2016-02-03 00:33:04
Φωτογραφία για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Αθήνα, 2  Φεβρουαρίου 2016

Αριθμ. Πρωτ.: 46

                                                                                                                       

Στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας των ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ και της ΕΛΕΓΕΙΑ με τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό και η οποία τελεσφόρησε μόνο μετά από συνεχή αιτήματα της Ένωσης, δόθηκε η ευκαιρία, να τεθούν στον υπουργό, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς, είτε αυτοί είναι ενταγμένοι στο ΕΣΥ, είτε είναι ιδιώτες.

Δυστυχώς ο υπουργός επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν, πως μετά από συνάντηση του με τους διοικητές των ΥΠΕ, επίκειται απόφαση του, που θα θέτει το πλαίσιο μετακίνησης Γενικών Γιατρών από Κ.Υ. και Π.Ι. σε Νοσοκομεία. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα αφορά μετακίνηση σε ΤΕΠ και όχι σε κλινικές και πως στα νοσοκομεία θα υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία ιατρών ειδικοτήτων
. Εμείς από την πλευρά μας καταγγείλαμε τη διαδικασία του “εντέλλεσθε” και των αυθαιρέτων προγραμμάτων από τις ΥΠΕ, θέσαμε τους προβληματισμούς μας για την αποψίλωση των μονάδων ΠΦΥ, την απουσία οργανωμένων, αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία, την μη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική της πλειοψηφίας των Γενικών Γιατρών κλπ,  και ζητήσαμε και πήραμε τη βεβαίωση του υπουργού πως θα μας στείλει την απόφαση προ της έκδοσης της, προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Παράλληλα θέσαμε στον υπουργό με εμφατικό τρόπο την αγωνία μας για τη σχεδιαζόμενη από τους συνεργάτες του μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της χώρας (ιατρεία γειτονιάς κλπ) και συνάμα την πικρία μας για το ότι, τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ, ο επίσημος επιστημονικός φορέας της ειδικότητας, όσο και η Ένωση, ο επαγγελματικός φορέας, δεν προσκλήθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του φυσικού τους χώρου.

Ζητήσαμε έστω και την τελευταία στιγμή να δούμε το προσχέδιο και να κάνουμε, ως οι πλέον ειδικοί, τις προτάσεις μας για μια ποιοτική και αποδοτική ΠΦΥ για όλους τους πολίτες. Για άλλη μια φορά τονίσαμε πως τυχόν αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού με πάγια αντιμισθία αντιστοιχεί με εξουδετέρωση του θεσμού πριν την εφαρμογή του. Και αυτό ενώ όλα τα επιτυχημένα συστήματα υγείας στον κόσμο προβλέπουν μεθόδους αποζημίωσης των οικογενειακών ιατρών, που συνδυάζουν καινοτόμες προσεγγίσεις, που αναζητούν την αξία στη φροντίδα (P4P, Value Based), με την  παραδοσιακή «κατά κεφαλήν» (per capita) αμοιβή.

Διατυπώθηκε τέλος η επιτακτική ανάγκη χάραξης των ορίων της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, μέσα από διαδικασίες συναίνεσης των επιστημονικών φορέων των διαφόρων ειδικοτήτων  και πάντα σε συμφωνία με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τονίστηκε η ανάγκη σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην ΠΦΥ με τη συμμετοχή Γενικών Ιατρών στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διασύνδεση μεταξύ ιατρών ΠΦΥ και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, ένδο και έξω- νοσοκομειακά. Τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού του πακέτου υπηρεσιών που αναμένει το υπουργείο να παρέχει ο Γενικός Γιατρός.

Μετά από όλα αυτά και ενώ περιμέναμε, όπως ο υπουργός μας υποσχέθηκε, το προσχέδιο της απόφασης του για τις μετακινήσεις, προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε, βρεθήκαμε έκπληκτοι και απολύτως σε αιφνιδιασμό να διαβάζουμε την Εγκύκλιο (!) του ΥΥΠ προς τις ΥΠΕ της 02.02.2016, αρ. πρωτ. Γ.Π.οικ 7760, όπου, αθετώντας τις υποσχέσεις του, δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στις ΥΠΕ να μεταχειρισθούν όλους τους ειδικευμένους και επιμελητές Β’ & Α,’ καθώς και Δ/ντες Γενικής Ιατρικής, ως βοηθούς διαφόρων νοσοκομειακών ιατρών (το πιθανότερο ειδικευόμενων, αφού είναι γνωστό ποιοι κατά κύριο λόγο στελεχώνουν τα ΤΕΠ των Δημόσιων Νοσοκομείων), αφού όπως τονίζει στα νοσοκομεία της επαρχίας έχουν μείνει ελάχιστοι ειδικευόμενοι, περιοριζόμενος σε ευχολόγια για την επάρκεια των μονάδων ΠΦΥ και προφασιζόμενος άγνοια για την απουσία ειδικών στις νοσοκομειακές εφημερίες!

           

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να ξεκαθαριστούν τα εξής:

-   Η θέση του Γενικού Γιατρού είναι στην κοινότητα, στη γειτονιά (σε αστικά κέντρα και στην επαρχία) και όχι στα νοσοκομεία, αφού ο Γενικός Γιατρός είναι ο εξειδικευμένος γιατρός στην παροχή πρωτοβάθμιας, ή σε καλύτερη μετάφραση πρωταρχικής (primary) φροντίδας (και όχι νοσοκομειακής).

-   Η εκπαίδευση στη Γενική Ιατρική στην Ελλάδα, ναι μεν σε μεγάλο τμήμα της αφορά  άσκηση εντός του νοσοκομείου, γεγονός που έχουμε διαχρονικά κατακρίνει,  αλλά ο στόχος της είναι η κατάκτηση δεξιοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση της ιατρικής στην κοινότητα.

-   Στον υπόλοιπο κόσμο Γενικοί Γιατροί δυνατόν να εργάζονται σε ΤΕΠ, αφού έχουν κατάλληλα εκπαιδευτεί στην Επείγουσα Ιατρική και παράλληλα το επιθυμούν οι ίδιοι.

-   Η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική στην οποία έχει εκπαιδευτεί ο Γενικός Γιατρός έχει μικρή σχέση με την Επείγουσα Νοσοκομειακή  Ιατρική και στόχος της είναι η ασφαλής μεταφορά του ασθενούς στην κατάλληλη δομή για αντιμετώπιση -   Η πέρα από κάθε λογική επιβάρυνση των ΤΕΠ νοσοκομείων έχει προκύψει από τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε οργανωμένη ΠΦΥ (μαζική απασφάλιση, οικονομική κρίση κλπ) και αποτελεί φαινόμενο αντίστροφης υποκατάστασης. Η περεταίρω αποδυνάμωση της ΠΦΥ θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία.

Κύριε Υπουργέ, αφού θέλετε τον Γενικό Γιατρό να αντιμετωπίζει τα περιστατικά σε πρώτο βαθμό, ας οργανώσετε το σύστημα της ΠΦΥ και αφήστε τον να παίξει το ρόλο που γνωρίζει και για τον οποίο έχει εκπαιδευτεί. 

Επίσης, αν σας λείπουν γιατροί νοσοκομειακών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων του ΠΕΔΥ; Ορισμένων μάλιστα ειδικοτήτων, που σε καμίας άλλης χώρας το σύστημα ΠΦΥ, δεν μπορείς να συναντήσεις… Μήπως αυτοί είναι καλύτερα δικτυωμένοι από εμάς;

Τέλος αν σας λείπουν ειδικευόμενοι ιατροί στην επαρχία, δώστε κίνητρα και όχι αντικίνητρα (πχ νέο ασφαλιστικό) στους νέους γιατρούς για να μείνουν στη χώρα… Καλώς, κακώς οι ξένες χώρες τους δίνουν για να τους πάρουν κοντά τους…

Συνάδελφοι, φθάνει πια! Το ποτήρι ξεχείλισε!

Οι φορείς μας δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι, όταν υποβαθμίζεται η ειδικότητά μας, αποδυναμώνονται τα Κέντρα Υγείας και καταστρέφεται η ΠΦΥ.

Σας καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 13.00 στο Υπουργείο Υγείας. Την ίδια μέρα σας καλούμε όλους να απέχετε από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι Γενικών Ιατρών από διάφορους νομούς της χώρας.

Οι παράνομες αποφάσεις δεν θα περάσουν !

Η Γενική Ιατρική δεν θα γίνει μπάλωμα στις τρύπες των νοσοκομείων και των άλλων ειδικοτήτων !

Τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στον λαό μας και κανείς δεν θα τα κλείσει !

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην περεταίρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην αποψίλωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Καθολική πρόσβαση των πολιτών σε Οικογενειακό Ιατρό και οργανωμένη ΠΦΥ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης                                       Ευάγγελος Φραγκούλης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ