2016-03-20 01:56:47
Φωτογραφία για Φάρμακο: Αναζητώντας αντίδοτο στο claw back
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Ουδείς το θέλει τελικά το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (claw back). Αυτό κατέστη σαφές στο δείπνο εργασίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο οποίο παραβρέθηκαν και στελέχη της κυβέρνησης.

Η Φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει την αποστροφή της για το μέτρο, ειδικά μετά την απόφαση επιβολής του και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εναντίον της οποίας και έχει άλλωστε προσφύγει στο ΣτΕ. Αντίστοιχα και η πολιτεία μοιάζει να θεωρεί και τις δύο εκφάνσεις του αναγκαίο κακό και, ειδικά για τη νοσοκομειακή του μορφή, έξωθεν επιβαλλόμενο. Το επανέλαβε, από το βήμα της εκδήλωσης, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας. Ο Γ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα δύο κρίσιμα προβλήματα των ημερών, το προσφυγικό και την πορεία της αξιολόγησης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Δαπάνης.


Μάλιστα, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας διαπίστωσε σημεία σύγκλισης με τη φαρμακοβιομηχανία, όπως η ανάγκη για ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, η βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών του ΕΣΥ, η διατήρηση αλλά, κυρίως, η επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, ώστε να ανακοπεί το φαινόμενο ‘brain drain’, ενώ κύριο μέλημα του Υπουργείου, αποτελεί η προστασία των οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων.

Μεταξύ των ευσεβών πόθων που ακούστηκαν και από τον κ. Μπασκόζο η στήριξη πολιτικών και δράσεων που προάγουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την έρευνα (συμπεριλαμβανομένης και της κλινικής έρευνας). «Στόχος της Πολιτείας είναι ο εξορθολογισμός του μηχανισμού του rebate. Θέλουμε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό, που θα εφαρμόζεται με διαφάνεια και θα εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για τις εταιρείες του Κλάδου», υποστήριξε.

Το δείπνο εργασίας, που είχε συγκεκριμένο θέμα «το Φάρμακο: για ένα βιώσιμο Σύστημα Δημόσιας Υγείας, για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θ. Τζάκρη χαρακτήρισε τον Κλάδο ως έναν από τους πιο σημαντικούς για την ελληνική οικονομία, ενημερώνοντας ότι το κράτος έχει προχωρήσει σε μελέτη για τη στήριξή του και την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν, προκειμένου να καμφθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος, να αμβλυνθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που φέρει η οικονομική κρίση και να υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός με διατήρηση των θέσεων εργασίας και συνεργασία μεταξύ ελληνικών και διεθνών εταιριών, τα οφέλη της οποίας εκτιμώνται ότι θα φανούν βραχυπρόθεσμα.

Την επένδυση στην έρευνα και τη καινοτομία του Κλάδου του φαρμάκου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ο οποίος με παραδείγματα ανάδειξε τη θετική επίδραση των κλινικών μελετών σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Ισπανία, όπου σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και σε θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο ΣΦΕΕ υπολογίζει στα επόμενα τρία χρόνια, με την ύπαρξη κατάλληλων προϋποθέσεων, όπως είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον ανάπτυξης και με τη θεσμική συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και Κυβέρνησης, οι επενδύσεις στις κλινικές μελέτες μπορούν να τριπλασιαστούν, αποφέροντας 240 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος, από 80 που είναι σήμερα. Βασική στρατηγική στόχευση της Πολιτείας πρέπει να είναι η υποστήριξη των δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι άκρως ενισχυτικά για την Εθνική οικονομία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, την παραγωγή νέων ελληνικών φαρμάκων και τη συνεργασία ελληνικών και διεθνών εταιριών.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε τις τεράστιες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και του ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας και την εμφάνιση όλων και περισσότερων ασθενειών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει επιβάλλει η Πολιτεία με αποτέλεσμα 1 στα 4 φάρμακα να είναι δωρεάν προσφερόμενο από τη φαρμακοβιομηχανία. Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην ανακούφιση των επειγόντων προβλημάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη των προσφύγων, αλλά και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του, έχοντας πάντα στον πυρήνα της δραστηριότητάς του τον άνθρωπο, συνέβαλε ουσιαστικά με τη δωρεά 40.000 φαρμάκων στους πρόσφυγες, δείχνοντας την έμπρακτη υποστήριξή του. Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του φαρμακευτικού Κλάδου , αποτελεί μέρος της λύσης στην οικονομική κρίση που διανύουμε. Η καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στα φάρμακα, καθώς και η διασφάλιση εμβολίων για λόγους πρόληψης, μέσα από ένα θεσμοθετημένο ειδικό κονδύλι, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, η σύνδεση της καινοτομίας με την παραγωγή και η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, είναι κάποιες από τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΣΦΕΕ. Τέλος, ο κύριος Αποστολίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του αναφορικά με τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του Νόμου περί Δημοσιοποίησης που αποτελεί ένα βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ιατρικής κοινότητας. Η δημοσιοποίηση εκπαιδευτικών παροχών προς τους επαγγελματίες υγείας αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Κλάδου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ