι συντάξεις στην Ευρώπη; Υπάρχουν συντάξεις στην Ευρώπη 230 και 300 ευρώ; Μπορεί να ζήσει κάποιος συνταξιούχους με 300 ευρώ; Και μην ξεχνάμε ότι εδώ υπάρχει και μία ιδιαιτερότητα, από την οικονομική κρίση πολλές οικογένειες ζουν από μία σύνταξη. Υπάρχουν εγγόνια τα οποία συντηρούνται από τη σύνταξη του παππού ή του πατέρα. Λοιπόν, εδώ η σύνταξη δεν έχει να κάνει με την επιβίωση του συνταξιούχου, έχει να κάνει με την επιβίωση μιας ολόκληρης οικογένειας. Μακάρι να πάει μπροστά η οικονομία, μακάρι να μην έχουμε τόσους ανέργους όσους έχουμε και να μην συντηρούνται από τις συντάξεις των παππούδων και τότε να το συζητήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω περικοπή.

Και υπάρχουν ταμεία τα οποία είναι υγιή. Γιατί δεν ασχολούνται με τις Ένοπλες Δυνάμεις; Δεν ασχολούνται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί εμείς εδώ έχουμε ένα νοικοκυρεμένο σύστημα, όπου πληρώνονται κανονικά οι συντάξεις και τα εφάπαξ και έχουμε να τα πληρώσουμε για τα επόμενα 150 χρόνια. Και για αυτό εξαιρούνται. Γιατί δεν συζητάμε για ταμεία τα οποία είναι υγιή; Εγώ θα σας πω ότι θα δώσουμε μάχη για το ΝΑΤ, όπου αυτή τη στιγμή ένας ναυτικός, ένας πρώτος καπετάνιος, πληρώνει εισφορά στο ΝΑΤ 2.500 χιλιάδες ευρώ το μήνα για να πάρει σύνταξη 1.500 ευρώ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ΝΑΤ θα παραμείνει χωριστό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το παλέψουμε. Ζητούν την ενοποίησή του, δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Nα σας πω και κάτι με τους αγρότες. Αν μπορούσατε - βέβαια είναι η πρόταση του Κατρούγκαλου που λέει οι αγρότες να είναι σε ένα ταμείο - αν στους αγρότες τους λέγατε ότι ο ΟΓΑ θα παραμείνει, ίσως ήταν μία καλή πρόταση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Καμπουράκη, να σας πω κάτι για τους αγρότες. Πρέπει πλέον να πούμε τα πράγματα ανοιχτά. Οι πραγματικοί αγρότες, πράγματι, δεν πρέπει να φορολογούνται. Και όχι απλώς να μην φορολογούνται, αλλά να τους δίνονται και τα κίνητρα να παράγουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σωστό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ είμαι υπέρ του αφορολόγητου πετρελαίου στους πραγματικούς αγρότες. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να έχουν κάποιοι ως παράλληλο επάγγελμα την αγροτική παραγωγή και την ίδια ώρα να εισπράττουν ενοίκια, πληρώνοντας φόρο 40% για τα ενοίκια, αλλά να φορολογούνται ως αγρότες. Δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίες με πολυκαταστήματα στην επαρχία και την ίδια ώρα να έχουν και 100 στρέμματα και να παράγουν και να φορολογούνται το ίδιο με τον αγρότη. Ποια είναι η πρότασή μας λοιπόν; Διαχωρισμός των πραγματικών αγροτών με το μητρώο αγροτών, όπου εκεί θα φανούν όλα τα προνόμια και εκείνοι οι οποίοι έχουν άλλη δραστηριότητα θα φορολογούνται με το φορολογικό συντελεστή της άλλης δραστηριότητας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό, που μοιάζει λογική πρόταση, γιατί δεν έχει τεθεί στο τραπέζι από την Κυβέρνηση και είναι μόνο δική σας πρόταση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι μόνο δική μου πρόταση. Αυτή τη στιγμή αυτό διαπραγματευόμαστε και ο Πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες για να μιλήσουν. Εγώ, την προηγούμενη εβδομάδα, πριν φύγω για την Ιορδανία, γύρισα με το αυτοκίνητο από την Ερμιόνη στο Γαλατά, εάν δείτε εκεί τα δέντρα είναι γεμάτα πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια αμάζευτα. Το λεμόνι, στον μανάβη, θα το βρείτε με ενάμιση ευρώ και θα είναι από το Ισραήλ και από τη Χιλή. Γιατί, λοιπόν, αυτά τα λεμόνια να σαπίζουν στα δέντρα; Δεν είναι αγρότες αυτοί που τα έχουν; Αλλά ξέρετε τι γίνεται; Υπάρχουν πραγματικοί αγρότες οι οποίοι τα μαζεύουν, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι έχουν ως παράλληλο επάγγελμα την αγροτιά οι οποίοι εισπράττουν 0,4 επιδότηση για το λεμόνι και σου λέει «δεν τα αφήνουμε να ξεραθούν στα δέντρα».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτοί τώρα που είναι στο δρόμο, είναι οι παράλληλοι αγρότες; Αυτό λέτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, υπάρχουν και αγρότες οι οποίοι έχουν ως κύριο και απόλυτο επάγγελμα την αγροτική παραγωγή και έχουν δίκαιο, διότι δεν τα βγάζουν πέρα και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι μέχρι τώρα εισέπρατταν και τις επιδοτήσεις για να πούμε και τα πράγματα όπως είναι. Αν επιδοτούνταν μέχρι σήμερα οι πραγματικοί αγρότες τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά εδώ, σε όλη την περιφέρεια, χρησιμοποιήθηκαν οι επιδοτήσεις προκειμένου να επιδοτούνται και οι μη αγρότες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όλα αυτά, όμως, σου λέει ο άλλος «κ. Υπουργέ, όταν ήσουν αντιπολίτευση και εσύ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λέγατε, δεν πηγαίνατε στα μπλόκα να πείτε».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς αυτά έλεγα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς μπορεί να τα λέγατε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έλεγε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχα επισκεφθεί το Βελβεντό, όπου εκεί πράγματι μία ομάδα νέων αγροτών είχε κάνει μία πρότυπη μονάδα. Μάζευαν τα ροδάκινα, τα τυποποιούσαν με ευρωπαϊκά στάνταρ και είχαν τις μεγαλύτερες εξαγωγές και προς τη Ρωσία και προς την Ευρώπη. Το Βελβεντό έγινε το κέντρο και συγκέντρωναν φρούτα από όλη την Ελλάδα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ότι αυτά τα παιδιά από το Βελβεντό, που έχουν δώσει την ψυχή τους και ασχολούνται μόνο με την αγροτική παραγωγή, ζητούν αυτή τη στιγμή να τα φορολογήσουμε με ένα ποσοστό το οποίο είναι άδικο και ουσιαστικά δεν βγαίνει το κόστος παραγωγής. Γιατί την πληρώνουν αυτά τα παιδιά; Την πληρώνουν, γιατί είναι κάποιος τύπος ο οποίος κάθεται στο καφενείο στα Τρίκαλα, έχει 100 στρέμματα, παίρνει την επιδότηση, παίρνει και τις εισπράξεις από τα ενοίκια και παίζει τάβλι. Δεν γίνεται έτσι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το πράγμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που λέτε μοιάζει λογικό και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι πραγματικοί αγρότες θα το δέχονταν, δεν το έχουμε ακούσει μέχρι τώρα να μπαίνει στο τραπέζι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι το μητρώο των αγροτών.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το μητρώο το ακούμε 20 χρόνια και δεν έχει γίνει ποτέ, μακάρι να το κάνετε τώρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το μητρώο των αγροτών ή θα γίνει τώρα ή δεν θα γίνει ποτέ. Διότι, εάν δεν ξεχωρίσει αυτή τη στιγμή ο πραγματικός αγρότης, ο οποίος θα βοηθηθεί, από τον «μαϊμού» αγρότη ή αν θέλετε τον «παράλληλο» αγρότη, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε αγροτική παραγωγή. Γιατί όλα τα λεφτά και «όλα τα κιλά» που λέγαμε παλιά, πήγαιναν σε εκείνους που είχαν ως πάρεργο την αγροτική παραγωγή, αλλά είχαν πολύ μεγάλες εκτάσεις. Πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα. Οι πραγματικοί αγρότες να βοηθηθούν. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τις προτάσεις αυτές θα τις δεχθούν και οι αγρότες και οι δανειστές.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε συνέταιρος σε μία Κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα πιθανό πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ανεξαρτήτως τι λέτε εσείς, ότι πρέπει να γίνει το μητρώο, θέλει χρόνο, εδώ υπάρχει πιθανότητα σε δύο μέρες να έχει κοπεί σε 40 κομμάτια η χώρα, να κλείσουν τα σύνορα, να μην περνάει τίποτα. Τι θα κάνετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, χθες συζητούσα με τον Πρωθυπουργό τέσσερις ώρες. Συζητήσαμε αυτές τις προτάσεις, συζητήσαμε θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, το αγροτικό και το μεταναστευτικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και πού καταλήξατε, αφού συζητούσατε τέσσερις ώρες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταλήξαμε σε αρκετές αποφάσεις, τις οποίες θα τις δείτε να υλοποιούνται τις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να καταλάβουν και οι αγρότες ότι είναι η ώρα του διαλόγου. Κάποτε ζητούσαν να δουν το Σημίτη και τους έδερναν, εδώ έρχεται και τους ζητάει ο Πρωθυπουργός να μιλήσουν, να πάνε λοιπόν να μιλήσουν, ευχαρίστως και εγώ να μιλήσω μαζί τους και να βρούμε λύσεις. Πρέπει όμως να παρθούν αποφάσεις. Δεν γίνεται πλέον να «τρενάρουμε» το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Τελείωσε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτοί που είναι στα μπλόκα θεωρείτε ότι είναι αυτοί που παίζουν τάβλι στα καφενεία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτοί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν είναι αυτοί, γιατί υπάρχει από κάποιους τουλάχιστον της Κυβέρνησης, μία τάση να τα κάνουν όλα «λίμπα», να μην αφήσουν τίποτα. Οι αγρότες που φοροδιαφεύγουν όλοι που είναι τεμπέληδες..

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι αγρότες αυτοί, οι οποίοι πληρώνουν είναι πραγματικοί αγρότες και αυτοί βγαίνουν στα μπλόκα, είναι οι άνθρωποι αυτοί που πληρώνουν τον εισοδηματία που έχει 100 στρέμματα, διότι ο πραγματικός αγρότης δουλεύει τη γη και αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα να επιβιώσει. Δεν επιβιώνει, όχι γιατί δεν θέλει η Κυβέρνηση να επιβιώσει, αλλά επειδή αυτά που έχει να εισπράξει, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα εισπράττει ο άλλος, ο οποίος δεν έχει αγροτική παραγωγή και αφήνει τα λεμόνια στα δέντρα να ξεραίνονται. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αν μαζέψει ο πραγματικός αγρότης τα λεμόνια και πάει να τα πουλήσει ως παραγωγός στην αγορά θα κερδίσει. Ο άλλος ο οποίος δεν έχει ανάγκη παίρνει το 0,4 της επιδότησης και τα αφήνει να σαπίζουν. Πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα και μάλιστα εμείς έχουμε την πρόταση να ξαναδημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος θα αντικαταστήσει την Αγροτική Τράπεζα. Οι αγρότες λένε - τους ακούω με μεγάλη προσοχή - ότι δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν σπόρους, δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την παραγωγή. Γιατί; Γιατί αυτή η χρηματοδότηση που υπήρχε από την Αγροτική Τράπεζα με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ουσιαστικά καταργήθηκε. Αυτό πρέπει να αντικατασταθεί, δεν γίνεται να μην βοηθιέται ο πραγματικός αγρότης να παράγει. Το πετρέλαιο είναι μεγάλο εργαλείο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βέβαια και είναι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά πώς θα γίνει, όμως, με το πετρέλαιο για να μην έχουμε άλλα πράγματα όπως λαθρεμπόριο πετρελαίου; Θα πρέπει να πάρει ένα κουπόνι, όπως γίνεται στην Ιταλία, να πηγαίνει με αυτό το κουπόνι να βάζει πετρέλαιο στο τρακτέρ και μέσα από τη διαδικασία της καταγραφής της δουλειάς την οποία έκανε κάθε μέρα να μπορέσει να βάζει το καύσιμό του. Όλα αυτά είναι εφικτά και γίνονται.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με την Σένγκεν και με το μεταναστευτικό τι γίνεται; Χθες, πάλι, είπαν απίθανα πράγματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μας πιέζουν και μας εκβιάζουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ πάνε να μετακινήσουν τα σύνορα προς τα πάνω. Βγήκε η Αυστριακή Υπουργός και έκανε παρατηρήσεις στον δικό μας Υπουργό Άμυνας. Έχουν - λέει - το ναυτικό και μπορούν να φυλάξουν τα σύνορα, γιατί δεν το κάνουν, Τι μπορεί να κάνει το ναυτικό; Πού βρισκόμαστε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά που λένε είναι απίστευτα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορεί αξιωματικός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τουλάχιστον, δεν ξέρω οι Αυστριακοί τι έκαναν στο παρελθόν, ούτε τώρα, γιατί δεν έχουν ναυτικό. Ούτε τώρα θα το έκανε ποτέ κανένας Ευρωπαίος αξιωματικός, δεν μπορούν να σκοτώνουν παιδιά και εγκύους στη μέση του Αιγαίου, αυτά δεν γίνονται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ :Τι να κάνουν να ρίξουν τορπίλη στο σκάφος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, όμως, υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε. Εμείς, εάν θέλετε παρότι επίσημα οι Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε εμπλακήκαμε, όταν μας ζητήθηκε δώσαμε όλες τις λύσεις. Φτιάξαμε τα hot spots στα νησιά, δώσαμε κάποια στρατόπεδα τα οποία τα μετασχηματίσαμε, σιτίσαμε πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Να σας πω, ότι απ' όλα αυτά που δώσαμε ως Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ένα ευρώ. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να καταλάβουμε ότι παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι.

Δεν μπορεί να δίνονται τρία δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία και να μην υπάρχει μηχανισμός διασταύρωσης, εάν αυτός ο οποίος πληρώνεται ως μετανάστης για να κρατηθεί στην Τουρκία δεν έχει περάσει στη Λέσβο. Ποια είναι η πρότασή μας; Εγώ πήγα στην Ιορδανία και είδα το σύστημα που έχουν εκεί. Στην Ιορδανία έχουν το σύστημα αναγνώρισης με βιομετρικά στοιχεία. Στα σύνορα της Ιορδανίας, όποιος μπαίνει μέσα καταγράφεται και αυτή η καταγραφή δεν είναι κάτι το οποίο κρατάει η Ιορδανική κυβέρνηση, υπάρχει ως αρχείο στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες.

Αν υπάρχει αυτό το σύστημα - αυτή είναι και η πρότασή μου και το κουβεντιάσαμε και χθες και θα το κουβεντιάσουμε και με τον κ. Τόσκα μέσα στις επόμενες μέρες - θα γνωρίζουμε εάν αυτός ο μετανάστης ο οποίος έρχεται στην Λέσβο έχει κάνει πρώτη φορά καταγραφή στην Ιορδανία ή κάπου αλλού. Είναι χρεωμένος, για παράδειγμα από την παγκόσμια τράπεζα τροφίμων, που δίνει τροφή στους μετανάστες, και φέρεται με μια ταυτότητα ότι τρώει αυτή την στιγμή σε ένα camp για παράδειγμα έξω από την Συρία; Ή είναι καταγεγραμμένος στην Τουρκία και την ίδια στιγμή που η Ευρώπη πληρώνει στην Τουρκία για να έχουν camp για να μένουν, η Τουρκία τους εξάγει και λειτουργεί εάν θέλετε ως μοχλός πίεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να μην υπάρξει τέτοιος μηχανισμός καταγραφής και δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης όλου αυτού του φαινομένου.

Τώρα, όσον αφορά την Ευρώπη. Όλοι μιλάνε για ευρωπαϊκά σύνορα. Ποια είναι τα Ευρωπαϊκά σύνορα; Αν υπήρχε ευρωπαϊκή άμυνα θα έπρεπε την ώρα που το τουρκικό αεροσκάφος παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, δηλαδή τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, πάνω από το Αγαθονήσι, στα 500 πόδια, πάνω από τα κεφάλι του κατοίκου, θα έπρεπε να αναχαιτίζεται από ευρωπαϊκά αεροπλάνα. Δεν μπορεί από κάτω να είναι το ιταλικό, το γαλλικό, το γερμανικό πλοίο και να «σφυρίζουν» αδιάφορα, βλέποντας να παραβιάζονται τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα ή ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος. Μιλούν για περισσότερη Ευρώπη. Εδώ είμαστε λοιπόν. Αν θέλουν περισσότερη Ευρώπη, ας πάμε να διαφυλάξουμε μαζί τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το να έρχεται και να κάνει βόλτα ένα βαπόρι της Frontex, - το οποίο τι κάνει; Παρακολουθεί εάν κάναμε καλά την δουλειά μας - δεν λέει τίποτα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν επεμβαίνουν αυτοί στις διασώσεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επεμβαίνουν κάπου - κάπου στις διασώσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν πνίγονται άνθρωποι, αλλά κυρίως παρακολουθούν εσάς εάν κάνετε καλά την δουλειά σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό γίνεται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με τη Σένγκεν υπάρχει περίπτωση να την καταργήσουν; Πώς τα είδατε με τον Τσίπρα και με τον Τόσκα; Άμεση ενημέρωση έχετε; Γιατί εάν «ξηλωθεί το πουλόβερ» είναι επικίνδυνο πράγμα έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, όπως ξέρετε, τη Σένγκεν δεν την ψήφισα ποτέ, ακόμα και τότε που την υπογράψαμε. Η Συνθήκη Σένγκεν είναι μια Συνθήκη που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών μέσα στον ευρύτερο χώρο. Τι θέλουν να κάνουν; Αν πουν «καταργούμε την Σένγκεν για την Ελλάδα», ως απειλή, που εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει, αυτό το διαρρέουν απλώς σε κάποιες εφημερίδες, τι θα γίνει; Έχουν την εντύπωση ότι θα μεταβληθεί η Ελλάδα σε «αποθήκη ανθρώπων»; Θα έρχονται εδώ οι μετανάστες προκειμένου να μείνουν στη Λέσβο ή στη Χίο; Οι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Ένα εκατομμύριο πέρασαν, 950 χιλιάδες έφυγαν για το εξωτερικό. Οι πρόσφυγες θέλουν να πάνε εκεί που υπάρχει δουλειά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν σας στήσουν φράχτη στα βόρεια, στα Σκόπια, τι θα κάνετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν βάλουν φράχτη στα βόρεια αυτό θα σημαίνει ότι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια «αποθήκη ανθρώπων».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Προφανώς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σημαίνει ότι de facto θα μας έχουν πετάξει έξω από τη Σένγκεν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι όλο αυτό που στήνουν δήθεν με την Τουρκία, με τα camp, με τα τρία δις, που θα πρέπει να παραμένουν εκεί, αυτό που στήνουν με την Συρία, αυτό που στήνουν με τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ένα παραμύθι. Αυτός ήταν πραγματικά ο σκοπός τους το καλοκαίρι που πήγε να μας πετάξει ο Σόιμπλε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι θα μας δώσει μια βοήθεια 50 δις. Αυτός ήταν ο στόχος, να κρεμάσουν την άλλη μέρα τον Τσίπρα και τον Καμμένο και να μετατρέψουν την χώρα σε μια «αποθήκη ανθρώπων». Αυτό δεν το πέτυχαν, διότι καταλαβαίνουν πλέον ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Σε λίγη ώρα έρχεται εδώ, ο Μοσέ Γιαλόν, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, με τον οποίο υπογράφουμε μια κοινή διακοίνωση σε συνέχεια στρατηγικής συμφωνίας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, μαζί με ορισμένες μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, είμαστε εμείς που κρατούμε σταθερή αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη περιοχή. Αν η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να παίξει το γεωπολιτικό αυτό ρόλο στη Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ευρύτερη συμμαχία, μαζί με την Ρωσία, κατά της τρομοκρατίας, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για την Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν ορισμένοι που βγαίνουν και απειλούν.

Όταν τους τα είπα πριν από δύο χρόνια, είπαν ότι ο Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας, απειλεί ότι θα τους στείλει τζιχαντζιστές. Εγώ δεν απείλησα ότι θα τους στείλω κανέναν τζιχαντζιστή. Αυτό που τους είπα από την αρχή είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να είναι σταθερή και δυνατή, να μπορεί να κάνει τα controls στα σύνορα της, να μπορεί να έχει ένα data base, ώστε να μην γίνει αυτό που έγινε, διότι αυτό που έγινε, έγινε ακριβώς γιατί όταν τους ζητούσαμε μηχανήματα για να κάνουμε δακτυλοσκοπήσεις στα νησιά, την ώρα που οι στρατιωτικοί έκαναν βάρδιες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και οι λιμενικοί το ίδιο, έπαιρναν δαχτυλικά αποτυπώματα με μελάνι. Ξέρετε πότε ήρθαν τα μηχανήματα; Προχθές. Μιλάμε για μηχανήματα των 5.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, αυτή η τεχνολογία δεν αρκεί πια. Τώρα πια, μπορείς να πάρεις βιομετρικά στοιχεία μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα, όπως γίνεται στην Ιορδανία, όπως γίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Δεν κατάλαβα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά τα hot spots τα οποία μας λένε ότι δεν είναι έτοιμα, είναι σε καλό δρόμο να γίνουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι έτοιμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έτοιμα; Τότε αυτοί γιατί λένε ότι δεν υπάρχουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι έτοιμα. Κατ' αρχήν τα έφτιαξε η ΜΟΜΑ αμέσως. Εμείς, όταν παίρνουμε μια κατεύθυνση μπορούμε να τα κάνουμε άμεσα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τα κάνουν άμεσα. Το θέμα ποιο είναι; Είναι αλήθεια ότι για να δουλέψουν όπως πρέπει αυτά τα hot spots, πρέπει να υπάρχουν και οι τεχνικές δυνατότητες, αλλά και η οικονομική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή ότι κάνουμε, το κάνουμε με λεφτά από την τσέπη μας. Δεν μπορεί να δίνουν τρία δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να κάνει camp και στην Ελλάδα να έχουν δώσει, λέει, 45 εκατομμύρια, από τα οποία δίνει μάχη ο Μουζάλας- μάχη δίνει ο άνθρωπος - για να μπορέσει να τραβήξει κάποια λεφτά, για να πληρωθούν τα έξοδα τα οποία ήδη κάναμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σαράντα πέντε εκατομμύρια δεν φτάνουν ούτε για τους φούρνους που έχουν δώσει το ψωμί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε αυτά δεν έχουμε πάρει. Τρία εκατομμύρια μερίδες έχουν δώσει οι Ένοπλες Δυνάμεις και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα. Η ΜΟΜΑ έχει κάνει όλα τα στρατόπεδα και δεν έχουμε πάρει ούτε τα έξοδά μας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, όμως, Υπουργέ μου, ο Τσίπρας προχθές στη Βουλή είχε πει ότι «είναι δική μας υπόθεση και δεν θέλουμε λεφτά».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δίνουμε την ψυχή μας. Αλλά, να σας πω και κάτι; Να δούμε και μια άλλη παράμετρο; Θυμάστε κάποιους αγανακτισμένους στην Κω πέρυσι το καλοκαίρι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ε, βέβαια, που σας κυνηγούσαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι αγανακτισμένοι στην Κω, όμως, κάποιοι από αυτούς ή μάλλον οι ίδιοι, έχουν βάλει 15 πολύμπριζα έξω από το μαγαζί τους και φορτίζουν με πέντε ευρώ το τηλέφωνο του μετανάστη. Τα ξέρετε αυτά; Ή κάνουμε ότι δεν τα ξέρουμε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ε, εντάξει, τα ξέρουμε. Δεν ξέρω για την Κω αλλά σε πολλά μέρη η εκμετάλλευση αυτή γίνεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αρκετά νησιά. Αφήστε την Κω. Όταν πουλάμε το μπουκαλάκι το νερό τρία ευρώ και έχουν περάσει ένα εκατομμύριο άνθρωποι και έχουν πιεί δύο μπουκαλάκια την ημέρα, μιλάμε για έξι εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λέω για να δούμε ότι το θέμα το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα πολύπλοκο, είναι ένα θέμα, όμως, το οποίο δεν αφορά την Ελλάδα ως μια απομονωμένη χώρα, αλλά την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι η Τουρκία δεν κάνει τίποτα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν δεν κάνει τίποτα, να μην πληρωθεί κ. Καμπουράκη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό, ναι, αλλά δε μπορούν να σταματήσουν να έρχονται οι άνθρωποι. Γιατί πνίγονται κιόλας τα παιδάκια. Αυτό είναι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η λύση πάντως είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Αυτή είναι η λύση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, για να αλλάξουμε θέμα, επειδή μας πιέζει ο χρόνος, απόψε είναι η πρώτη φορά που θα αναμετρηθεί ο Τσίπρας και εσείς - δεν ξέρω ποιοι θα μιλήσουν - με τον Μητσοτάκη, ως νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς, αυτή την αλλαγή, επειδή δεν τα έχουμε πει από τότε, πώς την είδατε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι, είναι μια αλλαγή η οποία ξεκαθαρίζει τα πολιτικά πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα με τις απόψεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μητσοτάκη. Οι αντιπροεδρίες στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Γεωργιάδη δείχνουν πλέον ότι νομιμοποιείται η ακροδεξιά που αποτελούσε τον υβριστή του Καραμανλή ως βασική συνιστώσα μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό εμένα προσωπικά, ως Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με χαροποιεί, διότι απελευθερώνει πλέον δυνάμεις οι οποίες δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη,

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να έρθουν προς εσάς που είστε ο γνήσιος εκφραστής του καραμανλισμού. Αυτό είναι εκείνο πάνω στο οποίο έχετε επενδύσει απ' ό,τι λένε μερικοί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια, διότι, πράγματι, γνωρίζω ότι πολλοί συνάδελφοι - θα περιμένουμε βέβαια να γίνει το συνέδριο, να ακουστούν και στο συνέδριο όλα αυτά - βλέπουν να φεύγει ο Αβραμόπουλος από αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να γίνεται ο Γεωργιάδης.

Αυτό είναι μια διαφορά ποιοτική, μια διαφορά πολιτική. Θα σας θυμίσω ότι για παράδειγμα στα εθνικά θέματα ποια ήταν η θέση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη; Ήταν αυτός που πάλεψε πρώτος για το σχέδιο Ανάν, ενώ το σχέδιο Ανάν, αυτοί που εκφράζαμε τότε την πατριωτική πολιτική, είτε από την αριστερή είτε από τη δεξιά πλευρά, είχαμε αρνηθεί το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Μητσοτάκης ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, κατά της Εκκλησίας, κατά της απόφασης της Ιεραρχίας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα που είπατε σύμφωνο συμβίωσης, εσείς που δεν το ψηφίσατε, τι καταλάβατε; Συνεχίζετε να κυβερνάτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τι έγινε δηλαδή, η δημοκρατία αυτό δεν λέει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί του το καταλογίζετε και αυτό; Κι ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι και δικοί μου βουλευτές το ψήφισαν. Αυτό που σας λέω είναι ότι μεταφέρεται η Νέα Δημοκρατία ιδεολογικά. Δηλαδή, στο θέμα της Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει το παλιό ότι «θα την ξεχάσουμε τη Μακεδονία σε λίγα χρόνια»;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ε, αυτό ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ήταν του πατέρα του.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα οι προσωπικές απόψεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μας ενδιαφέρουν τώρα. Δηλαδή, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα έρθουν και ιδίως τα εθνικά θέματα, στα οποία πρέπει να πάρει θέση. Οι θέσεις που έχει πάρει έως τώρα ως βουλευτής, είναι ναι στο σχέδιο Ανάν, ναι να βρούμε σύνθετο όνομα για τη Μακεδονία. Θα δούμε σε άλλα θέματα τα οποία είναι εθνικά θέματα, με την Τουρκία, υπέρ ποιάς πολιτικής είναι και εδώ πέρα θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Λοιπόν, ναι, η εκλογή Μητσοτάκη, πράγματι, ξεκαθαρίζει τα θέματα. Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα το οποίο λέει ναι στις απολύσεις. Το απόγευμα, εγώ περιμένω να ακούσω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τα δούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι θα πουν το βράδυ; Γιατί εδώ πέρα, το ότι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι, σημαίνει ότι το αποδέχονται. Το ψήφισαν το καλοκαίρι και τώρα το αρνούνται; Δηλαδή, να μας πουν, από τη διαπραγμάτευση που έκανε η Κυβέρνηση τι θέλουν; Θέλουν να βάλουμε «μαχαίρι» και να κόψουμε τις κύριες συντάξεις; Θέλουν να βάλουν «χέρι» στους μισθούς; Τι θέλουν να κάνουν;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τα δούμε το βράδυ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει; Επειδή γράφτηκε κι αυτό. Το έχετε κουβεντιάσει με τον κ. Τσίπρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, είναι κάτι το οποίο θα το κουβεντιάσουμε νομίζω και είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις όλων των κομμάτων. Νομίζω ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλά θέματα με την απλή αναλογική τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε. Εμείς δε βιαζόμαστε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τον ελληνικό λαό, επειδή ακούγονται διάφορα, μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τεσσάρων μηνών και έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια. Μετά το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές, θα δούμε τι θέλει ο ελληνικός λαός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μήπως όμως έχετε κανένα πρόβλημα τώρα με το αγροτικό και υπάρχουν βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσο και να ψάχνουν αποστάτες, όσοι ήταν να εξαγοραστούν, εξαγοράστηκαν. Το ταμείο έκλεισε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, το να διαφωνήσει κανείς και να μην ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει το στίγμα του αποστάτη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο αυτό και άλλο να εκλέγεσαι από τον ελληνικό λαό με συγκεκριμένη εντολή, λέγοντας προεκλογικά ότι θα στηρίξεις μια κυβερνητική πολιτική και την άλλη μέρα να την «κοπανάς».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Θέλω να πω στον ελληνικό λαό ότι όλα θα πάνε καλά. Θα παλέψουμε μαζί και το 2016 είναι μια καινούρια χρονιά που υπάρχει η ελπίδα και θα αρχίσει και η ανάπτυξη. Γιατί όλα αυτά τα του ασφαλιστικού, των περικοπών, τα συζητάμε τώρα που υπάρχει ύφεση. Αν πάρει μπροστά η οικονομία, αν ξεκινήσει να δουλεύει το σύστημα, τότε όλα θα πάνε καλύτερα και θα υπάρχουν λεφτά και για συντάξεις και για την ασφάλιση, θα υπάρχουν λεφτά και για κοινωνική πολιτική.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα."
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ