2016-02-08 23:48:16
Τις τελευταίες μέρες έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο της Συρίας... Μια σειρά από γεγονότα σηματοδοτούν μια ολική αντεπίθεση του Συριακού Στρατού σε όλα τα μέτωπα. Κύριος στόχος των Συριακών Δυνάμεων είναι αρχικά η εξάλειψη των Δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στην Συρία και του στρατιωτικού σκέλους της, του Ελευθερου Συριακού Στρατού (FSA). Ταυτόχρονα προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια σε περιοχές από τις οποίες μαχητές του ISIS διενεργούν καταδρομικές επιχειρήσεις.
Το μέτωπο της Συρίας δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση μετά την εμπλοκή της Ρωσικής Αεροπορίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πέραν από τις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων των δυνάμεων κατά του Άσσαντ, η αναγνώριση και η έγκαιρη προειδοποίηση αποτέλεσαν στοιχεία κλειδιά για την έκβαση των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις στα Μέτωπα
Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι η διείσδυση του Συριακού Στρατού στο Νότιο και Ανατολικό Χαλέπι. Μετά από σφοδρές μάχες και με την συνεχή στήριξη της Ρωσικής Αεροπορίας, ο Συριακός Στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στην μάχη συμμετείχαν και άρματα μάχης Τ-90Α τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε κρίσιμες στιγμές κατά την εμβάθυνση των ρηγμάτων που προκάλεσαν οι επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού.
Τα άρματα αυτά παραδόθηκαν από τον Ρωσική Πλευρά μαζί με επιπλέον οπλισμό και εξοπλισμό. Ένα τεράστιο κύμα 75.000 προσφύγων δημιουργήθηκε από τις οικογένειες των μαχητών του FSA που είχαν εγκατασταθεί στο Χαλέπι. Το Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και από το 2012 παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του FSA, των Κούρδων YPG που ελέγχουν ένα μικρό τμήμα της πόλης, του Συριακού Στρατού και του Ισλαμικού Χαλιφάτου ISIS.
Αρχικά καταλήφθησαν τα βουνά Azzan και έπειτα δημιουργήθηκε μια ασφαλής ζώνη του οδικού δικτύου προς την πρωτεύουσα Δαμασκό στο νότο. Με τον τρόπο αυτό οι Συριοι είχαν το στρατηγικό πλεονέκτημα, έλεγχαν μεγάλο μέρος της περιοχής μέσω των υψωμάτων Azzan και απέκτησαν πολύ καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης για το εσωτερικό της πόλης του Χαλέπι. Την επίθεση στο νότιο τμήμα της πόλης, ηγείται ο Ιρανός Στρατηγός Qasem Soleimani, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά κατά τις επιχειρήσεις. Αρχικές αναφορές κάναν λόγο για τον θάνατό του στο τέλος Νοεμβρίου, κάτι που όμως ο ίδιος διέψευσε αν και πολύ βαριά τραυματισμένος λέγοντας :
«Το να γίνω μάρτυρας είναι αυτό που αναζητώ σε βουνά και πεδιάδες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάτι τέτοιο εφικτό«.
Στρατηγός Qasem Soleimani, ο αρχιτέκτονας της Ιρανικής εμπλοκής στη Συρία. Αν και βαρύτατα τραυματισμένος τον περασμένο Νοέμβριο, φέρεται να ξανανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές τις χρονιάς και να οργάνωσε την κατάληψη του Χαλέπι
Ο Soleimani διοικούσε πολλές μονάδες του Σιιτικού Αραβικού Συνασπισμού περιλαμβανομένων της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, δυνάμεων της Χεζμπολάχ, Ιρανών συμβούλων των δυνάμεων Quds (ειδικευόμενοι σε «μαύρες» κεκκαλυμένες επιχειρήσεις), του τμήματος Liwaa Abu Fadl Al-Abbas (Ιρακινοί εθελοντές) και Kata’ib Hezbollah (Ιρακινά μέλη της Χεζμπολάχ).
Η κατάληψη επίσης της κύριας οδικής αρτηρίας M-5 προς την Δαμασκό δεν ήταν εύκολη. Στις 20 Δεκεμβρίου ο Συριακός Στρατός ενέτεινε τις προσπάθειες του για την πλήρη εκκαθάριση της περιοχής γύρω από τον αυτοκινητόδρομο M-5 με τον οποίο συνδεόνταν το Χαλέπι με περιοχή ελεγχόμενη από τον FSA. H κατάληψη του M-5 μαζί με την στρατηγικής σημασίας πόλης Khan Tuman, την παρακείμενη στρατιωτική βάση και 2 χωριά έγινε μετά από σφοδρότατες μάχες στις οποίες υπέστησαν βαριές απώλειες και οι δύο πλευρές. Συνεχείς αντεπιθέσεις των ανταρτών του FSA οδήγησαν στην επανακατάληψη της πόλης Khan Tuman στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Η αποκοπή της μοναδικής αρτηρίας ενισχύσεων στο Χαλέπι θα ωθούσε σε άτακτη φυγή τις δυνάμεις του FSA στο Χαλέπι. Μια όμως αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων 3 μέρες μετά στις 6 Φεβρουαρίου 2016 επανεφερε τον έλεγχο της πόλης στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η γενικότερη στρατηγική των Συριακών Δυνάμεων είναι η κατάληψη οδικών αρτηριών και περασμάτων σε ορεινούς όγκους, πριν την εκδήλωση κύριας επιθετικής ενέργειας. Γνωρίζοντας ότι η κύρια οδός ανεφοδιασμου προέρχεται από τον Βορρά στα σύνορα με την Τουρκία, οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές ιδιαίτερα σε περιοχές των Τουρκμάνων έχουν ανακόψει την αποστολή μαζικών ενισχύσεων στην πρώτη Γραμμή.
Ενώ το Χαλέπι στρατηγικά πλέον ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις, με τις τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν χώρα, ο Συριακός Στρατός εξαπέλυσε επιδρομές και κατά της ελεγχόμενης από το ISIS περιοχής Haydariyahανατολικά. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων κατέδειξαν στρατηγικούς στόχους όπως αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης σε μια αεροπορική επιδρομή την οποία εκτέλεσαν κυρίως επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24. Αναφορές κάνουν λόγο για δράση αναγνωριστικών Mig-25 λίγες μέρες πριν την επίθεση. Με την ISIS απασχολημένη λόγω επίσης του μετώπου που διευρύνει ο Συριακός Στρατός στην Παλμύρα η μάχη στα δύο αυτά μέτωπα απαιτεί πόρους και ανθρώπινο δυναμικό τα οποία λόγω της έντονης δράσης της Ρωσικής Αεροπορίας δεν είναι εύκολο να αποσταλλούν. Επίσης έχουν κυκλώσει την πόλη Rayyan (ανατολικά του Χαλέπι) η οποία είναι θέμα ημερών να πέσει στα χέρια του Συριακού Στρατού. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται πιθανές αντεπιθέσεις της ISIS κατα των δυνάμεων στο Χαλέπι.
Σε ένα ακόμη κύριο μέτωπο ο Συριακός Στρατός προσπαθεί να εξαλείψει πλήρως τις δυνάμεις τους FSA στο νότιο τμήμα της χώρας. Η κύρια επιθετική του ενέργεια επικεντρώνεται στην πόλη Daraa.
Σε μια κεραυνοβόλα επίθεση με την Συνδρομή της Ρωσικής Αεροπορίας και αεροσκαφών Su-25 ο Συριακός Στρατός κατέλαβε την πόλη Al-Naymah, ανατολικά της Daraa. Ταυτόχρονα λίγες μέρες πριν κατελήφθη και η πόλη Ιtman βόρεια. Η πόλη αυτή συνδέει την περιοχή με τον αυτοκινητόδρομο M-5 που έχει κατεύθυνση τη Δαμασκό. Η κατάληψη αυτή επιτρέπει την άφθονη ροή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων κατά την πολιορκία τηςDaraa. H 38 Ταξιαρχία μαζί με την 5 ΤΘ Μεραρχία χτύπησαν την πόλη Al-Naymah την οποία έλεγχαν η Al Nusra και ο FSA. Το μικρό γεωγραφικό αποτύπωμα της πόλης δεν άφηνε χώρο για επαρκή αμυντική προετοιμασία και μετά την κατάρρευση της πρώτης γραμμής από τα Συριακά Άρματα για να αποφυγουν την ολοκληρωτική εξόντωση οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν στην πόλη Sayda.
Πρέπει να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος των δυνάμεων της Al-Νusra είχε μεταφερθεί προληπτικά στην πόλη Sheikh Meskin τις προηγούμενες μέρες για να αποκρούσει ανεπιτυχώς την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Επίσης, ένα μικρό τμήμα των δυνάμεων αυτών μεταφέρθηκε μέσα στην πόλη Daraa για να λάβει αμυντικές θέσεις σε στρατηγικά σημειά. Έτσι με μειωμένες δυνάμεις, η πόλη Al-Naymah έπεσε χωρίς πολυήμερη αντίσταση. Κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων το βόρειο τμήμα της πόλης καταλήφθηκε από κυβερνητικές Δυνάμεις. Η μάχη της Daraa δεν έχει ακόμη τελειώσει, με δεδομένη όμως την ανυπαρξία ανεφοδιασμού των ανταρτών και την συνεχή μεταφορά κυβερνητικών δυνάμεων μέσα από τον οδικό άξονα M-5, είναι πολύ δύσκολη η παραμονή τους για καιρό υπό πολιορκία.
H αποκοπη της περιοχής βόρεια του Χαλέπι κόβει την μοναδική οδό ενίσχυσης απο τα Τουρκικά Σύνορα
Σε ένα ακόμη μέτωπο στην Βόρεια Συρία συνεχίζονται οι μάχες , στην πόλη Zaraa και Meyer που έχουν καταληφθεί από δυνάμεις του Συριακού Στρατού. Η προσπάθεια του συριακού στρατού σε αυτήν την περιοχή είναι εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη δυνάμεων του YPG στα κυριότερα σημεία στον Βορρά να κόψει την πρόσβαση του FSA σε ανεφοδιασμό μέσω του περάσματος Tal-Rifat/Bab al-Salam. H περιοχή εκείνη ελέγχεται από τον FSA και είναι ο μοναδικός δρόμος ανεφοδιασμού από τα Τουρκικά Σύνορα. Με τον κατακερματισμό του μετώπου επιχηρείται αποκλεισμός της περιοχής και μεγαλώνει ο κίνδυνος οριστικής ήττας στο Χαλέπι δεδομένου ότι Συριακές Δυνάμεις έχουν προωηθεί στην Al- Hadler και κατέχουν το ύψωμα Al-Eis.
Η ενεργή ουδετερότητα των Κουρδικών Δυνάμεων στις μάχες μεταξύ του FSA και του Συριακού Στρατού μειώνει το περιθώριο ελιγμών των δυνάμεων του FSA στο Βορρά. Αν και κάτι τέτοιο μελλοντικά μπορεί να αλλάξει δίνοντάς τους καταφύγιο ή ασφαλές πέρασμα προς την Τουρκία, αυτό πάλι θα γίνεται κάτω από αυστηρούς κανόνες.
Η Ρωσική Ενίσχυση
Οι παραπάνω εκβάσεις μαχών δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικές χωρίς την συνδρομή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην δράση ειδικών δυνάμεων των Ρώσων ΠΖΝ που έχουν αναλάβει την χερσαία αναγνώριση στόχων πίσω από τις γραμμές του εχθρού και σε αεροπορικές προσβολές τόσο κατά του FSA όσο και κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου ISIS το οποίο έχει μειώσει την δράση κατά των κυβερνητικών Συριακών Δυνάμεων. Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση κατά της Δαμασκού που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 70 ατόμων δεν ήταν παρά επικέντρωμένη στην πρόκληση τρόμου και όχι τόσο στην απόκτηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων.
Μέσω της θαλάσσιας οδού, οι Ρώσοι έχουν παραδόσει αρκετές δεκάδες αρμάτων μάχης T-90A εφοδιασμένων με το σύστημα αντιμέτρων κατά ΑΤ πυραύλων Shtora-S (βλέπε Τ-80 U/UK: H ασπίδα της Κύπρου). Τα άρματα αυτά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδιαίτερα στην πολιορκία στο Χαλέπι που διεύρυναν με κατάλληλες επιθέσεις τα ρήγματα που δημιουργησε ο Συριακός Στρατός, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και μια ένεση ηθικού στον Συριακό Στρατό.
Στην θέα των Τ-90 οι Σύριοι υψώνουν το σήμα της νίκης
Τα άρματα αυτά τα χρησιμοποιεί για την ώρα η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία που δραστηριοποιείται στο Χαλέπι. Ιδιαίτερα η δράση τους στο νότιο τμήμα ήταν ένα σξμείο καμπής για τον αποκλεισμό του FSA. O υπόλοιπος εξοπλισμός της Μεραρχίας αποτελείται από άρματα μάχης T-72, ΤΟΜΑ BMP-2 και εκσυγχρονισμένα BMP-1.
Επιπλέον παραδόθηκαν νέα τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-82A τα οποία ενίσχυσαν τις θέσεις του Συριακού Πεζικού. Μαζί με τα επιπλέον οχήματα παραδόθηκε και ανανεωμένος οπλισμός στις Συριακές Δυνάμεις όπως πολυβόλα RPK Pecheneg
Ταυτόχρονα οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέβασαν στην περιοχή:
6 αεροσκάφη Su-35S (συνολικά έχουν παραληφθεί 40 από την RuAF ενώ απομένουν άλλα 58 μέχρι το 2018), τα οποία έχουν αναλάβει την 24ωρη εναέρια περιπολία και προστασία της βάσης στην περιοχή της Λαττάκειας. Τα αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M και το εξαιρετικό ραντάρ AESA Irbis-E.
Θεωρείται σαν μικρό Awacs λόγω του ισχυρού ραντάρ του ενώ το σύστημα Khibiny-M, όμοιο με αυτό που εξοπλίζει το Su-34 εγγυάται ισχυρές ηλεκτρονικές παρεμβολές του αντιπάλου. Στην Ρωσική Βάση Hmeymim σταθμεύουν 6 Su-35S, 4 Su-30 SM, 8 Su-34, 12 Su-25SM και 12 (μετά την ρωσική απώλεια από την Τουρκική κατάρριψη, αναπληρώθηκε με την έλευση ενός αεροσκάφους) Su-24 M. Στην βάση σταθμεύουν επίσης αδιευκρίνιστος αριθμός ελικοπτέρων Mi-8 και επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24
συστοιχίες S-400 οι οποίες αφίχθησαν εσπευσμένα μετά την κατάρριψη του Ρωσικού Αεροσκάφους Su-24. Παρόλο που η εμβέλειά τους φθάνει τα 400 χλμ, λόγω πολιτικών περιορισμών οι Ρώσοι διαμύνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα αεροσκάφος να πετάξει εντός του Συριακού Εναερίου χώρου στοχοποιώντας την Τουρκική Αεροπορία. Έτσι κυρίως οι Συστοιχίες αυτές προστατεύουν από επιθέσεις στο Βόρειο Τμήμα της Χώρας και είναι ένα προειδοποιητικό μέσο απαγόρευσης πρόσβασης στο Συριακό Εναέριο Χώρο. Μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη An-124 Condor
Άρματα Μάχης Τ-90Α για τους Ρώσους ΠΖΝ πέραν αυτών που δόθηκαν στον Συριακό Στρατό
Αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 που προστατεύουν τόσο τις συστοιχίες S-400 όσο και τις Μηχανοκίνητες μονάδες των Ρώσων Πεζοναυτών
Συνολικά από την Ρωσική πλευρά σχεδόν 1700 άτομα προσωπικό έχουν αφιχθει στην Συρία
Μόνιμη παρουσία ενός καταδρομικού κλάσης Slava εξοπλισμένου με 64 πυραύλους S-300 και 16 πυραύλους κατά πλοίων P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox). Μέχρι το τέλος του 2015 στα παράλια της Συρίας περιπολούσε το Καταδρομικό Moskva το οποίο αντικατέστησε το πλοίο Varyag, ίδιας κλάσης.
Ρωσικοί πύραυλοι 48N6 με βεληνεκες τα 400 km κατέφθασαν σε Συριακό Έδαφος. Η απουσία σύγχρονων μέσων εναέριων παρεμβολών από την Τουρκική Αεροπορία δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους
Επίλογος
Αναμφισβήτητα, η κατάσταση στην Μ.Ανατολή γίνεται μέρα με την ημέρα πιο ζοφερή. Πλέον ο Συριακός Εμφύλιος Πόλεμος δεν αποτελεί απλά Συριακή υπόθεση αλλά μια ευρύτερη περιφερειακή αναμέτρηση ανάμεσα στον Ρωσο-Σιιτικό (Ιραν, Συρία, Χεμπολαχ, Ιρακινού εθελοντές) Συνασπισμό και τις δυνάμεις του FSA και της ISIS. Ο σκοπός των Κουρδικών Δυνάμεων θεωρείται περισσότερο αμυντικός κατά τον εκκαθαρίσεων της ISIS και περισσότερο ουδέτερος προς την Συριακή Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση (FSA). H κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Γενεύη την προηγούμενη Τετάρτη αποτελεί δείγμα ότι ο πόλεμος στην περιοχή θα τελειώσει μόνο με την σαφή επικράτηση της μιας πλευράς έναντι της άλλης.
Ο σκοπός των Συριακών Δυνάμεων είναι η απομόνωση του FSA και η συντριβή του κάτι που επιτυγχάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση διατήρησης της επιτυχίας αυτής και περιθωριοποίησης του FSA, η Διεθνής Κοινότητα δεν θα είναι παρά αναγκασμένη να βοηθήσει έστω και έμμεσα τα Συριακά Στρατεύματα στον αγώνα τους κατά της ISIS. Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί φαινεται να αποδίδουν και να γίνονται περισσότερο επιθετικοί μετά την εμπλοκή της Ρωσίας αλλά και την επίθεση της ISIS στο Παρίσι, με αποτέλεσμα σε στρατιωτικό επίπεδο η ISIS να μην έχει εκδηλώσει κάποια κύρια επιθετική ενέργεια .
Πηγή
Tromaktiko
Το μέτωπο της Συρίας δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση μετά την εμπλοκή της Ρωσικής Αεροπορίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πέραν από τις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων των δυνάμεων κατά του Άσσαντ, η αναγνώριση και η έγκαιρη προειδοποίηση αποτέλεσαν στοιχεία κλειδιά για την έκβαση των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις στα Μέτωπα
Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι η διείσδυση του Συριακού Στρατού στο Νότιο και Ανατολικό Χαλέπι. Μετά από σφοδρές μάχες και με την συνεχή στήριξη της Ρωσικής Αεροπορίας, ο Συριακός Στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στην μάχη συμμετείχαν και άρματα μάχης Τ-90Α τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε κρίσιμες στιγμές κατά την εμβάθυνση των ρηγμάτων που προκάλεσαν οι επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού.
Τα άρματα αυτά παραδόθηκαν από τον Ρωσική Πλευρά μαζί με επιπλέον οπλισμό και εξοπλισμό. Ένα τεράστιο κύμα 75.000 προσφύγων δημιουργήθηκε από τις οικογένειες των μαχητών του FSA που είχαν εγκατασταθεί στο Χαλέπι. Το Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και από το 2012 παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του FSA, των Κούρδων YPG που ελέγχουν ένα μικρό τμήμα της πόλης, του Συριακού Στρατού και του Ισλαμικού Χαλιφάτου ISIS.
Αρχικά καταλήφθησαν τα βουνά Azzan και έπειτα δημιουργήθηκε μια ασφαλής ζώνη του οδικού δικτύου προς την πρωτεύουσα Δαμασκό στο νότο. Με τον τρόπο αυτό οι Συριοι είχαν το στρατηγικό πλεονέκτημα, έλεγχαν μεγάλο μέρος της περιοχής μέσω των υψωμάτων Azzan και απέκτησαν πολύ καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης για το εσωτερικό της πόλης του Χαλέπι. Την επίθεση στο νότιο τμήμα της πόλης, ηγείται ο Ιρανός Στρατηγός Qasem Soleimani, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά κατά τις επιχειρήσεις. Αρχικές αναφορές κάναν λόγο για τον θάνατό του στο τέλος Νοεμβρίου, κάτι που όμως ο ίδιος διέψευσε αν και πολύ βαριά τραυματισμένος λέγοντας :
«Το να γίνω μάρτυρας είναι αυτό που αναζητώ σε βουνά και πεδιάδες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάτι τέτοιο εφικτό«.
Στρατηγός Qasem Soleimani, ο αρχιτέκτονας της Ιρανικής εμπλοκής στη Συρία. Αν και βαρύτατα τραυματισμένος τον περασμένο Νοέμβριο, φέρεται να ξανανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές τις χρονιάς και να οργάνωσε την κατάληψη του Χαλέπι
Ο Soleimani διοικούσε πολλές μονάδες του Σιιτικού Αραβικού Συνασπισμού περιλαμβανομένων της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, δυνάμεων της Χεζμπολάχ, Ιρανών συμβούλων των δυνάμεων Quds (ειδικευόμενοι σε «μαύρες» κεκκαλυμένες επιχειρήσεις), του τμήματος Liwaa Abu Fadl Al-Abbas (Ιρακινοί εθελοντές) και Kata’ib Hezbollah (Ιρακινά μέλη της Χεζμπολάχ).
Η κατάληψη επίσης της κύριας οδικής αρτηρίας M-5 προς την Δαμασκό δεν ήταν εύκολη. Στις 20 Δεκεμβρίου ο Συριακός Στρατός ενέτεινε τις προσπάθειες του για την πλήρη εκκαθάριση της περιοχής γύρω από τον αυτοκινητόδρομο M-5 με τον οποίο συνδεόνταν το Χαλέπι με περιοχή ελεγχόμενη από τον FSA. H κατάληψη του M-5 μαζί με την στρατηγικής σημασίας πόλης Khan Tuman, την παρακείμενη στρατιωτική βάση και 2 χωριά έγινε μετά από σφοδρότατες μάχες στις οποίες υπέστησαν βαριές απώλειες και οι δύο πλευρές. Συνεχείς αντεπιθέσεις των ανταρτών του FSA οδήγησαν στην επανακατάληψη της πόλης Khan Tuman στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Η αποκοπή της μοναδικής αρτηρίας ενισχύσεων στο Χαλέπι θα ωθούσε σε άτακτη φυγή τις δυνάμεις του FSA στο Χαλέπι. Μια όμως αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων 3 μέρες μετά στις 6 Φεβρουαρίου 2016 επανεφερε τον έλεγχο της πόλης στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η γενικότερη στρατηγική των Συριακών Δυνάμεων είναι η κατάληψη οδικών αρτηριών και περασμάτων σε ορεινούς όγκους, πριν την εκδήλωση κύριας επιθετικής ενέργειας. Γνωρίζοντας ότι η κύρια οδός ανεφοδιασμου προέρχεται από τον Βορρά στα σύνορα με την Τουρκία, οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές ιδιαίτερα σε περιοχές των Τουρκμάνων έχουν ανακόψει την αποστολή μαζικών ενισχύσεων στην πρώτη Γραμμή.
Ενώ το Χαλέπι στρατηγικά πλέον ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις, με τις τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν χώρα, ο Συριακός Στρατός εξαπέλυσε επιδρομές και κατά της ελεγχόμενης από το ISIS περιοχής Haydariyahανατολικά. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων κατέδειξαν στρατηγικούς στόχους όπως αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης σε μια αεροπορική επιδρομή την οποία εκτέλεσαν κυρίως επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24. Αναφορές κάνουν λόγο για δράση αναγνωριστικών Mig-25 λίγες μέρες πριν την επίθεση. Με την ISIS απασχολημένη λόγω επίσης του μετώπου που διευρύνει ο Συριακός Στρατός στην Παλμύρα η μάχη στα δύο αυτά μέτωπα απαιτεί πόρους και ανθρώπινο δυναμικό τα οποία λόγω της έντονης δράσης της Ρωσικής Αεροπορίας δεν είναι εύκολο να αποσταλλούν. Επίσης έχουν κυκλώσει την πόλη Rayyan (ανατολικά του Χαλέπι) η οποία είναι θέμα ημερών να πέσει στα χέρια του Συριακού Στρατού. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται πιθανές αντεπιθέσεις της ISIS κατα των δυνάμεων στο Χαλέπι.
Σε ένα ακόμη κύριο μέτωπο ο Συριακός Στρατός προσπαθεί να εξαλείψει πλήρως τις δυνάμεις τους FSA στο νότιο τμήμα της χώρας. Η κύρια επιθετική του ενέργεια επικεντρώνεται στην πόλη Daraa.
Σε μια κεραυνοβόλα επίθεση με την Συνδρομή της Ρωσικής Αεροπορίας και αεροσκαφών Su-25 ο Συριακός Στρατός κατέλαβε την πόλη Al-Naymah, ανατολικά της Daraa. Ταυτόχρονα λίγες μέρες πριν κατελήφθη και η πόλη Ιtman βόρεια. Η πόλη αυτή συνδέει την περιοχή με τον αυτοκινητόδρομο M-5 που έχει κατεύθυνση τη Δαμασκό. Η κατάληψη αυτή επιτρέπει την άφθονη ροή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων κατά την πολιορκία τηςDaraa. H 38 Ταξιαρχία μαζί με την 5 ΤΘ Μεραρχία χτύπησαν την πόλη Al-Naymah την οποία έλεγχαν η Al Nusra και ο FSA. Το μικρό γεωγραφικό αποτύπωμα της πόλης δεν άφηνε χώρο για επαρκή αμυντική προετοιμασία και μετά την κατάρρευση της πρώτης γραμμής από τα Συριακά Άρματα για να αποφυγουν την ολοκληρωτική εξόντωση οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν στην πόλη Sayda.
Πρέπει να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος των δυνάμεων της Al-Νusra είχε μεταφερθεί προληπτικά στην πόλη Sheikh Meskin τις προηγούμενες μέρες για να αποκρούσει ανεπιτυχώς την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Επίσης, ένα μικρό τμήμα των δυνάμεων αυτών μεταφέρθηκε μέσα στην πόλη Daraa για να λάβει αμυντικές θέσεις σε στρατηγικά σημειά. Έτσι με μειωμένες δυνάμεις, η πόλη Al-Naymah έπεσε χωρίς πολυήμερη αντίσταση. Κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων το βόρειο τμήμα της πόλης καταλήφθηκε από κυβερνητικές Δυνάμεις. Η μάχη της Daraa δεν έχει ακόμη τελειώσει, με δεδομένη όμως την ανυπαρξία ανεφοδιασμού των ανταρτών και την συνεχή μεταφορά κυβερνητικών δυνάμεων μέσα από τον οδικό άξονα M-5, είναι πολύ δύσκολη η παραμονή τους για καιρό υπό πολιορκία.
H αποκοπη της περιοχής βόρεια του Χαλέπι κόβει την μοναδική οδό ενίσχυσης απο τα Τουρκικά Σύνορα
Σε ένα ακόμη μέτωπο στην Βόρεια Συρία συνεχίζονται οι μάχες , στην πόλη Zaraa και Meyer που έχουν καταληφθεί από δυνάμεις του Συριακού Στρατού. Η προσπάθεια του συριακού στρατού σε αυτήν την περιοχή είναι εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη δυνάμεων του YPG στα κυριότερα σημεία στον Βορρά να κόψει την πρόσβαση του FSA σε ανεφοδιασμό μέσω του περάσματος Tal-Rifat/Bab al-Salam. H περιοχή εκείνη ελέγχεται από τον FSA και είναι ο μοναδικός δρόμος ανεφοδιασμού από τα Τουρκικά Σύνορα. Με τον κατακερματισμό του μετώπου επιχηρείται αποκλεισμός της περιοχής και μεγαλώνει ο κίνδυνος οριστικής ήττας στο Χαλέπι δεδομένου ότι Συριακές Δυνάμεις έχουν προωηθεί στην Al- Hadler και κατέχουν το ύψωμα Al-Eis.
Η ενεργή ουδετερότητα των Κουρδικών Δυνάμεων στις μάχες μεταξύ του FSA και του Συριακού Στρατού μειώνει το περιθώριο ελιγμών των δυνάμεων του FSA στο Βορρά. Αν και κάτι τέτοιο μελλοντικά μπορεί να αλλάξει δίνοντάς τους καταφύγιο ή ασφαλές πέρασμα προς την Τουρκία, αυτό πάλι θα γίνεται κάτω από αυστηρούς κανόνες.
Η Ρωσική Ενίσχυση
Οι παραπάνω εκβάσεις μαχών δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικές χωρίς την συνδρομή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην δράση ειδικών δυνάμεων των Ρώσων ΠΖΝ που έχουν αναλάβει την χερσαία αναγνώριση στόχων πίσω από τις γραμμές του εχθρού και σε αεροπορικές προσβολές τόσο κατά του FSA όσο και κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου ISIS το οποίο έχει μειώσει την δράση κατά των κυβερνητικών Συριακών Δυνάμεων. Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση κατά της Δαμασκού που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 70 ατόμων δεν ήταν παρά επικέντρωμένη στην πρόκληση τρόμου και όχι τόσο στην απόκτηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων.
Μέσω της θαλάσσιας οδού, οι Ρώσοι έχουν παραδόσει αρκετές δεκάδες αρμάτων μάχης T-90A εφοδιασμένων με το σύστημα αντιμέτρων κατά ΑΤ πυραύλων Shtora-S (βλέπε Τ-80 U/UK: H ασπίδα της Κύπρου). Τα άρματα αυτά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδιαίτερα στην πολιορκία στο Χαλέπι που διεύρυναν με κατάλληλες επιθέσεις τα ρήγματα που δημιουργησε ο Συριακός Στρατός, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και μια ένεση ηθικού στον Συριακό Στρατό.
Στην θέα των Τ-90 οι Σύριοι υψώνουν το σήμα της νίκης
Τα άρματα αυτά τα χρησιμοποιεί για την ώρα η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία που δραστηριοποιείται στο Χαλέπι. Ιδιαίτερα η δράση τους στο νότιο τμήμα ήταν ένα σξμείο καμπής για τον αποκλεισμό του FSA. O υπόλοιπος εξοπλισμός της Μεραρχίας αποτελείται από άρματα μάχης T-72, ΤΟΜΑ BMP-2 και εκσυγχρονισμένα BMP-1.
Επιπλέον παραδόθηκαν νέα τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-82A τα οποία ενίσχυσαν τις θέσεις του Συριακού Πεζικού. Μαζί με τα επιπλέον οχήματα παραδόθηκε και ανανεωμένος οπλισμός στις Συριακές Δυνάμεις όπως πολυβόλα RPK Pecheneg
Ταυτόχρονα οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέβασαν στην περιοχή:
6 αεροσκάφη Su-35S (συνολικά έχουν παραληφθεί 40 από την RuAF ενώ απομένουν άλλα 58 μέχρι το 2018), τα οποία έχουν αναλάβει την 24ωρη εναέρια περιπολία και προστασία της βάσης στην περιοχή της Λαττάκειας. Τα αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M και το εξαιρετικό ραντάρ AESA Irbis-E.
Θεωρείται σαν μικρό Awacs λόγω του ισχυρού ραντάρ του ενώ το σύστημα Khibiny-M, όμοιο με αυτό που εξοπλίζει το Su-34 εγγυάται ισχυρές ηλεκτρονικές παρεμβολές του αντιπάλου. Στην Ρωσική Βάση Hmeymim σταθμεύουν 6 Su-35S, 4 Su-30 SM, 8 Su-34, 12 Su-25SM και 12 (μετά την ρωσική απώλεια από την Τουρκική κατάρριψη, αναπληρώθηκε με την έλευση ενός αεροσκάφους) Su-24 M. Στην βάση σταθμεύουν επίσης αδιευκρίνιστος αριθμός ελικοπτέρων Mi-8 και επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24
συστοιχίες S-400 οι οποίες αφίχθησαν εσπευσμένα μετά την κατάρριψη του Ρωσικού Αεροσκάφους Su-24. Παρόλο που η εμβέλειά τους φθάνει τα 400 χλμ, λόγω πολιτικών περιορισμών οι Ρώσοι διαμύνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα αεροσκάφος να πετάξει εντός του Συριακού Εναερίου χώρου στοχοποιώντας την Τουρκική Αεροπορία. Έτσι κυρίως οι Συστοιχίες αυτές προστατεύουν από επιθέσεις στο Βόρειο Τμήμα της Χώρας και είναι ένα προειδοποιητικό μέσο απαγόρευσης πρόσβασης στο Συριακό Εναέριο Χώρο. Μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη An-124 Condor
Άρματα Μάχης Τ-90Α για τους Ρώσους ΠΖΝ πέραν αυτών που δόθηκαν στον Συριακό Στρατό
Αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 που προστατεύουν τόσο τις συστοιχίες S-400 όσο και τις Μηχανοκίνητες μονάδες των Ρώσων Πεζοναυτών
Συνολικά από την Ρωσική πλευρά σχεδόν 1700 άτομα προσωπικό έχουν αφιχθει στην Συρία
Μόνιμη παρουσία ενός καταδρομικού κλάσης Slava εξοπλισμένου με 64 πυραύλους S-300 και 16 πυραύλους κατά πλοίων P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox). Μέχρι το τέλος του 2015 στα παράλια της Συρίας περιπολούσε το Καταδρομικό Moskva το οποίο αντικατέστησε το πλοίο Varyag, ίδιας κλάσης.
Ρωσικοί πύραυλοι 48N6 με βεληνεκες τα 400 km κατέφθασαν σε Συριακό Έδαφος. Η απουσία σύγχρονων μέσων εναέριων παρεμβολών από την Τουρκική Αεροπορία δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους
Επίλογος
Αναμφισβήτητα, η κατάσταση στην Μ.Ανατολή γίνεται μέρα με την ημέρα πιο ζοφερή. Πλέον ο Συριακός Εμφύλιος Πόλεμος δεν αποτελεί απλά Συριακή υπόθεση αλλά μια ευρύτερη περιφερειακή αναμέτρηση ανάμεσα στον Ρωσο-Σιιτικό (Ιραν, Συρία, Χεμπολαχ, Ιρακινού εθελοντές) Συνασπισμό και τις δυνάμεις του FSA και της ISIS. Ο σκοπός των Κουρδικών Δυνάμεων θεωρείται περισσότερο αμυντικός κατά τον εκκαθαρίσεων της ISIS και περισσότερο ουδέτερος προς την Συριακή Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση (FSA). H κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Γενεύη την προηγούμενη Τετάρτη αποτελεί δείγμα ότι ο πόλεμος στην περιοχή θα τελειώσει μόνο με την σαφή επικράτηση της μιας πλευράς έναντι της άλλης.
Ο σκοπός των Συριακών Δυνάμεων είναι η απομόνωση του FSA και η συντριβή του κάτι που επιτυγχάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση διατήρησης της επιτυχίας αυτής και περιθωριοποίησης του FSA, η Διεθνής Κοινότητα δεν θα είναι παρά αναγκασμένη να βοηθήσει έστω και έμμεσα τα Συριακά Στρατεύματα στον αγώνα τους κατά της ISIS. Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί φαινεται να αποδίδουν και να γίνονται περισσότερο επιθετικοί μετά την εμπλοκή της Ρωσίας αλλά και την επίθεση της ISIS στο Παρίσι, με αποτέλεσμα σε στρατιωτικό επίπεδο η ISIS να μην έχει εκδηλώσει κάποια κύρια επιθετική ενέργεια .
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ