2016-03-08 20:05:17
Φωτογραφία για Φίλε Αχμέτ - Ο Τσίπρας για πρόσφυγες, Κυπριακό, Αιγαίο και συμφωνίες [photos]
Σε εφ' όλης της ύλης εξελίχθηκε η συνάντηση Νταβούτογλου – Τσίπρα στη Σμύρνη: Πέραν του προσφυγικού και τις εμπορικές σχέσεις, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ένταση στο Αιγαίο, οι εξοπλισμοί και το ενεργειακό To Aιγαίο, η θάλασσά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του «φίλο Αχμέτ», τον ευχαρίστησε δύο φορές για την στάση του και αναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με την φράση «η θάλασσά μας».

Ο Α. Νταβούτογλου επίσης ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του τον οποίο αποκάλεσε «αξιότιμο Αλέξη Τσίπρα» δύο φορές και δήλωσε ότι έδειξε αποφασιστικότητα να λυθούν τα προβλήματα του Κυπριακού και του Αιγαίου.

Δεν είμαστε εμείς η αιτία του πρσφυγικού

«Σε πολύ θετικό κλίμα συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.


Επιπλέον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνεργασία των δύο χωρών στο εκπαιδευτικό επίπεδο (σ.σ. σχολικά βιβλία) «ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα κυκλώματα των διακινητών τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα των εξοπλισμών τόσων ετών, που κάναμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό – και οι διακινητές να αλωνίζουν».

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν το θέμα επιμένοντας ότι η δίκαιη λύση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου κοινοτικού κεκτημένου ώστε οι κοινότητες Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων να ζουν ειρηνικά χωρίς την ανάγκη τρίτων.

Ως προς την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως είπε, εξέθεσε «την σοβαρή μου ανησυχία για τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών το τελευταίο έτος» σημειώνοντας ότι δεν συνάδει με την φιλική διάθεση που υπάρχει. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ήταν ειλικρινής η πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να επιλυθούν τα θέματα αυτά. Τέλος διεμήνυσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας: «Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας».

Σημεία από της τοποθετήσεις των δύο πρωθυπουργών

Νταβούτογλου

Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν την προσφυγικό κρίση και το προσφυγικό.

Πιστεύω ότι θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε τα ακτοπλοϊκά έργα που θα συνδέουν την Θεσσαλονίκη με την Σμύρνη και συνεχίζονται τα έργα για τρένα μεγάλης ταχύτητας που θα συνδέουν Θεσσαλονίκη- Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσουμε το συντομότερο αεροπορικές διασυνδέσεις Αθήνας - Αγκυρας

Οι τουριστικές σχέσεις μεταξύ μας να αποτελέσουν βασική στήριξη για τις δύο χώρες.

Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή μας συνεργασία

Δεχτήκαμε με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση για επόμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από ένα χρόνο

Λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί ευχόμαστε σε επίπεδο κεφαλαίων να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουμε οι Έλληνες στην Τουρκία και αντίστοιχα οι Τούρκοι στην Ελλάδα.

Θα ξαναβρεθούμε σε ένα αντίστοιχο φόρουμ

Ελληνικές και τουρκικές εταιρείες δουλεύουν πολλά πρότζεκτς

Ελπίζουμε για τις επόμενες γενιές να υπάρξουν βελτιώσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα.

Χθες, στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε πολύ συχνά με τον αξιότιμο κ. Αλέξη Τσίπρα, εξετάσαμε το θέμα των παράτυπων μεταναστών.

Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την κρίση.

Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 2,7 εκατ. Σύρους

Με την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής και σήμερα στη Σμύρνη απαντάμε στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε στο θέμα με ένα κοινό προσχέδιο

Η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου.

Σε πολύ θετικό βαθμό συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού.

Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ.

Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή.

Αλέξης Τσίπρας

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Αχμέτ για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή.

Εδώ στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο από την πλευρά της Μ. Ασίας αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη

Στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, την προσφυγιά, δηλαδή εικόνα καθ' όλα γνώριμες στη θάλασσά μας στο Αιγαίο.

Ομως θα πρέπει να μην υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι η Σμύρνη είναι και μια πόλη-σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης, της αδελφοσύνης, την συνεργασίας.

Αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ το 4ο συμβούλιο συνεργασίας.

Θέλουμε οι μνήμες αυτές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια, να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οικοδομήσουμε καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας.

Οι συμφωνίες

Ευκαιρίες για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας

Αναδείξαμε την μεγάλη σημασία των αγωγών φυσικού αερίου.

Εμβάθυνση συνεργασίας στο χώρο του τουρισμού.

Ανακοινώνουμε από κοινού έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Άγκυρας.

Μνημόνιο συνεργασίας του λιμανιού της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη και προσβλέπουμε και σε ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα

Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις,

Επίσης την προώθηση υπερταχείας σε μια ιστορική διαδρομή της Εγνατίας οδού που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Επιτάχυνση στα αντιπλημμυρικά έργα στον Εβρο και στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας Κήπων-Υψάλων

Συνεργασία πρακτορείων ειδήσεων (Anadolu-ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για το προσφυγικό

Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η κρίση του προσφυγικού.

Τα παράλια, η Σμύρνη και όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στο επίκεντρο της κοινής γνώμης

εκτυλίσσεται δράμα ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από τις εστίες τους και ψάχνουν καταφύγιο για καλύτερη ζωή

Γίνονται θύματα διακινητών και πολλοί χάνουν τη ζωή τους.

Εγώ και ο Αχμέτ δηλώνουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας, είναι ντροπή για τον Πολιτισμό μας

Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με τη μεταξύ μας συνεργασία δεν θα μας το επιβάλει κανένας ξέρουμε πώς θα λυθεί

Είμαστε εδώ για να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα εξοπλισμών που κάναμε τόσα χρόνια για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό -και να αφήνονται ελεύθεροι οι διακινητές να αλωνίζουν

Επανενεργοποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας

Ευχαριστώ το Αχμέτ γι' αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους η Τουρκία πάνω από 2,5 εκατ – και άλλες χώρες Λίβανος, Ιορδανία – και η Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες.

Εχει προσφέρει ανθρωπιά, ζεστασιά, ιδίως οι κάτοικοι των νησιών μας απ' όπου πέρασαν πάνω από 800 χιλιάδες πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο.

Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε φιλοξενία όμως δεν θα δεχθούμε μόνιμη παραμονή όλων αυτών που υποφέρουν και διακινούνται να ζητούν άσυλο στην ΕΕ

Γι' αυτό νόμιμο μηχανισμό μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων και των διακινητών.

Η Πρωτόκολλο Επανεισδοχής δίνει και ένα μήνυμα σε μετανάστες από τρίτες χώρες όπως αυτοί που προέρχονται από Β. Αφρική ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

Συμφωνήσαμε την δικτυακής επικοινωνίας μεταξύ λιμενικών Σωμάτων με πρώτο καθήκον διάσωση και δεύτερο το χτύπημα των κυκλωμάτων των διακινητών

Κυπριακό-Αιγαίο

Δεν συζητήσαμε μόνο το προσφυγικό σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε παρέα με τους υπουργούς των Εξωτερικών για τα προβλήματα που συζητάμε εδώ και χρόνια και μας χωρίζουν

Κυπριακό – Δίκαιη λύση όλο και πιο επιτακτική επί τη βάση ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου

Ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων χωρίς την ανάγκη τρίτων

Μιλήσαμε για την κατάσταση στο Αιγαίο

Του εξέθεσα την σοβαρή μου ανησυχία για τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρο υμοας και ιδιαίτερα εμπλοκών το τελευταίο έτος

Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας στην ΕΕ

Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά

Την θεωρούμε στρατηγικά σημαντική για την ενίσχυση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για τις μεταξύ μας σχέσεις και για την ευρύτερη περιοχή.

Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ