2016-03-08 13:13:41
Φωτογραφία για Reuters: Η Ευρώπη, η Τουρκία και η βρώμικη συμφωνία 6 δις...
Το προσχέδιο συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για να σταματήσει τους πρόσφυγες να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά, σηματοδοτεί την αλλαγή της στάσης της Ευρώπης, ενισχύοντας τα μέτρα επιβολής, απαντώντας στην κριτική ότι δεν μπορεί η ΕΕ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απειλεί τη συνοχή της, γράφει το Reuters.   Μόλις πριν από μία εβδομάδα, κάποιοι είπαν ότι ο Ντόναλτ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξέμεινε από ιδέες όταν πρότεινε στους πρόσφυγες να μην έρχονται στην Ευρώπη. Το κόμμα του Φάρατζ, υπέρμαχο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ανακοίνωσε ότι αυτή η δήλωση είναι πολύ λίγη και ήρθε πολύ αργά για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.  

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μίλησε για σχέδιο «αλλαγής του παιχνιδιού» με την αποδοχή των προσφύγων πίσω στην χώρα του και αυτή είναι η πιο σημαντική κίνηση για να αλλάξει την κατάσταση στο προσφυγικό
.   Εάν τελικά το προσχέδιο εγκριθεί και κυρίως εάν εφαρμοστεί, το να παίρνει κάποιος μία βάρκα από την Τουρκία, πληρώνοντας μεγάλα ποσά στους διακινητές, με πιθανό κόστος της ίδιας του της ζωής, δεν θα είναι ένα εισιτήριο για καλύτερη ζωή στην Γερμανία, αλλά ένα ταξίδι με επιστροφή στην Τουρκία.   Από την Τουρκία θα εξετάζονται οι αιτήσεις και η μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη.   Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, σε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και προέρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές. Η συμφωνία με την Τουρκία έχει επικριθεί από οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η Τουρκία διώκει τις αντικυβερνητικές φωνές. Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία, ότι το να στέλνονται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις για την προστασία αυτών των ατόμων.  

Αλλά το 1,2 εκατ. προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, με τις σκηνές χάους στα ελληνικά νησιά και τα βόρεια σύνορα της χώρας, προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων και τροφοδότησε την άνοδο του εθνικισμού σε χώρες της Ένωσης.

 «Πρέπει να σπάσουμε τη σχέση, μπαίνω σε μία βάρκα και εγκαθίσταμαι στην Ευρώπη», είπε αξιωματούχος μετά τη Σύνοδο της Δευτέρας.   Αναχαίτιση   Ένα προηγούμενο Ευρωπαϊκό σχέδιο επιστροφών στην Τουρκία περιλάμβανε μετανάστες από το Πακιστάν ή τη Βόρειο Αφρική που θα είχαν λίγες ελπίδες για άσυλο από την ΕΕ. Αλλά πρακτικά ο διαχωρισμός έχει αποδειχθεί προβληματικός.

   Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι θα επιστρέφονται στην Τουρκία ακόμη και Σύροι πρόσφυγες και άλλοι με ισχυρές πιθανότητες να λάβουν άσυλο από χώρες της Ευρώπης.   Το να στείλεις πίσω 20.000 ανθρώπους μοιάζει πρακτικά αδύνατο, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι το σημείο κλειδί είναι να αποτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα.   Για την Ευρώπη αυτή η συμφωνία θα τερματίσει την κρίση της ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη που κατακτήθηκε από τη συνθήκη Σένγκεν.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με σαφή κέρδη για την ελληνική πλευρά. Ο Τσίπρας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών καθώς περισσότεροι από 30.00ο πρόσφυγες ήδη συνωστίζονται στη χώρα, από τη στιγμή που οι χώρες στα βόρεια σύνορα της χώρας έχουν σφραγίσει τα σύνορά τους.   Για την Γερμανίδα καγκελάριο, που δούλεψε στενά με τον Νταβούτογλου πριν από τη Σύνοδο, ένα μήνυμα ριζικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής στάσης μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

  Βρώμικη συμφωνία

 Η Τουρκία γράφει το Reuters, ζήτησε 6 δισ. ευρώ για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, διπλάσιο ποσό από αυτό που έχει συμφωνηθεί, και άνοιγμα των κεφαλαίων στην βαλτωμένη συζήτηση για την ένταξή της στην ΕΕ.

 Σημαντικό για την τουρκική κοινή γνώμη, είναι και οι διευκολύνσεις για ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς βίζα. Αρκετές χώρες της Ευρώπης αντέδρασαν στις τουρκικές προτάσεις. Η Κύπρος, η Γαλλία αλλά και η Βρετανία, για διαφορετικούς λόγους.   Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης για τις προσπάθειες της ΕΕ να τις υποχρεώσει να δεχθούν στη χώρα τους πρόσφυγες.

  Όμως, το δέλεαρ για το τέλος της κρίσης, τουλάχιστον εντός της ΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό επιχείρημα, παρά την κριτική που δέχεται.   Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, John O'Brennan, στο πανεπιστήμιο  Maynooth της Ιρλανδίας, έγραψε με tweet «οι κανόνες πλουραλισμού της ΕΕ ξεκοιλιάστηκαν, ντροπή για αυτή τη βρώμικη συμφωνία με την Τουρκία».   Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, είπε ότι η ΕΕ δεν θα κάνει εκπτώσεις στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αλλά τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα του σχεδίου να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές είναι σημαντικά επισημαίνοντας ότι «οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, τελείωσαν». 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ