2016-02-26 09:39:09
Φωτογραφία για Κραυγή αγωνίας από τους πρόσφυγες στον Πειραιά: Θέλουμε να φύγουμε...
Δραματικές εικόνες από τους σταθμούς στο λιμάνι - Μέσα σε μια ώρα πάνω από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν με πλοία από τα νησιά του Αιγαίου -Δρίτσας : Θα διαθέσουμε τους χώρους μας όσο χρειαστεί

Πάνω από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν μέσα σε μία ώρα το λιμάνι του Πειραιά, που για ακόμη μια ημέρα έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο hotspot. Συγκεκριμένα, 1.473 άτομα έφτασαν στον Πειραιά λίγο πριν τις 6:30 με το πλοίο "Αριάδνη" από τη Μυτιλήνη και την Χίο και 279 με το "Blue Star 2" στις 7:30 από Ρόδο, Κω και Λέρο.

Πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν, εν τω μεταξύ, τη νύχτα στο σταθμό επιβατών της Ακτής Περικλεους. Μέσα στο κτήριο έχει στηθεί ένα πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας με παροχές σίτισης και ιατρικής βοήθειας κυρίως από εθελοντικές οργανώσεις. Σε προσωρινό καταυλισμό έχει μετατραπεί και ο σταθμός επιβατών Ηετιών.

Οι εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά είναι τραγικές. Σκηνές και σλιπινγκ μπαγκς παντού. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, κοιμήθηκαν μέχρι και στο πάτωμα χωρίς μια κουβέρτα να τους προστατεύει από το κρύο και την υγρασία. Μωρά και μικρά παιδιά που κλαίνε με τις μητέρες τους να προσπαθούν να τα παρηγορήσουν. Όλοι τους θέλουν ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Για ακόμη μια φορά, πάντως, η έλλειψη οργάνωσης είναι καταφανής και η απουσία σχεδιασμού και σωστού συντονισμού διάχυτη σε κάθε σημείο όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς τους ανθρώπους κανείς τους δε θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

Την διαχείριση της κατάστασης την έχει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε  ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα διαθέσει και τους τέσσερις σταθμούς του λιμανιού για εξυπηρέτηση των μεταναστών. «Θα διαθέσουμε τους χώρους μας για όσο χρειαστεί», τόνισε.

«Θέλουμε να φύγουμε. Δε θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ χωρίς τη θέλησή μας», τονίζει  ένας Αφγανός που έφτασε στη χώρα μας με τον αδελφό κι έναν φίλο τους.

«Κάναμε τόσο μακρύ ταξίδι κι έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ. Θέλουμε να συνεχίσουμε. Εγώ με την οικογένειά μου έχουμε πια ελάχιστα χρήματα. Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία», δηλώνει Σύρος πρόσφυγας, προσθέτοντας πως, «είμαστε πρόσφυγες. Δε μπορούν να μας κρατούν με το ζόρι. Η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».

Πολλοί, άλλωστε, παρά τις εντολές των αρμόδιων αρχών για παραμονή τους στις πύλες Ε1 και Ε2, φεύγουν είτε με τα πόδια είτε με ταξί προς τον σταθμό του Ηλεκτρικού με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας είτε προς άγνωστες κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό το υπ. Ναυτιλίας πάντως σε μια προσπάθεαι να αντιμετοπίει την κατάσταση στους ανωτέρω δυο σταθμούς του ΟΛΠ, μεταφέρει με πούλμαν πρόσφυγες και μετανάστες προς άλλους σταθμούς του λιμένα, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων αυτών.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αφού, λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται επι της ουσίας στον Πειραιά. Για το λόγο αυτό σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί άλλο ειδικό δρομολόγιο από τα νησιά του Αιγαίου σε μια προσπάθεια η κατάσταση να εκτονωθεί. Κάτι βέβαια που είναι αδύνατον όσο η χώρα παραμένει απομονωμένη και μόνη σε αυτή τη μάχη για επίλυση του ευρωπαϊκού ζητήματος της διαχείρισης των ροών αυτών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΥΛΙΔΟ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΥΛΙΔΟ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ