2016-03-06 19:45:19
Φωτογραφία για Μήνυμα του Αρ. Μπαλτά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στη χθεσινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, διοργάνωσαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και της Ημέρας Μνήμης για τη Μελίνα Μερκούρη (6 Μαρτίου), συνεργάτης του κ. Αριστείδη Μπαλτά ανάγνωσε το μήνυμα του Υπουργού:

Κυρίες και κύριοι,

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, εκφράζει τη μεγάλη του λύπη που δεν δύναται, για λόγους ανελαστικούς και ανωτέρας βίας, να είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Παράλληλα με το χαιρετισμό του, νιώθει επίσης την ανάγκη να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για την τραγική για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό απώλεια του μεγάλου μας εικαστικού Παναγιώτη Τέτση.


Σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας αποκαλύπτει τους “γυναικείους” του θησαυρούς. Μας παίρνει από το χέρι και σαν σοφός δάσκαλος, μας ανοίγει την πόρτα στην πλέον ιδιωτική σφαίρα του αρχαίου κόσμου. Παρόλο που οι γυναικείες μορφές ή οι αναπαραστάσεις από την καθημερινότητα των γυναικών είναι αναρίθμητες, η θέση τους στον πολιτικό βίο ήταν ανύπαρκτη. Η εξαιρετική περιήγηση που έχει προετοιμάσει το ΕΑΜ μας καταδεικνύει ακριβώς αυτό. Τα αντικείμενα που είναι ταυτισμένα με τον γυναικείο βίο αφορούν τα του οίκου και τα του καλλωπισμού. Είναι εξαιρετικές οι περιπτώσεις – με την έννοια της εξαίρεσης – που ορισμένες ξεχώρισαν και άφησαν το αποτύπωμα τους. Είμαστε τυχεροί που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προστατεύει και αναδεικνύει αυτές τις σπάνιες στιγμές της αρχαιότητας, όπως την αναπαράσταση της Σαπφούς και των μαθητριών της.

Η τέχνη, μέχρι και πολύ πρόσφατα, είτε τις αντιμετώπιζε ως μορφές αέρινες, ωραίες και τέλειες, φορείς της ιδέας της αρετής, σχεδόν αφαιρώντας τους την ανθρώπινη – άρα και πολιτική – υπόσταση, είτε ως τραγικά πρόσωπα που συγκρούονται με τα πατριαρχικά και έλλογα συστήματα, καθοδηγούμενες από σκοτεινές δυνάμεις και το θυμικό τους, απομονώνοντάς τες και νομιμοποιώντας την υποδεέστερη θέση τους. Από την Αντιγόνη που τυφλώνεται από το νόμο του αίματος και διεκδικεί, σαν ηγέτης της παλιάς θρησκείας, να συγκρουστεί με την νέα τάξη, η οποία την ταπεινώνει και της υπενθυμίζει τη θέση της, ως την Λαίδη Μακμπέθ, που σήμερα θα έχουμε την τύχη να ακούσουμε από τις εξαίρετες υψιφώνους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τρείς άριες, η οποία βασανίζεται από τη συνείδησή της, τιμωρείται με ασθένεια που της «φορτώνει την καρδιά» και αυτοκτονεί, επειδή ζητά να απαρνηθεί το φύλο της, τη θηλυκή της υπόσταση που την κάνει αδύναμη.

Οι αγώνες των φεμινιστικών κινημάτων, παράλληλα με τον συνεχή και δημιουργικό διάλογο μεταξύ της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης, έχουν φέρει ουσιαστικές κατακτήσεις και έχουν ανοίξει το δρόμο προς την ουσιαστική ισότητα. Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί. Ταυτόχρονα ωστόσο με τους συλλογικούς αγώνες, είτε ως μέρος τους είτε ξεχωριστά, ορισμένες προσωπικότητες ταυτίστηκαν με τη διεκδίκηση της ισότητας. Και τούτο γιατί δεν δίστασαν όχι μόνο με τα λόγια τους, αλλά και με το παράδειγμά τους να παλέψουν για τη θέση που θα έπρεπε αυτονόητα να τους ανήκει. Ημέρα μνήμης η αυριανή για τη Μελίνα Μερκούρη. Σύμβολο, αγωνίστρια, η δεύτερη γυναίκα Υπουργός (μετά την Λίνα Τσαλδάρη), ηχηρή προσωπικότητα που άφησε ίσως το σπουδαιότερο έργο, μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην ουσία, η Μελίνα νομιμοποίησε πλήρως την παρουσία των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στην Ελλάδα.

Από τη Μελίνα παραλάβαμε θεσμούς τους οποίους ακόμα τιμούμε. Ήταν εκείνη που διεκδίκησε μια θέση για τον Πολιτισμό στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ταυτίστηκε με τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Εμπνεύστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης. Συνέδεσε στο μυαλό όλων μας την Εκπαίδευση με τον Πολιτισμό.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να πατήσουμε στα χνάρια της, αλλά να βοηθήσουμε τον Πολιτισμό να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Η εποχή που αναλαμβάνουμε να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας είναι εξαιρετικά δύσκολη, και οι προκλήσεις περισσότερες και μεγαλύτερες. Ένα από τα εργαλεία που στηρίζουν το όραμά μας είναι οι συνέργειες μεταξύ των φορέων. Σήμερα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, δουλεύουν μαζί και παράγουν πολιτισμό για όλους εμάς. Συσπειρώνονται γύρω από μια κοινωνική αναγκαιότητα, την ευαισθητοποίηση για τα θέματα ισότητας και στο τέλος της μέρας παράγουν πολιτική πολύ πιο ουσιαστική.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ