2016-03-03 08:15:40
Φωτογραφία για Στοιχεία-σοκ: Πόσοι πρόσφυγες και λάθρο είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Ενώ η κατάσταση στο προσφυγικό είναι πλέον εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, μέσα σε κλίμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης που υπονομεύει την διαμόρφωση εθνικής θέσης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.  

Η κατάσταση είναι δραματική καθώς ήδη εντός της χώρας βρίσκονται περί τους 40.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, τα Σκόπια ενισχύουν τον διπλό φράχτη των 30 χιλιομέτρων, η ροή προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζεται αμείωτη με ρυθμό 2.000-3.000 ανθρώπους την ημέρα, ενώ η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί ακόμη και στο επίπεδο της νατοϊκής επιχείρησης.    Με αυτά τα δεδομένα, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα διατυπώσει τις γνωστές θέσεις του, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ότι μπορεί να λυθεί μόνο στην βάση της αλληλεγγύης. Θα περιγράψει την στάση του στην Σύνοδο Κορυφής, όπου πέρα από την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ζητήσει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και να μην παραταθεί το κλείσιμο των συνόρων, να εκπληρώσει η Τουρκία της δικές της υποχρεώσεις και να καταστεί υποχρεωτική η μετέγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  


Με το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα επιχειρήσει να φέρει προ τετελεσμένων την αντιπολίτευση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο άλλωστε συγκάλεσε με καθυστέρηση και ενώ οι βασικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ασκεί κριτική ότι η κυβέρνηση με την συμπεριφορά της και με την πολιτική των ανοικτών συνόρων, διόγκωσε το πρόβλημα και απομόνωσε την Ελλάδα στο εσωτερικό της ΕΕ φέρνοντάς την ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Σένγκεν, ενώ όταν ξέσπασε η κρίση και έκλεισαν τα σύνορα φάνηκε ότι δεν είχε σχέδιο ούτε καν για να προσφέρει τροφή και στέγη στους κατατρεγμένους. Ακόμη και τώρα όμως αρνείται να δεχθεί τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και να πάρει μέτρα αποτροπής όπως τα κέντρα υποδοχής κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες και περιορισμού της ανεξέλεγκτης μετακίνησης εντός της χώρας.    Στην κριτική της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση απαντά επιθετικά επιχειρώντας να ταυτίσει κυρίως τη ΝΔ με τις φοβικές και ακραίες φωνές στην Ευρώπη.  

Διαφωνία υπάρχει και για το βέτο. Η κυβέρνηση το διαχειρίζεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αφού ακόμη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι θα πρέπει να είναι περιορισμένο και να μην θίγει χώρες που συμπαραστέκονται στην Ελλάδα. Επικίνδυνη τακτική το χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και «ηλιθιότητα» ο Βσίλης Λεβέντης.  

 Η κυβέρνηση θεωρώντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα συμπλέει με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, ποντάροντας και στα ανθρωπιστικά αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι δύσκολο να προκύψει εθνική θέση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και εάν αυτό γίνει για συμβολικούς λόγους, η συναίνεση θα είναι εύθραυστη και με πολλούς αστερίσκους.

  Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, έχει αποδεχθεί ότι η χώρα για τα  μετατράπηκε από χώρα διέλευσης σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών. Έτσι προσέφυγε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητώντας από τους δημάρχους να υποδείξουν χώρους υποδοχής και φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται να δημιουργηθούν hot spots ακόμη και στην Ήπειρο.  

 Η κατάσταση όμως είναι απελπιστική, όπως δείχνουν οι εικόνες από την Ειδομένη όπου συνωστίζονται περί τους 11.000 πρόσφυγες δίχως τρόφιμα και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε καταυλισμό που φιλοξενεί περί τους 3.000 ανθρώπους, ενώ εικόνες ντροπής δίνει καθημερινά η πλατεία Βικτωρίας από όπου διέρχεται άγνωστος αριθμός προσφύγων. Οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (περί τους 4.500), στο Σχιστό (περί τους 1.500) και στον Ελαιώνα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, όπως και στα Διαβατά όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες. Στον Χέρσο είναι περί τους 2.600, στη Νέα Καβάλα 2.300, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν όσοι περιφέρονται στη χώρα από τον Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα ως τις εθνικές οδούς με κατεύθυνση την Ειδομένη. Μετά την κυβερνητική απόφαση να περιοριστεί η ροή προς την Ειδομένη έχουν αρχίσει και επιβαρύνονται και τα νησιά και κυρίως η Λέσβος όπου πλέον σταθμεύουν περί τους 4.000-5.000 χιλιάδες πρόσφυγες.    Η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι χώρα εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε στην ΚΕΔΕ ο Γιάννης Μουζάλας, μέχρι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη από εδώ. Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει ότι θα εγκλωβιστούν στην χώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τους υπολογίζει σε 150.000. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Πολιτικός παράγοντας που γνωρίζει τις παραμέτρους του θέματος λέει ότι «όσο ο Ερντογάν θα στέλνει πρόσφυγες, ο αριθμός τους θα αυξάνεται».      700 εκατ. σε μια τριετία από την ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση   Επτακόσια εκατομμύρια σε μία τριετία θα δώσει η ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κύπριος Επίτροπος για την αναπτυξιακή βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα από 200 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί πως τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά θα διοχετευτούν σε ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός.   Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το ποσό αυτό θα βοηθήσει το ανθρωπιστικό έργο πολλών οργανώσεων στις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας φαγητό, καταφύγιο, προμήθειες στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.   Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

 Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.   Εν τω μεταξύ, πηγές της Κομισιόν διευκρίνιζαν χθες ότι είναι πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει τα χρήματα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και ποτέ σε κυβερνητικούς φορείς.

 Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 3 του σχετικού κανονισμού, «επιτρέπεται στην Επιτροπή να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών και να κάνει επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών και να αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε διεθνείς οργανισμούς». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν, επίσης, ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βασίζεται «στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και του ανθρωπισμού».

   Κουρουμπλής προς τράπεζες: Δώστε τις παιδικές κατασκηνώσεις σας για τη φιλοξενία προσφύγων   Σε αναζήτηση κάθε πιθανής λύσης για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεχιζόμενων προσφυγικών ροών βρίσκεται η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε σχετική επιστολή προς τις τράπεζες, με την οποία ζητά να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, προκειμένου σε αυτές να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.   Στην επιστολή του, ο υπουργός κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας. Όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα την αντιευρωπαϊκή στάση κάποιων χωρών, που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και κλείνουν τα σύνορά τους.

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην επιστολή του, ο κ. Κουρουμπλής δεν θέτει συγκεκριμένο χρονικό όριο διαμονής των προσφύγων, αλλά ούτε και όρους ή προβλέψεις για το πώς θα επαναχρησιμοποιηθούν -από άποψη υγιεινής και ασφάλειας- οι κατασκηνώσεις από τα παιδιά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ