2016-02-23 11:03:23
Φωτογραφία για Η γρίπη ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τους παχύσαρκους -106 άτομα σε ΜΕΘ
Υψηλό τίμημα, ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή, «πληρώνουν» οι παχύσαρκοι ασθενείς... στην εφετινή επιδημία της γρίπης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 40% των ασθενών που νόσησαν βαριά με γρίπη και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και το 36% των θυμάτων της νόσου αφορούν σε άτομα παχύσαρκα.

Ο «δεσμός» της παχυσαρκίας με τη γρίπη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια πανδημίας το 2009 οπότε ενέσκηψε και το στέλεχος Α (H1N1). Αναλύσεις των δεδομένων από πολλές χώρες είχαν δείξει ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων που νοσηλεύθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη ήταν δυσανάλογος συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Οι παχύσαρκοι ή οι νοσηρά παχύσαρκοι ασθενείς (όσοι δηλαδή έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος >40) φάνηκε ότι διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν, λόγω επιπλοκών της γρίπης, σε ΜΕΘ ενώ παρέμεναν και περισσότερο για νοσηλεία σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν περιττό βάρος.


Η στενή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και γρίπης επιβεβαιώνεται και από τα εφετινά δεδομένα στη χώρα μας. Από τους 360 ανθρώπους που έχουν νοσήσει με γρίπη κυρίως Α (Η1Ν1)και έχουν νοσηλευτεί σε Εντατική, οι 143 είναι παχύσαρκοι. Επίσης, ως παχύσαρκοι αναφέρονται οι 45 από τους 124 μέχρι τώρα θανόντες λόγω της γρίπης.

Ένας στους δύο ασθενής με γρίπη στη ΜΕΘ είναι κάτω των 50 χρόνων

Εκτός από τους παχύσαρκους, η εφετινή γρίπη έδειξε ότι «προτιμά» τους άρρενες του πληθυσμού, και δη στην πιο παραγωγική τους ηλικία, εκείνη κάτω των 50 χρόνων. Σε σύνολο των 360 ασθενών με γρίπη που χαρακτηρίστηκαν βαριά περιστατικά και χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, οι 215 ήταν άνδρες (ποσοστό 60% του συνόλου) και οι 145 γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία των ασθενών με βαριά γρίπη, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 189 ασθενείς από τους 360 είχαν ηλικία κάτω των 50 χρόνων. Ειδικότερα, οι 65 εκ των 360 βαρέως ασθενών είναι ηλικίας κάτω των 40 χρόνων και οι 124 είναι ηλικίας 40 έως 50 χρόνων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ αλλά και των θανόντων είναι 53,4 έτη. Από τους 124 μέχρι τώρα ανθρώπους που κατέληξαν λόγω της γρίπης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 30 αναφέρονται ως ανοσοκατεσταλμένοι, οι 29 ως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθούν οι χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται λόγω της γρίπης και στον παιδικό πληθυσμό. Σχεδόν επτά στους 100 ασθενείς που χρειάστηκαν το τελευταίο δίμηνο διασωλήνωση και ΜΕΘ ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 χρόνων. Από το σύνολο των 24 παιδιών που νόσησαν με γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ τα έξι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Μάλιστα, τα δύο εκ των έξι θανατηφόρων περιστατικών αφορούσαν υγιή παιδιά και όχι παιδιά με υποκείμενα σοβαρότατα νοσήματα τα οποία συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου.

Σε μικρή υποχώρηση το κύμα της γρίπης

Πάντως, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη εμφανίζει σαφή σημάδια υποχώρησης. Ο αριθμός των ασθενών με βαριά κλινική εικόνα που χρειάζεται οπωσδήποτε νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει συρρικνωθεί. Μέχρι και χθες το βράδυ στις ΜΕΘ όλης της χώρας νοσηλεύονταν 106 ασθενείς (σε σύνολο 440 κλινών ΜΕΘ που έχει η χώρα). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ