2016-03-14 12:14:19
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση παρακολουθεί τον αριθμό των προσφύγων να αυξάνεται
Καθώς τα βόρεια σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά, η κυβέρνηση μετρά τον... αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που αυξάνεται μέρα με την ημέρα, ενώ το Συντονιστικό αναζητά χώρους για την φιλοξενία τους που να διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές.

Όλα δείχνουν ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην χώρα, θα παραμείνουν επί μακρό, η φιλοξενία τους δεν θα είναι προσωρινή καθώς επίσης ότι ο αριθμός τους σε κάθε περίπτωση θα αυξηθεί. Η Ευρώπη δεν θα ανοίξει τα σύνορα και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση. Δημιουργούνται δε βάσιμε εικασίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παζάρεψε» το προσφυγικό, ευθυγραμμιζόμενος με την γερμανική γραμμή με την αξιολόγηση, στην οποία όμως επίσης θα αναγκαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα για συντάξεις και φόρους. Εν τω μεταξύ και ενώ κάνει επικοινωνιακές επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευσης δέχεται κριτική από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –πχ από την πρώην υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου με συνέντευξή της στη «Εποχή»- γιατί εγκατέλειψε την πολιτική των ανοικτών συνόρων και δέχεται την ευρωπαϊκή λύση που δεν προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.


Σε αναζήτηση χώρων φιλοξενίας η κυβέρνηση

Πριν από δέκα ημέρες όταν άρχισε η επίσημη καταγραφή των προσφύγων το Συντονιστικό τους υπολόγιζε σε περίπου 34.000 σε όλη την χώρα. Χθες το πρωί το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα τους ανέβασε σε 44.035, καταγράφοντας όσους βρίσκονται στις οργανωμένες δομές, όχι όσους είναι διασκορπισμένοι στην Αθήνα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, και υπολογίζοντας σε 12.000 όσους βρίσκονται στην Ειδομένη. Συμπερασματικά ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών εντός και εκτός των οργανωμένων δομών ξεπερνά τους 50.000. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δημιουργούνται 10.000 νέες θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα αλλά αυτό αμφισβητείται. Είναι ενδεικτικό ότι 250 πρόσφυγες που έφθασαν στο Αερινό Βόλου προ δύο ημερών, ζήτησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα αφού όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας το κέντρο δεν ήταν έτοιμο και θα έπρεπε να περιμένουν να στεγνώσει. Έτσι οι άνθρωποι διανυκτέρευσαν στα λεωφορεία και απείλησαν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα με τα πόδια.

Το πλαίσιο έδωσε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας σε χθεσινές δηλώσεις του στο Mega: «… Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας και δουλεύουμε άλλα 7 κέντρα. Μετά το πέρας αυτών των 7, που θα γίνει αυτή την εβδομάδα που προχωράμε, θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, από τις 32 χιλιάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Φαρμακονήσι, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη) χθες το πρωί βρίσκονταν 8.904 άτομα σε hot spots και λοιπές δομές, ενώ καταγράφηκαν 2.702 νέες αφίξεις. Δεν είναι βέβαιο αν σε αυτούς υπολογίζονται και οι μετανάστες οι οποίοι αποφεύγουν να καταγραφούν στα hot spots γιατί φοβούνται ότι θα συλληφθούν προκειμένου να κρατηθούν στα κέντρα κλειστού τύπου μέχρι να αρχίσει η επαναπροώθησή τους στις χώρες τους.

Στην Αττική πάντα σύμφωνα με το Συντονιστικό, στις επίσημες δομές, φιλοξενούνται 10.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.166 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά. Το Συντονιστικό οργάνωσε χθες επιχείρηση για τη μεταφορά περίπου 1000 από αυτούς σε τρεις νέους χώρους προκειμένου να αποσυμφορηθεί το λιμάνι.

Στην Κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.102 πρόσφυγες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα (23.042), και ειδικότερα στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται 12.000 άνθρωποι. Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς μένουν 3.640 πρόσφυγες και στη Νέα Καρβάλη 3.370.

Αν και αποφεύγει να το πει δημοσίως η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στο εσωτερικό της χώρας θα εγκλωβιστούν περί τους 100.000 με 150.000 ανθρώπους εάν υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Έχει ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα για το ΑΠΕ από τις τουρκικές ακτές που περιγράφει την βιομηχανία παράνομης διακίνησης των προσφύγων και ότι όσοι έχουν καταφέρει να φθάσουν μέχρι εκεί πιστεύουν τους παράνομους διακινητές που τους πουλάνε ψεύτικες ελπίδες ότι εφόσον περάσουν απέναντι θα φθάσουν στην Γερμανία και όχι την επίσημη ενημέρωση για το ταξείδι τους θα σταματήσει στην Ελλάδα αφού τα σύνορα είναι κλειστά. Φυσικά εννοείται ότι οι τουρκικές αρχές μπορούν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή τις ροές, ωστόσο στην Τουρκία οι πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται περί τα 2,5 εκατομμύρια.

Τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά.

Η γραμμή της κυβέρνησης, ότι θα επιδιώξει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής την καταδίκη των μονομερών ενεργειών και το άνοιγμα των συνόρων έχει ήδη καταρρεύσει, αφού άλλωστε ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστική χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας στην Bild: "…ενόσω δεν το κάνει η Ελλάδα, οι Μακεδόνες αναλαμβάνουν για εμάς τη δύσκολη αποστολή να σταματήσουν το ρεύμα των προσφύγων και γι αυτό η Μακεδονία χρειάζεται τη βοήθειά μας σε προσωπικό και σε εξοπλισμό". Ξεκαθαρίζει δε ότι τα σύνορα με τα Σκόπια ήταν και θα παραμείνουν κλειστά και ότι θα κλείσουν και οι όποιες εναλλακτικές διαδρομές.

Θεωρείται δε, αδύνατο τα Σκόπια, η Σερβία και μία σειρά χώρες που εξαρτούν την προσέγγισή τους με την Ευρώπη από το Βερολίνο να κάνουν μονομερείς ενέργειες δίχως την επίνευση της Γερμανίας. Είναι σαφές ότι η Άνγκελα Μέρκελ από τη μία προβάλλει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και από την άλλη ενθαρρύνει την Αυστρία και τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου. Το αποτέλεσμα των εκλογών στα τρία γερμανικά κρατίδια όπου ο κομματικός συνασπισμός του οποίου ηγείται έχασε δυνάμεις αποτελεί ισχυρή πίεση.

Το παιχνίδι της Τουρκίας στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τις ελπίδες του στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Βεβαίως η Τουρκία ζητά υπερβολικά ανταλλάγματα για να δεχθεί την επιστροφή των προσφύγων από την Ελλάδα: κατ αρχήν ότι ίσος αριθμός θα μεταφέρεται στη ΕΕ, ακολούθως ότι θα δοθεί βίζα στους πολίτες της μέχρι το τέλος Ιουνίου, ότι θα ξεμπλοκάρουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις δίχως να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα κυπριακά μέσα και τέλος στήριξη από την ΕΕ στο παιχνίδι που κάνει στην Συρία με τους Κούρδους. Παρόλα αυτά στην πρόσφατη συμμετοχή του στην σύναξη των σοσιαλδημοκρατών από τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι ο κ. Τσίπρας είπε: «Η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη». Ήδη ο πρωθυπουργός υποχώρησε στο αίτημα της Τουρκίας να τοποθετηθούν Τούρκοι αστυνομικοί στα ελληνικά νησιά που θα επιτηρούν την διαδικασία επαναπροώθησης.

Εσωτερική εκμετάλλευση

Ενώ όμως η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποτύχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα χρεώνεται στην Ελλάδα, και στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση φάνηκε ανέτοιμη να υποδεχθεί με ανθρώπινες συνθήκες τους πρόσφυγες, εξακολουθεί να δίνει μάχη εντυπώσεων με την αντιπολίτευση. .Σε χθεσινή της ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιτίθεται στην ηγεσία της ΝΔ την οποία χαρακτηρίζει «Έρμαιο της ακροδεξιάς της πτέρυγας και προσθέτει: «Ας σταματήσουν επιτέλους να σύρονται τόσο απροκάλυπτα πίσω από την ακροδεξιά τους πτέρυγα, που με αφορμή το προσφυγικό προσπαθεί να ξεσηκώσει εκστρατεία κάθε είδους καπηλείας- πολύ πιο επιθετικά σήμερα, καθώς η ημέρα ανήκει στους μασκαράδες». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ