2016-02-08 21:13:06
Φωτογραφία για Μια μουσειακή συλλογή στα… αζήτητα [photos]
Κοντά σαράντα χρόνια έφυγαν τα κειμήλια της αξιόλογης ιστορικής και λαογραφικής συλλογής του μανιώδη συλλέκτη... Κώστα Σπυριδάκη στον Κεραμέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, και από τότε μένουν «σε αποθήκες», αναξιοποίητα, και μακριά από την κοινή θέα! Η… τύχη τους αλλά και οι φθορές που έχουν υποστεί σε αυτά τα σαράντα χρόνια στο… σκοτάδι, μπήκαν και αυτά στη λήθη του χρόνου, χωρίς έως σήμερα, να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρμόδιους τοπικούς παράγοντες Και αφού η συλλογή εξακολουθεί να μένει στα… αζήτητα, οι κάτοικοι του Κεραμέ… ανασκουμπώθηκαν και ζητούν την επιστροφή της στη γενέτειρα του συλλέκτη, ώστε να εκτεθεί στις αίθουσες του παλιού δημοτικού σχολείου και να αποτελεί για τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, «ενδιαφέροντα μουσειακό χώρο επισκέψεων».

Την άποψη αυτή ενισχύει και ο κάτοικος Μανώλης Αλεβυζάκης που σημειώνει: «Τόσα χρόνια είναι στις αποθήκες της παλιάς νομαρχίας του Ρεθύμνου και τα εκθέματα τα βλέπει μόνο το… σκοτάδι! Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά απαίτηση των χωριανών είναι ή να γυρίσουν στο χωριό που τα είχε αφιερώσει ο δωρητής ή να εκτεθούν σε κάποιο χώρο του Ρεθύμνου και να τα επισκέπτεται ο κόσμος
. Είναι αδιανόητο! Κανείς μας δεν ξέρει φεύγοντας από εδώ, μας είπαν ότι καταγράφηκαν, πόσα έφτασαν στις αποθήκες και σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα. Όλοι θέλουμε να επιστραφούν…»

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ»

Στοιχεία για τον συλλέκτη και τα κειμήλια, παραθέτει ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός του Ρεθύμνου Κωστής Ηλ. Παπαδάκης( Κεραμές και Αγαλλιανός, Κοινή πορεία μέσα στο χρόνο σελ. 226 και 227), σημειώνοντας ότι ο Κώστας Σπυριδάκης «στον Κεραμέ, κατά τα χρόνια 1964-1976, λειτούργησε μια εξαιρετικά αξιόλογη ιδιωτική συλλογή ιστορικολαογραφικού περιεχομένου, προϊόν φιλοπονίας και μόχθου». Τον χαρακτηρίζει «μανιώδη πολύζηλο συλλέκτη» και τα εκθέματα του, που τα «αφιέρωσε στο χωριό του» τα μετέφερε το 1964 σε ιδιόκτητο οίκημά του στο χωριό…

Το μουσείο παραχωρήθηκε στο χωριό του, όμως «λόγω αδυναμίας του να το κρατήσει και να το αξιοποιήσει το παραχώρησε στο δήμο Ρεθύμνης, που, και αυτός, «λόγω αναρμοδιότητας, δεν το κράτησε και έτσι κατέληξε στη νομαρχία Ρεθύμνης…». Ωστόσο ,και ο ίδιος διερωτάται και σήμερα «ποια είναι η τύχη όλου αυτού του ιστορικολαογραφικού πλούτου», και καταλήγει εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη, «που το χωριό έχασε μέσα από τα χέρια του ένα θαυμάσιο και ανεκτίμητης αξίας θησαυρό».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΒΑΡΟ

Σύμφωνα με τις αναφορές του κ.Παπαδάκη, στη συλλογή περιέχονται «πολλά ιστορικά κειμήλια της Κρητικής και Ελληνικής Επανάστασης, όπως όπλα από τις κρητικές και εθνικές επαναστάσεις καθώς και το ιστορικό λάβαρο του Κεραμέ στα 1821».

Όμως, κατά τις ίδιες αναφορές «υπήρχαν άφθονα αρχαία νομίσματα, ελληνικά και της Κρητικής Πολιτείας, εκκλησιαστικά είδη, παλιά γραμμόφωνα, ρολόγια, ραπτομηχανές και φανάρια, ξυλόγλυπτα, ακροκέραμα, σφραγίδες, κιάλια, σπαθιά, γλυπτά και ανάγλυφα μετάλλια και παράσημα, ενδυμασίες, υφαντά και κεντήματα, διάφοροι πίνακες, οικιακά είδη, αγροτικό υλικό, κοσμήματα και βιβλία, μέχρι και παλαιότατο κοράνιο…»

Ο Κώστας Σπυριδάκης ήταν επιπλοποιός του Κεραμέ, και «αν και μη ειδικός, ήταν πολύ καλός γνώστης πολλών ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων» και πολλά από τα μουσειακά είδη τα αγόραζε, από παζάρια στο Μοναστηράκι ή άλλες πόλεις της Ελλάδας που επισκέπτονταν, αφού «συχνά του άρεσε να ταξιδεύει από «χόμπι» αλλά και ζωηρό ενδιαφέρον…»
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
CleanUp Suite : AppStore free today
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
CleanUp Suite : AppStore free today
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ