2016-02-08 20:45:28
Φωτογραφία για Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο MEGA
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σχετικά με το προσφυγικό και τα κέντρα ταυτοποίησης:

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σημεία όξυνσης αλλά κάθε πρόβλημα αν δεν το αντιμετωπίσεις με μια μεθοδολογία, δηλαδή τί θέλω, τί διαπραγματεύομαι και τί κάνω, τότε κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το πολιτικό ή κομματικό συμφέρον. Αν με ρωτήσετε εμένα τί θέλω, θα σας απαντούσα πως εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, να επανεγκατασταθούν οι άνθρωποι, οι πρόσφυγες, γιατί μην ξεχνάμε ότι τρέχουν να σωθούν. Αν με ρωτήσετε τί διαπραγματεύεσαι, θα σας έλεγα διαπραγματεύομαι η ταυτοποίηση και η αναγκαστική μετεγκατάσταση να γίνεται στα παράλια της Τουρκίας, διαπραγματεύομαι να δοθούν τα μηχανήματα και οι χρηματοδοτικοί πόροι στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί και να ταυτοποιεί και να φιλοξενεί.


Από κει και πέρα κάνω κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε. Το πρώτο είναι η ταυτοποίηση στα νησιά. Επειδή δεν μπορούμε - δεν υπάρχει ανθρώπινη λογική, δεν μιλάω για πολιτική λογική, αλλά ανθρώπινη λογική - να αφήνουμε ανθρώπους και παιδιά στα νερά του Αιγαίου, θα πρέπει να τους φέρνουμε στα νησιά, εκεί να ταυτοποιούνται και να περνάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα πέντε σημεία που έχουν επιλεχθεί και έχουν συμφωνηθεί. Τα τέσσερα είναι σχεδόν έτοιμα, δηλαδή Μυτιλήνη, Λέρος,  Χίος και Σάμος».

Ιδιαίτερα για το θέμα των αντιδράσεων επισήμανε:

«Εδώ θέλω να πω ένα πράγμα που αφορά την Κω και την περιοχή του Δήμου Δέλτα. Προσωπικά λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων. Δεν μπορώ να καταλάβω, όταν το βράδυ πηγαίνουν στο σπίτι τους, τί λένε στα παιδιά τους όταν βλέπουν νεκρά παιδιά ή παιδιά τα οποία βρίσκονται στα Αιγαίο, ότι αυτοί κάτι θα μας κάνουν, θα μας μολύνουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Λυπάμαι όταν αυτός ο φόβος αρχίζει και βγαίνει μπροστά. Ντρέπομαι για εκείνη τη μικρή ομάδα συνελλήνων οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις, πολιτικές και ιδεολογικές - εδώ η ιδεολογία έχει να κάνει με τον ουμανισμό από τη μια μεριά και τις ρατσιστικές αντιλήψεις από την άλλη - βρίσκονται πίσω ή μπροστά από τέτοια γεγονότα. Μάλιστα ξεπερνάνε κάθε όριο με επιθέσεις  όχι μόνο σε χώρους αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες.

Στα κέντρα αυτά μετά την ταυτοποίηση - θα υπάρχει ένας χώρος για να στεγάζονται και να σιτίζονται για μέχρι 48 ώρες - μετά θα μεταφέρονται με τις ακτοπλοϊκές γραμμές».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται σχετικά με το προσφυγικό και τον όλη διαχείριση του προβλήματος τόνισε:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, φοβούνται ό,τι έχουν ζήσει ένα καλοκαίρι, το οποίο δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν. Από την Κω και τα άλλα νησιά φεύγουν όλοι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, εκτός αν καταφέρουμε - και πρέπει να το καταφέρουμε – να γίνονται κατευθείαν οι διαδικασίες επαναπροώθησης προς την Τουρκία ή προς άλλες χώρες της Αφρικής. Είναι ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης που αυτή τη στιγμή γίνεται. Σε κάθε περίπτωση είτε αυτή γίνεται από την ηπειρωτική χώρα είτε από τα νησιά αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα.

Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Όλοι θα φεύγουν. Οι πρόσφυγες που θα έρχονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πηγαίνουν στους χώρους των προσφύγων για μετεγκατάσταση, δεν θα πηγαίνουν εκεί μετανάστες και από εκεί θα προωθούνται. Στο Σχιστό και στη Σίνδο θα πηγαίνουν μόνο προσφυγικές οικογένειες.

Οι Σύριοι, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί  θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου, οι άλλοι που δεν έχουν χαρτιά μπαίνουν στη διαδικασία του ασύλου, κάνουν αίτηση ασύλου, αυτό που εμείς διαπραγματευόμαστε σαν Ευρωπαϊκή Ενωση με την Τουρκία είναι η δυνατότητα επαναπροώθησης στην Τουρκία, για αυτό άλλωστε παίρνει και τόσα χρήματα, και από εκεί να γίνεται η επαναπροώθηση τους στις χώρες απ’ όπου ξεκίνησαν. Εδώ έχουμε διάφορα ζητήματα που δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά η Ελλάδα τα παλεύει. Δηλαδή το γεγονός ότι επαναπροωθούμε, για παράδειγμα, στο Πακιστάν 100 ανθρώπους και δέχονται τους 36.

Θα έρχονται λοιπόν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι πρόσφυγες, οι προσφυγικές οικογένειες, θα ακολουθούν τη διαδικασία, είτε Σχιστό είτε Σίνδο, για τους άλλους ακολουθείται η κανονική διαδικασία  που ακολουθείται μέχρι τώρα, που από τη μια έχει να κάνει με την διαδικασία ασύλου και από την άλλη με την επαναπροώθηση στις χώρες τους».

Σε ερώτηση για την εμπλοκή των ΜΑΤ απάντησε:

«Εγώ δεν θα ήθελα να πάνε τα ΜΑΤ αλλά να γίνει το hot spot. Τα ΜΑΤ δεν πήγαν για κάποιο άλλο λόγο αλλά γιατί υπήρξαν βίαιες αντιδράσεις μιας μικρής ομάδας που σπέρνει το φόβο και προσπάθησαν με βίαιο τρόπο να μην γίνει το hot spot. Αυτό το κέντρο υποδοχής και αντίστοιχης 24ωρης έως 48ωρης διαμονής θα γίνει στην Κω. Ο δήμαρχος όλο αυτό το χρονικό διάστημα όχι απλώς δεν έχει διευκολύνει αλλά δημιουργεί και προβλήματα που επιστρέφουν στην τουριστική κίνηση του νησιού. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι κάτοικοι της Κω οι οποίοι πάρα πολύ βοήθησαν το καλοκαίρι.

Γνωρίζουμε τι λένε οι τουριστικοί πράκτορες και οι οργανωμένοι ξενοδόχοι. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την Κω γιατί στην Ελλάδα αυξήθηκε ο Τουρισμός το 2015, και χρησιμοποιώντας τα λόγια του δημάρχου, στην Κω λόγω αυτής της κατάστασης στην οποία και ο ίδιος συνέβαλε, η τουριστική κίνηση μειώθηκε. Είναι καλύτερο λοιπόν για τον τουρισμό αυτοί οι άνθρωποι να είναι στην παραλία με τις σκηνές με τα παιδιά τους και να ψάχνουν μέρος να κάνουν τη φυσική τους ανάγκη, από το να υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος με σύγχρονη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμό των παιδιών; Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ