2016-03-12 14:42:11
Φωτογραφία για Τι είναι η κυβερνοχονδρία;
Στο κεντρικό δελτίο του Star εμφανίστηκε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης μιλώντας για την... Κυβερνο-υποχονδρίαση (ή κυβερνοχονδρία επί το συντομότερον). Πρόκειται για μία σχετικά καινοφανή διαταραχή η οποία προκαλείται και ανατροφοδοτείται από τον φαύλο κύκλο της έντονης ανησυχίας για την υγεία που ωθεί σε εντατική αναζήτηση στο διαδίκτυο ιατρικών πληροφοριών σχετικά με υπαρκτά ή και κατά φαντασίαν σωματικά συμπτώματα. Η αναζήτησή αυτή, δεδομένων των εγγενών αβεβαιοτήτων του διαδικτύου, της υψηλά εξειδικευμένης γνώσης που απαιτούν, για την κατανόησή τους, οι ιατρικές πληροφορίες και της συνακόλουθης δυσχερούς διάκρισης μεταξύ αξιόπιστης και μη αξιόπιστης πληροφορίας, επαναπυροδοτεί και εντείνει -αντί να κατευνάζει- τις υποχονδριακές ανησυχίες.

Η Κυβερνουποχονδρία ανήκει στον αστερισμό των λεγόμενων κυβερνο-παθολογιών. Των διαταραχών δηλαδή που έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του 20ου και κυρίως στις αρχές του 21ου αιώνα και σχετίζονται με την ευρεία διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονικών μέσων και ψηφιακών δικτύων στην εποχή μας
. Παρουσιάζει αρκετά στοιχεία επικάλυψης με την κλασσική υποχονδριακή διαταραχή καθώς και με τη συμπτωματολογία διαταραχών του ιδεοψυχαναγκαστικού φάσματος. Η γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά στην εξάλειψη των παθολογικών γνωσιών καταστροφολογικής επανεπεξεργασίας των σωματικών ανησυχιών και της σχετικής πρόσληψης διαδικτυακών πληροφοριών. Φαρμακευτικές παρεμβάσεις ενδεχομένως να χρειαστούν αναλόγως του ασθενούς και της σύνδεσης της παθολογίας του με άλλες αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές. Στον βαθμό που η Κυβερνουποχονδρία συνδέεται με τη γενικότερη τάση ορισμένων ασθενών να μην εμπιστεύονται τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό, η εμπέδωση μιας θεραπευτικής σχέσεως εμπιστοσύνης μπορεί να αποτελέσει βασικό κλειδί για την αντιμετώπισή της. Όπως σημειώνει, επίσης, ο Δρ. Λιάπης "οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο δεν έχουν από μόνες τους ούτε θετικές ούτε αρνητικές ποιότητες. Η χρήση τους είναι που τις καθιστά επωφελείς ή επικίνδυνες. Στον χώρο δε της παροχής ιατρικής φροντίδας η σωστή απάντηση δεν μπορεί να προκύψει μέσα από τη μανιώδη αναζήτηση διαδικτυακών, συχνά αναξιόπιστων ιατρικών πληροφοριών, αλλά μέσα από την καλλιέργεια της σχέσεως εμπιστοσύνης ιατρού-ασθενούς".
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ