2016-02-22 14:19:02
Φωτογραφία για Ευρωβουλευτές: Ανεπαρκής η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό...
Η παροχή της, κατά κοινή ομολογία, ανεπαρκούς ως σήμερα ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ το κλείσιμο των συνόρων όχι μόνο δεν συνιστά λύση, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς αυτές τις κοινές διαπιστώσεις, τείνουν οι βασικές πολιτικές ομάδες της Ευρώπης με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι ιθύνοντές τους σε έρευνα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες απηύθυνε τέσσερις κοινές ερωτήσεις στους επικεφαλής των πέντε βασικών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής (ήτοι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και τους Πράσινους) τις απαντήσεις των οποίων δημοσιεύει σήμερα.

Από πλευράς Σοσιαλιστών, Φιλελεύθερων και Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, απάντησαν αντίστοιχα οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων τους στην Ευρωβουλή Τζιάνι Πιτέλα, Γκι Βερχόφστατ και Γκαμπριέλε Τζίμερ. Απο το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απάντησε ο αντιπρόεδρός του Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς και από τους Πράσινους η υποψήφιά τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 Σκα Κέλερ.


Ερώτηση 1: Θεωρείτε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη Σένγκεν;

ΕΛΚ - Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς: H μεταναστευτική πίεση προς την Ελλάδα είναι πολύ έντονη. Το 2015, πάνω από 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη και σημαντική πρόκληση. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση, να ενεργήσει υπεύθυνα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων και έδωσε διορία τρεις μήνες για να διορθωθούν. Η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα για να επιλύσει αυτές τις ελλείψεις, αλλά προς το παρόν υπάρχουν πολλά κενά που παραμένουν ακάλυπτα. Ωστόσο πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σημαντική πρόοδος σε αυτό το ζήτημα.

Σοσιαλιστές - Τζιάνι Πιτέλα: Πιστεύω ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει να λάβουν συγκεκριμένη βοήθεια από την Ευρώπη, ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά στη διαδικασία καταγραφής. Πρέπει, όμως, παράλληλα να είμαι σαφής στο εξής: Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι το σύστημα μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί, από το ότι κανείς δεν ξέρει πού και ποιόν πρέπει να πληρώσει για να επιστραφούν όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, από τον απαρχαιωμένο κανονισμό του Δουβλίνου που πρέπει να αναθεωρηθεί και από τη Frontex, η οποία δεν έχει αρχίσει ακόμα να στηρίζει τα κράτη-μέλη στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Φιλελεύθεροι - Γκι Βερχόφστατ: Η ροή των προσφύγων είναι τεράστια και απαιτεί έκτακτα μέτρα. Πέρυσι, αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας άμεσης δράσης με 2000 άτομα πολιτικό προσωπικό που θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τα σύνορα, να καταγράψει τους πρόσφυγες και να διαχειριστεί τα κέντρα υποδοχής. Είμαι αντίθετος με την πρόταση να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, γιατί κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να δείξουμε ενότητα, αλλιώς το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει.

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Γκαμπριέλε Τζίμερ: Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη διάφορα ζητήματα. Κατ 'αρχάς, όλα τα χερσαία σύνορα ελέγχονται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη Σένγκεν. Δεύτερον, όταν πρόκειται για θαλάσσια σύνορα, δεν είναι δυνατό να χτίσουμε τείχη στη θάλασσα ή να μπλοκάρουμε εντελώς χιλιάδες χιλιόμετρα θάλασσας. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο άλλες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωτικές στη θάλασσα: έρευνα και διάσωση είναι αυτό που έχει να κάνει η ελληνική ακτοφυλακή. Η αποφυγή χιλιάδων θανάτων στη θάλασσα είναι ικανοποιητική για μένα. Αυτό που πρέπει να γίνει, από την ΕΕ, επίσης, είναι να εργαστούμε από κοινού για να βοηθήσουμε τους τοπικούς φορείς και τις Ευρωπαίους εθελοντές στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος θανάτων στη θάλασσα. Τρίτον, γνωρίζω ότι υπήρξαν κάποιες ελλείψεις στην καταγραφή των προσφύγων κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, λόγω της έλλειψης τεχνικών δυνατοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού καθώς και του μεγάλου αριθμού των ημερήσιων αφίξεων. Εξ όσων γνωρίζω, περισσότερες μηχανές Eurodac και περισσότερο προσωπικό Frontex έχουν ήδη αποσταλεί και η καταγραφή λειτουργεί.

Πράσινοι - Σκα Κέλερ: Από όλα τα κράτη-μέλη η Ελλάδα έχει χτυπηθεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα δεν έχει την υποδομή και τα μέσα να διαχειριστεί τόσο πολλούς ανθρώπους. Βρίσκεται ακόμα υπό αυστηρούς περιορισμούς στον προϋπολογισμό που της έχει επιβάλει η ΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους για την υπηρεσία ασύλου ή να δημιουργήσουν νέα συστήματα πληροφορικής για την καταγραφή των αιτούντων άσυλο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα και η Frontex πρέπει να διασώζουν τους μετανάστες, καθώς όλοι επιβαίνουν σε μη αξιόπλοα σκάφη. Δεν επιτρέπεται να τους επαναπροωθούν πίσω στην Τουρκία. Το κλείσιμο των συνόρων, όπως ορισμένα κράτη-μέλη προτείνουν, απλά δε μπορεί να γίνει χωρίς να πνίγονται οι άνθρωποι - εκτός και αν γίνουν παρανομίες. Η Ελλάδα, για χρόνια δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα για την υποδοχή και τη στέγαση προσφύγων και στα αιτήματα ασύλου. Αλλά, ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου χρειάζεται χρήματα και προσωπικό. Επίσης, ο κανονισμός του Δουβλίνου για χρόνια τοποθετούσε όλην την ευθύνη στους ώμους των κρατών που βρίσκονται στα σύνορα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ερώτηση 2: Θεωρείτε ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια;

ΕΛΚ - Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς: Πέρυσι τον Σεπτέμβριο υπήρξε μια συμφωνία στην ΕΕ, με την οποία τα κράτη-μέλη δεσμεύονταν για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, που έφτασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στο τέλος του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μόνο 272 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. Αυτό είναι μια αποτυχία. Η απάντηση σε αυτήν την κρίση χρειάζεται τη δέσμευση όλων των κρατών-μελών. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή και υπεύθυνη προοπτική.

Σοσιαλιστές - Τζιάνι Πιτέλα: Τα κράτη-μέλη πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται ότι υπάρχουν εθνικές λύσεις στην κρίση. Χρειάζεται ξεκάθαρη και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Η Σένγκεν δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και το σύμβολο της ενωμένης Ευρώπης. Αν καταστραφεί αυτό το σύμβολο, το σύνολο της Ευρώπης κινδυνεύει να καταρρεύσει. Το αίτημα παράτασης των προσωρινών μέτρων για διάστημα έως δύο ετών, θα σήμαινε την αρχή του τέλους του χώρου Σένγκεν. Η Σένγκεν είναι μέρος της λύσης σε αυτήν την κρίση και όχι το πρόβλημα.

Φιλελεύθεροι - Γκι Βερχόφστατ: Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ντροπή. Καμία από τις πολιτικές δεν λειτούργησε έως τώρα και τα κράτη-μέλη δεν τιμούν τις δεσμεύσεις τους. Εξαιτίας αυτής της παντελούς έλλειψης συνεργασίας, η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου, δύο έκτακτα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν.

Η απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των ελληνοτουρκικών συνόρων, στέλνοντας εκεί μια ομάδα άμεσης δράσης με 2000 προσωπικό από τα κράτη-μέλη. Αυτή η ομάδα άμεσης δράσης θα βοηθούσε τις ελληνικές Αρχές να διαχειριστούν τα σύνορα, να καταγράψουν πρόσφυγες και να βοηθήσουν στη διαχείριση των κέντρων υποδοχής.

Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστικό για τους πρόσφυγες να παραμείνουν στα προσφυγικά κέντρα στην Τουρκία. Αντί να ζητάμε στην Τουρκία να τους αναγκάσει να μείνουν εκεί θα έπρεπε να δώσουμε στους πρόσφυγες τα μέσα να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον εκεί. Γι αυτό πιστεύω ότι η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να αναθεωρηθεί. Αντί να δώσουμε 3 δις ευρώ τα οποία με αυτή τη συμφωνία πάνε απευθείας στις τουρκικές Αρχές, θα μπορούσαμε να δώσουμε 2 δις ευρώ ως άμεση χρηματοοικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και 1 εκατ. ευρώ για να βελτιώσυμε τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα που θα τα διαχειρίζεται το UNHCR.

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Γκαμπριέλε Τζίμερ: Ειλικρινά μιλώντας, νομίζω πως όχι. Η ΕΕ έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την κατανομή των βαρών, ενώ δεν τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με τη βοήθεια στους πρόσφυγες. Όχι μόνο ο μηχανισμός μετεγκατάστασης δεν είναι αρκετός, αλλά και τα κράτη μέλη σε μεγάλο βαθμό δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την υποδοχή των προσφύγων που τους αναλογούν. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη έπρεπε να έχουν υποστηρίξει πιο ενεργά την Ελλάδα και την Ιταλία με πόρους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδοχής, παροχής τροφίμων και ρούχων. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς γίνεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές από όλη την Ευρώπη. Τέλος, η πρόσφατη εξέλιξη με τα κλειστά σύνορα και την πρόσβαση να δίνεται μόνο σε ορισμένες εθνικότητες δεν αποτελεί μόνο έλλειψη αλληλεγγύης. Μεγάλη πίεση υφίσταται η Ελλάδα, η οποία έχει καν στέρεη νομική βάση.

Πράσινοι - Σκα Κέλερ: Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα hotspots είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι η μετεγκατάσταση και αυτή δε λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη δεν παρέχουν τις θέσεις που έχουν υποσχεθεί για τους πρόσφυγες και δε θέλουν να τους υποδεχτούν. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη δεν απέστειλαν επαρκές προσωπικό στο ευρωπαϊκό γραφείο υποστήριξης ασύλου και στη Frontex,, όταν η Ελλάδα το ζήτησε. Από τους 66.400 πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση μόνο 202 άτομα έχουν στην πραγματικότητα μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη μέχρι στιγμής. Κοιτάζοντας τις αφίξεις, αυτό είναι αστείο νούμερο.

Ερώτηση 3: Σας τρομάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στα ελληνικά νησιά χώροι εγκλεισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων;

ΕΛΚ - Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς: Χρειάζεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων οικονομικών μεταναστών. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις αιτήσεις ασύλου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ευρώπη θα διασφαλίσει το άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να υπάρχουν διαδικασίες επαναπατρισμού των ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε το ιδανικό πλαίσιο που θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σοσιαλιστές- Τζιάνι Πιτέλα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει τις λύσεις στο τραπέζι. Ο φόβος των πολιτών μας θα εξαλειφθεί, μόνο αν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τους λαϊκιστές που βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της Ευρώπης. Ο ιός του ρατσισμού και της ξενοφοβίας εξαπλώνεται παντού στην Ευρώπη και ο ιός αυτός τροφοδοτείται εμμέσως από την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό των λαϊκιστών αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Φιλελεύθεροι - Γκι Βερχόφστατ: Δεν μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα υπεύθυνη για όλους τους πρόσφυγες. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η ιδέα των κλειστών hotspotς που βρίσκονται στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν δουλεύει. Αυτά τα hotspots θα πρέπει να γίνουν κέντρα υποδοχής, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και να συντονίζονται από την ομάδα άμεσης δράσης των 2000 από όλα τα κράτη-μέλη. Σε αυτά τα κέντρα οι μετανάστες θα καταγράφονται και θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Κι άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν κέντρα υποδοχής και να είναι υπεύθυνα για την στέγαση ενός δίκαιου μεριδίου προσφύγων.

Αργότερα θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου με μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου, όπου τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να φιλοξενήσουν ένα δίκαιο μερίδιο προσφύγων.

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Γκαμπριέλε Τζίμερ: Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ανθρώπινων μεγεθών, επαρκή, ανοιχτά κέντρα υποδοχής, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για τους πρόσφυγες, οπουδήποτε αυτά μπορεί να χρειαστούν. Δεν νομίζω ότι τα κλειστά κέντρα είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Η Ελλάδα και ο πληθυσμός των νησιών, που βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να αναλαμβάνουν όλο το βάρος. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις ή την κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή δικαιούνται προστασία, όχι κράτηση και επιστροφή. Η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να βρει λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης με ανθρωπιστικό τρόπο.

Πράσινοι- Σκα Κέλερ: Το να κλείσεις τους αιτούντες άσυλο σε κλειστά κέντρα είναι ταπεινωτικό και αποτελεί πολύ σοβαρό περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Γι΄αυτό, οι Πράσινοι αντιτάσσονταν πάντα στα κλειστά κέντρα για τους αιτούντες άσυλο. Όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν έχουν κάνει κάποιο έγκλημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που έχει ενστάσεις για τα κλειστά κέντρα. Η κατασκευή κέντρων υποδοχής και καταγραφής είναι ένα πράγμα - ο εγκλεισμός των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα είναι πολύ διαφορετικό.

Ερώτηση 4: Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι χώρες Σένγκεν να επαναφέρουν προσωρινά συνοριακούς ελέγχους έως δύο χρόνια. Θεωρείτε ότι θα ήταν αποτελεσματική μια τέτοια λύση;

ΕΛΚ - Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς: Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις συστάσεις της ΕΕ και δεν θα χρειαστεί να υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα. Η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων είναι κεντρικός πυλώνας στη διαδικασία οικοδόμησης της ΕΕ και πρέπει να κάνουμε προσπάθειες αν θέλουμε να το διατηρήσουμε.

Σοσιαλιστές - Τζιάνι Πιτέλα: H πρόταση επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα ήταν ένα χτύπημα στην καρδιά και στην ιδέα της ίδιας της ΕΕ. Αυτή η αρνητική προσέγγιση θα ήταν αδιανόητη για τους νέους που ανήκουν στη δεύτερη γενιά Erasmus, οι οποίοι ζουν ως τώρα σε μια Ένωση χωρίς εσωτερικά σύνορα, που παρέχει ευκαιρίες για ελεύθερη εκπαίδευση και ιθαγένεια. Η εγωιστική και εθνικιστική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να κοιτάζουν το δάχτυλο αντί για το φεγγάρι.

Φιλελεύθεροι - Γκι Βερχόφστατ: Η «λύση» ήδη εφαρμόζεται από ορισμένα κράτη-μέλη και μόνο επιδεινώνει την κατάσταση, παρά τη βελτιώνει. Το κλείσιμο των συνόρων και άλλες αποτρεπτικές τακτικές, όπως η κατάσχεση κοσμημάτων, δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από τη φυγή του πολέμου και της καταστροφής. Η μόνη άμεση επίπτωση του μέτρου αυτού θα είναι να στερήσει την ελεύθερη κυκλοφορία σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρωπαίους. Αυτή η λύση θα ήταν η απόλυτη απόδειξη της πολιτικής αδυναμίας, υποτιμώντας την οικονομία και τα κεκτημένα των ευρωπαϊκών ελευθεριών για τα οποία παλέψαμε.

Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων δεν θα ήταν μόνο η αρχή του τέλος για το Ευρωπαϊκό σχέδιο, αλλά θα έβλαπτε και την οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τέλος της Σένγκεν θα κοστίσει το 0,8% του κοινοτικού ΑΕΠ. Σε μια περίοδο που μετά βίας η οικονομική ανάπτυξη φτάνει το 1,5%-2%, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τη συνέχιση τέτοιων εθνικιστικών πολιτικών.

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Γκαμπριέλε Τζίμερ: Και πάλι, πιστεύω ότι η Ελλάδα κάνει ό, τι είναι υποχρεωτικό στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. Δεν βλέπω καμία νομική βάση για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ή ακόμα για την απειλή απομάκρυνσης της Ελλάδα από τον χώρο Σένγκεν. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένα κράτη μέλη θέλουν να κρατούν τα διεθνή προβλήματα έξω από τις χώρες τους και να αφήνουν την Ελλάδα να ασχοληθεί με αυτά. Όλοι οι άνθρωποι που περνούν από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και διασχίζουν τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι στη Σένγκεν ούτως ή άλλως! Έτσι, τα εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση δεν έχουν πραγματική νομική βάση, περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και ενισχύουν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων, χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η Ευρώπη πρέπει να καλωσορίσει τους πρόσφυγες και πρέπει να προστατεύσει τον ανοικτό χαρακτήρα της ενάντια σε όλες τις ξενοφοβικές φωνές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους για την ενσωμάτωση των ατόμων και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος και η φτώχεια.

Πράσινοι - Σκα Κέλερ: Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι ένα φαινόμενο «ντόμινο». Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιλύσει την προσφυγική κλείνοντας τα σύνορα και βάζοντας σε κίνδυνο το πιο απτό επίτευγμα της ΕΕ, τις άνευ διαβατηρίου μετακινήσεις. Η ΕΕ πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στην κρίση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την από κοινού ευθύνη αντί στον εθνικό εγωισμό. Πέραν τούτου, ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν θα σταματήσει την πορεία των προσφύγων πρς τα βόρεια. Η μόνη επίδραση που έχει είναι ότι θα χτυπήσει την ελληνική τουριστική βιομηχανία κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο, αν ο στόχος είναι να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ