2016-02-02 21:23:36
Φωτογραφία για Εισαγωγική ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη Τύπου για το μεταναστευτικό
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Καλή σας ημέρα,

ξεκινά η συνέντευξη Τύπου με σκοπό να ενημερώσουμε τους διαπιστευμένους συντάκτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση της έξαρσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και την ανάληψη συντονιστικών πρωτοβουλιών, από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ανταποκριθούμε μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη 15η Φεβρουαρίου, στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας των πέντε hotspots στις νήσους Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος και στα δύο κέντρα υποδοχής στο Σχιστό και στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη

Θα σας κάνω μία σύντομη ενημέρωση μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Ταφύλλη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη
. Θέλω να σας πω ότι κεντρικός συντονιστής σε αυτό το θέμα θα είναι ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, Διευθυντής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου θα είναι ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Θεοχάρης και εκπρόσωπος Τύπου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα είναι ο Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης, ο οποίος θα είναι καθημερινά στη διάθεσή σας, σε καθορισμένη ώρα, για να σας ενημερώνει για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, μία φορά την εβδομάδα, θα πραγματοποιείται συνέντευξη Τύπου, όπου θα απαντάμε σε ερωτήσεις και θα σας ενημερώνουμε.

Κατ’ αρχήν, θέλω να διευκρινίσω ότι την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής την έχει το αρμόδιο Υπουργείο. Με τον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα έχουμε στενή συνεργασία - και σήμερα το πρωί - και βεβαίως εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, παρά μόνο στο συντονισμό και την προετοιμασία των κέντρων υποδοχής.

Για την καλύτερη διαχείριση του θέματος μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, βάσει σχεδίου το οποίο κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό και στη Διυπουργική Επιτροπή και έγινε αποδεκτό, δημιουργείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Μετανάστευσης, το οποίο θα λειτουργεί υπό την καθοδήγηση τη δική μου, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βίτσα και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων και θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς -επαναλαμβάνω - να παρεμβαίνει στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αρμοδιότητα του καθενός, η οποία παραμένει συγκεκριμένη. Η αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει συγκεκριμένη, όπως και του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στην προσπάθεια αυτή, ήδη έχω επικοινωνήσει και θα έχουμε μία στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, με τον οποίο συναντήθηκα χθες και συζητήσαμε επί μακρόν, όπως επίσης και με τον ειδικό απεσταλμένο της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο εδώ και ίσως έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε μαζί όλα τα νησιά και τα σημεία προκειμένου να έχουμε μία πρώτη άποψη.

Ο κεντρικός συντονιστής, λοιπόν, θα έχει υπό την καθοδήγησή του - μαζί με τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα είναι Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και με τη συνδρομή νομικού συμβουλίου αλλά και γραμματείας - ένα τμήμα θαλασσίων και χερσαίων μεταφορών, το οποίο θα παρακολουθεί τις υφιστάμενες συμβάσεις μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά και τα hotspots προς τα κέντρα υποδοχής. Βεβαίως, σεβόμενοι τις υφιστάμενες συμφωνίες που υπάρχουν με την ακτοπλοΐα και τα χερσαία μέσα. Θα παρεμβαίνουμε μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία προβλέπονται. Αυτός είναι και ο στόχος μας, δηλαδή να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 24 ωρών παραμονής των προσφύγων στα νησιά και των 72 ωρών στα κέντρα υποδοχής που θα δημιουργηθούν στη Σίνδο και στην περιοχή της Αττικής.

Δημιουργείται Τμήμα Υγειονομικού, με επικεφαλής στρατιωτικούς γιατρούς και γιατρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των τοπικών κέντρων του υγειονομικού, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα αφενός προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή των προσφύγων και αφετέρου για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα υγειονομικά στάνταρντ.

Στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο θα υπάρχουν σύνδεσμοι σε πολύ υψηλό επίπεδο και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και βεβαίως με την εμπλοκή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Είναι δεδομένο ότι ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ή εκπρόσωπός του θα είναι στο Κεντρικό Συμβούλιο.

Το Τμήμα Υποδομών έχει να κάνει με την παρακολούθηση των αναγκαίων υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν στα hotspots και στα δύο κέντρα υποδοχής. Οι υποδομές αυτές θα γίνουν με δύο τρόπους: ο ένας είναι η συνέχιση των τοπικών εργολάβων που έχουν αναλάβει συγκεκριμένη εργασία, με την προϋπόθεση ότι θα τελειώσουν άμεσα τις εργασίες τους. Θα συνεχιστούν, δηλαδή, οι εργολαβίες που ήδη έχουν συναφθεί στα νησιά με την προϋπόθεση ότι θα τελειώσουμε στον προκαθορισμένο χρόνο που απαιτείται. Παράλληλα, μονάδες του Μηχανικού, με τη βοήθεια και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου χρειαστεί, θα δημιουργήσουν όλες τις υποδομές, προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε συντονισμένα τους ανθρώπους που θα εργάζονται στα hotspots, τους κρατικούς παράγοντες, τους εθελοντές, τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, αλλά κυρίως τους πρόσφυγες.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι. Δηλαδή, τα κτίρια τα οποία θα φιλοξενήσουν γραφεία ή χώρους σίτισης ή τουαλέτες θα γίνουν άμεσα και θα καλυφθούν οι ανάγκες για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων. Σε όλα αυτά τα κέντρα θα χρησιμοποιηθούν περίπου 600 σκηνές των 10 ατόμων, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για σκηνές πολικού ψύχους που έχει ήδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θέλω σε αυτό το σημείο να σας πω ότι εδώ θα υπάρχει μία οργάνωση. Κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης θα χρεώνεται τη σκηνή που θα διαμένει, τον εξοπλισμό που θα του δίνεται. Θα υπάρχουν παντού κρεβάτια, ράντζα, στρώματα και όλος ο υγειονομικός εξοπλισμός. Για αυτό θα φροντίζει ο κεντρικός συντονιστής της νήσου και το Τμήμα Υποδομών.

Δημιουργούμε τμήμα Εφοδιασμού Σίτισης, το οποίο θα αποτελείται από περίπου δέκα μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το απαιτούμενο συσσίτιο. Θέλουμε, όμως, από την πρώτη στιγμή, να εφαρμόσουμε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δίδεται το συσσίτιο που προβλέπεται από αυτή την οδηγία. Το συσσίτιο προβλέπει, πρωινό, προάριστο, γεύμα, απογευματινό και δείπνο. Η τιμή έχει προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 5,72 ευρώ. Το κόστος διατροφής είναι η υψηλότερη τιμή που έχει προσδιοριστεί. Για τον πρώτο μήνα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Διεθνούς Οργανισμού αυτό θα γίνεται με τροφοδοσία από συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν αυτά τα πιστοποιητικά. Βεβαίως, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα δώσουμε τροφή και θα γίνει παραγωγή από τα μαγειρεία μας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στάνταρντ.

Υπάρχουν νησιά στα οποία μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν την ευγενή καλοσύνη και ήδη ετοιμάζουν συσσίτια. Βεβαίως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοδεχούμενοι, πολλοί από αυτούς δίνουν και την ψυχή τους για να βοηθήσουν. Θέλουμε, όμως, να διασφαλίσουμε ότι καλύπτουμε τα στάνταρντ που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Θα υπάρχει ένα Τμήμα Συνδέσμων. Θα είναι ενεργός ο ρόλος του αντιπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες κ. Philippe Leclerc και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του συμβούλου του Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, ο οποίος έχει οριστεί για το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και σε κάθε τοπικό οργανωμένο μηχανισμό στα νησιά και στα δύο κέντρα υποδοχής με αναβαθμισμένες αυτές τις σχέσεις, διότι όσον αφορά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες τις οποίες έχουν αναπτύξει σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, παλαιότερα η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ όσον αφορά μία πολύ μεγάλη database προσφύγων με βιομετρικά στοιχεία. Αυτό όμως αφορά καθαρά τον Στρατό, δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει να κάνει την καταγραφή με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Eurodata και βεβαίως το αρμόδιο Υπουργείο έχει προβλέψει να έρθουν και άλλα 100 μηχανήματα για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε μία πιο γρήγορη καταγραφή των προσφύγων. Εδώ θέλω να σας πω ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ηρωικές, διότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά μέχρι τώρα μας έχουν στείλει 48 μηχανήματα.

Ο χρόνος βελτιώνεται, ιδίως στο μεγάλο κέντρο, στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου έχουμε περίπου 3.500 μετανάστες καθημερινώς. Θα υπάρξει ένα τμήμα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με επικεφαλής αξιωματικό, το οποίο θα συντονίσει τις πιστοποιημένες μέχρι τώρα μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε συνεργασία βεβαίως με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ήδη έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και σε τοπικό επίπεδο, θα συντονίσει σε ποιο τομέα, σε ποιο τμήμα και με ποια διαδικασία ο καθένας θα βοηθήσει.

Θεωρούμε βασικό να εφαρμοστούν ορισμένες διαδικασίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την υγιεινή. Εκεί θα ζητήσουμε τη συνδρομή των Δήμων και των Περιφερειών, ενώ παράλληλα θα φροντίσουμε να είναι τέτοιες οι εγκαταστάσεις, ώστε να διευκολύνουν την καλύτερη υγειονομική λειτουργία των κέντρων υποδοχής. Έχουμε κάποιες υποδομές - χημικές τουαλέτες - αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν ικανοποιούν τις μέχρι τώρα ανάγκες. Θα πρέπει να γίνουν και θα γίνουν εγκαταστάσεις. Αυτή η εργασία θα γίνεται σε όλα τα κέντρα, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιεινή και θα εφαρμόσουμε κανόνες υγιεινής, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν όλοι στα κέντρα υποδοχής και αυτό αφορά βεβαίως τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Περίπου η ίδια οργάνωση θα γίνεται σε κάθε νησί, δηλαδή θα υπάρχει ο Ταξίαρχος ως στρατιωτικός διοικητής του νησιού, θα οριστεί ένας επικεφαλής συντονιστής, ο οποίος θα είναι ανώτερος Αξιωματικός της ΑΔΤΕ - με βαθμό Συνταγματάρχη - που θα έχει ως βοηθούς έναν Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και έναν Αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος και βεβαίως επικουρούμενος από τα στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Σε κάθε νησί δημιουργείται ένα Τμήμα Μεταφορών, αντίστοιχο του κεντρικού. Στο Τμήμα Καταγραφής και Ταυτοποίησης, όπου επικεφαλής θα είναι Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, θα συμμετέχει και ένας Αξιωματικός της ΑΔΤΕ, το Λιμενικό Σώμα, το Υπουργείο Εξωτερικών, προσωπικό της Περιφέρειας και βοηθητικό προσωπικό. Σε αυτό το σημείο εμείς δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, είναι η δουλειά που γίνεται ήδη από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θα κάνουμε, όμως, τα πάντα για να διευκολύνουμε τη δουλειά τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την οργάνωση, δηλαδή να υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια, συγκεκριμένοι πιστοποιημένοι σε κάθε βάρδια και να διευκολύνεται καλύτερα η δουλειά τους με την προκαθορισμένη ροή των μεταναστών και των προσφύγων προς την καταγραφή.

Όσον αφορά το Τμήμα Υγειονομικού στα νησιά, κατ’ αρχήν θα ξεκινήσουμε με επικεφαλής Αξιωματικό γιατρό των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής και κάποιων πρόχειρων εξετάσεων, ιδιαίτερα για περιπτώσεις όπου έχουμε ασθένειες και άτομα που έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία.

Θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό τμήμα για τα παιδιά. Θα δημιουργηθεί ξεχωριστό υγειονομικό τμήμα, με παιδίατρο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη των παιδιών και παράλληλα θα δημιουργήσουμε χώρους όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να βρίσκονται υπό επίβλεψη. Θα υπάρχει ειδική καταγραφή για τα παιδιά, διότι δυστυχώς έχουμε το φαινόμενο να έχουμε απώλειες παιδιών. Θα βοηθήσουν ειδικοί επιστήμονες και δικοί μας Υπαξιωματικοί, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι, αλλά και εθελοντές νηπιαγωγοί από πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ζήτησα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» να συνδράμει και απεδέχθη με μεγάλη χαρά. Υπάρχουν βέβαια και άλλες οργανώσεις που ήδη βρίσκονται εκεί. Όλες αυτές οι οργανώσεις, από τη στιγμή βεβαίως που είναι πιστοποιημένες, θα βοηθήσουν στην καλύτερη παραμονή των παιδιών, έστω και αυτές τις 24 ή 72 ώρες. Επίσης, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της παράλληλης καταγραφής των παιδιών, καθώς και στην εξυπηρέτησή τους, ιδιαίτερα σε υγειονομικό επίπεδο.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα της κατάστασης που υπάρχει μέχρι τώρα, έχουμε στη διάθεσή σας φωτογραφικό αρχείο και παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασής σας, προκειμένου να ενημερωθείτε για την κατάσταση που βρίσκονται μέχρι τώρα τα hotspots, αλλά και των ενεργειών που θα γίνουν. Θα ενημερώνεστε σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Στη Λέσβο, οι περισσότερες εργασίες έχουν τελειώσει, όμως, μέχρι τις 15 του μηνός, θα φτάσουμε στον αριθμό που έχουμε δεσμευθεί για την ύπαρξη εγκαταστάσεων, κοιτώνων, χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιατρείων.

Στη Χίο, η κατάσταση είναι καλή. Χρειάζεται περαιτέρω διαμόρφωση και εγκατάσταση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από χθες. Έχουμε θέμα συνδέσεως στοιχείων με τα κεντρικά δίκτυα, ιδίως ηλεκτρικού. Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και του Υποστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου έχουν ήδη προβλέψει να έχουμε έτοιμες Η/Ζ γεννήτριες πολύ μεγάλης ισχύος, στρατιωτικού βάρους, που θα καλύψουν τις ανάγκες. Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή στη Χίο - ελπίζουμε να συνδέσει η ΔΕΗ γρήγορα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε - ήδη θα καλυφθούν οι ανάγκες με μια γεννήτρια 300 KWh, που καλύπτει μια ολόκληρη πόλη. Θα υπάρχουν και εφεδρικές γεννήτριες, όπως και εφεδρικά συστήματα αφαλάτωσης σε όλες τις περιοχές, με την επίβλεψη του Μηχανικού, για να βοηθήσουμε εκεί που θα χρειαστεί να καλύψουμε ανάγκες.

Στη Σάμο θα διαμορφωθεί λίγο το σχέδιο, διότι το προβλεπόμενο, ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί, προβλέπει να γίνουν εννέα σκαλοπάτια. Θέλει αρκετό χρόνο αυτό. Εμείς πρέπει να καλύψουμε μέχρι τις 15 του μηνός τις ανάγκες, θα μπουν σκηνές που θα το καλύψουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε όλες αυτές τις υποδομές, ιδίως για τις τουαλέτες, γιατί είναι πολύ σημαντικό σημείο αυτό, να υπάρχει ή να φτιάξουμε εγκαταστάσεις που θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα standards.

Στην Κω υπήρχε ένα πρόβλημα σε σχέση με διαμαρτυρίες. Κάποιοι ήθελαν να είναι στο κέντρο της πόλης, αλλά υπάρχουν πέντε προτάσεις του Δημάρχου, δεχόμαστε τη μια πρόταση που είναι πράγματι ικανοποιητική. Μίλησα με τον Δήμαρχο, είναι για μια περιοχή 40 στρεμμάτων η οποία ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιοκτήτες, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών συμφωνεί. Πριν από λίγη ώρα με ειδοποίησαν ότι αυτός που συμφωνεί θα αρχίσει να διαφωνεί. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει χρόνος να έχουμε την πολυτέλεια αυτή. Εμείς θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις τοπικές ανάγκες. Αφού το ζήτησε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, θα προχωρήσουμε σε επίταξη της περιοχής αυτής και στη δημιουργία του στρατοπέδου.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Αντιλαμβάνομαι πολλές φορές τις ευαισθησίες των κατοίκων. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και τελειώνει εδώ σήμερα - έχει γίνει τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που όμως δεν είχε το απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό και τα μέσα για να το επιλύσει - να φορτίζουν έξω από τα κέντρα τηλέφωνα με πέντε ευρώ τη φόρτιση, αυτό τελειώνει εδώ. Μαύρη αγορά νερών στα τέσσερα ευρώ, αυτό τελειώνει εδώ. Μεταφορές σε ανθρώπους που κινδυνεύουν, με 80 ευρώ το κεφάλι, παράνομα, αυτό τελειώνει εδώ. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτά θα ελέγχονται απόλυτα. Κάποιοι, λοιπόν, που πιθανώς διαμαρτύρονται το κάνουν γιατί χάνουν αυτού του είδους τη «μπίζνα». Η «μπίζνα» αυτή τελειώνει, να το καταλάβουν και θα πάρουμε και μέτρα. Θέλουμε ο τοπικός πληθυσμός, ο οποίος πράγματι υπόκειται μια πίεση, να έχει τη δυνατότητα να δουλέψουν τα μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ, οι ταβέρνες, αλλά μέσα στα πλαίσια της λογικής και της νομιμότητας.

Η Λέρος, ήδη έχει προχωρήσει, έχει πάρει και μια προσφορά από τα ΕΛΠΕ σε κατοικίες. Εκεί υπάρχει ένας εξαιρετικός χώρος που είναι μεταξύ της Ναυτικής Βάσης και του Ψυχιατρείου και εκεί όμως θα μπουν σκηνές για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες, να είμαστε δηλαδή στο 100% των αναγκών που χρειάζεται να καλυφθούν και βεβαίως οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη Λέρο είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Πάντως, σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα hotspots και τα δύο κέντρα υποδοχής θα έχουν τελειώσει πολύ πριν τις 15 Φεβρουαρίου, δεσμευόμαστε γι’ αυτό».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Και τα πέντε είπατε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τα επτά, πέντε συν δύο. Tα πέντε hotspots και τα δύο relocation camps, τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Στη Σίνδο, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του στρατού, έχουν λεηλατηθεί. Εκεί, λοιπόν, ήδη έχουμε ξεκινήσει δουλειά προκειμένου να γίνουν γρήγορα αυτές οι εργασίες και να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Πάντως, για την παραμονή θα υπάρχουν κατ’ αρχήν σκηνές και βεβαίως θα συνεχίζονται οι εργασίες αυτές προκειμένου να μετατραπούν τα υφιστάμενα κτήρια.

Στο Σχιστό, είναι φυλασσόμενο στρατόπεδο, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και εκεί θα γίνουν κεντρικά γραφεία στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ιατρεία, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα υπάρξουν κοιτώνες αλλά και σκηνές. Θέλω να σας πω ότι επιζητούμε τη στενή συνεργασία σε αυτό το διάστημα που εμπλέκεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λειτουργεί προσωρινά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ολοκληρωθούν και οργανωθούν αυτά τα οποία έχουμε αναλάβει θα συνεχίσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μόνο του.

Μίλησα χθες με τον Πρέσβη - και με τον κ. Αβραμόπουλο είχα επικοινωνία – προκειμένου να βοηθήσουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας το Υπουργείο Μετανάστευσης ώστε να δημιουργηθεί γρήγορα Διαχειριστική Αρχή. Θα εμπλακούν λοιπόν και Αξιωματικοί του Οικονομικού και ο Υποστράτηγος κ. Πρασάκης, για να δημιουργηθεί γρήγορα η Διαχειριστική Αρχή, ώστε να κατατεθούν τα προγράμματα και να απελευθερωθούν τα κονδύλια. Όλα αυτά, βέβαια, είναι πολύ προσωρινά για εμάς. Όταν τελειώσουμε την εργασία που μας ανατέθηκε θα συνεχίσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όποτε χρειαστεί να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είμαστε πάντα στη διάθεσή τους. Αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, το έχουν αποδείξει.

Θέλω όμως να σας πω, σε σχέση με το γενικότερο θέμα, που έχει να κάνει με τη μεγάλη έλευση μεταναστών στην Ελλάδα, ότι θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, ανεξαρτήτως των ποσών που συζητούνται αυτή τη στιγμή. Πράγματι, η λύση είναι να βρίσκονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κοντά στις εστίες τους και να φροντίσουμε όλοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Τουρκία συνεργάζεται, θεωρούμε ότι είναι μία σημαντική εξέλιξη. Υπάρχουν πολλές ιδέες, μία εκ των απόψεων που συζήτησα και με την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας - θα το συζητήσουμε και την Παρασκευή στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών - είναι εμείς, ως Πολεμικό Ναυτικό, να μπορέσουμε να παρατάξουμε πλοία στην παραμεθόριο και με τις υφιστάμενες δυνατότητες ραντάρ και θερμικών καμερών, που έχουμε και στα νησιά, να δίνουν πληροφορίες στη Frontex για πλοία τα οποία πάνε να ξεκινήσουν από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μακάρι, το ελπίζουμε, το ευχόμαστε, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας, ιδίως της τουρκικής ακτοφυλακής, με τη Frontex, ώστε να σταματούν οι μετανάστες στην Τουρκία. Να μπορεί η Frontex, αντί να επιχειρεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να επιχειρεί εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτό είναι μία άποψη για την οποία πιστεύουμε ότι αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να εφαρμοστεί. Εμείς, πάντως, μπορούμε να δίνουμε και πληροφόρηση και να υποβοηθήσουμε το έργο αυτό.

Το δεύτερο θέμα, το θέμα της βίζας, είναι σημαντικό ότι υπάρχει, ξαναέρχεται ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από το Μαγκρέμπ προς την Τουρκία και από την Τουρκία προς εδώ. Συζήτησα πριν από λίγο με τους εκπροσώπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Κεφαλογιάννη και τον κ. Δαβάκη. Θεωρούμε ότι πράγματι το θέμα της βίζας είναι ένα σοβαρό θέμα και θα είμαστε μαζί προκειμένου να σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση με τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, μεταξύ Μαγκρέμπ και Τουρκίας, όπου διευκολύνονται οι διακινητές - έχουν εισιτήρια με 50 δολάρια που παίρνουν και άνθρωποι που δεν προέρχονται από χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Κεντρικής Αφρικής για να πάνε στη Βόρεια Αφρική και εν συνεχεία στην Τουρκία και γίνονται θύματα των εμπόρων -είναι μία εθνική θέση .

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που μας παρείχαν στη δουλειά την οποία κάνουμε και επαναλαμβάνω, είναι προσωρινή. Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, επειδή είδα να γράφονται διάφορα, ότι είμαστε μαζί. Ούτε εμείς πάμε να πάρουμε τη δουλειά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από έναν ιδιαίτερα έμπειρο άνθρωπο, αλλά και Υπουργό, ο οποίος έχει παλέψει μόνος του με τα «θηρία» όλο αυτό το χρόνο, γιατί δεν υπήρχαν υποδομές στο παρελθόν. Τώρα δημιουργούνται υποδομές, είναι υποβοηθητικός ο ρόλος μας, έχουμε το συντονισμό αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε μαζί, δεν θα γίνει κάτι αν δεν έχουμε από κοινού αποφασίσει και συντονιστεί.

Προσωρινός είναι ο ρόλος μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας μέχρι τις 15 του μηνός. Να υπάρχει οργάνωση και συντονισμός. Υπάρχουν θέματα τα οποία θα τα συζητήσουμε. Ένα θέμα, για παράδειγμα, είναι ότι βεβαίως και θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση, η είσοδος και η έξοδος στα hotspots και στα κέντρα υποδοχής, αλλά εμείς θα θέλαμε να υπάρχει μία καταγραφή των εισόδων και των εξόδων. Να υπάρχει, δηλαδή, όχι φρούρηση, αλλά ένα minimum τάξης, ώστε να μπορούμε να διευκολύνουμε και τη διαμονή αυτών των ανθρώπων και να τους προστατεύσουμε αν θέλετε και από κάποια ακραία στοιχεία, τα οποία αναπτύσσονται, δυστυχώς, ιδίως στα νησιά και προσπαθούν, αφού τους έχουν εκδιώξει από τους τόπους τους, να εμπλακούν και πάλι σε αυτή τη διαδικασία. Όλα αυτά, λοιπόν, σε συνεννόηση».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ