2016-03-06 11:12:44
Φωτογραφία για Δελτίο τύπου ΣΙΔΕΙΔΕΛ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)

([email protected])

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πάτρα,5/3/2016

Οι εργαστηριακοί γιατροί –μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκονται από τις 15 Φεβρουαρίου σε επίσχεση με τον ΕΟΠΥΥ. 

Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε, μετά από σοβαρό προβληματισμό και μετά την τελευταία απόφαση του ΕΟΠΥΥ να υποκοστολογήσει κατά μέσον όρο 50% τις εργαστηριακές εξετάσεις , που εκτελούν οι μικροβιολόγοι και οι πυρηνικοί γιατροί.

Τι σημαίνει για μας η υποκοστολόγηση.

1. Μείωση της οφειλόμενης από τον ΕΟΠΥΥ αμοιβής μας συνολικά κατά 75% για τις εξετάσεις, που πραγματοποιούμε στους ασφαλισμένους .

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ «κλέβει» από τους εργαστηριακούς γιατρούς 4 μήνες από τους 12 κατ΄έτος. (Το 2014 μας «έκλεψε» 5 μήνες)
. Εξυπηρετούμε 12 μήνες τους ασφαλισμένους και πληρωνόμαστε για τους 7 ή 8. Οι άλλοι μήνες παρακρατούνται ως clawback και rebate , που αποτελούν τη νομοθετημένη παρακράτηση-κλοπή της εργασίας μας . Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να ονομασθεί η μη πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των υπηρεσιών των αυτοαπασχολούμενων γιατρών , που φορολογούνται κανονικά χωρίς να εισφοροδιαφεύγουν (γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να έχουν φορολογική ενημερότητα), και που παρέχουν υπηρεσίες σε σφαλισμένους, οι οποίοι, επίσης, έχουν με τη σειρά τους κανονικά και αδιάλειπτα εισφέρει στα Ταμεία τους τις ασφαλιστικές εισφορές;

2. Η βιωσιμότητα των εργαστηρίων μας τίθεται υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι, τα ιατρεία μας έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος (αναλώσιμα, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, υποδομή για παροχή ιατρικών πράξεων υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας και των αναγκών της εργαστηριακής διαγνωστικής). Επίσης, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ , διαθέτουμε ISO και πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων μας, τα οποία ,ασφαλώς, προσθέτουν επιπλέον λειτουργικό κόστος,(τα τελευταία, σημειώνουμε, πως, δεν έχουν επιβληθεί στις κρατικές δομές του συστήματος Υγείας). Πέραν αυτών υπάρχουν χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους εργαστηριακούς γιατρούς για οφειλές της τελευταίας πενταετίας. 

3. Η επιλεκτική επιβολή της υποκοστολόγησης στις εξετάσεις, που εκτελούν τα μικρά και μεσαία εργαστήρια των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, με επιβολή τιμών της τάξης του 1 ή 2 ευρώ ανά εξέταση (που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος του αντιδραστηρίου σε πολλές από αυτές), θέτει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το σχεδιασμό της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας. 

Η μεγάλη επιβάρυνση του πενιχρού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις, προέρχεται κυρίως από εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας, όταν συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα και για συγκεκριμένους λόγους. Η Κυβέρνηση ευνοεί με τη στάση της όλα αυτά, αφού, από τη μια αρνείται τον ουσιαστικό έλεγχο και από την άλλη, με την ψήφιση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, διευκολύνει τους επενδυτές κεφαλαίων να επενδύουν επιχειρηματικά στην Υγεία με πολλαπλούς τρόπους. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαχρονικά συστηματική , υπερβολική και μη αναγκαία επιστημονικά κατανάλωση αξονικών-μαγνητικών τομογραφιών, με συνέπεια την εκτόξευση της δαπάνης, η οποία επιχειρείται να συγκρατηθεί με την υποκοστολόγηση των ούτως ή άλλως φθηνών εξετάσεων των βιολογικών υγρών και των απλών ακτινολογικών εξετάσεων.

4. Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές, πως , τα μικρά και μεσαία εργαστήρια, που δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα και εξυπηρετούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης τους Έλληνες ασφαλισμένους, καλύπτοντας τις αδυναμίες των κρατικών δομών, που, ακόμη, δυστυχώς, υπάρχουν και με τις σημερινές συνθήκες οικονομικής ασφυξίας είναι αδύνατον να ξεπερασθούν, οδηγούνται σε αφανισμό, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα σε ελάχιστους κεφαλαιοκράτες της Υγείας, που θα ελέγχουν με μονοπωλιακή λογική το χώρο. 

Οι έντιμοι εργαστηριακοί γιατροί, που τιμούν το λειτούργημά τους, μακριά από κυκλώματα υπερσυνταγογράφησης και εκμετάλλευσης , είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν το στοιχειώδες δικαίωμά τους να αμείβονται για τη δουλειά που προσφέρουν και θα αντισταθούν στον εμπαιγμό και την κοροϊδία.

Απέναντί μας δεν βρίσκονται οι ασθενείς, τους οποίους υπηρετούμε, τιμούμε και σεβόμαστε, βρίσκεται η Κυβέρνηση, που συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων και μετά τη διάλυση-καταλήστευση των ταμείων, νομοθετεί υπέρ αυτών που υπονομεύουν το εναπομείναν σύστημα υγείας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Η Κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να πάρει πίσω την υποκοστολόγηση, και τα μέτρα που διευκολύνουν τις ανεξέλεγκτες σπατάλες ,τα οποία εδώ και χρόνια εξαγγέλλονται και ποτέ δεν εφαρμόζονται.

Η Υγεία με κρατικές δαπάνες-ψίχουλα, παραδομένη στο Ιδιωτικό κεφάλαιο με όρους που το ίδιο ορίζει, είναι από κάθε άποψη καταδικασμένη. 

Για το Δ.Σ. του Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.

Ο Πρόεδρος                          Η Γ.Γραμματέας

Λυκούργος Λ. Γρηγοράκης     Γεωργία Ροδοπούλου

Ακτινοδιαγνώστης                 Μικροβιολόγος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ