2016-02-02 07:30:29
Φωτογραφία για Γιατί ο Μητσοτάκης δεν παρεμβαίνει έντονα στο Μεταναστευτικό;
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε να συμβάλλει ενεργά «ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν»

Εξαιρεί το Μεταναστευτικό από την αντιπολιτευτική τακτική του σκληρού ροκ που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει σε όλα τα άλλα ζητήματα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμπαρατάσσεται στην προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δεν κρύβουν τους φόβους τους για τους τεράστιους κίνδυνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η χώρα. Εκτιμούν, ωστόσο ότι «εδώ που έφθασαν τα πράγματα» και παρά τις κυβερνητικές ευθύνες, ιδίως σε ό,τι αφορά τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, η χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις δυσμενείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με στόχο «να αποφύγει τα χειρότερα» που είναι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων  εντός της ελληνικής επικράτειας.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα –παρουσία της συντονίστριας Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και του συντονιστή για το Μεταναστευτικό Βασίλη Κικίλια-, άσκησε μεν κριτική στην κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να επιδείξουν ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη στη χώρα μας, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις προς την Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζει μια σειρά πρωτοβουλίες εντός και εκτός της χώρας που στοχεύουν να καταδείξουν την εθνική διάσταση που έχει το Μεταναστευτικό. Προτίθεται, κατ΄ αρχήν, να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspots).

Όπως εξάλλου έχει γίνει γνωστό από τη Συγγρού, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους πρέσβεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε., «προκειμένου να επισημάνει κρίσιμες διαστάσεις του προβλήματος», καθώς, όπως σημειώνεται από τη ΝΔ «το πρόβλημα δεν εξαντλείται στον έλεγχο των εισερχομένων» αλλά «αφορά πρωτίστως στην εγκατάστασή τους» και σε αυτό έχουν υποχρεώσεις όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις και τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία θα γίνει λίγο πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 Φεβρουαρίου. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις πρώτες του επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους.    

«Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά»

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα. «Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα» σημείωσε.

Ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (hot spots) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση ανέλαβε, προσθέτοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων. «Είναι όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή», συνέχισε.

Υπογραμμίζοντας ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά», ζήτησε να εκφραστεί «ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη» από την Ευρώπη, τονίζοντας ότι ζητήματα όπως η ενίσχυση της Frontex και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της. «Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Ενώ, συνοψίζοντας, κατάληξε λέγοντας ότι «η πρόκληση του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ