2016-02-14 09:16:13
Φωτογραφία για Τα capital controls ανέκοψαν την άνοδο της ιδιωτικής ασφάλισης
Υποχώρηση της τάξης του 5,8% στα 3,58 δισ. ευρώ παρουσίασε το 2015 η... παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα, η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση του κλάδου των ζημιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Μελετών και Στατιστικής της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,9%, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) που υπέστησαν μείωση 18%. Την ίδια στιγμή οι ασφαλίσεις ζημιών έφτασαν σε 1,82 δισ. ευρώ, με μείωση 7,6%, που οφείλεται κυρίως στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση 13,7%.

Τα στοιχεία της Ενωσης είναι αποτέλεσμα έρευνας σε 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν το 95,8% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων), ενώ οι 21 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις ζωής (αντίστοιχο μερίδιο αγοράς 97,4%) και 47 στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (μερίδιο 94,4%). Με βάση την έρευνα, συνολικά η καταγεγραμμένη παραγωγή ασφαλίστρων των ανωτέρω ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το 2015, αναλύεται σε 49% στις ασφαλίσεις ζωής και 51% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.


Τον μήνα Δεκέμβριο του 2015, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώθηκε νέα μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων ζωής (-7%), οφειλόμενη κυρίως στη μείωση της παραγωγής του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (-50,6%). Επίσης, τον ίδιο μήνα οι ασφαλίσεις κατά ζημιών μειώθηκαν (-2,9%), γεγονός οφειλόμενο στην αρνητική πορεία σχεδόν όλων των κλάδων.

Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά ζημιών με παραγωγή 806 εκατ. ευρώ και 44% επί του συνόλου. Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως με 356 εκατ. ευρώ και 19,5% επί του συνόλου των κλάδων κατά ζημιών. Οταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 993 εκατ. ευρώ και ποσοστό 54,6% των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είναι 12,7%.

Το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου ζωής, που φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ ή το 65,7% του συνόλου, συγκεντρώνεται στον κλάδο Ι. Ζωής. Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν τα 326 εκατ. ευρώ και μερίδιο επί του συνόλου 18,5%, ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 155 εκατ. ευρώ ή 8,8% της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο της ΕΑΕΕ, «το 2015 ξεκίνησε με θετικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καθώς το α’ εξάμηνο του έτους οι ασφαλίσεις ζωής σημείωναν σωρευτική αύξηση 15%, οδηγώντας τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (ζωής και ζημιών) σε σωρευτική αύξηση 1,8%. Ομως, η εικόνα αυτή ανατράπηκε από τον Ιούλιο με την εφαρμογή των capital controls που είχαν ως αποτέλεσμα το “πάγωμα” των εργασιών στον κλάδο των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked), οδηγώντας τελικά τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων του 2015 σε μείωση.

Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινήθηκαν αρνητικά σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, περιορίζοντας, όμως, σταδιακά τον ρυθμό των απωλειών τους. Με το ξεκίνημα του νέου έτους ευελπιστούμε να τεθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την επιστροφή της ασφαλιστικής αγοράς σε θετικούς ρυθμούς, προϋποθέσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν σταθερότητα στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, άρση των περιορισμών και έμπρακτη ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από το κράτος». Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ