2016-02-08 17:04:08
Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, μιλά για το Κυπριακό, την οικονομία τις παραλείψεις αλλά και τα λάθη των αρμοδίων.
24. Κύριε Λιλλήκα, ας ξεκινήσουμε με την πορεία σας από τα μαθητικά χρόνια μέχρι σήμερα. Ποιός είναι τελικά ο Γιώργος Λιλλήκας;
«Ξεκίνησα βασικά από μια αγροτική, εργατική, πολύ φτωχή οικογένεια από την Παναγιά. Τέλειωσα το Γυμνάσιο στο Πολέμι και έφυγα, μετά τη στρατιωτική μου θητεία, για τη Γαλλία όπου σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες. Επέστρεψα στην Κύπρο το 1987 όπου εμπλάκηκα χωρίς να το έχω προγραμματίσει, στην προεκλογική του Γιώργου Βασιλείου και διετέλεσα Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου και αργότερα Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Έμεινα από το 1993 που έχασε στις εκλογές ο Γιώργος Βασιλείου μέχρι το 1996 έξω από την πολιτική, όπου δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά με τη γυναίκα μου, για να στήσουμε μια δική μας εταιρεία
. Το 1996 αποδέχτηκα την πρόταση του ΑΚΕΛ και διεκδίκησα στις Βουλευτικές εκλογές υπό το καπέλο των Νέων Δυνάμεων στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Εκλέγηκα το 1996 και επανεκλέγηκα για δεύτερη φορά το 2001. Διατέλεσα στις επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παιδείας, Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Βουλής και εκλέγηκα Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής και Ασφάλειας του ΟΟΣΑ. Το 2003 ανέλαβα το Υπουργείο Εμπορίου, στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών από το οποίο παραιτήθηκα τον Ιούλιο του 2007, διαφωνώντας με την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια αλλά και για να εκφράσω την στήριξή μου στην υποψηφιότητα για επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια, μετά την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου, δημιούργησα το πολιτικό μου γραφείο, μέσα από το οποίο ανέπτυξα μια δραστηριότητα με διαλέξεις πάνω σε σοβαρά θέματα και πτυχές που αφορούν την Κύπρο, με προσκεκλημένους και από το εξωτερικό, Καθηγητές Πανεπιστημίων ή εμπειρογνώμονες στα διάφορα θέματα και τέλος το 2008 διεκδίκησα την Προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος».
24. Επόμενος στόχος, οι βουλευτικές εκλογές του 2016;
«Μετά τις προεδρικές εκλογές και μετά από πίεση του Κινήματος που είχε δημιουργηθεί από τους ίδιους τους πολίτες γύρω από την υποψηφιότητα μου και μετά από την απαίτηση αυτών των πολιτών, προχωρήσαμε στη δημιουργία του κινήματος της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας. Λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, διεκδικήσαμε τις Ευρωεκλογές , στις οποίες πετύχαμε ένα ποσοστό της τάξης του 7% περίπου. Ο επόμενος στόχος που θέσαμε είναι οι βουλευτικές εκλογές του Μαίου, όπου φιλοδοξούμε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί τη φωνή των πολιτών. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».
24. Σας ακούμε συχνά να κάνετε λόγο για μια ζοφερή εικόνα της κυπριακής οικονομίας. Εξηγήστε μας τι ακριβώς εννοείτε;
«Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται, για να απομυθοποιηθεί η εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία εδώ και δυο χρόνια μιλά για επανεκκίνηση της οικονομίας και επανεκκίνηση δεν βλέπουμε. Εδώ και δυο χρόνια μιλά για βελτίωση των αριθμών και αδυνατεί να αντιληφθεί ότι, κάθε μέρα κλείνουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανεργία βρίσκεται στα ψηλότερα σκαλοπάτια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Σχεδόν ένας στους δυο νέους μας είναι άνεργος. Χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, δεν έχουν τα προς το ζην. Αδυνατούν σήμερα, ακόμα και να εξασφαλίσουν τα βασικά, για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Η κυβέρνηση αδυνατεί και αδιαφορεί θα έλεγα για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η οικονομική κρίση και δεν έχει αντιληφθεί ότι η οικονομική κρίση δεν είναι κρίση αριθμών αλλά είναι ανθρωπιστική κρίση».
24. Αναφέρεστε στα τελευταία δυο χρόνια, ενώ σε ένα μήνα κλείνουμε τρία χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Γιατί;
«Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη κάνει λόγο για επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε το 2012, όταν η κυβέρνηση Χριστόφια έκανε το τραγικό λάθος να καλέσει την Τρόικα στην Κύπρο. Τον Δεκέμβρη του 2012 είχαν ψηφιστεί τα πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια και το δεύτερο τραγικό λάθος το οποίο έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων, κάτι που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Υπήρχαν πολλές εναλλακτικές επιλογές τότε, για να αποφύγουμε το μνημόνιο και για να αποφύγουμε την Τρόικα που έφερε την καταστροφή της οικονομίας αλλά και του κοινωνικού ιστού της Κύπρου. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι υπήρχαν δεσμεύσεις έναντι ορισμένων «συμμάχων» του κ. Αναστασιάδη - που τον στήριξαν και στις προεδρικές εκλογές - να αποδεχτεί το κούρεμα των καταθέσεων. Και έτσι το δέχτηκε. Ενώ λοιπόν έλεγε δεσμεύομαι ότι δεν θα δεχτώ κούρεμα των καταθέσεων, μέσα σε μια νύχτα, το δεσμεύομαι μετατράπηκε σε αποδεσμεύομαι και αποδέχτηκε το κούρεμα των καταθέσεων. Το τραγικό σήμερα είναι ότι, αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος της τραγωδίας που έφεραν σε αυτό τον τόπο και κόμματα τα οποία τότε δεν ήθελαν να ακούσουν και δεν αναφέρομαι μόνο στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά σε όλα εκείνα τα κόμματα που ψήφισαν τον νόμο για το κούρεμα των καταθέσεων, είναι προκλητικό σήμερα, να βγαίνουν και να μας λένε ότι ήταν σκευωρία ή ότι δήθεν το κούρεμα των καταθέσεων ήταν λανθασμένη απόφαση, όταν την ίδια στιγμή, ενώ υπήρχαν επιλογές, οι ίδιοι αρνήθηκαν καν να τις ακούσουν και ουσιαστικά στήριξαν την πολιτική Νίκου Αναστασιάδη για το κούρεμα».
24. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι δεν ασπάζεστε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία, την αξιολόγηση από διάφορους οίκους, το ότι γενικά βαίνουμε καλώς.
«Θεωρώ πως επιτυχία στην οικονομία, είναι να δημιουργηθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που να οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία, και η κοινωνική αυτή αιμορραγία που έχει σήμερα η Κύπρος, με τη μετανάστευση των νέων πτυχιούχων μας να τερματιστεί. Η Κύπρος έχει χάσει ήδη τριάντα χιλιάδες νέους πτυχιούχους. Τριάντα χιλιάδες, είναι τεράστιο ποσοστό για το μέγεθος της Κύπρου. Τριάντα χιλιάδες νέοι άνθρωποι που τους έχουμε σπουδάσει με κόστος, με δαπάνες αυτής της κοινωνίας και θυσίες των ίδιων των φορολογουμένων και σήμερα τους εκμεταλλεύονται ξένες χώρες, οι οποίες δεν έχουν δαπανήσει τίποτα για τις σπουδές αυτών των παιδιών. Αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο που χάνει η Κύπρος σήμερα, θα της κοστίσει πολύ ακριβά τα επόμενα χρόνια. Μεγάλος αριθμός αυτών των νέων, δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο και αυτή η οικονομική κρίση θα αποδειχτεί χειρότερη και από την κρίση που είχαμε το 1974 με την τουρκική εισβολή. Τότε, η μετανάστευση έγινε από οικογενειάρχες. Οι οικογένειες τους έμειναν στην Κύπρο και έστελλαν λεφτά στην Κύπρο. Μόλις σταθήκαμε στα πόδια μας, επέστρεψαν. Τώρα, αυτοί που μεταναστεύουν, είναι νέοι άνθρωποι, θα κάνουν την καριέρα τους σε άλλη χώρα, ενδεχόμενα θα κάνουν και την οικογένεια τους εκεί και η τεράστια τους πλειοψηφία δεν θα επιστρέψει και θα δείτε ότι θα φανεί το κενό τους σε μερικά χρόνια. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, αντί να κοιτάζει γενικά και θεωρητικά τους αριθμούς, καλά θα κάνει να κοιτάξει αν πέτυχε να προσελκύσει επενδύσεις για τις οποίες εδώ και δυο χρόνια διαφημίζει ότι θα έρθουν. Δεν είδαμε ούτε μια επένδυση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για το πώς θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην Κύπρο, να γίνουν επενδύσεις και από Κύπριους επιχειρηματίες .Εδώ βέβαια αναφέρομαι στη μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες και την γραφειοκρατία, έτσι ώστε να υπάρξει ρευστότητα αλλά με χαμηλό κόστος, για να υπάρξουν επενδύσεις και να κινηθεί η αγορά, παρά να ασχολείται με την διαφήμιση των θετικών σχολίων για τους δημοσιονομικούς δείκτες».
24. Η Συμμαχία Πολιτών είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ποια η γνώμη σας για τις πρόσφατες αντιδράσεις των συντεχνιών;
«Κατ’ αρχήν να πω ότι, οι πλείστες των συντεχνιών που φωνάζουν, έχουν και οι ίδιες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ημικρατικοί μας Οργανισμοί. Σας θυμίζω ότι η πλειοψηφία αυτών των συντεχνιών, στήριξαν και ψήφισαν τον κ. Αναστασιάδη, ενώ γνώριζαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν πάγια πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού. Απλά αρκέστηκαν σε μια επιστολή του κ. Αναστασιάδη, όπου δεσμευόταν για ακόμα μια φορά, ότι δεν θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις . Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο, εμείς ως Συμμαχία Πολιτών, πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, είχαμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών οργανισμών και την μεταρρύθμιση τους . Μια μελέτη 40 σελίδων με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Εμείς τασσόμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων με τις σημερινές συνθήκες , λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα των Ημικρατικών οργανισμών σε κάποιους ιδιώτες. Το εκπληκτικό βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεσμεύτηκε να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που προτείνει να ξεπουλήσει την Cyta και να προσλάβει στο δημόσιο χίλιους πεντακόσιους υπαλλήλους της Cyta! Να φορτώσει δηλαδή το Δημόσιο με 117εκ. το χρόνο σε μισθούς. Δηλαδή, για να εισπράξει 400εκ ή 500εκ, σε δέκα χρόνια, θα φορτώσει το δημόσιο, πάνω από 1.5 δις, δηλαδή όλους τους Κύπριους φορολογούμενους. Είναι ή δεν είναι αυτό παράλογη πολιτική; Ταυτόχρονα όμως διαφωνούμε και με εκείνες τις φωνές που εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά θέλουν τους Ημικρατικούς οργανισμούς να παραμείνουν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Η πρόταση λοιπόν της Συμμαχίας Πολιτών είναι η εξής: οι Ημικρατικοί οργανισμοί να προσφέρουν ένα 25% σε στρατηγικούς επενδυτές και ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να είναι διεθνής οργανισμός που δραστηριοποιείται στο τομέα του οργανισμού του οποίου αγοράζει αυτό το 25%. Αν για παράδειγμα είναι η Cyta θα πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών . Ταυτόχρονα, θέλουμε, αυτός ο στρατηγικός επενδυτής να αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού, για να πάψουν επιτέλους τα κόμματα να χρησιμοποιούν τους Ημικρατικούς οργανισμούς για το «βόλεμα» των ψηφοφόρων, των φίλων και των μελών του κόμματος».
24. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάτε για νοικοκύρεμα και όχι για ξεπούλημα.
«Πιστεύουμε ότι με αυτή την πρότασή μας, θα αναβαθμιστούν οι Ημικρατικοί οργανισμοί, αφού οι οργανισμοί στους οποίους εισηγούμαστε να μπουν στρατηγικοί επενδυτές, διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία και θα ενισχύσουν τους Ημικρατικούς μας οργανισμούς, με στόχο να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ταυτόχρονα εισηγούμαστε να αλλάξει ο τρόπος διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων, που σήμερα κομματοκρατούνται και χρησιμοποιούνται από τα κόμματα, για να κάνουν το ρουσφέτι τους και να παίρνουν τις μίζες τους από τις προσφορές των Ημικρατικών οργανισμών . Δεν είναι δουλειά των κομμάτων, να διοικούν τους Ημικρατικούς οργανισμούς, είναι δουλειά τεχνοκρατών και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη, που αρνηθήκαμε να δώσουμε στον ΠτΔ ονόματα, για να διορίσει ανθρώπους της Συμμαχίας Πολιτών στα Δ.Σ. των Ημικρατικών οργανισμών. Είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις μας. Θεωρούμε ότι, πρέπει να ψηφιστεί νόμος στην Βουλή ο οποίος να καθορίζει τα προσόντα που πρέπει να πληρεί με ακρίβεια κάποιος που θα διοριστεί σε κάποιο Ημικρατικό οργανισμό . Αυτά τα προσόντα, πρέπει να συνάδουν με τη φύση και τον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του οργανισμού. Ο νόμος αυτός πρέπει να οδηγεί σε μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία, εκείνη να κάνει το shortlist και το Υπουργικό Συμβούλιο να υποχρεούται να προσλάβει από το shortlist. Το πλέον σημαντικό, θέλουμε ο νόμος, να αναθέτει προσωπική και ποινική ευθύνη για κάθε μέλος του ΔΣ για τις αποφάσεις του, αλλά και τις παραλείψεις του. Δεν μπορεί να διαχειρίζονται προϋπολογισμούς της τάξης των 500εκ ή των 800εκ και να μην έχουν καμία ευθύνη για τις αποφάσεις και παραλείψεις τους».
24. Γιατί η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση εκπέμπει αρνητικά μηνύματα όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών;
«Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Την μια μέρα εκφράζεται η απογοήτευση της κυβέρνησης για την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και την άλλη μέρα στέλλουν μηνύματα τρελής χαράς. Την μια μέρα ο ΠτΔ δηλώνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν έχουν καν συζητηθεί ή υπάρχει διάσταση απόψεων και την επόμενη, ο Υπουργός Εξωτερικών της ίδιας κυβέρνησης, δηλώνει περίπου, ότι είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το κυπριακό και ότι είναι ζήτημα ημερών ή βδομάδων. Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα δεν συγχύζουν μόνο το λαό. Συγχύζουν και τη διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιά ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Νομίζω, την πραγματικότητα την παρουσίασε ο ΠτΔ, με το έγγραφο που κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην τελευταία τους συνάντηση στο Νταβός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαστε μακριά από τη λύση του κυπριακού. Η Τουρκία, στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το εδαφικό, δεν έχει μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της. Κάνουν λάθος ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί και η κυβέρνηση που επαναλαμβάνουν αυτό που λέει ο κ. Άιντα και κάποιοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων, όταν συναντούν τον κ. Νταβούτογλου και τον κ. Ερντογάν, ότι διαπιστώνουν ότι η Τουρκία θέλει λύση και είναι διατεθειμένη να προωθήσει τη λύση και ότι βλέπουν αλλαγή γιατί, συζητά για παράδειγμα, το θέμα των εγγυήσεων. Ουδέποτε ήταν θέμα αν ήθελε λύση του Κυπριακού η Τουρκία ή όχι. Το θέμα είναι, τι είδους λύση θέλει η Τουρκία. Το θέμα δεν είναι αν συζητά τις εγγυήσεις. Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει στάση και θέση για τις εγγυήσεις. Το Κυπριακό το συζητά, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, αλλά δεν έχει δείξει πνεύμα συμβιβασμού, συναίνεσης ή θέληση για συνεργασία. Αντίθετα, δείχνει πνεύμα αδιαλλαξίας και κατά συνέπεια, θεωρώ ότι ακόμα και το ζήτημα του περιουσιακού που περιλαμβάνεται στις συγκλίσεις, κατά την άποψή μου η όποια συμφωνία ή σύγκλιση έχει υπέρ της το περιουσιακό, στην ουσία μας οδηγεί να λύσουμε το περιουσιακό, αφήνοντας το άλυτο! Αυτή είναι η συμφωνία. Να το λύσουν, αφήνοντας το άλυτο. Και μετατρέποντας το περιουσιακό, σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, που την ημέρα της λύσης δεν θα ξέρει αν θα πάρει το σπίτι του πίσω, αν θα του το ανταλλάξουν, αν θα αποζημιωθεί ή όχι. Και από ποιόν και πότε. Η διαδικασία που έχει επιλεγεί, με τα κριτήρια και τις κατηγορίες και με το δικαίωμα έφεσης, ακόμα και στον χρήστη στα κυπριακά δικαστήρια αλλά και στο ΕΔΑΔ, θα πάρει δεκαετίες μετά τη λύση, αν υπάρξει λύση, που θα είναι ανοιχτό το περιουσιακό ζήτημα»..
24. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η Συμμαχία Πολιτών έχει εντελώς διαφορετική θέση και προσέγγιση από τον ΠτΔ για το κυπριακό και ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί και ως προς το περιεχόμενο της λύσης.
«Ακριβώς. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη από τον Πρόεδρο, τόσο όσον αφορά τη μορφή της λύσης όσο και τη στρατηγική που ακολουθεί. Όσον αφορά τη μορφή της λύσης, είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα ότι μετά το σχέδιο Ανάν, όπου διαπιστώσαμε ποιο είναι το περιεχόμενο της ΔΔΟ, σε αυτή τη βάση και σε αυτό το μοντέλο, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης, δηλαδή σε πραγματική επανένωση του πληθυσμού, ε/κ και τ/κ, των θεσμών, της οικονομίας, αλλά αντίθετα, για να λειτουργήσει η ΔΔΟ, είτε θα πρέπει να ζούμε χωριστά με βάση εθνικά κριτήρια σε μια ρατσιστική βάση, αυτό που λέει ο κ. Ακκιντζί, δηλαδή ότι θέλει πλειοψηφία πληθυσμού στο λεγόμενο συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος, άρα θα είναι μια νομιμοποιημένη διχοτόμηση αφού θα ζούμε χωριστά, είτε αν θα έχουμε το δικαίωμα της εγκατάστασης στην πατρίδα μας θα πρέπει να στερηθούν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σοβαρών δημοκρατικών ελευθεριών, όπως αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εδώ είναι η μεγάλη μας διαφωνία και φαίνεται τώρα από τις συνομιλίες ότι τα όσα συζητούνται οδηγούν ήδη σε ακρωτηριασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε ακρωτηριασμό των δημοκρατικών αρχών και αξιών και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Γιαυτό ακριβώς υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάψει να μιλά για δίκαιη λύση. Μιλά για βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση δεν θα είναι ούτε λειτουργική ούτε βιώσιμη. Μια λύση άδικη θα είναι θνησιγενής και διαχρονικά στην παγκόσμια ιστορία καμία άδικη διευθέτηση οποιουδήποτε διεθνούς προβλήματος δεν επέζησε σε βάθος χρόνου»..
24. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι για την Συμμαχία Πολιτών η ΔΔΟ δεν αποτελεί το ενδεδειγμένο συνταγματικό μοντέλο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Ποιο συνταγματικό μοντέλο προκρίνετε;
«Να σας πω τι έλεγε η στρατηγική μας στο Εθνικό Συμβούλιο και τι απάντησα στον κ. Άϊντα, όταν με ρώτησε, αν μπορώ να του περιγράψω με σύντομα λόγια, τον περασμένο Μάιο, τι λύση υποστηρίζετε ως Συμμαχία Πολιτών; Του απάντησα λοιπόν ως εξής. Τον Μάιο ο γιος μου ήταν τελειόφοιτος στο σχολείο. Πριν ακόμα τελειώσει και ενταχθεί στο στρατό για τη στρατιωτική του θητεία, του είπα ότι ο πιο καλός φίλος του γιού μου στο σχολείο είναι τουρκοκύπριος. Του είπα λοιπόν ότι αυτά τα δυο παιδιά θα τελειώσουν σύντομα και θα πάνε για σπουδές, Οραματίζομαι και θέλω η λύση να επιτρέψει σ’ αυτά τα δυο παιδιά όταν επιστρέψουν από τις σπουδές τους .να είναι ελεύθερα, να ζήσουν σε μια ελεύθερη χώρα, να μπορούν να διαλέξουν την όποια περιοχή της Κύπρου θέλουν να ζήσουν, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν άδεια από οποιονδήποτε, όπως ακριβώς τα δικά του παιδιά στη Νορβηγία δεν παίρνουν άδεια από κανένα αν θα ζήσουν στο κέντρο, τον βορρά ή τον νότο της πατρίδας του Νορβηγίας. Θέλω εκεί που θα επιλέξουν να ζήσουν, να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, να μπορούν ελεύθερα να κάνουν την οικογένεια τους, εκεί που θα έχουν την οικογένεια τους να μπορούν να κάνουν το σπίτι τους και εκεί που εργάζονται και πληρώνουν φόρους, να μπορούν να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτή είναι η λύση που οραματιζόμαστε και όπως θέλουν ας την ονομάσουν. Αλλά είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, εμείς, από μόνοι μας, οικειοθελώς, να δεχόμαστε να συζητούμε για λύσεις που θα αφαιρούν ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες σε μας, στην ίδια μας την πατρίδα, ενώ οι Ευρωπαίοι που θα επιλέγουν να ζουν στην Κύπρο θα έχουν περισσότερα δικαιώματα από μας, στη χώρα μας!».
24. Πιστεύετε ότι το μοντέλο λύσης που αναφέρατε, υπάρχει πιθανότητα να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και τους τ/κ;
«Αν κινηθούμε με τη λογική του τι θα αποδεχτεί η Τουρκία, η μόνη λύση που θα αποδεχτεί είναι μια λύση που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που αποτελεί διαχρονικό της στόχο, για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού, που αν καταρρεύσει, θα μας αφήσει και εμάς μια κοινότητα, στην ίδια μοίρα με τους τ/κ σήμερα, να ζητούμε και εμείς αναγνώριση. Στην πραγματικότητα να είμαστε όμηροι και προτεκτοράτο της Τουρκίας. Αυτή την λύση μόνο, αποδέχεται η Τουρκία. Η Τουρκία, θέλει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσα από οποιαδήποτε λύση, για να μπορεί να αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, για να πετύχει τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει, να γίνει δηλαδή ο ηγεμόνας της περιοχής. Άρα, αν κινηθούμε στη λογική του τι αποδέχεται η Τουρκία και προσαρμόσουμε την πολιτική μας, με βάση αυτή την λογική, τότε, θα έχουμε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Εμείς λέμε και αυτή είναι η δεύτερη μας διαφωνία με τον ΠτΔ, που αφορά, τη στρατηγική για τη λύση του κυπριακού. Εμείς λέμε ότι ενόσω η Τουρκία δεν πληρώνει σοβαρό κόστος για την κατοχή, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, ούτε να εγκαταλείψει τους επεκτατικούς της στόχους, έναντι της Κύπρου. Τα κράτη δεν έχουν ούτε τύψεις συνειδήσεως, ούτε ηθικούς κανόνες. Τα κράτη έχουν συμφέροντα. Αν λοιπόν θέλουμε να λυθεί το κυπριακό, θα πρέπει να καταστήσουμε την κατοχή, ασύμφορη για την Τουρκία. Εξάλλου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμφωνούμε ότι, όλοι οι πρόεδροι μέχρι σήμερα, κατέβαλαν προσπάθειες για λύση του κυπριακού. Συμφωνούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι, η μη λύση του κυπριακού βρίσκεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Αυτό που εισηγηθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι αφού συμφωνούμε όλοι σε αυτά τα βασικά, θα πρέπει να συμφωνούμε και στην διαπίστωση ότι, η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και σαράντα ένα χρόνια, δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Ότι, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αν η πολιτική που ακολουθούμε για σαράντα ένα χρόνια, δεν είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, τότε, η λογική μας λέει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Διαφορετικά, επιβεβαιώνουμε τη ρήση του Αϊνστάιν για τη βλακεία, που είπε ότι, βλακεία είναι, να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Εμείς και όσοι επείγονται για λύση του κυπριακού, θα έπρεπε να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουμε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η στρατηγική, για να φέρουμε την Τουρκία μπροστά στο δίλημμα, κατά πόσο την συμφέρει ή όχι να συνεχίσει την κατοχή της Κύπρου και την αδιαλλαξία της. Ενόσω ακολουθούμε και αυτοί που επιμένουν, να ακολουθούμε την ίδια άκαρπη πολιτική που ακολουθούμε εδώ και σαράντα ένα χρόνια, τελικά, με αυτή την πολιτική, άθελα τους, επιτρέπουν στην Τουρκία να παρατείνει σε βάθος χρόνου την κατοχή».
24. Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού με βάση τη ΔΔΟ, πάμε σε διχοτόμηση;
«Μα, η ΔΔΟ είναι η νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Εμείς απορρίπτουμε τη ΔΔΟ επειδή απορρίπτουμε τη διχοτόμηση. Εμείς θέλουμε ε/κ και τ/κ να ζούμε ελεύθερα στην πατρίδα μας, σε μικτά χωριά και σε μικτές πόλεις. Εμείς δεν θέλουμε να ζούμε χωριστά. Χαίρομαι γιατί, υπάρχουν και δυνάμεις ανάμεσα στους τουρκοκύπριους, είχαμε τελευταία συνάντηση με το κίνημα Γιασεμίν και τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και συμφωνήσαμε σε αυτή την προσέγγιση. Ούτε εκείνοι θέλουν τη ΔΔΟ. Δεν θέλουν να ζούμε χωριστά οι δυο κοινότητες αλλά να ζούμε μαζί, ανάμικτοι στην πατρίδα μας, σε μια ελεύθερη πατρίδα. Το ίδιο μήνυμα, εξέφρασε στη συνάντηση που είχαμε, ο Πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί, κάποιοι δικοί μας, επιμένουν σε ένα μοντέλο που μας επέβαλαν οι Βρετανοί την δεκαετία του 1970, μετά την τουρκική εισβολή, σε συνθήκες του 20ου αιώνα, μετά από μισό αιώνα να συνεχίζουμε, ενώ τα πάντα έχουν αλλάξει στον πλανήτη, σε αυτό το μοντέλο λύσης του κυπριακού, το οποίο αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νομιμοποίηση της διχοτόμηση»..
24. Όμως ο ΠτΔ συνεχίζει τις συνομιλίες, με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Τότε, είσαστε Υπουργός Εξωτερικών, επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;
«Όχι. Ο Πρόεδρος δεν πάει με βάση τη συμφωνία αυτή. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αναφερόταν στη ΔΔΟ στον τίτλο, όμως, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, περιλαμβάνει και την επιστολή Καμπάρι, βοηθού Γ.Γ. των Η.Ε. που ήταν συμφωνημένη ανάμεσα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στον κ. Ταλάτ τότε. Και αυτή η επιστολή που προβλέπει και τη διαδικασία των συνομιλιών με τις διάφορες ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές και λέει ότι, στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να εξευρεθεί νέα βάση λύσης του Κυπριακού. Γι αυτό και ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος έλεγε, διζωνική με το σωστό περιεχόμενο. Και εμείς λέμε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον η διζωνική, δεν μπορεί να υπάρχει σωστό περιεχόμενο».
24. Ένα μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας σας κατηγορεί ή αν θέλετε σας αποκαλεί απορριπτικούς. Πως το σχολιάζετε;
«Εμείς βασικά και εγώ προσωπικά, αν πάρει κάποιος το βιβλίο που έγραψα και εκδόθηκε στον οίκο Λιβάνη σε ανύποπτο χρόνο, το 2008, θα βρείτε μέσα ένα ολόκληρο κεφάλαιο που εξηγώ γιατί η ΔΔΟ δεν είναι λύση. Και εξηγώ γιατί η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο, πόσο επικίνδυνη είναι για τον κυπριακό ελληνισμό. Αποδεικνύουμε ότι θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατό, γιατί εισηγούμαστε μια στρατηγική που είναι ικανή, να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Θα έλεγα ότι, ενδεχόμενα λύση να μη θέλουν αυτοί που συνεχίζουν μια πολιτική που αποδείχθηκε μη ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Αυτοί που επιμένουν σε μια πολιτική, η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση. Ας το κάνουν. Αν κάποιοι θέλουν να μιλούμε με τους όρους απορριπτικοί, τότε θα πω ότι στη ζωή, όλα πάνε ανά ζεύγη. Το μαύρο πάει με το άσπρο, η νύχτα πάει με τη μέρα, το αρσενικό πάει με το θηλυκό, ο απορριπτισμός πάει με τον ενδοτισμό. Θέλουν να υιοθετήσουμε τέτοιες ορολογίες και κάποιοι από μας να είμαστε οι απορριπτικοί και κάποιοι από αυτούς να είναι οι ενδοτικοί; Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ένας τρόπος παραγωγικού και δημιουργικού διαλόγου. Αν νοιαζόμαστε όλοι για τον τόπο μας και για να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατό μια λύση, αλλά μια λύση που να είναι δίκαιη, όχι μια άδικη λύση, τότε, θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο του συγκρουσιακού διαλόγου και να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς προσπάθειες αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών, να συζητήσουμε με καλή θέληση, ποια είναι εκείνη η πολιτική που μπορεί πραγματικά, να ανοίξει το δρόμο για τη λύση. Μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ε/κ και τ/κ, που θα οδηγεί σε μια ελεύθερη χώρα, θα διατηρεί την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανενός ξένου».
24. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, έχει γίνει μια πρόταση από τη Συμμαχία Πολιτών, για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Σε τι αποσκοπεί αυτή εισήγηση; Η συγκεκριμένη εισήγηση, συνδέεται με τη διαρροή του εγγράφου;
«Ο τρόπος που λειτουργεί μέχρι σήμερα, ή τουλάχιστον τα τελευταία δυο με τρία χρόνια που συμμετέχω σαν Συμμαχία Πολιτών, το Εθνικό Συμβούλιο, είναι μη παραγωγικός. Αρκείται και οδηγεί σε μια ενημέρωση από τον ΠτΔ για πράγματα που έγιναν. Για τετελεσμένα γεγονότα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προϋποθέσεις, για να γίνει ένας δημιουργικός διάλογος ή/και να τεθεί ένας συγκεκριμένος προβληματισμός. Όταν η ενημέρωση αφορά πράγματα που έγιναν και τέλειωσαν, ουσιαστικά και αυτονόητα οδηγούμαστε στο ή να επικροτήσουμε τον Πρόεδρο για το τι έκανε είτε να τον επικρίνουμε για το τι έκανε. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι παραγωγικό. Εμείς προτείναμε λοιπόν, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το Εθνικό Συμβούλιο και να μπορεί πραγματικά να μετατραπεί σε ένα όργανο συλλογικού προβληματισμού, που θα είναι ένα συμβουλευτικό σώμα για τον ΠτΔ. Εισηγηθήκαμε λοιπόν, το Εθνικό Συμβούλιο, να κάνει, συνεδριάσεις θεματικές. Δηλαδή, ειδικές συνεδρίες που να συζητά μια προς μια, τις διάφορες πτυχές του κυπριακού, μπαίνοντας σε βάθος. Συζήτηση επί των εγγράφων, επί των προτάσεων της τουρκικής πλευράς και η κάθε πολιτική δύναμη, το κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου να μπορεί και έχει υποχρέωση να το κάνει, έστω και αν διαφωνεί, όπως εμείς, με την πολιτική του Προέδρου. Να καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και αναλύσεις, τις δικές μας εναλλακτικές ιδέες στον ΠτΔ. Να γίνεται ένας συλλογικός προβληματισμός και εναπόκειται στον ΠτΔ ποιες από αυτές τις ιδέες και προτάσεις θα αξιοποιήσει. Σίγουρα γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος έχει τον τελικό λόγο. Όμως μόνο με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να βοηθήσουμε τη δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Χαίρομαι και το χαιρετήσαμε ήδη, γιατί αποδέχτηκε ο Πρόεδρος και τελικά υπήρξε ομόφωνη απόφαση, να πάμε σε αυτό το μοντέλο συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό προϋποθέτει το να μας δίνονται τα έγγραφα για τις διάφορες πτυχές, για να μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν διαρροές είτε εγγράφων που θα μας δοθούν, είτε, πολύ περισσότερο, να μην γίνονται διαρροές των προβληματισμών και των σκέψεων που θα αναπτύσσονται κατά τη συζήτηση και των εναλλακτικών επιλογών που θα κατατίθενται στον ΠτΔ. Γιατί, διαρροή αυτών των εναλλακτικών σεναρίων, ουσιαστικά ενισχύει την τουρκική πλευρά και θα υποσκάπτει τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς. Δυστυχώς, ενώ συμφωνήθηκε αυτό και συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνονται διαρροές, δυο με τρεις ώρες αργότερα, έγινε η διαρροή του εγγράφου που μας έδωσε ο Πρόεδρος. Εγώ το θεωρώ ανεύθυνη πράξη. Θεωρώ ότι είχε σκοπιμότητες αυτός που το έκανε και θεωρώ ότι, αποσκοπούσε στο να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση, για να μην γίνονται ειδικές συνεδρίες πάνω στις πτυχές των διαπραγματεύσεων της λύσης του κυπριακού. Ταυτόχρονα, θέλω να ελπίζω ότι ο Πρόεδρος δεν θα παρασυρθεί, για να ακυρώσει την απόφαση».
24. Πάμε σε ένα άλλο κεφάλαιο. βουλευτικές 2016. Πότε πιστεύετε θα κλειδώσει το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών για όλες τις επαρχίες;
«Είμαστε σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο. Θεωρώ ότι, εντός των επόμενων λίγων ημερών, θα έχουν συμπληρωθεί τα ψηφοδέλτια της Συμμαχίας Πολιτών. Η προσπάθεια μας δεν είναι απλά να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια. Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει. Η προσπάθεια μας είναι, μαζί με τη συμπερίληψη στελεχών από τη Συμμαχία Πολιτών που έχουν προταθεί από τις επαρχιακές επιτροπές , που έχουν να προσφέρουν και μπορούν να βοηθήσουν τη Συμμαχία, θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια με πολίτες που ασπάζονται τις θέσεις μας, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ψηλό ηθικό ανάστημα, θεωρούμε πολύ σημαντική την ηθική διάσταση τις μέρες μας, αλλά ταυτόχρονα ανθρώπους οι οποίοι έχουν πετύχει στον τομέα τον οποίο δραστηριοποιούνται. Θέλουμε να είναι πετυχημένοι, να έχουν τεχνοκρατική κατάρτιση, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της Βουλής. Τα προβλήματα έχουν γίνει σύνθετα και περίπλοκα σήμερα και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται, ούτε με λαϊκισμούς, ούτε με ατάκες. Χρειάζεται να υπάρχει και γνώση και εμπειρογνωμοσύνη, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών θα δείχνει ότι είναι διαφορετικό από τα κόμματα του παλαιού κατεστημένου. Είναι ένα κίνημα ανοιχτό στην κοινωνία, ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από τους πολίτες και αποσκοπεί να υπηρετήσει την ιδεολογία μας που είναι η Κύπρος, τα δικαιώματα του πολίτη, η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του κράτους».
24. Δυο στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, είναι επίσημα εκτός ψηφοδελτίου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους κ.κ Σίμο Αγγελίδη και Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Υπάρχει κάποιος λόγος;
«Όχι. Οι δυο αυτοί συναγωνιστές, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα είναι ή όχι στο ψηφοδέλτιο. Δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση. Έχει να κάνει καθαρά με προσωπικά ή οικογενειακά ζητήματα που αφορούν τους δυο αυτούς συναγωνιστές και ποσώς με διαφωνίες ή με ρίξεις. Ευτυχώς, στη Συμμαχία Πολιτών επικρατεί ενότητα, δεν έχουμε να παρουσιάσουμε εμείς, ευτυχώς, αυτή την παλιά νοοτροπία με τις κλίκες και τις ομαδοποιήσεις και ενωμένοι βαδίζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές. Αν κάποια ηγετικά στελέχη, για προσωπικούς λόγους, επιλέξουν να μείνουν εκτός της μάχης, εκτός ψηφοδελτίου δηλαδή, νάστε σίγουροι ότι θα αναλάβουν άλλα καίρια πόστα, όπως είναι το εκλογικό επιτελείο».
24. Όντως, αυτό ακούεται για τον κ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Ότι δηλαδή, θα αναλάβει το εκλογικό επιτελείο.
«Τον κ. Μιχαηλίδη, είχα τη χαρά και την τιμή να τον έχω ως εκπρόσωπο τύπου στις προεδρικές εκλογές. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα. Και το ήθος του και τις γνώσεις του και τις ικανότητες του. Κατανοώ όμως, τα επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπου ατύχησε, όπως χιλιάδες άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις , να είναι θύμα του κουρέματος των καταθέσεων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δίνουν αγώνα επιβίωσης σήμερα. Όπως είπα, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης θα είναι στη μάχη. Και στην πρώτη γραμμή».
24. Ονόματα αριστίνδην υποψηφίων;
«Δεν θέλω να κάνω αποκαλύψεις. Δεν θέλω να παίξω αυτό το παιχνίδι γιατί δεν θέλω να αδικώ άλλους συναγωνιστές ή άλλους υποψήφιους. Είναι όμως γεγονός ότι διέρρευσαν ήδη δυο ονόματα: του Στέλιου Αχνιώτη, προέδρου του ΕΤΕΚ και της καθηγήτριας Μαίρης Ελευθεριάδου, η οποία μεταξύ άλλων βραβεύτηκε ως καλύτερη Κύπρια επιστήμονας. Μιλούμε όμως και με άλλα, εξίσου αξιόλογα άτομα από την κοινωνία και αναμένω αυτές τις δυο με τρείς μέρες τη θετική τους ανταπόκριση, όπως όλα δείχνουν».
24. Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με άλλο κόμμα ή κίνημα του κεντρώου χώρου για τις επικείμενες βουλευτικές;
«Είχαμε κάνει μια πρόταση ως Συμμαχία Πολιτών για την δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων. Μάλιστα το είχαμε προτείνει πριν από τις Ευρωεκλογές. Τότε είχε απορριφθεί. Το επαναλάβαμε τώρα για τις βουλευτικές και μάλιστα κάναμε ένα βήμα περεταίρω για να βοηθήσουμε, δηλώνοντας ότι αν γίνει αυτός ο συνασπισμός, δεν θα ηγείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Αυτό έγινε με απόφαση της Συγκλήτου, θέλοντας να βοηθήσουμε με το ενδεχόμενο να υπάρχουν κάποιες ενστάσεις ή κάποιοι φόβοι. Δυστυχώς μέχρι σήμερα που μιλούμε δεν είχαμε οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση».
24.Επομένως με το δεδομένο ότι όλα τα κόμματα προχωρούν να κλειδώσουν τα ψηφοδέλτια τους είναι πλέον εκτός συζήτησης το θέμα.
«Δυστυχώς, όταν έγινε η πρόταση πριν από αρκετούς μήνες, είχαμε όλο το χρόνο μπροστά μας, αν υπήρχε η καλή βούληση, να επεξεργαστούμε και κοινό πρόγραμμα και κοινές δράσεις και να διαμορφώσουμε και κοινό ψηφοδέλτιο που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στις εκλογές σε ποσοστά. Τώρα και ο χρόνος εξέλειπε, δυστυχώς και φοβάμαι ότι ακόμα και να υπήρχε κάτι αυτή τη στιγμή, ενδεχόμενα και οι πολίτες να το εκλάμβαναν ως μια κίνηση που αποσκοπεί μόνο σε εκλογικά ποσοστά και δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο».
24. Ένα καταληκτικό σχόλιο κ. Λιλλήκα
«Θα έλεγα στους πολίτες ότι, δικαιολογημένα είναι οργισμένοι και αγαναχτισμένοι, αλλά δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν τα κόμματα που έφεραν αυτή την καταστροφή στον τόπο μας, της ισοπέδωσης των πάντων. Η φράση φταίμε όλοι, μου θυμίζει τη φράση του Πάγκαλου, μαζί τα φάγαμε. Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι φταίμε όλοι. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Αντίθετα προειδοποιούσαμε για τα κακά που έρχονταν και υποβάλαμε εναλλακτικές προτάσεις που δεν εισακούστηκαν. Τα κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή, θέλουν, με την ισοπέδωση που κάνουν, να στρέψουν την οργή των πολιτών στην αποχή. Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η αποχή, δεν φέρνει την αλλαγή. Την αλλαγή την φέρνει η συμμετοχή. Η αποχή, οδηγεί σε συνενοχή. Η αποχή συντηρεί το κατεστημένο. Με πολύ λιγότερους ψήφους, τα μεγάλα κόμματα, θα βγάλουν περισσότερους βουλευτές. Αν θέλουν να τιμωρήσουν, πρέπει να κάνουν άλλες επιλογές με τη ψήφο τους».
24. Καλά, δεν είναι αυτό που εσείς σαν Γιώργος Λιλλήκας κι ενώ δεν υπήρχε τότε η Συμμαχία Πολιτών, παροτρύνατε τους πολίτες να κάνουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών;
«Κατ’ αρχήν όλη την προεκλογική εκστρατεία δεν έκανα ομιλίες. Έκανα διάλογο με τους πολίτες. Και για να είμαι συνεπής με τον διάλογο με τους πολίτες, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, οργάνωσα συγκεντρώσεις. Την Τρίτη ανοιχτή συγκέντρωση στη Λεμεσό, την Τετάρτη ανοικτή συγκέντρωση στη Λάρνακα και Αμμόχωστο το απόγευμα και το βράδυ στη Λευκωσία και Πέμπτη, ανοικτή συγκέντρωση στη Πάφο. Στις συγκεντρώσεις έκανα ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες, για το τι οι ίδιοι οι πολίτες εισηγούνταν ως στάση που έπρεπε να τηρήσω στον δεύτερο γύρο. Αρνήθηκα να κάνω συνάντηση και με τον κ. Αναστασιάδη και με τον κ. Μαλά γιατί ήθελα να ξεφύγω από την παλαιοκομματική νοοτροπία και κουλτούρα, όπου κάποιος έπαιρνε 2-5-7% , πόσο μάλλον το 25% και συναντούσε ένα υποψήφιο, του εξέφραζε τη στήριξη του για να πάρει υπουργεία. Μετά τις επαφές μου και το διάλογο μου με τους πολίτες , την Παρασκευή έδωσα συνέντευξη Τύπου και κάλεσα τους πολίτες, να μην απέχουν. Κάλεσα τους πολίτες να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν και να ψηφίσουν λευκό. Τους είπα ότι προσωπικά δεν εμπιστεύομαι, ούτε τον ένα ούτε τον άλλο. Για την εκλογή Αναστασιάδη, ευθύνες φέρει η ηγεσία του ΑΚΕΛ με τις επιλογές που έκανε. Προειδοποίησα από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μαλά ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα προωθεί την εκλογή Αναστασιάδη. Θα βρείτε δηλώσεις μου, από τον Αύγουστο του 2012. Και δυστυχώς δικαιώθηκα».
Πηγή Tromaktiko
24. Κύριε Λιλλήκα, ας ξεκινήσουμε με την πορεία σας από τα μαθητικά χρόνια μέχρι σήμερα. Ποιός είναι τελικά ο Γιώργος Λιλλήκας;
«Ξεκίνησα βασικά από μια αγροτική, εργατική, πολύ φτωχή οικογένεια από την Παναγιά. Τέλειωσα το Γυμνάσιο στο Πολέμι και έφυγα, μετά τη στρατιωτική μου θητεία, για τη Γαλλία όπου σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες. Επέστρεψα στην Κύπρο το 1987 όπου εμπλάκηκα χωρίς να το έχω προγραμματίσει, στην προεκλογική του Γιώργου Βασιλείου και διετέλεσα Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου και αργότερα Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Έμεινα από το 1993 που έχασε στις εκλογές ο Γιώργος Βασιλείου μέχρι το 1996 έξω από την πολιτική, όπου δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά με τη γυναίκα μου, για να στήσουμε μια δική μας εταιρεία
24. Επόμενος στόχος, οι βουλευτικές εκλογές του 2016;
«Μετά τις προεδρικές εκλογές και μετά από πίεση του Κινήματος που είχε δημιουργηθεί από τους ίδιους τους πολίτες γύρω από την υποψηφιότητα μου και μετά από την απαίτηση αυτών των πολιτών, προχωρήσαμε στη δημιουργία του κινήματος της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας. Λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, διεκδικήσαμε τις Ευρωεκλογές , στις οποίες πετύχαμε ένα ποσοστό της τάξης του 7% περίπου. Ο επόμενος στόχος που θέσαμε είναι οι βουλευτικές εκλογές του Μαίου, όπου φιλοδοξούμε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί τη φωνή των πολιτών. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».
24. Σας ακούμε συχνά να κάνετε λόγο για μια ζοφερή εικόνα της κυπριακής οικονομίας. Εξηγήστε μας τι ακριβώς εννοείτε;
«Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται, για να απομυθοποιηθεί η εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία εδώ και δυο χρόνια μιλά για επανεκκίνηση της οικονομίας και επανεκκίνηση δεν βλέπουμε. Εδώ και δυο χρόνια μιλά για βελτίωση των αριθμών και αδυνατεί να αντιληφθεί ότι, κάθε μέρα κλείνουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανεργία βρίσκεται στα ψηλότερα σκαλοπάτια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Σχεδόν ένας στους δυο νέους μας είναι άνεργος. Χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, δεν έχουν τα προς το ζην. Αδυνατούν σήμερα, ακόμα και να εξασφαλίσουν τα βασικά, για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Η κυβέρνηση αδυνατεί και αδιαφορεί θα έλεγα για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η οικονομική κρίση και δεν έχει αντιληφθεί ότι η οικονομική κρίση δεν είναι κρίση αριθμών αλλά είναι ανθρωπιστική κρίση».
24. Αναφέρεστε στα τελευταία δυο χρόνια, ενώ σε ένα μήνα κλείνουμε τρία χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Γιατί;
«Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη κάνει λόγο για επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε το 2012, όταν η κυβέρνηση Χριστόφια έκανε το τραγικό λάθος να καλέσει την Τρόικα στην Κύπρο. Τον Δεκέμβρη του 2012 είχαν ψηφιστεί τα πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια και το δεύτερο τραγικό λάθος το οποίο έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων, κάτι που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Υπήρχαν πολλές εναλλακτικές επιλογές τότε, για να αποφύγουμε το μνημόνιο και για να αποφύγουμε την Τρόικα που έφερε την καταστροφή της οικονομίας αλλά και του κοινωνικού ιστού της Κύπρου. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι υπήρχαν δεσμεύσεις έναντι ορισμένων «συμμάχων» του κ. Αναστασιάδη - που τον στήριξαν και στις προεδρικές εκλογές - να αποδεχτεί το κούρεμα των καταθέσεων. Και έτσι το δέχτηκε. Ενώ λοιπόν έλεγε δεσμεύομαι ότι δεν θα δεχτώ κούρεμα των καταθέσεων, μέσα σε μια νύχτα, το δεσμεύομαι μετατράπηκε σε αποδεσμεύομαι και αποδέχτηκε το κούρεμα των καταθέσεων. Το τραγικό σήμερα είναι ότι, αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος της τραγωδίας που έφεραν σε αυτό τον τόπο και κόμματα τα οποία τότε δεν ήθελαν να ακούσουν και δεν αναφέρομαι μόνο στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά σε όλα εκείνα τα κόμματα που ψήφισαν τον νόμο για το κούρεμα των καταθέσεων, είναι προκλητικό σήμερα, να βγαίνουν και να μας λένε ότι ήταν σκευωρία ή ότι δήθεν το κούρεμα των καταθέσεων ήταν λανθασμένη απόφαση, όταν την ίδια στιγμή, ενώ υπήρχαν επιλογές, οι ίδιοι αρνήθηκαν καν να τις ακούσουν και ουσιαστικά στήριξαν την πολιτική Νίκου Αναστασιάδη για το κούρεμα».
24. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι δεν ασπάζεστε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία, την αξιολόγηση από διάφορους οίκους, το ότι γενικά βαίνουμε καλώς.
«Θεωρώ πως επιτυχία στην οικονομία, είναι να δημιουργηθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που να οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία, και η κοινωνική αυτή αιμορραγία που έχει σήμερα η Κύπρος, με τη μετανάστευση των νέων πτυχιούχων μας να τερματιστεί. Η Κύπρος έχει χάσει ήδη τριάντα χιλιάδες νέους πτυχιούχους. Τριάντα χιλιάδες, είναι τεράστιο ποσοστό για το μέγεθος της Κύπρου. Τριάντα χιλιάδες νέοι άνθρωποι που τους έχουμε σπουδάσει με κόστος, με δαπάνες αυτής της κοινωνίας και θυσίες των ίδιων των φορολογουμένων και σήμερα τους εκμεταλλεύονται ξένες χώρες, οι οποίες δεν έχουν δαπανήσει τίποτα για τις σπουδές αυτών των παιδιών. Αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο που χάνει η Κύπρος σήμερα, θα της κοστίσει πολύ ακριβά τα επόμενα χρόνια. Μεγάλος αριθμός αυτών των νέων, δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο και αυτή η οικονομική κρίση θα αποδειχτεί χειρότερη και από την κρίση που είχαμε το 1974 με την τουρκική εισβολή. Τότε, η μετανάστευση έγινε από οικογενειάρχες. Οι οικογένειες τους έμειναν στην Κύπρο και έστελλαν λεφτά στην Κύπρο. Μόλις σταθήκαμε στα πόδια μας, επέστρεψαν. Τώρα, αυτοί που μεταναστεύουν, είναι νέοι άνθρωποι, θα κάνουν την καριέρα τους σε άλλη χώρα, ενδεχόμενα θα κάνουν και την οικογένεια τους εκεί και η τεράστια τους πλειοψηφία δεν θα επιστρέψει και θα δείτε ότι θα φανεί το κενό τους σε μερικά χρόνια. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, αντί να κοιτάζει γενικά και θεωρητικά τους αριθμούς, καλά θα κάνει να κοιτάξει αν πέτυχε να προσελκύσει επενδύσεις για τις οποίες εδώ και δυο χρόνια διαφημίζει ότι θα έρθουν. Δεν είδαμε ούτε μια επένδυση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για το πώς θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην Κύπρο, να γίνουν επενδύσεις και από Κύπριους επιχειρηματίες .Εδώ βέβαια αναφέρομαι στη μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες και την γραφειοκρατία, έτσι ώστε να υπάρξει ρευστότητα αλλά με χαμηλό κόστος, για να υπάρξουν επενδύσεις και να κινηθεί η αγορά, παρά να ασχολείται με την διαφήμιση των θετικών σχολίων για τους δημοσιονομικούς δείκτες».
24. Η Συμμαχία Πολιτών είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ποια η γνώμη σας για τις πρόσφατες αντιδράσεις των συντεχνιών;
«Κατ’ αρχήν να πω ότι, οι πλείστες των συντεχνιών που φωνάζουν, έχουν και οι ίδιες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ημικρατικοί μας Οργανισμοί. Σας θυμίζω ότι η πλειοψηφία αυτών των συντεχνιών, στήριξαν και ψήφισαν τον κ. Αναστασιάδη, ενώ γνώριζαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν πάγια πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού. Απλά αρκέστηκαν σε μια επιστολή του κ. Αναστασιάδη, όπου δεσμευόταν για ακόμα μια φορά, ότι δεν θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις . Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο, εμείς ως Συμμαχία Πολιτών, πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, είχαμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών οργανισμών και την μεταρρύθμιση τους . Μια μελέτη 40 σελίδων με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Εμείς τασσόμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων με τις σημερινές συνθήκες , λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα των Ημικρατικών οργανισμών σε κάποιους ιδιώτες. Το εκπληκτικό βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεσμεύτηκε να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που προτείνει να ξεπουλήσει την Cyta και να προσλάβει στο δημόσιο χίλιους πεντακόσιους υπαλλήλους της Cyta! Να φορτώσει δηλαδή το Δημόσιο με 117εκ. το χρόνο σε μισθούς. Δηλαδή, για να εισπράξει 400εκ ή 500εκ, σε δέκα χρόνια, θα φορτώσει το δημόσιο, πάνω από 1.5 δις, δηλαδή όλους τους Κύπριους φορολογούμενους. Είναι ή δεν είναι αυτό παράλογη πολιτική; Ταυτόχρονα όμως διαφωνούμε και με εκείνες τις φωνές που εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά θέλουν τους Ημικρατικούς οργανισμούς να παραμείνουν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Η πρόταση λοιπόν της Συμμαχίας Πολιτών είναι η εξής: οι Ημικρατικοί οργανισμοί να προσφέρουν ένα 25% σε στρατηγικούς επενδυτές και ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να είναι διεθνής οργανισμός που δραστηριοποιείται στο τομέα του οργανισμού του οποίου αγοράζει αυτό το 25%. Αν για παράδειγμα είναι η Cyta θα πρέπει να δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών . Ταυτόχρονα, θέλουμε, αυτός ο στρατηγικός επενδυτής να αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού, για να πάψουν επιτέλους τα κόμματα να χρησιμοποιούν τους Ημικρατικούς οργανισμούς για το «βόλεμα» των ψηφοφόρων, των φίλων και των μελών του κόμματος».
24. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάτε για νοικοκύρεμα και όχι για ξεπούλημα.
«Πιστεύουμε ότι με αυτή την πρότασή μας, θα αναβαθμιστούν οι Ημικρατικοί οργανισμοί, αφού οι οργανισμοί στους οποίους εισηγούμαστε να μπουν στρατηγικοί επενδυτές, διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία και θα ενισχύσουν τους Ημικρατικούς μας οργανισμούς, με στόχο να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ταυτόχρονα εισηγούμαστε να αλλάξει ο τρόπος διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων, που σήμερα κομματοκρατούνται και χρησιμοποιούνται από τα κόμματα, για να κάνουν το ρουσφέτι τους και να παίρνουν τις μίζες τους από τις προσφορές των Ημικρατικών οργανισμών . Δεν είναι δουλειά των κομμάτων, να διοικούν τους Ημικρατικούς οργανισμούς, είναι δουλειά τεχνοκρατών και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη, που αρνηθήκαμε να δώσουμε στον ΠτΔ ονόματα, για να διορίσει ανθρώπους της Συμμαχίας Πολιτών στα Δ.Σ. των Ημικρατικών οργανισμών. Είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις μας. Θεωρούμε ότι, πρέπει να ψηφιστεί νόμος στην Βουλή ο οποίος να καθορίζει τα προσόντα που πρέπει να πληρεί με ακρίβεια κάποιος που θα διοριστεί σε κάποιο Ημικρατικό οργανισμό . Αυτά τα προσόντα, πρέπει να συνάδουν με τη φύση και τον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του οργανισμού. Ο νόμος αυτός πρέπει να οδηγεί σε μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία, εκείνη να κάνει το shortlist και το Υπουργικό Συμβούλιο να υποχρεούται να προσλάβει από το shortlist. Το πλέον σημαντικό, θέλουμε ο νόμος, να αναθέτει προσωπική και ποινική ευθύνη για κάθε μέλος του ΔΣ για τις αποφάσεις του, αλλά και τις παραλείψεις του. Δεν μπορεί να διαχειρίζονται προϋπολογισμούς της τάξης των 500εκ ή των 800εκ και να μην έχουν καμία ευθύνη για τις αποφάσεις και παραλείψεις τους».
24. Γιατί η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση εκπέμπει αρνητικά μηνύματα όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών;
«Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Την μια μέρα εκφράζεται η απογοήτευση της κυβέρνησης για την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και την άλλη μέρα στέλλουν μηνύματα τρελής χαράς. Την μια μέρα ο ΠτΔ δηλώνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν έχουν καν συζητηθεί ή υπάρχει διάσταση απόψεων και την επόμενη, ο Υπουργός Εξωτερικών της ίδιας κυβέρνησης, δηλώνει περίπου, ότι είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το κυπριακό και ότι είναι ζήτημα ημερών ή βδομάδων. Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα δεν συγχύζουν μόνο το λαό. Συγχύζουν και τη διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιά ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Νομίζω, την πραγματικότητα την παρουσίασε ο ΠτΔ, με το έγγραφο που κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην τελευταία τους συνάντηση στο Νταβός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαστε μακριά από τη λύση του κυπριακού. Η Τουρκία, στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το εδαφικό, δεν έχει μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της. Κάνουν λάθος ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί και η κυβέρνηση που επαναλαμβάνουν αυτό που λέει ο κ. Άιντα και κάποιοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων, όταν συναντούν τον κ. Νταβούτογλου και τον κ. Ερντογάν, ότι διαπιστώνουν ότι η Τουρκία θέλει λύση και είναι διατεθειμένη να προωθήσει τη λύση και ότι βλέπουν αλλαγή γιατί, συζητά για παράδειγμα, το θέμα των εγγυήσεων. Ουδέποτε ήταν θέμα αν ήθελε λύση του Κυπριακού η Τουρκία ή όχι. Το θέμα είναι, τι είδους λύση θέλει η Τουρκία. Το θέμα δεν είναι αν συζητά τις εγγυήσεις. Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει στάση και θέση για τις εγγυήσεις. Το Κυπριακό το συζητά, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, αλλά δεν έχει δείξει πνεύμα συμβιβασμού, συναίνεσης ή θέληση για συνεργασία. Αντίθετα, δείχνει πνεύμα αδιαλλαξίας και κατά συνέπεια, θεωρώ ότι ακόμα και το ζήτημα του περιουσιακού που περιλαμβάνεται στις συγκλίσεις, κατά την άποψή μου η όποια συμφωνία ή σύγκλιση έχει υπέρ της το περιουσιακό, στην ουσία μας οδηγεί να λύσουμε το περιουσιακό, αφήνοντας το άλυτο! Αυτή είναι η συμφωνία. Να το λύσουν, αφήνοντας το άλυτο. Και μετατρέποντας το περιουσιακό, σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, που την ημέρα της λύσης δεν θα ξέρει αν θα πάρει το σπίτι του πίσω, αν θα του το ανταλλάξουν, αν θα αποζημιωθεί ή όχι. Και από ποιόν και πότε. Η διαδικασία που έχει επιλεγεί, με τα κριτήρια και τις κατηγορίες και με το δικαίωμα έφεσης, ακόμα και στον χρήστη στα κυπριακά δικαστήρια αλλά και στο ΕΔΑΔ, θα πάρει δεκαετίες μετά τη λύση, αν υπάρξει λύση, που θα είναι ανοιχτό το περιουσιακό ζήτημα»..
24. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η Συμμαχία Πολιτών έχει εντελώς διαφορετική θέση και προσέγγιση από τον ΠτΔ για το κυπριακό και ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί και ως προς το περιεχόμενο της λύσης.
«Ακριβώς. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη από τον Πρόεδρο, τόσο όσον αφορά τη μορφή της λύσης όσο και τη στρατηγική που ακολουθεί. Όσον αφορά τη μορφή της λύσης, είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα ότι μετά το σχέδιο Ανάν, όπου διαπιστώσαμε ποιο είναι το περιεχόμενο της ΔΔΟ, σε αυτή τη βάση και σε αυτό το μοντέλο, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης, δηλαδή σε πραγματική επανένωση του πληθυσμού, ε/κ και τ/κ, των θεσμών, της οικονομίας, αλλά αντίθετα, για να λειτουργήσει η ΔΔΟ, είτε θα πρέπει να ζούμε χωριστά με βάση εθνικά κριτήρια σε μια ρατσιστική βάση, αυτό που λέει ο κ. Ακκιντζί, δηλαδή ότι θέλει πλειοψηφία πληθυσμού στο λεγόμενο συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος, άρα θα είναι μια νομιμοποιημένη διχοτόμηση αφού θα ζούμε χωριστά, είτε αν θα έχουμε το δικαίωμα της εγκατάστασης στην πατρίδα μας θα πρέπει να στερηθούν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σοβαρών δημοκρατικών ελευθεριών, όπως αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εδώ είναι η μεγάλη μας διαφωνία και φαίνεται τώρα από τις συνομιλίες ότι τα όσα συζητούνται οδηγούν ήδη σε ακρωτηριασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε ακρωτηριασμό των δημοκρατικών αρχών και αξιών και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Γιαυτό ακριβώς υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάψει να μιλά για δίκαιη λύση. Μιλά για βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση δεν θα είναι ούτε λειτουργική ούτε βιώσιμη. Μια λύση άδικη θα είναι θνησιγενής και διαχρονικά στην παγκόσμια ιστορία καμία άδικη διευθέτηση οποιουδήποτε διεθνούς προβλήματος δεν επέζησε σε βάθος χρόνου»..
24. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι για την Συμμαχία Πολιτών η ΔΔΟ δεν αποτελεί το ενδεδειγμένο συνταγματικό μοντέλο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Ποιο συνταγματικό μοντέλο προκρίνετε;
«Να σας πω τι έλεγε η στρατηγική μας στο Εθνικό Συμβούλιο και τι απάντησα στον κ. Άϊντα, όταν με ρώτησε, αν μπορώ να του περιγράψω με σύντομα λόγια, τον περασμένο Μάιο, τι λύση υποστηρίζετε ως Συμμαχία Πολιτών; Του απάντησα λοιπόν ως εξής. Τον Μάιο ο γιος μου ήταν τελειόφοιτος στο σχολείο. Πριν ακόμα τελειώσει και ενταχθεί στο στρατό για τη στρατιωτική του θητεία, του είπα ότι ο πιο καλός φίλος του γιού μου στο σχολείο είναι τουρκοκύπριος. Του είπα λοιπόν ότι αυτά τα δυο παιδιά θα τελειώσουν σύντομα και θα πάνε για σπουδές, Οραματίζομαι και θέλω η λύση να επιτρέψει σ’ αυτά τα δυο παιδιά όταν επιστρέψουν από τις σπουδές τους .να είναι ελεύθερα, να ζήσουν σε μια ελεύθερη χώρα, να μπορούν να διαλέξουν την όποια περιοχή της Κύπρου θέλουν να ζήσουν, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν άδεια από οποιονδήποτε, όπως ακριβώς τα δικά του παιδιά στη Νορβηγία δεν παίρνουν άδεια από κανένα αν θα ζήσουν στο κέντρο, τον βορρά ή τον νότο της πατρίδας του Νορβηγίας. Θέλω εκεί που θα επιλέξουν να ζήσουν, να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, να μπορούν ελεύθερα να κάνουν την οικογένεια τους, εκεί που θα έχουν την οικογένεια τους να μπορούν να κάνουν το σπίτι τους και εκεί που εργάζονται και πληρώνουν φόρους, να μπορούν να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτή είναι η λύση που οραματιζόμαστε και όπως θέλουν ας την ονομάσουν. Αλλά είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, εμείς, από μόνοι μας, οικειοθελώς, να δεχόμαστε να συζητούμε για λύσεις που θα αφαιρούν ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες σε μας, στην ίδια μας την πατρίδα, ενώ οι Ευρωπαίοι που θα επιλέγουν να ζουν στην Κύπρο θα έχουν περισσότερα δικαιώματα από μας, στη χώρα μας!».
24. Πιστεύετε ότι το μοντέλο λύσης που αναφέρατε, υπάρχει πιθανότητα να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και τους τ/κ;
«Αν κινηθούμε με τη λογική του τι θα αποδεχτεί η Τουρκία, η μόνη λύση που θα αποδεχτεί είναι μια λύση που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που αποτελεί διαχρονικό της στόχο, για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού, που αν καταρρεύσει, θα μας αφήσει και εμάς μια κοινότητα, στην ίδια μοίρα με τους τ/κ σήμερα, να ζητούμε και εμείς αναγνώριση. Στην πραγματικότητα να είμαστε όμηροι και προτεκτοράτο της Τουρκίας. Αυτή την λύση μόνο, αποδέχεται η Τουρκία. Η Τουρκία, θέλει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσα από οποιαδήποτε λύση, για να μπορεί να αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, για να πετύχει τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει, να γίνει δηλαδή ο ηγεμόνας της περιοχής. Άρα, αν κινηθούμε στη λογική του τι αποδέχεται η Τουρκία και προσαρμόσουμε την πολιτική μας, με βάση αυτή την λογική, τότε, θα έχουμε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Εμείς λέμε και αυτή είναι η δεύτερη μας διαφωνία με τον ΠτΔ, που αφορά, τη στρατηγική για τη λύση του κυπριακού. Εμείς λέμε ότι ενόσω η Τουρκία δεν πληρώνει σοβαρό κόστος για την κατοχή, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, ούτε να εγκαταλείψει τους επεκτατικούς της στόχους, έναντι της Κύπρου. Τα κράτη δεν έχουν ούτε τύψεις συνειδήσεως, ούτε ηθικούς κανόνες. Τα κράτη έχουν συμφέροντα. Αν λοιπόν θέλουμε να λυθεί το κυπριακό, θα πρέπει να καταστήσουμε την κατοχή, ασύμφορη για την Τουρκία. Εξάλλου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμφωνούμε ότι, όλοι οι πρόεδροι μέχρι σήμερα, κατέβαλαν προσπάθειες για λύση του κυπριακού. Συμφωνούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι, η μη λύση του κυπριακού βρίσκεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Αυτό που εισηγηθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι αφού συμφωνούμε όλοι σε αυτά τα βασικά, θα πρέπει να συμφωνούμε και στην διαπίστωση ότι, η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και σαράντα ένα χρόνια, δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Ότι, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αν η πολιτική που ακολουθούμε για σαράντα ένα χρόνια, δεν είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, τότε, η λογική μας λέει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Διαφορετικά, επιβεβαιώνουμε τη ρήση του Αϊνστάιν για τη βλακεία, που είπε ότι, βλακεία είναι, να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Εμείς και όσοι επείγονται για λύση του κυπριακού, θα έπρεπε να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουμε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η στρατηγική, για να φέρουμε την Τουρκία μπροστά στο δίλημμα, κατά πόσο την συμφέρει ή όχι να συνεχίσει την κατοχή της Κύπρου και την αδιαλλαξία της. Ενόσω ακολουθούμε και αυτοί που επιμένουν, να ακολουθούμε την ίδια άκαρπη πολιτική που ακολουθούμε εδώ και σαράντα ένα χρόνια, τελικά, με αυτή την πολιτική, άθελα τους, επιτρέπουν στην Τουρκία να παρατείνει σε βάθος χρόνου την κατοχή».
24. Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού με βάση τη ΔΔΟ, πάμε σε διχοτόμηση;
«Μα, η ΔΔΟ είναι η νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Εμείς απορρίπτουμε τη ΔΔΟ επειδή απορρίπτουμε τη διχοτόμηση. Εμείς θέλουμε ε/κ και τ/κ να ζούμε ελεύθερα στην πατρίδα μας, σε μικτά χωριά και σε μικτές πόλεις. Εμείς δεν θέλουμε να ζούμε χωριστά. Χαίρομαι γιατί, υπάρχουν και δυνάμεις ανάμεσα στους τουρκοκύπριους, είχαμε τελευταία συνάντηση με το κίνημα Γιασεμίν και τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και συμφωνήσαμε σε αυτή την προσέγγιση. Ούτε εκείνοι θέλουν τη ΔΔΟ. Δεν θέλουν να ζούμε χωριστά οι δυο κοινότητες αλλά να ζούμε μαζί, ανάμικτοι στην πατρίδα μας, σε μια ελεύθερη πατρίδα. Το ίδιο μήνυμα, εξέφρασε στη συνάντηση που είχαμε, ο Πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί, κάποιοι δικοί μας, επιμένουν σε ένα μοντέλο που μας επέβαλαν οι Βρετανοί την δεκαετία του 1970, μετά την τουρκική εισβολή, σε συνθήκες του 20ου αιώνα, μετά από μισό αιώνα να συνεχίζουμε, ενώ τα πάντα έχουν αλλάξει στον πλανήτη, σε αυτό το μοντέλο λύσης του κυπριακού, το οποίο αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νομιμοποίηση της διχοτόμηση»..
24. Όμως ο ΠτΔ συνεχίζει τις συνομιλίες, με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Τότε, είσαστε Υπουργός Εξωτερικών, επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;
«Όχι. Ο Πρόεδρος δεν πάει με βάση τη συμφωνία αυτή. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αναφερόταν στη ΔΔΟ στον τίτλο, όμως, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, περιλαμβάνει και την επιστολή Καμπάρι, βοηθού Γ.Γ. των Η.Ε. που ήταν συμφωνημένη ανάμεσα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στον κ. Ταλάτ τότε. Και αυτή η επιστολή που προβλέπει και τη διαδικασία των συνομιλιών με τις διάφορες ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές και λέει ότι, στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να εξευρεθεί νέα βάση λύσης του Κυπριακού. Γι αυτό και ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος έλεγε, διζωνική με το σωστό περιεχόμενο. Και εμείς λέμε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον η διζωνική, δεν μπορεί να υπάρχει σωστό περιεχόμενο».
24. Ένα μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας σας κατηγορεί ή αν θέλετε σας αποκαλεί απορριπτικούς. Πως το σχολιάζετε;
«Εμείς βασικά και εγώ προσωπικά, αν πάρει κάποιος το βιβλίο που έγραψα και εκδόθηκε στον οίκο Λιβάνη σε ανύποπτο χρόνο, το 2008, θα βρείτε μέσα ένα ολόκληρο κεφάλαιο που εξηγώ γιατί η ΔΔΟ δεν είναι λύση. Και εξηγώ γιατί η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο, πόσο επικίνδυνη είναι για τον κυπριακό ελληνισμό. Αποδεικνύουμε ότι θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατό, γιατί εισηγούμαστε μια στρατηγική που είναι ικανή, να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Θα έλεγα ότι, ενδεχόμενα λύση να μη θέλουν αυτοί που συνεχίζουν μια πολιτική που αποδείχθηκε μη ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Αυτοί που επιμένουν σε μια πολιτική, η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση. Ας το κάνουν. Αν κάποιοι θέλουν να μιλούμε με τους όρους απορριπτικοί, τότε θα πω ότι στη ζωή, όλα πάνε ανά ζεύγη. Το μαύρο πάει με το άσπρο, η νύχτα πάει με τη μέρα, το αρσενικό πάει με το θηλυκό, ο απορριπτισμός πάει με τον ενδοτισμό. Θέλουν να υιοθετήσουμε τέτοιες ορολογίες και κάποιοι από μας να είμαστε οι απορριπτικοί και κάποιοι από αυτούς να είναι οι ενδοτικοί; Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ένας τρόπος παραγωγικού και δημιουργικού διαλόγου. Αν νοιαζόμαστε όλοι για τον τόπο μας και για να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατό μια λύση, αλλά μια λύση που να είναι δίκαιη, όχι μια άδικη λύση, τότε, θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο του συγκρουσιακού διαλόγου και να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς προσπάθειες αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών, να συζητήσουμε με καλή θέληση, ποια είναι εκείνη η πολιτική που μπορεί πραγματικά, να ανοίξει το δρόμο για τη λύση. Μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ε/κ και τ/κ, που θα οδηγεί σε μια ελεύθερη χώρα, θα διατηρεί την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανενός ξένου».
24. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, έχει γίνει μια πρόταση από τη Συμμαχία Πολιτών, για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Σε τι αποσκοπεί αυτή εισήγηση; Η συγκεκριμένη εισήγηση, συνδέεται με τη διαρροή του εγγράφου;
«Ο τρόπος που λειτουργεί μέχρι σήμερα, ή τουλάχιστον τα τελευταία δυο με τρία χρόνια που συμμετέχω σαν Συμμαχία Πολιτών, το Εθνικό Συμβούλιο, είναι μη παραγωγικός. Αρκείται και οδηγεί σε μια ενημέρωση από τον ΠτΔ για πράγματα που έγιναν. Για τετελεσμένα γεγονότα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προϋποθέσεις, για να γίνει ένας δημιουργικός διάλογος ή/και να τεθεί ένας συγκεκριμένος προβληματισμός. Όταν η ενημέρωση αφορά πράγματα που έγιναν και τέλειωσαν, ουσιαστικά και αυτονόητα οδηγούμαστε στο ή να επικροτήσουμε τον Πρόεδρο για το τι έκανε είτε να τον επικρίνουμε για το τι έκανε. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι παραγωγικό. Εμείς προτείναμε λοιπόν, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το Εθνικό Συμβούλιο και να μπορεί πραγματικά να μετατραπεί σε ένα όργανο συλλογικού προβληματισμού, που θα είναι ένα συμβουλευτικό σώμα για τον ΠτΔ. Εισηγηθήκαμε λοιπόν, το Εθνικό Συμβούλιο, να κάνει, συνεδριάσεις θεματικές. Δηλαδή, ειδικές συνεδρίες που να συζητά μια προς μια, τις διάφορες πτυχές του κυπριακού, μπαίνοντας σε βάθος. Συζήτηση επί των εγγράφων, επί των προτάσεων της τουρκικής πλευράς και η κάθε πολιτική δύναμη, το κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου να μπορεί και έχει υποχρέωση να το κάνει, έστω και αν διαφωνεί, όπως εμείς, με την πολιτική του Προέδρου. Να καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και αναλύσεις, τις δικές μας εναλλακτικές ιδέες στον ΠτΔ. Να γίνεται ένας συλλογικός προβληματισμός και εναπόκειται στον ΠτΔ ποιες από αυτές τις ιδέες και προτάσεις θα αξιοποιήσει. Σίγουρα γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος έχει τον τελικό λόγο. Όμως μόνο με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να βοηθήσουμε τη δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Χαίρομαι και το χαιρετήσαμε ήδη, γιατί αποδέχτηκε ο Πρόεδρος και τελικά υπήρξε ομόφωνη απόφαση, να πάμε σε αυτό το μοντέλο συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό προϋποθέτει το να μας δίνονται τα έγγραφα για τις διάφορες πτυχές, για να μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν διαρροές είτε εγγράφων που θα μας δοθούν, είτε, πολύ περισσότερο, να μην γίνονται διαρροές των προβληματισμών και των σκέψεων που θα αναπτύσσονται κατά τη συζήτηση και των εναλλακτικών επιλογών που θα κατατίθενται στον ΠτΔ. Γιατί, διαρροή αυτών των εναλλακτικών σεναρίων, ουσιαστικά ενισχύει την τουρκική πλευρά και θα υποσκάπτει τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς. Δυστυχώς, ενώ συμφωνήθηκε αυτό και συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνονται διαρροές, δυο με τρεις ώρες αργότερα, έγινε η διαρροή του εγγράφου που μας έδωσε ο Πρόεδρος. Εγώ το θεωρώ ανεύθυνη πράξη. Θεωρώ ότι είχε σκοπιμότητες αυτός που το έκανε και θεωρώ ότι, αποσκοπούσε στο να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση, για να μην γίνονται ειδικές συνεδρίες πάνω στις πτυχές των διαπραγματεύσεων της λύσης του κυπριακού. Ταυτόχρονα, θέλω να ελπίζω ότι ο Πρόεδρος δεν θα παρασυρθεί, για να ακυρώσει την απόφαση».
24. Πάμε σε ένα άλλο κεφάλαιο. βουλευτικές 2016. Πότε πιστεύετε θα κλειδώσει το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών για όλες τις επαρχίες;
«Είμαστε σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο. Θεωρώ ότι, εντός των επόμενων λίγων ημερών, θα έχουν συμπληρωθεί τα ψηφοδέλτια της Συμμαχίας Πολιτών. Η προσπάθεια μας δεν είναι απλά να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια. Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει. Η προσπάθεια μας είναι, μαζί με τη συμπερίληψη στελεχών από τη Συμμαχία Πολιτών που έχουν προταθεί από τις επαρχιακές επιτροπές , που έχουν να προσφέρουν και μπορούν να βοηθήσουν τη Συμμαχία, θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια με πολίτες που ασπάζονται τις θέσεις μας, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ψηλό ηθικό ανάστημα, θεωρούμε πολύ σημαντική την ηθική διάσταση τις μέρες μας, αλλά ταυτόχρονα ανθρώπους οι οποίοι έχουν πετύχει στον τομέα τον οποίο δραστηριοποιούνται. Θέλουμε να είναι πετυχημένοι, να έχουν τεχνοκρατική κατάρτιση, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της Βουλής. Τα προβλήματα έχουν γίνει σύνθετα και περίπλοκα σήμερα και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται, ούτε με λαϊκισμούς, ούτε με ατάκες. Χρειάζεται να υπάρχει και γνώση και εμπειρογνωμοσύνη, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών θα δείχνει ότι είναι διαφορετικό από τα κόμματα του παλαιού κατεστημένου. Είναι ένα κίνημα ανοιχτό στην κοινωνία, ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από τους πολίτες και αποσκοπεί να υπηρετήσει την ιδεολογία μας που είναι η Κύπρος, τα δικαιώματα του πολίτη, η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του κράτους».
24. Δυο στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, είναι επίσημα εκτός ψηφοδελτίου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους κ.κ Σίμο Αγγελίδη και Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Υπάρχει κάποιος λόγος;
«Όχι. Οι δυο αυτοί συναγωνιστές, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα είναι ή όχι στο ψηφοδέλτιο. Δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση. Έχει να κάνει καθαρά με προσωπικά ή οικογενειακά ζητήματα που αφορούν τους δυο αυτούς συναγωνιστές και ποσώς με διαφωνίες ή με ρίξεις. Ευτυχώς, στη Συμμαχία Πολιτών επικρατεί ενότητα, δεν έχουμε να παρουσιάσουμε εμείς, ευτυχώς, αυτή την παλιά νοοτροπία με τις κλίκες και τις ομαδοποιήσεις και ενωμένοι βαδίζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές. Αν κάποια ηγετικά στελέχη, για προσωπικούς λόγους, επιλέξουν να μείνουν εκτός της μάχης, εκτός ψηφοδελτίου δηλαδή, νάστε σίγουροι ότι θα αναλάβουν άλλα καίρια πόστα, όπως είναι το εκλογικό επιτελείο».
24. Όντως, αυτό ακούεται για τον κ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Ότι δηλαδή, θα αναλάβει το εκλογικό επιτελείο.
«Τον κ. Μιχαηλίδη, είχα τη χαρά και την τιμή να τον έχω ως εκπρόσωπο τύπου στις προεδρικές εκλογές. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα. Και το ήθος του και τις γνώσεις του και τις ικανότητες του. Κατανοώ όμως, τα επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπου ατύχησε, όπως χιλιάδες άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις , να είναι θύμα του κουρέματος των καταθέσεων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δίνουν αγώνα επιβίωσης σήμερα. Όπως είπα, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης θα είναι στη μάχη. Και στην πρώτη γραμμή».
24. Ονόματα αριστίνδην υποψηφίων;
«Δεν θέλω να κάνω αποκαλύψεις. Δεν θέλω να παίξω αυτό το παιχνίδι γιατί δεν θέλω να αδικώ άλλους συναγωνιστές ή άλλους υποψήφιους. Είναι όμως γεγονός ότι διέρρευσαν ήδη δυο ονόματα: του Στέλιου Αχνιώτη, προέδρου του ΕΤΕΚ και της καθηγήτριας Μαίρης Ελευθεριάδου, η οποία μεταξύ άλλων βραβεύτηκε ως καλύτερη Κύπρια επιστήμονας. Μιλούμε όμως και με άλλα, εξίσου αξιόλογα άτομα από την κοινωνία και αναμένω αυτές τις δυο με τρείς μέρες τη θετική τους ανταπόκριση, όπως όλα δείχνουν».
24. Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με άλλο κόμμα ή κίνημα του κεντρώου χώρου για τις επικείμενες βουλευτικές;
«Είχαμε κάνει μια πρόταση ως Συμμαχία Πολιτών για την δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων. Μάλιστα το είχαμε προτείνει πριν από τις Ευρωεκλογές. Τότε είχε απορριφθεί. Το επαναλάβαμε τώρα για τις βουλευτικές και μάλιστα κάναμε ένα βήμα περεταίρω για να βοηθήσουμε, δηλώνοντας ότι αν γίνει αυτός ο συνασπισμός, δεν θα ηγείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Αυτό έγινε με απόφαση της Συγκλήτου, θέλοντας να βοηθήσουμε με το ενδεχόμενο να υπάρχουν κάποιες ενστάσεις ή κάποιοι φόβοι. Δυστυχώς μέχρι σήμερα που μιλούμε δεν είχαμε οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση».
24.Επομένως με το δεδομένο ότι όλα τα κόμματα προχωρούν να κλειδώσουν τα ψηφοδέλτια τους είναι πλέον εκτός συζήτησης το θέμα.
«Δυστυχώς, όταν έγινε η πρόταση πριν από αρκετούς μήνες, είχαμε όλο το χρόνο μπροστά μας, αν υπήρχε η καλή βούληση, να επεξεργαστούμε και κοινό πρόγραμμα και κοινές δράσεις και να διαμορφώσουμε και κοινό ψηφοδέλτιο που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στις εκλογές σε ποσοστά. Τώρα και ο χρόνος εξέλειπε, δυστυχώς και φοβάμαι ότι ακόμα και να υπήρχε κάτι αυτή τη στιγμή, ενδεχόμενα και οι πολίτες να το εκλάμβαναν ως μια κίνηση που αποσκοπεί μόνο σε εκλογικά ποσοστά και δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο».
24. Ένα καταληκτικό σχόλιο κ. Λιλλήκα
«Θα έλεγα στους πολίτες ότι, δικαιολογημένα είναι οργισμένοι και αγαναχτισμένοι, αλλά δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν τα κόμματα που έφεραν αυτή την καταστροφή στον τόπο μας, της ισοπέδωσης των πάντων. Η φράση φταίμε όλοι, μου θυμίζει τη φράση του Πάγκαλου, μαζί τα φάγαμε. Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι φταίμε όλοι. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Αντίθετα προειδοποιούσαμε για τα κακά που έρχονταν και υποβάλαμε εναλλακτικές προτάσεις που δεν εισακούστηκαν. Τα κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή, θέλουν, με την ισοπέδωση που κάνουν, να στρέψουν την οργή των πολιτών στην αποχή. Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η αποχή, δεν φέρνει την αλλαγή. Την αλλαγή την φέρνει η συμμετοχή. Η αποχή, οδηγεί σε συνενοχή. Η αποχή συντηρεί το κατεστημένο. Με πολύ λιγότερους ψήφους, τα μεγάλα κόμματα, θα βγάλουν περισσότερους βουλευτές. Αν θέλουν να τιμωρήσουν, πρέπει να κάνουν άλλες επιλογές με τη ψήφο τους».
24. Καλά, δεν είναι αυτό που εσείς σαν Γιώργος Λιλλήκας κι ενώ δεν υπήρχε τότε η Συμμαχία Πολιτών, παροτρύνατε τους πολίτες να κάνουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών;
«Κατ’ αρχήν όλη την προεκλογική εκστρατεία δεν έκανα ομιλίες. Έκανα διάλογο με τους πολίτες. Και για να είμαι συνεπής με τον διάλογο με τους πολίτες, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, οργάνωσα συγκεντρώσεις. Την Τρίτη ανοιχτή συγκέντρωση στη Λεμεσό, την Τετάρτη ανοικτή συγκέντρωση στη Λάρνακα και Αμμόχωστο το απόγευμα και το βράδυ στη Λευκωσία και Πέμπτη, ανοικτή συγκέντρωση στη Πάφο. Στις συγκεντρώσεις έκανα ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες, για το τι οι ίδιοι οι πολίτες εισηγούνταν ως στάση που έπρεπε να τηρήσω στον δεύτερο γύρο. Αρνήθηκα να κάνω συνάντηση και με τον κ. Αναστασιάδη και με τον κ. Μαλά γιατί ήθελα να ξεφύγω από την παλαιοκομματική νοοτροπία και κουλτούρα, όπου κάποιος έπαιρνε 2-5-7% , πόσο μάλλον το 25% και συναντούσε ένα υποψήφιο, του εξέφραζε τη στήριξη του για να πάρει υπουργεία. Μετά τις επαφές μου και το διάλογο μου με τους πολίτες , την Παρασκευή έδωσα συνέντευξη Τύπου και κάλεσα τους πολίτες, να μην απέχουν. Κάλεσα τους πολίτες να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν και να ψηφίσουν λευκό. Τους είπα ότι προσωπικά δεν εμπιστεύομαι, ούτε τον ένα ούτε τον άλλο. Για την εκλογή Αναστασιάδη, ευθύνες φέρει η ηγεσία του ΑΚΕΛ με τις επιλογές που έκανε. Προειδοποίησα από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μαλά ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα προωθεί την εκλογή Αναστασιάδη. Θα βρείτε δηλώσεις μου, από τον Αύγουστο του 2012. Και δυστυχώς δικαιώθηκα».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένα καλάθι από...άλλον πλανήτη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ