2016-02-28 10:33:30
Φωτογραφία για Φάιμαν: «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό»
«Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».

Αυτά τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό (κυριακάτικο) φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο (ή "τιμή αναφοράς") για εφέτος.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.


«Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι», συμπληρώνει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Κρόνεν Τσάιτουνγκ, ο Βέρνερ Φάιμαν σημειώνει επίσης πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά, ενώ προσθέτει πως η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό το ό,τι αυτό δεν αναγνωρίζεται.

Ο ίδιος, σε αυτή τη συνέντευξή του χαρακτηρίζει σκανδαλώδη τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σημειώνει, «έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε».

Κριτική ασκεί ο καγκελάριος και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως η χώρα αυτή δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών. Ήδη, σε προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Κουρίρ, ο Βέρνερ Φάιμαν είχε αναφέρει πως στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, αλλά επίσης του είχε πει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την Αθήνα για τη στάση της Βιέννης, ο καγκελάριος είχε δηλώσει στην Κουρίρ, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.

Αυστριακός υπ. Αμυνας: Η Ελλάδα έπρεπε να συμμετέχει στη διάσκεψη της Βιέννης

«Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στην πρόσφατη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά είμαι σίγουρος πως ο ίδιος θα είχε προσκαλέσει την Ελλάδα», τόνισε, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα.

Είναι ένας άνθρωπος του διαλόγου και της συναίνεσης και θεωρεί πως όλοι εκείνοι τους οποίους αφορά ένα πρόβλημα θα πρέπει να κάθονται σε ένα τραπέζι, γι αυτό και πιστεύει πως ο ίδιος θα είχε προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη της Βιέννης, επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, απαντώντας στο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν στην Αυστρία, η οποία ζητά εδώ και μήνες μία ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών να συγκαλούν σε διάσκεψη με αυτό το θέμα, αγνοώντας την Ελλάδα.

Στην αμφιλεγόμενη αυτή Διάσκεψη, την περασμένη Τετάρτη στην αυστριακή πρωτεύουσα, με θέμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, στην οποία οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών εννέα χωρών των Βαλκανίων, δεν είχε προσκληθεί όμως η Ελλάδα.

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, στη σημερινή συνέντευξή του παρέπεμψε σε αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσφυγική κρίση και χαρακτήρισε "περισσότερο από δικαιολογημένη" ως εκ τούτου, τη μεμονωμένη δράση της Αυστρίας στο θέμα διαχείρισης των συνόρων της, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σύστημα για το ευρωπαϊκό δίκαιο στο άσυλο.

Κατά την άποψή του, το σύστημα αυτό θα πρέπει να ρυθμίζει σε ποιες χώρες-μέλη της ΕΕ θα κατανέμονται οι άνθρωποι που εισέρχονται στο έδαφός της, ενώ ταυτόχρονα θα αποσαφηνίζεται το πώς θα επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους οι άνθρωποι στους οποίους δεν θα αναγνωρίζεται δικαίωμα στο άσυλο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ