2016-02-25 07:19:30
Φωτογραφία για Η κρίσιμη διαπραγμάτευση: Οι δανειστές αργούν να έρθουν, μπλοκάρουν τις φορολογικές δηλώσεις και ανοίγουν κι άλλα θέματα...
Ακόμα και για την παράταση στην απόσυρση ΙΧ εκφράζουν αντιρρήσεις και ζητούν περικοπές αντί φόρων - Παρέμβαση Στουρνάρα σήμερα, θα ζητήσει επιτάχυνση και θα «κάνει δώρο» από το υπόλοιπο κερδών της ΤτΕ στα ταμεία του κράτους

Σε πολύ κρίσιμο σημείο βαδίζει η διαπραγμάτευση. Αν και στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής είχε τεθεί ο στόχος να επιστρέψουν αύριο ή την ερχόμενη Δευτέρα οι επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, η ημερομηνία επανόδου τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Ο Φεβρουάριος τελειώνει και απομένει πλέον μόλις ένας μήνας για να τελειώσει (ή να διακοπεί ξανά) η αξιολόγηση ως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών.

Στις επαφές που ξεκίνησαν με τα τεχνικά κλιμάκια, κυβέρνηση και θεσμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στους υπολογισμούς τους για την απόδοση των μέτρων για το Ασφαλιστικό. Η βασική διαφωνία όμως που, όπως όλα δείχνουν, κρατά ακόμα μακριά τους θεσμούς, είναι πως η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή φόρων και εισφορών ενώ οι δανειστές λένε πως ο λογαριασμός «δεν βγαίνει» χωρίς περικοπές στις συντάξεις.


Επιπλέον, στις συζητήσεις αυτές, τα τεχνικά κλιμάκια άρχισαν να βγάζουν στην επιφάνεια και αντιρρήσεις για ήσσονος σημασίας θέματα εκτός διαπραγμάτευσης, όπως αν πχ αποδίδει ή όχι στο δημόσιο η... παράταση της απόσυρσης των ΙΧ! Παρότι το θέμα δεν αφορά την αξιολόγηση και δεν θεωρείται «μονομερής» ενέργεια η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παράταση του μέτρου, και μόνο που το αμφισβητούν παρότι ως τώρα το αποδέχονταν και έχει αποδειχθεί πολλαπλά ωφέλιμο για την αγορά και το δημόσιο, δείχνει την διάθεσή τους να παίξουν «σκληρά» την κυβέρνηση στη φάση αυτή.

Τα πράγματα περιπλέκει -αντί να διευκολύνει ίσως όπως πίστευαν αρχικά στην κυβέρνηση- και η πολιτική διαπραγμάτευση για το προσφυγικό, αφού η αντιμετώπισή του συνεπάγεται μεν δημοσιονομικό κόστος, αλλά η προσμέτρησή του προσκρούει πλέον και στα πολιτικά σχέδια διεθνούς απομόνωσης της χώρας μας από άλλες (εντός και εκτός της ΕΕ)  τα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Παρέμβαση Στουρνάρα

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να εκφράσει και σήμερα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας κύριος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και σε πρόσφατη ομιλία του πριν λίγες εβδομάδες είχε προειδοποιήσει δημόσια για τους κινδύνους από την παράταση της αβεβαιότητος, μέσα σε ένα τόσο «εύφλεκτο» διεθνή περίγυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Στουρνάρας θα τονίσει την ανάγκη επίτευξης άμεσα συμφωνίας με τους δανειστές. Αν και εκ της θέσεώς του αναμένεται να αποφύγει τους υψηλούς τόνους (εν αντιθέσει πχ με τα «ξεσπάσματα» Τσακαλώτου ότι «καήκαμε», «δεν βγαίνει το πρόγραμμα»  ή πως στερούνται «κοινωνικής ευαισθησίας» οι δανειστές), ο κύριος Στουρνάρας θα επαναλάβει την πάγια θέση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι οι περικοπές δαπανών είναι προτιμότερες και  πιο αποδοτικές από τις αυξήσεις φόρων.

Από την άλλη όμως ο κύριος Στουρνάρας επιφυλάσσει σήμερα και ένα «δώρο» ​400 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση, για να μπορεί να ασκεί πολιτική σε μια εποχή αβεβαιότητας και ενώ δεν φαίνονται στον ορίζοντα οι επόμενες δόσεις των δανείων. Σε μια δύσκολη συγκυρία και ενώ οι έξωθεν πιέσεις  αυξάνουν, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα ο ισολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις της ΤτΕ, ώστε την ίδια μέρα να μπει άφθονο «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς του δημοσίου, από το υπόλοιπο κερδών της Τράπεζας.

Συνολικά θα δοθούν 1.149.500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 374 εκατ. ευρώ είναι ένα μέρος από τα 3,591 δισ. ευρώ που αναμένει να εισπράξει συνολικά το δημόσιο από τα κέρδη που είχαν και του δίνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζωνης, για τα ελληνικά ομόλογα που διακράτησαν και δεν έχουν «κουρευτεί» (ANFAs και SMPs).

Και ενώ στην κυβέρνηση υπολόγιζαν μεν ήδη στα 374 εκατ., δεν υπολόγιζαν ίσως πως θα εισπράξουν και στα άλλα… 775 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που θα αποδώσει η ΤτΕ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το ποσόν αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το μέρισμα που έδωσε πέρυσι στο Δημόσιο η ΤτΕ (μόλις 350 εκατ. ευρώ το 2015) και πάνω από 50% υψηλότερο από εκείνο που έδωσε πρόπερσι (480 εκατ. ευρώ το 2014). Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της περίπου 350-400 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα είχαν προηγούμενες, για να ασκεί πολιτική και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της  αν και, όπως προϊδέασε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί ενδέχεται να δίνουν με το σταγονόμετρο την δόση των 5,7 δισ. ευρώ, που εξαρτάται από την αξιολόγηση και εκκρεμεί προς τη χώρα μας.  
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ