2016-02-03 12:43:33
Φωτογραφία για Ο ιός Ζίκα απειλεί όλον τον πλανήτη! Τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτό;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο» τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.  

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής τους, τη Δευτέρα.   Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση.   Όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος chikungunya, ο ιός Ζίκα, που έχει πάρει το όνομα το δάσους της Ουγκάντας όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947, μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης).  

Ωστόσο, δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Ζίκα δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο
. «Τέτοιες περιπτώσεις καθιστούν βιολογικά πιθανή μία μετάδοση δια της σεξουαλικής επαφής, όμως σε αυτό το στάδιο η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού», εξηγεί η Δρ Αν Σουσάτ, υποδιευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων.   Στην Λατινική Αμερική, χώρα με τα περισσότερα περιστατικά είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ χθες η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.

   «Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα» το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε από τη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.   Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού Ζίκα με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο.  

Στις ΗΠΑ, τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.   -Ερωτήσεις και απαντήσεις  για τον ιό-   Πώς μεταδίδεται ο ιός;       Από κουνούπια του  γένους Aedes. Αν τσιμπήσουν άτομο μολυσμένο με τον ιό, μπορούν να τον μεταφέρουν σε άτομα που θα τσιμπήσουν μετά.

  Γιατί μεταδίδεται τόσο εύκολα;       Επειδή ο γενικός πληθυσμός δεν έχει καμία φυσική ανοσία.

 Από πού ήρθε;   Πρωτοεμφανίστηκε σε μαϊμούδες στην Ουγκάντα το 1947. Σε άνθρωπο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νιγηρία το 1954, και από τότε υπήρξαν σποραδικά ξεσπάσματα στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, μέχρι την εμφάνισή του ως επιδημίας στη Βραζιλία το 2015.

 Συνδέεται ο ιός με εγκεφαλικές βλάβες σε έμβρυα;   Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη αν υπάρχει σύνδεση. Η πιθανότητα να προκαλεί ο ιός μικροκεφαλία -ασυνήθιστα μικρό κρανίο και βλάβες στον εγκέφαλο- άρχισε να συζητείται τον Οκτώβριο, όταν οι γιατροί στη βόρεια Βραζιλία παρατήρησαν αύξηση των νεογνών με το πρόβλημα. Κάθε χρόνο γεννιούνται 3 εκατομμύρια μωρά στη Βραζιλία. Συνήθως, αναφέρονται 150 περιστατικά μικροκεφαλίας. Τώρα, υπάρχουν 3.500 -αναφερόμενα- περιστατικά.  

Υπάρχει κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες;   Οι αρχές σε Βραζιλία, Κολομβία, Τζαμάικα, Ελ Σαλβαδόρ και Βενεζουέλα συστήνουν στις γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν πώς θα μπορούσε ο ιός να διαπεράσει τον πλακούντα και να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο του εμβρύου.   Ανάλογοι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν τον δάγγειο πυρετό και την ασθένεια του Δυτικού Νείλου, δε μπορούν να το κάνουν αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πιο επικίνδυνο φαίνεται ότι είναι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άρα, οι γυναίκες οι οποίες είναι ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες είναι η κατηγορία του πληθυσμού που πρέπει να προσέχει περισσότερο.

 «Προς τις έγκυες γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν: Παρακαλούμε, αντιμετωπίστε το πολύ προσεκτικά», λέει η γιατρός Anne Schuchat από το CDC στο αμερικανικό δίκτυο NBC. Το αμερικανικό κέντρο συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να σκεφτούν σοβαρά να ματαιώσουν προγραμματισμένα ταξίδια τους στις περιοχές με επιδημία του Ζίκα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ