2012-05-13 12:08:04
Φωτογραφία για Μπαρόζο, Ρεν, Βεστερβέλε απειλούν κι προειδοποιούν την Ελλάδα
Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του. «Σέβομαι απεριόριστα την ελληνική δημοκρατία και βεβαίως την ελληνική Βουλή αλλά πρέπει να σεβαστώ και τις άλλες 16 Βουλές που ψήφισαν το πρόγραμμα. Βεβαίως οι συμφωνίες πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους. Κι αν οι συμφωνίες δεν γίνουν σεβαστές, σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε με μια χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες.» σημείωσε ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα χαρακτήρισε «δύσκολες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως ο πόνος στην περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι μεγαλύτερος»

«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας στους Ευρωπαίους «να μην κουνούν το δάκτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν».


«Δεν μπορούμε να επέμβουμε στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών κομμάτων» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο.

Ο ίδιος απέρριψε επίσης τη «λύση» της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας πάντως πως «εξίσου άχρηστη λύση θα ήταν η πλήρης αναστροφή της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί».

«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εάν στην Ελλάδα δινόταν, για παράδειγμα, ένα έτος παραπάνω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.

Από την άλλη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse τόνισε πως «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν "η ακριβότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους" αν και πλέον θα στοίχιζε λιγότερο απ' ότι στην αρχή της κρίσης χρέους».

«Στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες», σημείωσε.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε πάντως πως «το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως «μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια».

Ο Όλι Ρεν από την άλλη δήλωσε πως είναι στα χέρια των Ελλήνων η παραμονή στην ευρωζώνη.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρ σημείωσε πως η Ευρώπη είναι περισσότερο ικανή να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια ενώ πρόσθεσε ότι οι συνέπειες για την ίδια τη χώρα θα ήταν χειρότερες απ’ ότι για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ο Ρεν τόνισε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να διαλέξει εάν θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή όχι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ντι Βελτ προειδοποίησε τόσο τον Ολάντ ότι θα πρέπει να τηρήσει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο όσο και την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη", τόνισε.

Τεχνικά εφικτή είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Πάτρικ Χόνοχ, μέλους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και διοικητή της Τράπεζας της Ιρλανδίας. Ο τραπεζίτης αναγνώρισε πάντως ότι θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ένωση ένα τέτοιο γεγονός. «Μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την νομισματική Ενωση θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη και όλες οι πλευρές προσπαθούν να το αποφύγουν” δήλωσε. “Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι απαραίτητα μοιραίο, αλλά είναι μη – ελκυστικό».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, δήλωσε “Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, τότε θα πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση. Θα σημαίνει όμως επίσης και ότι δεν υπάρχει πια έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης. Πρέπει και οι δανειστές να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους”, τονίζει ο Γερμανός τραπεζίτης και επισημαίνει ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας θα ήταν σοβαρότερες για την ίδια τη χώρα από ό,τι για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Σε δήλωσή του προς το ειδησεογραφικό κανάλι Rainews, o ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός των εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ' Αλέμα, αναφέρθηκε ευθέως στην θέση της χώρας μας: “Για την κατάσταση της Ελλάδας, ευθύνεται, σε μεγάλος μέρος, η Ευρώπη. Υιοθετήθηκε μια λύση που θυμίζει τιμωρία και που μπορεί να οδηγήσει σε κραχ της Δημοκρατίας”, τόνισε ο Ντ΄Αλέμα. Σύμφωνα με τον ιταλό, κεντροαριστερό πολιτικό, “μια αλληλέγγυα Ευρώπη μπορούσε να λύσει άμεσα το πρόβλημα, με σαφώς περιορισμένη οικονομική βοήθεια. Τώρα, επιτέλους πρέπει να υπερισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης”.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προσθέτοντας, πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη.

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την ευρωζώνη αν και όλες «οι σημαντικές δυνάμεις» στην Ευρώπη προσπαθούν για να κρατηθεί η ευρωζώνη ανέπαφη.

Σε ερώτηση αν μια έξοδος από την ευρωζώνη αποτελεί θέμα «ταμπού», ο Χάιντς Φίσερ επισήμανε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται εξαρτώνται από την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και την αναζήτηση των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων και όχι από το αν πρόκειται ή όχι για θέμα «ταμπού».
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ