2016-01-27 13:07:11
Φωτογραφία για Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν αυτιστικούς πήθικους για την εύρεση θεραπείας στον άνθρωπο
Η πρακτική της χρήσης των πειραματόζωων για την διερεύνηση των... δυνατοτήτων θεραπείας ανθρώπινων ασθενειών συγκεντρώνει εδώ και δεκαετίες φανατικούς υποστηρικτές και ακόμα πιο φανατικούς αντιπάλους.

Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με ανώτερα θηλαστικά, όπως οι πήθικοι, τους οποίους χρησιμοποιούν αυτόν τον καιρό οι Κινέζοι για να μελετήσουν τον αυτισμό και τις δυνατότητες θεραπείας της ασθένειας αυτής στους ανθρώπους.

Ένα πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών της Σανγκάης, έχουν δημιουργήσει δώδεκα πήθικους που πάσχουν από την αρρώστια σε διάφορους βαθμούς βαρύτητας.

Κάθε ζώο παρουσιάζει συμπτώματα αυτισμού, τα οποία μεταβάλλονται από μειωμένη αντίδραση στους άλλους πήθικους μέχρι το να γίνονται ιδιαίτερα αγχωμένοι όταν έρχονται σε επαφή με τον άνθιρωπο.

Η πρόκληση τώρα για τους επιστήμονες της ομάδας είναι να εξελίξουν μεθόδους για να θεραπεύσουν τους πήθικους, με την μακροπρόθεσμη πρόθεσή τους να βρουν τι είναι αυτό που μπορεί να απομακρύνει τον αυτισμό από τα συγκεκριμένα ζώα.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που είχε οργανώσει το περιοδικό Nature, ο υπεύθυνος του προγράμματος δήλωσε ότι οι γενετικά μεταλλαγμένοι πήθικοι έχουν πολύ κοντινή συμπεριφορά σ' αυτή των αυτιστικών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπήρχαν και παλαιότερα αναφορές για μελέτη του αυτισμού στους πηθίκους, όμως αυτό είναι το πρώτο πείραμα που τόσα πολλά ζώα «κατασκευάστηκαν» με αυτισμό ώστε να υπάρξουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η ανακάλυψη της θεραπείας του αυτισμού θα μπορούσε να γίνει αν βρεθεί ο τρόπος να αναστραφεί η πορεία της εξέλιξης της ασθένειας στα ζώα. Κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν, καθώς δεν γνωρίζουν την λειτουργία της αρρώστιας και το πως μπορούν να κάνουν και πάλι τα ζώα υγιή.

Και εκεί μπαίνει και πάλι η μεγάλη διαμάχη μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των οργανώσεων κατά της χρήσης των πειραματόζωων, με τις δυο πλευρές να έχουν εξίσου ισχυρά επιχειρήματα για τις θέσεις τους, και το πόσο η «ηθική» της επιστήμης μπορεί να αδιαφορεί για την «ηθική» πλευρά των ζώων και των δικαιωμάτων τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ