2016-02-09 08:46:44
Φωτογραφία για Μεγάλη ζημιά στο Χρηματιστήριο: Χωρίς αγοραστές και χωρίς συμφωνία με την Ευρώπη, τα πράγματα είναι δύσκολα...
Η αγωνία κυριαρχεί πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από το χθεσινό ολικό κραχ με το οποίο ο μεν Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 460 μονάδες, ο δε τραπεζικός Δείκτης έχασε 24% μέσα σε μια ημέρα.   Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς από τα 13,7 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στις τράπεζες έχουν χαθεί πάνω απο 7 δισ. ευρώ μέσα σε δυο μήνες.   Τα δεδομένα,-ή καλύτερα το εκρηκτικό κοκτέιλ της ελληνικής οικονομίας, των διεθνών αγορών και του προσφυγικού προβλήματος -  που έχουν στην διάθεση τους οι επενδυτές στην Αθήνα είναι συγκεκριμένα:  

1) Στην Αθήνα δεν υπάρχουν καθόλου αγοραστές για τις τραπεζικές μετοχές – εξ ου και η κατακόρυφη πτώση. Αντίθετα, τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε και μια προσπάθεια σπεκουλαρίσματος του κακού κλίματος με αθρόες πωλήσεις απο ορισμένα ξένα funds. Όπως θα δούμε, το κυρίαρχο πρόβλημα που οδηγεί τις ρευστοποιήσεις είναι η πολιτική αβεβαιότητα ή καλύτερα η πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει την συμφωνία.      


 Γιατί, όμως, οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν τις τράπεζες όταν παρέλαβαν τις μετοχές μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου ;  Πολλοί ξένοι επενδυτές ήδη γράφουν απώλειες έως 70% ( στην Τράπεζα Αττικής η πτώση είναι μεγαλύτερη ) έτσι απο την περασμένη Παρασκευή έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί διακοπής των απωλειών ( stop loss ). Aποτέλεσμα είναι να βγαίνουν ολοένα και περισσότεροι πωλητές ενω οι αγοραστές είναι ελάχιστοι.                

 2) Τα θεμελιώδη, όμως, μεγέθη των τραπεζών και της οικονομίας ( που παρουσιάστηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου)  δεν έχουν μεταβληθεί δραματικά, μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Ενστάσεις σ αυτό διατυπώνουν ορισμένοι επενδυτές που υποστηρίζουν ότι, τα business plans  προέβλεπαν ήδη την πώληση δανείων ή την διευθέτηση τους εσωτερικά. Αυτό δεν έχει γίνει και κάποιοι είναι ανήσυχοι.   Επιπλέον, οι ίδιοι ξένοι επενδυτές που ανησυχούν θυμίζουν πως η οικονομία είναι σε χειρότερη θέση από το 2012, γι αυτό και γίνεται η προσέγγιση του Γενικού Δείκτη  και των τιμών των μετοχών προς τα χαμηλά του 2012.        

3) Στην Ευρώπη, οι τράπεζες δεν βιώνουν την καλύτερη περίοδο τους και είναι χαρακτηριστικό ότι, το CDS ( ασφάλιστρο κινδύνου ) γι;α χρεοκοπία της Deutsche Bank είναι χειρότερο απο αυτό της Alpha Bank. Όταν η Ευρώπη χάνει 3% τότε η ελληνική αγοράς σαφώς και θα έχει χειρότερη πορεία.

 4)Αρνητικά χθεσινά στοιχεία είναι το γεγονός ότι, οι δανειστές ανέφεραν χθες δημοσίως  πως το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν είναι κοστολογημένο. Αυτή και μόνο η αναφορά αρκεί για πολλούς διεθνείς επενδυτές προκειμένου να πωλήσουν τις μετοχές διότι σου λένε κατάμουτρα πως δεν κάνεις τίποτα.    Στα αρνητικά επίσης στοιχεία είναι και η αναφορά του κ. Καμμένου για εκλογές ή η τουριστική περιοδεία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ιραν  

  5) Άγνωστη στους ξένους επενδυτές είναι ποιά θα είναι η κατάληξη του προσφυγικού που τείνει να εξελιχθεί σε μια κατάσταση που βυθίζει σε βάλτο, όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια μετά την κατασκευή των στρατοπέδων, αλλά και των

  Και ένα θετικό στοιχείο    Εκτός, όμως, απο τα αρνητικά δεδομένα υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Αν η αξιολόγηση προχωρήσει πιο γρήγορα και ανοίξει το όριο ( waiver ) για τα ελληνικά ομόλογα τότε αυτό σημαίνει αυτόματα μια κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες καθώς 1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν απο την διαφορά επιτοκίων. Η χθεσινή αναφορά του κ. Τσακαλώτου ότι, “ αν πάμε για αξιολόγηση σε δυο μήνες τότε καήκαμε”είναι χαρακτηριστική. Επιστροφή στα επίπεδα 1989-1990 – Τι υποστηρίζουν ξένα funds    Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη και των τιμών των μετοχών στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 1989- Ιανουαρίου 1990 αποτελεί σαφώς αξιοσημείωτο γεγονός και, ενδεχομένως, να υποκρύπτει την χειροτέρευση της ελληνικής οικονομίας ή την  περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων.    

Όπως υποστηρίζουν ξένα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 2011-12, οι πιέσεις στις τράπεζες και το χρηματιστήριο δεν θα σταματήσουν μέχρις ότου διαφανεί μια διέξοδος. Μ άλλα λόγια, μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει την συμφωνία και παράλληλα θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές με μείωση των φόρων, αλλά  και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό τονίζει έμπειρος θεσμικός επενδυτής που δεν βλέπει άλλο δρόμο για να επανέλθουν οι ξένοι επενδυτές. 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ