2016-01-29 07:18:52
Φωτογραφία για Επεισόδια χθες στη Θεσσαλονίκη με τους αγρότες, σήμερα συνεχίζονται κανονικά τα μπλόκα...
Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από 75 μπλόκα, στο συλλαλητήριο που έγινε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων της 26ης Agrotica, που τελικά ματαιώθηκε μετά από εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, με προσκεκλημένους περισσότερα από 1.000 άτομα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση από τρεις πλευρές.

Το μενού της κινητοποίησης ήταν πλούσιο και περιελάμβανε από ευρηματικά πανό και ταμπέλες, περισσότερα από 150 τρακτέρ, και πάνω από 100 καΐκια, που έδεσαν νωρίς το μεσημέρι στον Θερμαϊκό κόλπο . Ομιλίες και συγκίνηση από τους περισσοτέρους συμμετέχοντες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, κρατώντας μαύρες σημαίες μερικοί και άλλοι την ελληνική σημαία, μαντινάδες, αλλά και τραγούδι. Βέβαια, δεν έλειψαν οι ρίψεις χημικών, περιορισμένες βέβαια, αλλά και η «τακτική» ορισμένων να πετούν νερά και άλλα διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το συνεδριακό κέντρο, με τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να κάνει λόγο για «προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που υποκινούν τις συγκρούσεις».


Τονίζεται ότι στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, συμμετείχαν και τα μπλόκα «των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας», όπως τόνισε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν». Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμμετοχή της δύναμης «Πρωτοβουλία Αγροτών», που μέχρι πρόσφατα δεν συμμετείχαν στις κοινές δράσεις που διοργανώνονταν.

Σημειώνεται, ότι από νωρίς είχε στηθεί εξέδρα μπροστά στην είσοδο της Agrotica, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να εξασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο σε αυτούς που θέλησαν να περάσουν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης και να περιηγηθούν. Επισημαίνεται ότι το ντεκόρ της εξέδρας, πέραν αυτών που συντόνιζαν την κινητοποίηση και των ομιλητών, συμπλήρωνε ένας αγρότης «σταυρωμένος» σε ένα ξύλο, στο λαιμό του οποίου αναγραφόταν “Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στην γη μας”, αλλά και πολλά πανό διαφόρων μπλόκων της Ελλάδας.

Αποστόλου: Προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που υποκινούν τις συγκρούσεις

Νέα έκκληση σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας ωστόσο λόγο για «προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που υποκινούν τις συγκρούσεις» μετά τα επεισόδια που ματαίωσαν το άνοιγμα της έκθεσης Agrotica.

«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.

Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.

Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.

Έχουμε πόρους – μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης… Έχουμε πολιτικό σχέδιο… κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.

Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση. Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».

Από τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η...πλημμύρα

Έντονη ήταν η ανησυχία των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο ότι η ώρα των εγκαινίων θα αλλάξει αιφνίδια και δεν θα κατορθώσουν να κάνουν οι ίδιοι την τελετή, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

Για παν ενδεχόμενο ωστόσο, οι αφίξεις ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 15.30 γίνονταν ομιλίες από τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων, αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, καθηγητές, φοιτητές, εμποροϋπαλλήλους, συνταξιούχους, ανέργους, τον επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αμπελουργούς και ανθοπαραγωγούς. Από τις 12 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό, ενώ στις 15.30 το μεσημέρι επάνω στην εξέδρα τοποθετήθηκε μια κόκκινη κορδέλα την οποία και έκοψε ένας συμμετέχοντας, εγκαινιάζοντας την έκθεση Agrotica. Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποιήθηκε στις 18.45 το απόγευμα στην είσοδο του Ιωάννης Βελλίδης, όπου και μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έγινε μια δεύτερη τελετή.

Στο διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, έδιναν συνεχόμενα έντονο “αγωνιστικό παλμό”, ενώ στις ιδιαίτερες στιγμές συγκαταλέγονται όταν τραγούδησαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, την Μακεδονία Ξακουστή, αλλά και μαντινάδα αγροτών από την Κρήτη.

Τα επεισόδια, τα χημικά και η ένταση

Ήταν λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, δεδομένου ότι ήταν “φραγμένη” με περισσότερα από πέντε λεωφορεία των ΜΑΤ η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο επί της Λεωφόρου Στρατού, εισήλθαν στους χώρους της 26ης Agrotica και πρώτα επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ και στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο . Επικράτησε ένταση, ορισμένοι πέταξαν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κροτίδες λάμψης και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να “ηρεμήσουν τα πνεύματα”, ξεκίνησε ένας διάλογος με την αστυνομία.

Τελικά δεν κατέστη εφικτό να γίνει πραγματικότητα αυτό που ζητούσαν οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο-κινητοποίηση, να μπει αντιπροσωπεία τους μέσα στο χώρο όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης και αφού έγινε ενημέρωση ότι ο υπουργός δεν θα έρθει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν .

Ωστόσο, την ίδια ώρα, κατά τις 17.00 το απόγευμα, άλλοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο “έσπασαν” το αστυνομικό φράγμα που περιφρουρούσε την κεντρική είσοδο στο Ιωάννης Βελλίδης επί της Λεωφόρου Στρατού και με ένταση επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο. Ήταν η στιγμή που έπεσαν χημικά, δακρυγόνα και επικράτησε ολιγόλεπτη, διάρκειας όχι μεγαλύτερης των 15 λεπτών, ένταση.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, άλλοι ένστολοι, άλλοι με πολιτικά, περιφρούρησαν την κεντρική είσοδο και αφού επικράτησε ένταση, τελικά λίγα λεπτά πριν τις 19.00 το βράδυ, και αφού έγινε σαφές ότι αναβλήθηκαν τα εγκαίνια, η κινητοποίηση-συλλαλητήριο έληξε.

Η επόμενη ημέρα και η αίσθηση

Σήμερα προχωρούν κανονικά στους αποκλεισμούς δρόμων που εξήγγειλαν στη συνάντηση Σίνδου οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, δηλαδή 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ, ενώ θα γίνουν και οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με σαφή πρόθεση και κατεύθυνση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ορισμένα σημεία διαφόρων νομών, τα μπλόκα διατηρούν πιο μετριοπαθή στάση, αφού όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο και να έρθουμε αντιμέτωποι με την κοινωνία”.

Τονίζεται ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι αγρότες προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς, άνω των έξι ωρών, που συνήθως ξεκινούν στις 13.00 το μεσημέρι. Επισημαίνεται ότι από την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν επιτρέπουν την είσοδο στις νταλίκες, ωστόσο από νωρίς το απόγευμα, πριν βραδιάσει περνούν κανονικά επί ελληνικού εδάφους ΙΧ οχήματα, στα οποία επιβαίνουν και παιδιά. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους περαιτέρω.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ