2016-02-08 12:38:42
Φωτογραφία για ΕΝΟΣΥ ΑΔΙΚ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΣ TOY ΠΙΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΙΣ 6/2/2016

ΕΝΟΣΥ ΑΔΙΚ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΣ

Αγαπητές και αγαπητοί Πρόεδροι των ΙΣ και μέλη της ΓΣ του ΠΙΣ,

Ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται σε μια στιγμή που θα πρέπει να αναλάβει δράση διαφορετική από αυτήν που υιοθετεί εδώ και δεκαετίες και η οποία έχει αποδειχτεί στην πράξη πολλές φορές ατελέσφορη. Μετά από συνεχείς ήττες στο πεδίο της πολιτικής αλλά και της δικαιοσύνης, και αντιμετωπίζοντας τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου, που συναπαρτίζουν ένα ερώτημα επιβίωσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να εκκινήσουμε δράσεις διαφορετικές από το παρελθόν.

Με σταθερή προσήλωση στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και την ελεύθερη οικονομία, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης συνεκτικό χωρίς αντιφάσεις και αυτό δεν μπορεί να είναι συρραφή των αντικρουόμενων συχνά απόψεων διαφορετικών ομάδων συμφερόντων του ιατρικού κόσμου. Πιστεύουμε ότι η πολυδιάσπαση, το συνοθύλευμα ιδεολογικών θέσεων και η αδράνεια που αυτά τα δύο συνεπάγονται, εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα όσων επιθυμούν οι γιατροί να τίθενται καθημερινά στο περιθώριο σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό.


ΠΦΥ

Πιστεύουμε ότι το σύστημα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με παρόχους είναι ξεπερασμένο επί της ουσίας και αυτό τυπικά θα επικυρωθεί καθώς ο ΕΟΠΥΥ μέρα με τη μέρα αδυνατεί να αποζημιώσει τους συμβεβλημένους μαζί του. Η αποζημίωση πλέον των ασθενών από τον οργανισμό και η ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου από τους ίδιους είναι η μόνη τίμια και καθαρή λύση. Όσοι νοσηλεύουν, εξετάζουν και εξυπηρετούν κατ’ οποιοδήποτε τρόπο πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Σήμερα στους μεγάλους παρόχους υγείας παρέχεται το δικαίωμα να χρεώνουν τις υπηρεσίες τους με επιπλέον ποσά στα πλαίσια της σύμβασης τους κατά το δοκούν, δικαίωμα που στερούνται οι υπόλοιποι πάροχοι (πχ τα μεγάλα θεραπευτήρια χρεώνουν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ 20-30€ για μια γενική αίματος). Την ίδια στιγμή οι μικροί πάροχοι είναι εγκλωβισμένοι και υπό την πίεση των αλυσίδων, ενώ ο αριθμός των ιατρών συνολικά για το σύστημα είναι ανεπαρκής. Οι σχεδιασμοί για δημόσιο σύστημα ΠΦΥ με βάση το γιατρό της γειτονιάς θα επιτείνουν την ανεργία των νέων συναδέλφων, και θα πρέπει να συναντήσουν την αντίθεση μας. Η λειτουργική διασύνδεση των ιδιωτικών ιατρείων είναι η μόνη οικονομική και λογική λύση που χωρίς να απαιτεί επιπλέον δημόσιους πόρους μπορεί να εξασφαλίσει στους ασθενείς υψηλής ποιότητας ΠΦΥ.

Οι δημόσιες δομές της ΠΦΥ θα πρέπει να συνεργάζονται με τις ιδιωτικές με κοινούς και ισότιμους κανόνες για την κάλυψη των αναγκών κι ένα σύγχρονο σύστημα αμοιβών μέσω κάρτας υγείας του ασθενούς στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί τη μόνη αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση. Φυσικά οι κανόνες άσκησης της ιατρικής σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα θα πρέπει να εφαρμόζεται για λόγους πρωτίστως υγείας και δευτερευόντως οικονομίας.

Δυστυχώς η ευκαιρία εκσυγχρονισμού του ΠΔ84/2001 παρήλθε ανεκμετάλλευτη λόγω αβελτηρίας.

Ε Σ Υ

Το ΕΣΥ υπήρξε ανέκαθεν ο μεγάλος ασθενής. Ακόμα και ακόμα όταν υπήρχαν άφθονοι πόροι το σύστημα χώλαινε. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ το οποίο θα πρέπει να αποκοπεί από την κομματική πατρωνία, κατά την οποία ο κάθε υπουργός διορίζει τους κομματικούς του φίλους στις διοικητικές θέσεις, θα είναι το πρώτο βήμα. Η κατάργηση όλων των περιττών γραφειοκρατικών δομών του συστήματος με πρώτες τις υγειονομικές περιφέρειες αποτελεί προϋπόθεση απελευθέρωσης πόρων και για το σκοπό αυτό χρειάζεται να αγωνιστούμε. Το σύστημα εισαγωγής στην ειδικότητα αποτελεί διαχρονικό όνειδος και πρέπει να αλλάξει ώστε να επιβραβεύεται η αριστεία. Ο χάρτης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της χώρας θα πρέπει να αναμορφωθεί με πρακτικό τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών αλλά και να δημιουργηθούν ισχυρά κέντρα άσκησης ιατρικής υψηλού επιπέδου. Το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων χρειάζεται άμεση ενίσχυση με νέες σύγχρονες εργασιακές σχέσεις.

Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ο

Το ασφαλιστικό σήμερα είναι το κυρίαρχο θέμα και κατά την άποψη μας θα έπρεπε να είναι το κύριο θέμα αυτής ή έκτακτης ΓΣ. Ο ξεσηκωμός όλης της κοινωνίας εναντίον του προσχεδίου της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένος αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι αδύνατο στο τέλος όλες οι κοινωνικές ομάδες να είναι ευχαριστημένες. Δυστυχώς, στο ασφαλιστικό συγκρούονται τα συμφέροντα γενεών αλλά και διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων.

Το ταμείο μας καθώς ουδέποτε έλαβε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορούσε κι έπρεπε να είναι δικαιωματικά ανεξάρτητο. Εδώ και δεκαετίες όμως αποτελεί πηγή εσόδων για το κράτος χωρίς για αυτό ποτέ να αναζητηθούν ευθύνες. Ο διαχρονικός έλεγχος του ΠΙΣ επί του ΤΣΑΥ υπήρξε δραματικά ελλιπής. Στο πλαίσιο αυτό και για αδιανόητους λόγους χάθηκε η ευκαιρία και δεν εξετάστηκε καν, η δυνατότητα μετατροπής του ταμείου μας σε επαγγελματικό, στα χρονικά όρια που επέτρεπε ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου. Το θέμα του επαγγελματικού ταμείου για λογούς άγνοιας αλλά και ιδεολογικούς αντιμετωπιζόταν πάντα με καχυποψία και θα αποτελεί εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως εξελίσσονται, τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία μας. Καθώς οι σχεδιασμοί όλου του πολιτικού κόσμου δεν περιλαμβάνουν την ανεξαρτησία του ΕΤΑΑ και καθώς η βέλτιστη χρονική στιγμή που κατά την άποψη μας ήταν το Δεκέμβριο του 2014 για την ανάκτηση της αυτονομίας του ταμείου μας παρήλθε αναξιοποίητη, σήμερα θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα αιτήματα μας στο ασφαλιστικό με ρεαλισμό και να τα δρομολογήσουμε με σαφές επιχειρησιακό σχέδιο.

Η απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου δε θα σημάνει τη λύση των προβλημάτων μας. Πρέπει να έχουμε ως μοναδικό και σαφή στόχο τη δυνατότητα μετατροπής τουλάχιστον του κλάδου Πρόνοιας του ΤΣΑΥ και της Στέγης Υγειονομικών σε επαγγελματικό ταμείο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ζητηθεί νομική πρόβλεψη εντός του ασφαλιστικού. Η ανεξαρτησία του ΕΤΑΑ είναι στόχος που δε θα πρέπει να συγχέεται με τον παραπάνω. Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα πρέπει να είναι εφικτό, ρεαλιστικό και ευέλικτο, θα πρέπει να συνδεθεί με τη δυνατότητα κάθε ασφαλισμένου να αλλάζει κατηγορία ελεύθερα και οπωσδήποτε θα πρέπει οι απολαβές και οι συντάξεις να είναι ανάλογες των εισφορών. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων τους οποίους θα πρέπει ξεκάθαρα να θέσουμε, χρειάζεται προετοιμασία επί των σχεδίων της Κυβέρνησης από ειδικούς, παρόμοια με αυτά που έχουν κατατεθεί από τους συναδέλφους Κιτσοπανίδη και Σταθόπουλο, την εργασία των οποίων θα πρέπει να έχουμε ως εργαλείο κατά τη διαπραγμάτευση. Συνημμένα επίσης, σας στέλνουμε και μελέτη αναλογιστών που δείχνει ότι για να επιτύχει ο νέος υπό δημιουργία ασφαλιστικός φορέας θα πρέπει η οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα 40 χρόνια να βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη άνω του 5%.

Ο ΠΙΣ πρέπει να ανακατανέμει του υπερβολικούς πόρους που διαθέτει προς υπηρεσίες που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα ως σήμερα, όπως πχ η νομική, σε ειδικούς αναλογιστές για να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις για το ασφαλιστικό. Καθώς οι περισσότεροι που ασχολούνται με το θέμα ακόμα και σε επίπεδο Βουλής δεν έχουν επαρκείς γνώσεις, όποιος προσέλθει σωστά ετοιμασμένος θα έχει τη δυνατότητα να πείσει. Παράλληλα οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν με αποχή διαρκείας από γραφειοκρατικές εργασίες και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποχή από τις επιτροπές. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν με επισχέσεις εργασίας / απεργίες οι οποίες θα πρέπει να περιφρουρηθεί από τους ΙΣ ως προς την εφαρμογή της από τις μεγάλες αλυσίδες. Παράλληλα, θα πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα διαπραγμάτευσης, σε εκτενείς συνεργασίες με άλλους φορείς, για την προώθηση των αιτημάτων μας στο Κοινοβούλιο και την Τρόικα.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Άννα Μαστοράκου

Παύλος Καψαμπέλης

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΠΑΞ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΠΙΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ